Baby 6 maanden

6 Maanden oud

Jouw baby is nu een half jaar oud! Al voelt het waarschijnlijk nog als de dag van gisteren dat hij geboren werd!  Je kleintje heeft enorm veel mijlpalen bereikt inmiddels! Na 6 maanden kan hij al rollen, zitten, brabbelen en nog veel meer. En misschien komen zijn eerste tandjes nu wel door. De volgende mijlpaal staat alweer te wachten, want met 6 maanden mag je starten met het geven van vaste hapjes. 

 

Jouw baby van 6 maanden oud: 

  • Snapt dat ieder voorwerp en ieder ding uniek is en niet allemaal hetzelfde
  • Kan omrollen
  • Brabbelt een taaltje met veel klinkers
  • Lukt het om jouw gezicht te aaien

 

baby 6 maanden

Ontwikkeling van jouw baby van 6 maanden oud

Niet alleen jouw baby is enorm gegroeid de afgelopen maanden, ook zijn spieren zijn gegroeid en flink sterker geworden. Zo sterk, dat het kan zijn dat hij vanaf nu zelfstandig leert zitten. En heeft jouw kleintje al een woordje gezegd? Dat kan namelijk ook vanaf nu, maar het is helemaal niet gek als dat nog even op zich laat wachten. Het ene kind zal eerder gaan praten en het andere weer eerder lopen. Een 6 maanden oude baby is in staat om klanken te imiteren, waardoor het lijkt of hij soms al een woordje zegt. En dan met name woorden met veel klinkers zijn voor hem het makkelijkste om na te bootsen. Vaak is het eerste woordje dan ook ‘mama’ of ‘papa’. En dat is natuurlijk wel een erg mooi eerste woord! Al blijft het voorlopig wel een beetje bij gebrabbel. Écht praten komt pas later. 

Ondanks dat hij zelf nog niet kan praten, begint jouw baby wel steeds meer woorden te begrijpen. Je kunt nu dus spelletjes gaan spelen. Vragen als ‘wat is je leukste speeltje?’ zal hij goed begrijpen. Grote kans dat hij dan ook echt zijn lievelingsspeeltje zal pakken of ernaar op zoek gaat. Door lekker veel tegen je baby te praten, leert hij steeds meer woorden.  

De grootste mijlpaal van zijn zesde maand is misschien wel dat je nu mag beginnen met echt voedsel. Aan alleen borst- of flesvoeding heeft hij nu niet meer voldoende, al moet je dit wel nog een tijd blijven geven. De bijvoeding is dus een extraatje, waarmee jouw baby gaat wennen aan nieuwe smaken en structuren. Maar ook zal hij moeten leren hoe dat moet, hapjes nemen. De eerste paar keren zal het vast en zeker niet gemakkelijk gaan, maar het is wel heel leuk. Houd je camera dus in de aanslag! De gekke bekken en alle viezigheid die komt kijken bij het geven van vast voedsel is echt een mooi schouwspel om vast te leggen op de gevoelige plaat.  

Tandje(s) poetsen

Gemiddeld krijgen baby’s rond de 6 maanden hun eerste tandje. Misschien heeft jouw kleintje er al een (of een paar). En het kan zomaar zijn dat je nog een paar maanden geduld moet hebben. Maar zodra die eerste prachtige witte tand verschijnt in dat kleine mondje, is het verstandig om te beginnen met tandenpoetsen. Dit voelt misschien wat overdreven, maar je doet dit met een paar redenen. Allereerst is het natuurlijk slim om jouw kindje nu alvast te laten wennen aan het poetsen. Hoe voelt dat en wat gebeurt er precies? Hoe eerder je jouw kleintje leert dat poetsen bij de routine van de dag hoort, hoe makkelijker het zal zijn als hij wat ouder is. Jong geleerd is oud gedaan! Naast gewenning, is het ook goed voor het tandvlees van jouw baby, wanneer je regelmatig met een zacht borsteltje het tandvlees masseert. Een mooie basis voor een goed gebit dus!

Jouw leven met jouw baby van 6 maanden oud

Nu je jouw kleintje vaste hapjes moet gaan aanbieden, vergt dit van jou ook een extra taak. Je kunt niet meer even snel tussendoor een fles geven, maar je moet echt rustig een momentje zoeken om jouw kleintje te leren wat eten is. Misschien kies jij voor potjes, maar het kan ook zijn dat je alles zelf wil koken en invriezen. Het bereiden van die extra maaltijden moet je nu ineens gaan passen in jouw toch al drukke schema. Even omschakelen dus. Maar maak je niet druk. Een gezin waar het eten altijd netjes om 18:00 uur op tafel staat en iedereen keurig eet zonder dat er iets op de grond belandt, is een illusie. Bij veel gezinnen loopt echt niet alles altijd op rolletjes en dat is helemaal niet erg. Probeer juist te genieten van jullie georganiseerde chaos!

Waarschijnlijk heb jij uitgekeken naar het moment dat jouw baby eindelijk doorslaapt. Gemiddeld slaapt een baby vanaf 6 maanden door van ongeveer 7 uur tot 7 uur . Zo’n 12 uur aan één stuk dus. Natuurlijk zijn er baby’s die zich niet aan dit gemiddelde houden, maar als jij een kindje hebt dat ook al een lange ruk kan maken, lucky you! Ben daar maar heel blij mee, een hoop ouders hebben dat geluk helaas niet. Ga zelf ook zo nu en dan lekker op tijd onder de wol. Wissel de voeding van 11 uur af met jouw partner, zodat jullie om beurten even een lekkere lange ruk kunnen maken. 

Heb jij een beweeglijke baby in bed die dan weer met zijn hoofd aan de ene kant van het bedje ligt en dan weer aan de andere kant? Dan kan het knap lastig zijn om met een babyfoon met camera alles goed in de gaten te houden. Naarmate je baby ouder wordt, zal hij steeds meer gaan bewegen in bed. Vandaar dat een ledikant zulke hogen spijlen heeft. Zodat jouw kindje er met al zijn gewoel niet uit kan vallen. Wil je jouw baby goed in de gaten kunnen houden, dan kun je ook kiezen voor een babyfoon met draaibare camera. Dan kun je de camera zelf bedienen met het ouderpaneel. Met name ’s nachts, wanneer je niet voor niets het bed uit wilt, kan een babyfoon met draaibare camera een welkome oplossing bieden

Doen met jouw baby van 6 maanden oud

Nu jouw baby zijn hoofdje inmiddels goed omhoog kan houden, moet zijn bovenlijf nog getraind worden om te kunnen zitten. Je kunt hem hierbij helpen op een leuke en speelse manier. Heb je een grote fitnessbal? Leg jouw baby dan met zijn buik op de bal en pak hem goed vast bij zijn heupjes. Rol hem naar voren en naar achteren. Dit zorgt niet alleen voor gegarandeerde pret bij jouw kleintje, je helpt hem ook bij het verbeteren van de coördinatie van zijn hele lichaam.

Nog een leuk spelletje om zijn spieren te versterken, is vliegtuigje spelen. Wanneer jij op je rug gaat liggen en je trekt jouw benen in met jouw knieën richting je borst. Dan kun je jouw baby met zijn billetjes laten steunen op jouw scheenbenen en zijn bovenlijfje houd je vast met je handen. Hij ligt dus als het ware in de lucht, steunend op jouw benen en handen. Jouw kleintje zal dan waarschijnlijk zijn lijfje strekken en zijn armpjes uitstrekken. Je kunt het een beetje extra spannend maken door licht heen en weer te schommelen en vliegtuiggeluiden te maken.

 

Op naar de volgende stap : een baby van 7 maanden oud

Ben je erbij?

Word Lid Van Onze Nieuwsbrief En Ontvang De Leukste Nieuwtjes En Promoties Voor Je Baby

Schrijf je in