Baby 5 maanden

5 Maanden oud

Nu je baby 5 maanden oud is, begint de eenkennigheid te komen. Dit maakt het afscheid nemen bij de kinderopvang ineens weer een stuk moeilijker voor jou. Ook wordt jouw baby steeds sterker en grijpt hij veer meer naar dingen om zich heen. Zoals jouw haren bijvoorbeeld, of je bril… oppassen geblazen dus!

Jouw baby van 5 maanden oud: 

  • Slaapt gemiddeld 11 uur per nacht aan één stuk
  • Zal zichzelf gaan herkennen in de spiegel wanneer je hem er regelmatig voor zet
  • Begrijpt wat je bedoelt als je ‘nee’ zegt
  • Kan met ondersteuning van kussens een tijdje rechtop zitten

 

baby 5 maanden

Ontwikkeling van jouw baby van 5 maanden oud

De spiegel is nog steeds een magisch iets voor jouw kindje. Hij gluurt nog steeds graag naar zichzelf, maar vindt het ook heel leuk om samen met jou te kijken naar jullie spiegelbeeld. Je kunt je baby een beetje voor de gek houden door tegen hem te praten. Hij hoort dan het geluid naast zich, maar ziet mama praten vóór zich in de spiegel. Je zult de verbazing merken, wanneer hij van jou naar jouw spiegelbeeld kijkt. Huh! Twee mama’s? Dat is gek! Stop natuurlijk wel met dit spelletje wanneer je merkt dat hij er juist overstuur van raakt in plaats van dat hij het leuk vindt. 

Wanneer je baby 5 maanden oud is, is ook het moment aangebroken dat je baby eenkennig wordt. Waar jouw kleintje vorige maand nog zonder gêne aan iedereen zijn brede glimlach liet zien, zal dit nu veranderen. Je baby wordt selectiever. Wanneer je in een groot gezelschap bent, zul je merken dat jouw kleine het liefst zo dicht mogelijk bij je in de buurt is. Het kan nu ook gebeuren dat hij moet huilen wanneer hij opa en oma ziet. Dit is natuurlijk heel naar voor opa en oma, maar gelukkig is het een fase die vanzelf weer overgaat. 

De tijd is nu aangebroken dat je kleintje druk aan de slag gaat met omrollen. Het kan dus zomaar zijn dat je even de kamer uitloopt om iets te pakken, en jouw baby ineens op zijn zij of rug ligt als je terugkomt. Dit kan best schrikken zijn voor je kleintje zelf. Maar oefening baart kunst en voor je het weet rolt hij vol plezier de kamer door. Naast omrollen, is bouncen ook favoriet. Hiermee traint hij zijn beentjes. Dit helpt hem later weer bij het kruipen en lopen. Nu je baby steeds beweeglijker wordt, is het geen slecht idee om eens op handen en voeten door jouw huis te gaan en op babyniveau te bekijken of het er eigenlijk wel babyproof is. En, heb je nog geen loopstoeltje voor jouw baby? Dan is dit ook een leuk moment om er eentje aan te schaffen. Met de bewegende beentjes van jouw kleintje, is een loopstoeltje prachtig speelgoed!   

Misschien is jouw baby inmiddels wel klaar met het liggen in de kinderwagen. Liefst wil hij nu de wereld ontdekken, en dat gaat natuurlijk heel moeilijk wanneer je alleen maar omhoog kunt kijken, wanneer je in de kinderwagen ligt. Wanneer je werkt dat jouw kleintje zijn best doet om overeind te komen in de kinderwagen, is het tijd om te gaan kijken naar een buggy. In principe is het verstandig om je baby tot minimaal 6 maanden plat te laten liggen in de kinderwagen, maar wanneer het niet meer te houden is, kun je er voor kiezen om jouw baby mee te nemen in de ligstand van de buggy. Op die manier kan hij net iets meer zien en is worden zijn rugspieren nog niet te veel belast. Maar, kun je het nog even rekken, doe dit dan. Want dit is wel beter voor de spiertjes van jouw kleintje. 

Het begin van zelfstandig zitten

Hoewel jouw baby waarschijnlijk pas echt zelfstandig kan zitten rond de 8 a 9 maanden, zijn de nek- en rugspieren al wel een stuk sterker dan de maanden hiervoor. Hij zal het dan ook best leuk vinden om te ‘oefenen’ met zitten. Dit kun je doen door hem stevig tussen wat kussens in te zetten, of bijvoorbeeld een voedingskussen om hem heen te leggen. Hij kan dan steunen op de kussens om hem heen, maar heeft wel de beleving van het zitten. En dat is een stuk leuker dan liggen natuurlijk. Door hem af en toe te laten oefenen met zitten, traint hij zijn spieren nog verder.

Maar voor je daadwerkelijk kunt fietsen met jouw kleintje voorop in het fietszitje, moet je echt nog even geduld hebben. Pas rond de 9 maanden zijn de spieren in zijn nek en rug sterk genoeg om goed te kunnen zitten in het fietszitje en het gehobbel van de fiets op te kunnen vangen.

Jouw leven met jouw baby van 5 maanden oud

Nu je baby 5 maanden is, is druk aan het trainen en misschien ben jij na 5 maanden ook wel klaar om weer wat te gaan doen. Grote kans dat jij nog zwangerschapskilo’s meedraagt waar we graag vanaf wilt. Dit is heel normaal, dus laat je niet gek maken door verhalen waarin vrouwen binnen no-time weer helemaal de oude zijn. Jouw lichaam heeft tijd nodig om te herstellen. Fysiek, maar ook jouw hormoonhuishouding is nog lang niet de oude. Gun jezelf en jouw lichaam de tijd. Vergeet niet dat jouw lichaam een mega prestatie heeft geleverd. Sporten kan je natuurlijk wel helpen bij het herstel. Niet alleen geeft het je even wat tijd voor jezelf, ook krijg je er energie van. 

Is jouw menstruatie alweer begonnen? Grote kans dat je die maandelijkse periode niet gemist hebt. Maar uiteindelijk zal jouw cyclus weer op gang komen na de bevalling. Bij de ene duurt dit langer dan de ander. Dit heeft ook te maken met borstvoeding. Als je borstvoeding geeft, kan de menstruatie langer uitblijven. Je maakt dan namelijk het hormoon prolactine aan. Dit stimuleert de borstvoeding, maar remt de eisprong. Dit betekent overigens niet dat je onvruchtbaar bent zolang je borstvoeding geeft. Ben je nog niet toe aan een nieuwe zwangerschap? Gebruik dan anticonceptie om er zeker van te zijn dat je niet opnieuw zwanger wordt. 

Doen met jouw baby van 5 maanden oud

Wanneer jouw baby nog wat moeite heeft met omrollen, kun je hem hierbij helpen. Maar, ook als jouw baby het omrollen al enigszins onder de knie heeft, is dit een leuk spelletje om hem te helpen er nóg beter in te worden. Help je baby met rollen door hem op zijn buik te leggen. Zorg dat hij voldoende ruimte heeft om te rollen en dat hij zich niet kan bezeren. Je kunt hem het beste op een speelkleed leggen. Naast zijn hoofd leg je een knuffel of een speeltje dat hij leuk vindt. Dit leg je net ver genoeg bij hem vandaan, zodat hij er niet bij kan. Als zijn interesse groot genoeg is, zal hij misschien gaan proberen om het speeltje te grijpen, waardoor hij misschien in de richting rolt van de knuffel of het speelgoedje. 

Lukt het jouw baby nog niet? Dan kun je zijn onderlijfje een beetje draaien met jouw hand. Door zijn onderlijf een zetje in de goede richting te geven komt hij iets meer op zijn zij te liggen en daarna kun jij zijn hoofdje iets van de grond tillen. Je stimuleert daarmee dat zijn bovenlijf vanzelf gaat meerollen. Jouw kleintje zal de beweging daardoor beter begrijpen. Zelf nadoen wordt dan een stuk makkelijker. 

 

Op naar de volgende stap : een baby van 6 maanden oud

Ben je erbij?

Word Lid Van Onze Nieuwsbrief En Ontvang De Leukste Nieuwtjes En Promoties Voor Je Baby

Schrijf je in