Baby 4 weken

Baby’s eerste 10 weken

 

Baby’s van 4 Weken oud

Jouw baby is nu alweer bijna een maand oud. Wat gaat de tijd snel en wat groeit hij hard. Het lukt hem nu steeds beter om te communiceren met jou, zodat hij je duidelijk kan maken wat hij precies wil. Ook kun je duidelijker aan hem zien wanneer hij moe is. 

 

Prettige en onprettige geluiden

Nu je baby 4 weken oud is, worden zijn zintuigen steeds beter. Zo ook zijn gehoor. Harde knallen of onverwachte geluiden zoals het dichtslaan van een deur kunnen jouw baby nog erg doen laten schrikken. Maar toch zijn niet alle harde geluiden vervelend voor jouw kindje. Het geluid van de stofzuiger vindt hij waarschijnlijk zelfs prettig. Toen hij nog in de baarmoeder zat hoorde hij een vergelijkbaar geluid. Eentonige harde geluiden kunnen hem daardoor tot rust brengen. Er zijn moeders die de stofzuiger aanzetten naast het bedje van hun kleintje om hem in slaap te laten vallen. Maar ook het geluid van een föhn of borstkolf kan jouw kleintje in slaap sussen. Ben wel voorzichtig met het aanzetten van elektrische apparaten in de buurt van jouw kindje. Er zijn ook apps op de markt die geluiden van dit soort apparaten nabootsen.  

 

Jouw baby van 4 weken oud: 

  • Kan duidelijk laten merken wanneer hij moe is
  • Kan voor het eerst gaan glimlachen
  • Wil al graag van links naar rechts kijken
  • Kan zijn eerste geluidjes maken naast huilen

 

Ontwikkeling van jouw baby van 4 weken oud

Jouw kleintje kan natuurlijk nog niet praten en huilen is dan ook de enige manier waarop hij met jou kan communiceren. En dat doet hij dan ook veel. In de eerste vier weken van zijn leven heeft hij al zo’n 40 uur gehuild. Maar als je goed luistert, zul je merken dat ieder huiltje anders is. En dat hij dus met ieder huiltje iets anders aan jou vraagt. Herken jij de verschillende soorten huiltjes al? Bijvoorbeeld zijn huiltje wanneer hij honger heeft, zijn huiltje wanneer hij darmkrampjes heeft of zijn huiltje wanneer hij graag bij jou wil zijn. Ken jij de verschillen nog niet? Dat is niet erg. Dat leer je vanzelf door goed te luisteren of je de verschillen herkent en daarna te ontdekken waarmee je hem tot rust kunt brengen. Op een gegeven moment wordt het gemakkelijker voor jou om in te spelen op zijn vraag.

Naast huilen, gaat jouw baby van vier weken misschien ook wel zijn eerste geluidjes maken. Wanneer jij tegen hem praat, zal hij op zijn eigen manier zijn best gaan doen om terug te praten. Nu zijn dit nog een soort harde kreetjes. Maar het ontdekken van zijn stembanden vindt jouw kleintje heerlijk. Praat dus vooral veel met je kleintje, dan kan hij lekker terugpraten met zijn eigen geluidjes.

Kijk nog eens terug naar de foto’s van de eerste week, toen je baby net geboren was. Is hij niet al enorm gegroeid? En je hebt het misschien niet eens zo duidelijk zien gebeuren, omdat je hem iedere dag ziet. Die ontwikkeling blijft zeker het eerste jaar als een speer doorgaan. Een leuk idee om deze ontwikkeling vast te leggen, is door iedere maand een foto te maken van jouw kindje op dezelfde manier. Leg hem iedere keer op eenzelfde kleedje of leg dezelfde knuffel naast hem en maak vervolgens een foto vanaf hetzelfde standpunt. Na een jaar heb je dan 12 maandfoto’s, waarop je heel duidelijk de ontwikkeling kunt zien van jouw kleintje. Een geweldige herinnering voor later. Nu jouw kleintje bijna 1 maand oud is, zou je zo’n eerste foto dus kunnen maken.

baby 4 weken ontwikkeling

Jouw leven baby’s van 4 weken oud

Wat je van tevoren misschien niet ingecalculeerd had, was dat je vier weken na de bevalling opnieuw kwaaltjes krijgt, waarvan je eerder geen last had. Zo kun je nu ineens zweetaanvallen hebben. Als een soort vrouw in de overgang zit je te wapperen met een krant voor je gezicht. ‘Is het hier nou zo warm of ligt dat aan mij?’ Negen maanden op, negen maanden af. Jouw lichaam is dus nog vol aan het ontzwangeren. Alle zwangerschapshormonen moeten jouw lichaam nog uit en dat kan er helaas voor zorgen dat je nu ineens overvallen wordt door opvliegers.  

Wat doe jij eigenlijk allemaal op een dag? Is het jou al gelukt om voor 11 uur ’s ochtends te ontbijten, douchen en aan te kleden om de deur uit te gaan voor een boodschap? Het is knap als dat je is gelukt. Want wat kun je druk zijn met de verzorging van zo’n kleintje. De dagen vliegen voorbij. Maar toch zul je je vaak aan het eind van de dag afvragen wat je nou eigenlijk hebt gedaan op zo’n dag. Misschien dacht je voor de geboorte van jouw baby dat je ‘tijd over’ zou hebben als de kleine zoveel slaapt. Maar niets is minder waar. Zorgen voor een kleine baby is meer dan een fulltime functie en er zullen nog heel wat dagen voorbijgaan waarbij je geen moment voor jezelf hebt gehad en je je toch afvraagt wat je die dag in hemelsnaam hebt gedaan.  

Daarom is het ook zo belangrijk dat je een momentje voor jezelf gaat creëren. Ben jij er al op uit geweest zonder jouw baby? Heb je al een keer met vriendinnen afgesproken en ben je een paar uur weggebleven? Jouw partner redt het echt wel even alleen met de baby en jij hebt, na 4 weken alleen maar voor je kleintje zorgen, echt even tijd nodig om even iets voor jezelf te doen. Al is het maar een uurtje wandelen in het bos.

Als je borstvoeding geeft, is dit misschien het moment om te starten met kolven. Door regelmatig te kolven, kun je een voorraadje melk creëren, waardoor je meer vrijheid krijgt om er zo nu en dan op uit te gaan en een oppas te regelen. Hoewel die oppas nu nog wat te vroeg voelt misschien. Wil je advies bij het kolven? Vraag een lactatiekundige dan hoe je dit het beste kunt doen. 

Sommige moeders vinden het met vier weken prettig wanneer de baby op zijn eigen kamer gaat slapen. Of dit ook voor jou geldt, is natuurlijk heel persoonlijk. Je moet doen wat goed voelt voor jou. Wanneer je er voor kiest om jouw kleintje naar zijn eigen kamer te verhuizen, vindt je het misschien wel prettig om te slapen met een babyfoon naast jouw bed. Je kunt dan kiezen uit verschillende varianten. Een babyfoon zonder camera zorgt ervoor dat je perfect alle geluiden uit de kamer van jouw baby kunt volgen. Hoef je geen schermpje? Dan is een babyfoon zonder camera perfect voor jou. Wil je wel kunnen zien hoe jouw kindje in bed ligt, dan kun je kiezen voor een babyfoon met camera. Jij kunt dan op een schermpje meekijken omdat je de camera van de babyfoon op jouw kleintje richt. En als je helemaal voorbereid wilt zijn op de toekomst, wanneer jouw kleintje gaat draaien en bewegen in bed, dan kun je ook kiezen voor een babyfoon met een draaiende camera. De draaiende camera van de babyfoon volgt dan automatisch, of handmatig de bewegingen van jouw baby.

 

 

Doen met jouw baby van 4 weken oud

Wanneer je start met kolven, kun je jouw kindje nu ook rustig gaan laten wennen aan de fles. Dit is natuurlijk ook de uitgelezen kans voor jouw partner om de kleine ook eens een voeding te geven en net zo’n intiem moment te beleven als jij met hem beleeft. Misschien wil jouw kleintje in het begin niets weten van de fles. Dat is niet gek, hij is immers gewend aan drinken uit jouw borst. Forceer niks en laat hem wennen aan deze overgang. Lukt het niet in één keer, dan probeer je het morgen gewoon weer opnieuw.   

 

Op naar de volgende stap : baby 5 weken oud