Baby 5 maanden

Baby 5 maanden oud: wat te verwachten? 

Als je baby 5 maanden oud is, zal hij alles wat er om hem heen gebeurt opnemen als een spons. Na al die indrukken heeft je kleintje waarschijnlijk ook meer behoefte aan zijn slaapjes. Als hij namelijk aan het rusten is, kan zijn lichaam herstellen en verder groeien. Ook kan bij 5 maanden de eenkennigheid beginnen te komen. Dit maakt het afscheid nemen ineens weer een stuk moeilijker voor jou. Ook wordt jouw baby steeds sterker en grijpt hij veel meer naar dingen om zich heen. Zoals jouw haren bijvoorbeeld, of je bril… oppassen geblazen dus!

Jouw baby van 5 maanden oud: 

  • Slaapt gemiddeld 11 uur per nacht aan één stuk
  • Zal zichzelf gaan herkennen in de spiegel wanneer je hem er regelmatig voor zet
  • Begrijpt wat je bedoelt als je ‘nee’ zegt
  • Kan met ondersteuning van kussens een tijdje rechtop zitten

 

baby 5 maanden

Ontwikkeling van jouw baby van 5 maanden oud

Een baby van 5 maanden oud maakt weer allerlei ontwikkelingen door. Hij blijft groeien en zijn spieren trainen. Je zult merken dat je kleintje zijn hoofd en borst goed zelfstandig rechtop houden. Ook kan zijn zichzelf op zijn ellebogen omhoog drukken als hij op zijn buik ligt. En mogelijk kan jouw kleintje deze maand van zijn buik naar zijn rug draaien. Speeltjes die binnen zijn bereik liggen zijn niet veilig, want jouw baby grijpt overal naar. En hij kan het object ook zelf in zijn hand vasthouden. Misschien kan jouw kleintje zelfs een object van zijn ene hand overgeven aan zijn andere hand. Zijn ogen staan ook niet stil, want hij zal alles wat er in zijn omgeving gebeurt volgen. Wat staat je nog meer te wachten deze maand?

Nee, wat betekent dat?

Je kindje zal langzaamaan beginnen te begrijpen wat ´nee´ betekent. Maar hij snapt nog niet goed waarom iets niet mag. Je kunt wel zeggen dat iets niet mag omdat het gevaarlijk is, maar je baby snapt nog niet wat gevaar is. Dit betekent niet dat je geen ´nee´ mag zeggen. Door dit voor je kleintje te herhalen, zal hij op den duur leren waarom iets niet mag. Voor nu kun je hem ook heel goed afleiden of in een andere richting sturen als hij iets doet wat niet mag.

Omrollen

De tijd is nu aangebroken dat je kleintje druk aan de slag gaat met omrollen en van zijn buik naar zijn rug kan omrollen. Het kan dus zomaar zijn dat je even de kamer uitloopt om iets te pakken en jouw baby ineens op zijn zij of rug ligt als je terugkomt. Dit kan best schrikken zijn voor je kleintje zelf. Maar oefening baart kunst. En voor je het weet rolt hij vol plezier de kamer door.

Beentjes trainen

Naast omrollen is bouncen ook favoriet. Hiermee traint hij zijn beentjes. Dit helpt hem later weer bij het kruipen en lopen. Je kleintje kan wat gewicht op zijn benen dragen. Je kunt hem bijvoorbeeld bij jouw op schoot laten staan terwijl je hem onder zijn oksels vasthoudt. Laat je kleintje wat bouncen, dat vindt hij waarschijnlijk heel leuk. En heb je nog geen loopstoeltje voor jouw baby? Dan is dit ook een leuk moment om er eentje aan te schaffen. Met de bewegende beentjes van jouw kleintje, is een loopstoeltje prachtig speelgoed. Doordat je kleintje oorzaak en gevolg leert, merkt hij dat als hij met zijn beentjes trappelt, dit een reactie tot gevolg heeft. Als hij het leuk vindt, zal hij het over en over blijven herhalen.

Van kinderwagen naar wandelwagen

Misschien is jouw baby inmiddels wel klaar met het liggen in de kinderwagen. Liefst wil hij nu de wereld ontdekken. En dat gaat natuurlijk heel moeilijk wanneer je alleen maar omhoog kunt kijken, als je in de kinderwagen ligt. Merk je dat jouw kleintje zijn best doet om overeind te komen in de kinderwagen? Dan is het tijd om te gaan kijken naar een buggy, of te wel een wandelwagen. In principe is het verstandig om je baby tot minimaal 6 maanden plat te laten liggen in de kinderwagen. Maar wanneer hij niet meer te houden is, kun je er voor kiezen om jouw baby mee te nemen in de ligstand van de buggy. Op die manier kan hij net iets meer zien en is worden zijn rugspieren nog niet te veel belast. Maar, kun je het nog even rekken, doe dit dan. Want dit is wel beter voor de spiertjes van jouw kleintje.

Het begin van zelfstandig zitten

Hoewel jouw baby waarschijnlijk pas echt zelfstandig kan zitten rond de 8 a 9 maanden, zijn de nek- en rugspieren al wel een stuk sterker dan de maanden hiervoor. Hij zal het dan ook best leuk vinden om te ‘oefenen’ met zitten. Dit kun je doen door hem stevig tussen wat kussens in te zetten, of bijvoorbeeld een voedingskussen om hem heen te leggen. Hij kan dan steunen op de kussens om hem heen, terwijl hij wel de beleving van het zitten heeft. En dat is een stuk leuker dan liggen natuurlijk. Door hem af en toe te laten oefenen met zitten, traint hij zijn spieren nog verder. Je kunt ook merken dat je kleintje in het loop van de maand zichzelf in een zittende positie wil opdrukken.

Kamer babyproof maken

Nu je baby steeds beweeglijker wordt, is het geen slecht idee om eens op handen en voeten door jouw huis te gaan en op babyniveau te bekijken of het er eigenlijk wel babyproof is. Zijn alle stopcontacten afgedekt? En liggen er geen losse snoeren op de grond? Ook scherpe randen op de hoogte van je kleintje kunnen een obstakel zijn waar je kleintje zich aan kan bezeren.

Eenkennigheid

Wanneer je baby 5 maanden oud is, is ook het moment aangebroken dat je baby eenkennig wordt. Waar jouw kleintje vorige maand nog zonder gêne aan iedereen zijn brede glimlach liet zien, zal dit nu veranderen. Je baby wordt selectiever. Wanneer je in een groot gezelschap bent, zul je merken dat jouw kleine het liefst zo dicht mogelijk bij je in de buurt is. Het kan nu ook gebeuren dat hij moet huilen wanneer hij opa en oma ziet. Dit is natuurlijk heel naar voor opa en oma, maar gelukkig is het een fase die vanzelf weer overgaat. En afscheid nemen van jou, ja dat zal je kleintje misschien iets meer moeite kosten. Het is voor jou natuurlijk ook niet leuk. Maar onthoud dat je kleintje vaak weer lekker gaat spelen zodra jij uit de buurt bent. Het huilen duurt over het algemeen niet lang.

Samen op de fiets

Ondanks dat je je kleintje laat oefenen met zelfstandig zitten, heeft hij hier nog wel hulp bij nodig. Dus voor je daadwerkelijk kunt fietsen met jouw kleintje voorop in het fietszitje, moet je echt nog even geduld hebben. Pas rond de 9 maanden zijn de spieren in zijn nek en rug sterk genoeg om goed te kunnen zitten in het fietszitje en het gehobbel van de fiets op te kunnen vangen.

Hoeveel slaapt een baby van 5 maanden gemiddeld?

Als je kleintje 5 maanden oud is, kan het zijn dat hij al de nacht doorslaapt. Dit zal dan waarschijnlijk zo’n 9 tot 12 uur zijn. Dit betekent ook dat als je je kleintje bijvoorbeeld om 7 uur op bed ligt, hij misschien om 5 uur wakker wordt om zijn dag te beginnen. Mogelijk wordt hij tussendoor nog 1 of 2 keer wakker om een voeding te krijgen. Overdag neemt een 5 maanden oude baby nog 2 of 3 slaapjes. Deze kunnen tussen de 30 minuten en 2 uur zijn, afhankelijk van de baby. Sommige hebben aan een kort slaapje voldoende, andere kleintjes hebben een langere slaap nodig om weer vol energie wakker te worden.

Inentingen bij 5 maanden

Als je baby 5 maanden oud is, zal hij opnieuw inentingen ontvangen. Het Rijksvaccinatieprogramma geeft aan dat je kleintje de vaccinaties PNEU en DKTP-Hib-HepB ontvangt. De eerste beschermt tegen pneumokokken. De andere vaccinatie is een combinatie en biedt bescherming tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio (DKTP), hib-ziekte en hepatitis B. Toen je baby 3 maanden oud was, heeft hij deze inentingen ook al gekregen. Ze moeten echter meerdere malen herhaald worden. Merk je dat je kleintje na de vaccinaties wat hangerig of huilerig is? Geef hem vooral extra knuffels om de ervaring van de prikken te vergeten.

Jouw leven met jouw baby van 5 maanden oud

Hoe gaat het met jou nu je 5 maanden een kleintje in je leven hebt? Merk je dat je ´s nachts weer wat langer kunt doorslapen? En krijg je daar ook energie van? Of voel je je nog regelmatig uitgeput? Het is heel normaal dat je na een aantal hectische maanden niet direct weer goed een uitgerust gevoel hebt als je wat langer en dieper kunt slapen. Geeft het wat tijd.

Sporten?

Nu je baby 5 maanden is, is hij druk aan het trainen en misschien ben jij na 5 maanden ook wel klaar om weer wat te gaan doen. Grote kans dat jij nog zwangerschapskilo’s meedraagt waar je graag vanaf wilt. Dit is heel normaal, dus laat je niet gek maken door verhalen waarin vrouwen binnen no-time weer helemaal de oude zijn. Jouw lichaam heeft tijd nodig om te herstellen. Fysiek, alsook jouw hormoonhuishouding. Deze is nog lang niet de oude. Gun jezelf en jouw lichaam de tijd. Vergeet niet dat je lichaam een mega prestatie heeft geleverd. Sporten kan je natuurlijk wel helpen bij het herstel. Niet alleen geeft het je even wat tijd voor jezelf, ook krijg je er energie van.

Ongesteld worden

Is jouw menstruatie alweer begonnen? Grote kans dat je die maandelijkse periode niet gemist hebt. Maar uiteindelijk zal jouw cyclus weer op gang komen na de bevalling. Bij de ene duurt dit langer dan de ander. Dit heeft ook te maken met borstvoeding. Als je borstvoeding geeft, kan de menstruatie langer uitblijven. Je maakt dan namelijk het hormoon prolactine aan. Dit stimuleert de borstvoeding, maar remt de eisprong. Dit betekent overigens niet dat je onvruchtbaar bent zolang je borstvoeding geeft, zoals wel eens gedacht wordt. In alle gevallen kun je voordat de eerste menstruatie komt weer zwanger raken, aangezien je eerst een eisprong hebt. Ben je nog niet toe aan een nieuwe zwangerschap? Gebruik dan anticonceptie om er zeker van te zijn dat je niet opnieuw zwanger wordt. Je kunt dit met jouw dokter bespreken. Die kan ook advies geven welke type anticonceptie passend is voor jouw situatie.

Doen met jouw baby van 5 maanden oud

Wist je dat de ochtend het beste moment is om een activiteit met je kleintje te ondernemen? Je baby is dan over het algemeen actiever en goed wakker. Probeer dus het meeste uit jullie morgen samen te maken voordat de dagelijkse bezigheden weer liggen te wachten. Wat kun je doen met je baby van 5 maanden oud? We delen graag een aantal ideeën.

Op hetzelfde niveau liggen

Je baby van 5 maanden bekijkt de wereld voornamelijk vanaf de grond. Probeer dus op momenten op hetzelfde niveau te liggen. Zo kun je je kindje stimuleren en helpen, bijvoorbeeld bij het omrollen. Mogelijk heeft jouw baby hier nog wat moeite mee. Maar ook als hij het omrollen al enigszins onder de knie heeft, is dit een leuk spelletje om hem te helpen er nóg beter in te worden. Hoe kun je je kleintje ondersteunen?

  • Leg je baby op zijn buik.
  • Zorg dat hij voldoende ruimte heeft om te rollen en dat hij zich niet kan bezeren. Je kunt hem het beste op een speelkleed leggen.
  • Naast zijn hoofd leg je een knuffel of een speeltje dat hij leuk vindt. Dit leg je net ver genoeg bij hem vandaan, zodat hij er niet bij kan.
  • Als zijn interesse groot genoeg is, zal hij misschien gaan proberen om het speeltje te grijpen, waardoor hij in de richting rolt van de knuffel of het speelgoedje.
  • Lukt het jouw baby nog net niet? Dan kun je zijn onderlijfje een beetje draaien met jouw hand. Door zijn onderlijf een zetje in de goede richting te geven komt hij iets meer op zijn zij te liggen en daarna kun jij zijn hoofdje iets van de grond tillen. Je stimuleert daarmee dat zijn bovenlijf vanzelf gaat meerollen. Jouw kleintje zal de beweging daardoor beter begrijpen. Zelf nadoen wordt dan een stuk makkelijker.

Muziek en taal

Vergeet niet tegen je kleintje te blijven praten, door bijvoorbeeld verhaaltjes voor te lezen. Of elke stap van wat jullie doen uit te leggen. Ook kun je muziek thuis spelen. Dit hoeft echt niet altijd speciale babymuziek te zijn. Je kleintje als ook jouw muziek met een beat erin leuk vinden om te luisteren.

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand….

De spiegel is nog steeds een magisch iets voor jouw kindje. Hij gluurt graag naar zichzelf en vindt het ook heel leuk om samen met jou te kijken naar jullie spiegelbeeld. Je kunt je baby een beetje voor de gek houden door tegen hem te praten. Hij hoort dan het geluid naast zich, maar ziet mama praten vóór zich in de spiegel. Je zult de verbazing merken wanneer hij van jou naar jouw spiegelbeeld kijkt. Huh! Twee mama’s? Dat is gek! Stop natuurlijk wel met dit spelletje wanneer je merkt dat hij er juist overstuur van raakt in plaats van dat hij het leuk vindt.

 

Op naar de volgende stap : een baby van 6 maanden oud