Baby 10 weken

In een notendop

Poepgedrag
Poepgedrag
Een baby van 10 weken oud die de fles krijgt, zal tussen 1 en 10 luiers per dag volpoepen. Voor een baby die borstvoeding krijgt, kan dit iets minder zijn. Het is belangrijk dat een baby geen pijn heeft als hij moet poepen en dat het makkelijk gaat

Slaapschema
Slaapschema
Een baby van ongeveer 10 weken oud, krijgt steeds meer een slaapritme. Hij zal in totaal ongeveer 15 uur slapen, waarvan 10 gedurende de nacht en 5 overdag in verschillende slaapjes. Het is normaal dat baby’s van deze leeftijd ´s nachts nog wakker worden voor een voeding.

Wist je dat....?
Wist je dat....?
Als je een baby van 10 weken oud rechtop houdt, zal hij waarschijnlijk zichzelf voor een moment kunnen dragen. Vanaf deze week kunnen baby’s namelijk wat gewicht op hun benen dragen. Je kunt dit zelf testen, maar doe het alleen als je kleintje er zin in heeft.

Baby 10 Weken oud

Wow! Jouw kleine baby is echt niet meer zo klein. Hij is al 10 weken oud en waarschijnlijk ben je al een stuk ‘handiger’ met hem geworden. Je kunt nu in plaats van in weken ook in maanden over jouw baby beginnen te praten. Je baby groeit flink door, is niet meer zo fragiel en breekbaar als in het begin en kan steeds meer. Hij begint steeds meer te ontdekken en leert steeds meer. En hopelijk laat hij jou ´s nachts ook wat langer achter elkaar doorslapen.

Ontwikkeling baby 10 weken oud

Je baby van 10 weken oud zal steeds meer beseffen dat zijn armen en handen aan zijn lijf vastzitten. En dat hij twee dingen tegelijkertijd kan doen: iets vastpakken en ernaar kijken. Je zult merken dat je kleintje dus veel om zich heen grijpt om van alles vast te kunnen pakken. Alles binnen handbereik is niet meer veilig voor jouw kleintje. Pas op met bijvoorbeeld sieraden en breekbare spullen die in de buurt van je baby komen.

Alles gaat naar de mond

Je zult ook merken dat je baby de wereld om zich heen ontdekt, door alles in zijn mond te stoppen. Alles wat hij vast kan pakken, verdwijnt in zijn mond. Tijd dus om extra op te letten. Voor je het weet verdwijnen er dingen in zijn mond, waarvan je liever niet hebt dat hij ze in zijn mondje stopt. Om dit te voorkomen, kun je je kleintje een bijtring cadeau doen. Hij zal het vast leuk vinden dat hij iets vast kan pakken om in zijn mond te stoppen wat zijn mama niet direct weer afpakt omdat het gevaarlijk is.

Baby 10 weken en kwijlen

Doordat alles in zijn mond verdwijnt, worden de speekselklieren van jouw baby extra aan het werk. Het gevolg? Je raad het al: oneindig veel kwijlen. Ineens ontdek je bij jouw kindje natte plekken op zijn kleding. Of naast zijn hoofd op het speelkleed. Heeft hij nou gespuugd? Nee, hij kwijlt gewoon echt heel veel. En dat terwijl een baby van 10 weken nog geen tandjes krijgt. Maak je geen zorgen, het hoort erbij. En wat jij kunt doen? Zorg dat je kleintje bijvoorbeeld een slabje om heeft, zodat hij niet de hele dag in een nat T-shirt hoeft te liggen. En leg een hydrofiele doek onder zijn hoofdje wanneer je hem op het speelkleed legt. Zo voorkom je ook dat je het speelkleed dagelijks moet wassen.

Wauw al die kleuren

Jouw kindje van 10 weken oud is gefascineerd door felle kleuren. Speeltjes, boekjes of dekentjes. Het maakt niet uit. Als het maar felle kleuren heeft. Hij kan er lange tijd naar kijken en het zelfs proberen te pakken. Nu zijn ogen beter worden, is het makkelijker om deze kleuren te onderscheiden. En geef toe, jij vindt de wereld toch ook mooier in kleur, dan alles in zwart-wit? Geef jouw baby dus waar hij behoefte aan heeft. Leuke knuffels of speeltjes met felle kleuren. Als je iets voor hem hebt wat hij ook nog in zijn mond kan stoppen, ben je helemaal de beste moeder van de wereld!

Speeltijd

Het is een goed idee om jouw kleintje regelmatig op zijn speelkleed te leggen of in zijn box met speeltjes. Je zult merken dat als je baby 10 weken oud is, hij speeltijd steeds leuker vindt. Stimuleer je kleintje met felle kleuren en nieuwe geluiden en muziekjes. Als je een mobiel in de box hangt of een speelkleed gebruikt met speeltjes, zul je merken dat je kleintje hier steeds meer naar begint te grijpen. En hij zal zijn armen gebruiken om zich op te drukken en zijn hoofd te draaien.

Oefenen voor omrollen

Waar je je kleintje ook neerlegt, belangrijk is dat hij voldoende ruimte heeft. Ruimte die jouw kleintje gebruikt om te oefenen met rollen. Want nu jouw baby 10 weken oud is, kan het zomaar zijn dat hij hiermee druk aan de slag gaat. Omrollen vergt wel wat oefening uiteraard. En is niet van de een op andere dag geleerd. Maar het kan zomaar zijn dat je jouw kleintje nu ineens op zijn zij ziet liggen. En de volgende stap is dat hij kan doorrollen tot op zijn buik. Geef jouw hummeltje de tijd om te oefenen door hem wat vaker op zijn speelkleed te leggen. Je kunt het rollen nog verder stimuleren door een leuk fel gekleurd speeltje naast hem te leggen, net buiten zijn bereik.

In zijn wipstoeltje

Wat jouw baby waarschijnlijk ook heel leuk zal vinden, is om naar jou te kijken terwijl hij in zijn wipstoeltje zit. Wil jij jouw handen vrij hebben tijdens het koken? Of wil je even snel een stofzuiger door het huis halen? Zet je kleintje dan een stukje achter je in zijn wipstoeltje. Hij kan jou dan goed in de gaten houden, terwijl jij terwijl je bezig bent lekker tegen je kindje kunt kletsen. Wel zo gezellig, voor mama én baby!

Hoeveel slaapt je baby van 10 weken?

Je kleintje zal rond de 15 uur per dag slapen, waarvan ongeveer 5 uur overdag en 10 uur gedurende de nacht. Dit is natuurlijk slechts een gemiddelde. Als jouw baby 10 weken is, kan hij een ander ritme volgen. Maak je daar vooral geen zorgen over. Ieder kind volgt ten slotte zijn eigen tempo. Ook zal je kindje waarschijnlijk echt nog niet de hele nacht doorslapen. Hij wordt mogelijk nog wakker omdat hij gevoed wil worden. Want ondanks dat hij meer eet per voeding omdat zijn buik meer melk kan houden, zal hij ´s nachts nog elke 5 of 6 uur wakker worden.

Jouw leven met jouw baby van 10 weken oud Waarschijnlijk ben je nog steeds herstellende van de bevalling. En doordat je nog geen hele nachten doorslaapt, zal je ´s avonds redelijk uitgeput zijn. Lekker vroeg je bed in duiken is dan een aanrader. Je leven is namelijk totaal veranderd.

Apart slapen van baby

Slaapt jouw baby nog bij jullie op de kamer? Het kan zijn dat je er nu langzaam behoefte krijgt aan dat hij op zijn eigen kamertje gaat slapen. Jij hoort dan niet meer ieder hikje en snurkje, waardoor je niet meer van alles wakker schrikt. Ook is het voor baby’s van 10 weken een goed moment om te leren om apart te slapen in de eigen slaapkamer.

Het kan wel heel spannend zijn voor jou en jouw baby om apart van elkaar te slapen. Want wanneer je kindje niet meer op jouw kamer ligt, kun je ook niet meer even tussendoor controleren of alles wel goed gaat. Een babyfoon met camera kan je helpen om geruster te slapen. De camera van de babyfoon stel je in op jouw slapende baby en iedere keer als jij even wil kijken hoe het gaat met jouw kleintje, hoef je alleen maar op het schermpje kijken. En, met een babyfoon met camera naast je, weet je zeker dat je wakker wordt van ieder huiltje. En niet voor niets het bed uit gaat.

Nachtlampje op de kamer

Voor jouw kindje kan het spannend zijn om in zijn eentje in het donker te liggen. Zonder mama in de buurt. Jouw baby kan het fijn vinden om een nachtlampje te hebben dat de hele nacht brand. Zo kan hij toch iets zien wanneer hij midden in de nacht wakker wordt. Kies een nachtlampje dat niet te veel licht afgeeft, waardoor de baby dag en nacht verwart. Het aanzetten van het nachtlampje in de avond, kan ook een mooi bedritueel zijn. Zo weet jouw kleintje dat de nacht gaat beginnen.

Drankje met vriendinnen

Ben jij alweer een avondje uit geweest met je vriendinnen? Lekker een avondje uiteten of naar de kroeg. Het is goed om er even tussenuit te gaan met iemand anders dan je partner. Wanneer je met je partner de deur uitgaat, is de kans groot dat jullie alleen maar over jullie lieve baby praten. Wat prachtig is natuurlijk! Maar het is ook lekker om weer een ouderwets met je vriendinnen te praten over andere dingen dan melkflessen en volle luiers. Neem dat moment dus voor jezelf. Lukt het jullie om de hele avond niet over jullie kids te praten?

Alcohol drinken

Pas op als je alcohol gaat drinken. Wanneer je nog niet hebt gedronken na de bevalling, kan zo’n eerste glas best hard aankomen. De wereld staat iets eerder op zijn kop dan je denkt misschien. Geef je nog borstvoeding of kolf je melk? Vergeet ook niet dat elk glas alcohol zo’n 3 uur nodig heeft om uit jouw bloed te verdwijnen. En dus ook uit jouw borstvoeding. Heb je een aantal glazen gedronken tijdens een avondje uit? Dan is het goed om te kolven en dit direct weg te gooien. Zo voorkom je dat je kleintje mee geniet van jouw avondje uit.

Weer terug aan het werk

Ben je een werkende mama en zit je zwangerschapsverlof erop? Dan kan het best spannend zijn om weer terug aan het werk te gaan. Heb jij zin om weer aan de slag te gaan? Of vind je het lastig om je kindje bij iemand achter te laten? Maak je geen zorgen over hoe jij je voelt, iedereen beleeft dit moment op zijn eigen manier. En geef je nog borstvoeding en ga je tijdens je werk kolven? Dan heb je hier als het goed is met je leidinggevende goede afspraken over gemaakt.

Baby 10 weken oud: wat doen?

Jouw baby wil niets liever dan de wereld ontdekken. Misschien wandel je al veel buiten met de kinderwagen. Maar heb je de draagzak al geprobeerd? De draagzak is een ideale manier om met jouw baby lekker dicht tegen je aan eropuit te gaan. Terwijl jouw kleine de gelegenheid krijgt om lekker rond te kijken. Met een draagzak draag je jouw baby in een soort kangoeroezak voor je buik. Zijn hoofdje is iets lager dan jouw hoofd, waardoor je kindje rustig om zich heen kan kijken vanuit een ander perspectief dan vanuit de kinderwagen. De draagzak heeft ook als voordeel dat jij je handen iets meer vrij hebt en bijvoorbeeld gemakkelijker een boswandeling kunt maken of door een drukke winkelstraat kunt manoeuvreren. Of denk bijvoorbeeld aan boodschappen doen met een winkelkar. En is jouw kindje moe van alle indrukken? Dan is de draagzak een perfecte plek om een dutje te doen.

Samen gym oefeningen doen

Doordat je kindje steeds alerter is tijdens de momenten dat hij wakker is, kun je ook steeds meer samen doen. Tijdens speeltijd zal je kindje steeds meer al zijn spieren trainen. Om straks om te kunnen draaien, te gaan zitten en te starten met kruipen. Je kunt hem hierbij helpen. Graag delen we een aantal oefeningen om samen te doen.
Fietsbewegingen met zijn benen maken. De draaiende bewegingen met zijn beentjes trainen zowel de spieren in zijn benen en buik, waardoor deze sterker worden.
Merk je dat je kindje in een goede bui is en zin heeft in een wat meer uitdagende oefening? Dan kun je hem ook eens proberen rechtop te zetten. Zo krijgt hij het gevoel wat het is om op zijn benen te staan. Als je aanvoelt dat je kindje dit niet prettig vindt, is het natuurlijk belangrijk om er gelijk weer mee te stoppen.
Als je kindje als hij op zijn buik ligt, zichzelf begint op te drukken met zijn armen, kun je zachtjes tegen zijn voetjes duwen zodat hij een kruiphouding aanneemt. Ondanks dat hij nog niet kan kruipen, leeft hij zo hoe hij dit straks moet doen.
Laat je baby vliegen. Niet letterlijk natuurlijk, maar door hem met je benen en armen in de lucht te houden. Hiervoor ga je zelf op de grond liggen en hou je je baby stevig vast. Je kunt je scheenbenen gebruiken als steuntje voor je baby om op zijn buik op te liggen. En terwijl je je baby stevig blijft vasthouden kun je je benen beetje voor beetje optillen. Zo vliegt je baby door de lucht! Begint je baby te huilen? Dan vindt hij het waarschijnlijk een beetje eng en kun je beter stoppen.

Op naar de volgende stap : baby 11 weken oud