Baby 10 weken

Baby 10 Weken oud

Wow! Jouw kleine baby is echt niet meer zo klein. Hij is al 10 weken oud en waarschijnlijk ben je al een stuk ‘handiger’ met hem geworden. Hij is niet meer zo fragiel en breekbaar als in het begin en hij kan steeds meer. Hij begint steeds meer te ontdekken en leert steeds meer.

 

Wouw al die kleuren

Jouw kindje van 10 weken oud is gefascineerd door felle kleuren. Speeltjes, boekjes of dekentjes. Het maakt niet uit. Als het maar felle kleuren heeft. Hij kan er lange tijd naar kijken en het zelfs proberen te pakken. Nu zijn ogen beter worden, is het makkelijker om deze kleuren te onderscheiden. En geef toe, jij vindt de wereld toch ook mooier in kleur, dan alles in zwart-wit? Geef jouw baby dus waar hij behoefte aan heeft. Leuke knuffels of speeltjes met felle kleuren. Als je iets voor hem hebt wat hij ook nog in zijn mond kan stoppen, ben je helemaal de beste moeder van de wereld! 

 

Jouw baby van 10 weken oud: 

  • Oefent met rollen
  • Kan een speeltje vasthouden met zijn handjes
  • Stopt alles in zijn mond
  • Begint flink te kwijlen

 

Ontwikkeling van jouw baby van 10 weken oud

Jouw baby ontdekt zijn wereld en alles om hem heen, door het in zijn mond te stoppen. Alles binnen zijn handbereik is dus niet langer veilig. Het verdwijnt allemaal in zijn mond. Tijd dus om extra op te letten. Voor je het weet verdwijnen er dingen in zijn mond, waarvan je liever niet hebt dat hij ze in zijn mondje stopt. 

Doordat alles in zijn mond verdwijnt, zet hij zijn speekselklieren extra aan het werk. Het gevolg, je raad het al, oneindig veel kwijlen. Ineens ontdek je bij jouw kindje natte plekken op zijn kleding of naast zijn hoofd op het speelkleed. Heeft hij nou gespuugd? Nee, hij kwijlt gewoon echt heel veel. En dat terwijl hij nog geen tandjes krijgt. Het hoort erbij. Zorg dat hij een slabje omheeft, zodat hij niet de hele dag in een nat T-shirt hoeft te liggen. En leg een hydrofiele doek onder zijn hoofdje wanneer je hem op het speelkleed legt. Zo voorkom je ook dat je het speelkleed dagelijks moet wassen.   

Het is wel een goed idee om jouw kleintje regelmatig op zijn speelkleed te leggen. Dit kan op de grond, of in de box, zo lang hij maar voldoende ruimte heeft om te oefenen met rollen. Want nu jouw kleintje 10 weken oud is, kan het zomaar zijn dat hij druk aan de slag gaat met omrollen. Dit vergt wel wat oefening uiteraard en is niet van de een op andere dag geleerd. Maar het kan zomaar zijn dat je jouw kleintje nu ineens op zijn zij ziet liggen. Het zal dan ook niet heel lang meer duren voor hij doorrolt op zijn buik. Geef hem de tijd om te oefenen door hem wat vaker op zijn speelkleed te leggen. Je kunt het rollen nog verder stimuleren door een leuk felgekleurd speeltje naast hem te leggen, net buiten zijn bereik. 

Wat jouw baby waarschijnlijk ook heel leuk zal vinden, is om naar jou te kijken terwijl hij in zijn wipstoeltje zit. Wil jij jouw handen vrij hebben tijdens het koken? Zet je kleintje dan een stukje achter je in zijn wipstoeltje. Hij kan jou dan goed in de gaten houden terwijl jij al kokend lekker tegen je kindje kunt kletsen. Wel zo gezellig. 

 

Jouw leven met jouw baby van 10 weken oud

Slaapt jouw baby nog bij jullie op de kamer? Het kan zijn dat je nu langzaam behoefte krijgt aan dat hij op zijn eigen kamertje gaat slapen. Jij hoort dan niet meer ieder hikje en snurkje, waardoor je niet meer van alles wakker schrikt. Maar het kan wel heel spannend zijn, voor jou en jouw baby om apart van elkaar te slapen. Want wanneer je kindje niet meer naast jou ligt, kun je ook niet meer even controleren tussendoor of alles wel goed gaat. Een babyfoon met camera kan je helpen om geruster te slapen. De camera van de babyfoon stel je in op jouw slapende baby en iedere keer als jij even wil kijken hoe het gaat met jouw kleintje, kun je gewoon op het schermpje kijken. En, met een babyfoon met camera naast je, weet je zeker dat je wakker wordt van ieder huiltje en niet voor niets het bed uit gaat. 

Voor jouw kindje kan het spannend zijn omdat hij nu ineens in zijn eentje in het donker ligt. Mama en papa zijn niet in de buurt. Hij ligt helemaal alleen. Voor jouw baby kan het fijn zijn om een nachtlampje te hebben dat de hele nacht brand. Zo kan hij toch iets zien wanneer hij midden in de nacht wakker wordt. Maar het nachtlampje geeft ook niet te veel licht af, waardoor hij dag en nacht verwart. Het aanzetten van het nachtlampje in de avond, kan ook een mooi bedritueel zijn, waardoor jouw kleintje weet dat de nacht gaat beginnen. 

Ben jij alweer een avondje uit geweest met je vriendinnen? Lekker een avondje uiteten of naar de kroeg. Het is goed om er even tussenuit te gaan met iemand anders dan je partner. Wanneer je met je partner de deur uit gaat, is de kans groot dat jullie alleen maar over jullie lieve baby praten. Wat prachtig is natuurlijk! Maar het is ook lekker om weer een ouderwets met je vriendinnen te praten over andere dingen dan melkflessen en volle luiers. Neem dat moment dus voor jezelf. Pas trouwens wel op met alcohol. Wanneer je nog niet hebt gedronken na de bevalling, kan zo’n eerste glas best hard aankomen. Het is weer even als toen je vroeger je eerste glaasje wijn probeerde. De wereld staat iets eerder op zijn kop dan je denkt misschien. Vergeet ook niet dat een alcohol per glas zo’n 3 uur nodig heeft om uit jouw bloed te verdwijnen. En dus ook uit jouw borstvoeding. Na een avondje uit met vriendinnen, moet je dus aan de pump and dump. Kolven en direct weggooien. Die melk kun je echt niet aan jouw kleintje geven. Zonde, maar zo’n avondje uit is het misschien ook wel waard toch?

 

Doen met jouw baby van 10 weken oud

Jouw baby wil niets liever dan de wereld ontdekken. Misschien wandel je al veel buiten met de kinderwagen, maar heb je de draagzak al geprobeerd? De draagzak is een ideale manier om met jouw baby lekker dicht tegen je aan erop uit te gaan, terwijl jouw kleine de gelegenheid krijgt om lekker rond te kijken. Met een draagzak, draag je jouw baby in een soort kangoeroezak voor je buik. Zijn hoofdje is iets lager dan jouw hoofd, waardoor je kindje rustig om zich heen kan kijken vanuit een ander perspectief dan vanuit de kinderwagen. Maar de draagzak heeft ook als voordeel dat jij je handen iets meer vrij hebt en bijvoorbeeld gemakkelijker een boswandeling kunt maken of door een drukke winkelstraat kunt manoeuvreren. Of denk bijvoorbeeld aan boodschappen doen met een winkelkar. En is jouw kindje moe van alle indrukken? Dan is de draagzak een perfecte plek om een dutje te doen.  

 

Op naar de volgende stap : baby 11 weken oud