Baby 10 maanden

10 Maanden oud

Wow, jouw kleintje is alweer 10 maanden oud. Over 2 maanden vieren jullie zijn eerste verjaardag! Kun je je voorstellen hoe snel het is gegaan afgelopen jaar? Gelukkig gaan de komende jaren minder snel dat dit eerste jaar hoor. Het is echt niet zo dat hij al bijna zijn tas pakt om op kamers te gaan. Maar het cliché is wel waar: geniet van ieder moment want voor je het weet is je kleine baby niet zo klein meer!

Waarschijnlijk heb je de afgelopen tijd vele veranderingen bij je baby waargenomen. Van een hulpeloze baby is hij veranderd in een klein mensje dat speelt, rond beweegt en met jou probeert te communiceren. Wat kun je verwachten bij een baby van 10 maanden oud? Ontdek het hier allemaal. 

 

Jouw baby van 10 maanden oud: 

  • Wil vanaf nu liefst een hoop dingen zelf doen
  • Begint een gevoel voor humor te ontwikkelen
  • Begrijpt inmiddels heel goed wat bedoeld wordt met het woord ‘nee’
  • Kan wijzen naar dingen, wanneer hij dit wil hebben

baby 10 maanden ontwikkeling

Ontwikkeling van jouw baby van 10 maanden oud

Nu je baby 10 maanden oud is, wil hij het liefst een hoop dingen zelf gaan doen. Zelf zijn lepel in zijn mond stoppen bijvoorbeeld. En dat kan nog knaplastig zijn voor jouw kleintje. Toch is het goed om hem wel zelf dingen te laten ontdekken en de kliederboel maar even te accepteren. Het zelf doen, helpt hem namelijk bij zijn ontwikkeling, maar geeft hem ook zelfvertrouwen. Het vertrouwen dat jij hem dat laat doen leert hem dat hij kan leren door te doen. Pak je camera er wel bij, want die lepel gaat zekerweten niet rechtstreeks zijn mond in. En misschien is het ook beter om dit niet te oefenen met macaroni in tomatensaus, want ook je muren kunnen soms best wat te verduren krijgen. 

Smaakpupillen ontwikkelen

Je kindje eet nog niet volledig met de pot mee. Dit kan hij normaal gesproken vanaf ongeveer 1 jaar. Maar het is wel goed om de smaakpapillen van je kleintje te blijven stimuleren met nieuwe smaken en structuren. Let er alleen wel op dat je hem geen voeding geeft waarin hij kan stikken, zoals rozijntjes, noten, hele granen of iets wat in ronde vormen gesneden wordt. Je kindje heeft waarschijnlijk ook al meerdere tandjes. Dit zorgt ervoor dat je ook wat kleine snacks kunt geven die je kleintje zelf kan vastpakken en van kan smikkelen.

Wees niet verbaasd als je kleintje ineens niet zo’n zin heeft om te eten. Er is tenslotte zoveel te ontdekken om hem heen, dat hij dat liever doet dan eten. Het kan dan ook zo zijn dat je eens voorbeeldige eter nu minder eet. Of zelfs bepaalde groeten helemaal niet wil eten. Normaal gesproken is dit niet iets om je zorgen over te maken. Als je kleintje verder groeit, zal ook zijn eetlust weer terugkeren. Merk je dat er iets aan de hand is met je kleintje waardoor hij niet goed eet? Dan is het natuurlijk altijd verstandig om contact op te nemen met de huisarts of het consultatiebureau. 

Die die die!

Jouw baby kan zich steeds beter uiten en aangeven wat hij precies wil. Zo zul je met regelmaat een vingertje ergens heen zien wijzen, begeleid met de woordjes ‘die die die’ of ‘dat dat dat’. Wat je kleintje precies bedoelt blijft soms gissen. Zijn perspectief is compleet anders dan dat van jou. En dus zul je een voor een de objecten binnen zijn bereik moeten afgaan. ‘Bedoel je die? Of bedoel je die?’. Het niet begrepen worden, zal jouw kleintje soms best lastig vinden. Sta dus ook niet gek te kijken als een wijssessie gevolgd wordt door gillen of huilen. Blijf vooral rustig en probeer na te denken wat je kleintje bedoelt. Uiteindelijk kom je er dan wel uit.

 

baby 10 maanden ontwikkeling

Communiceren met je baby van 10 maanden

Je zult al snel merken dat je kleintje alles kopieert wat jij doet. Niet alleen je gebaren, maar bijvoorbeeld ook je haar borstelen, met je mobiel spelen en een boek lezen. Je kleintje kijkt wat jij doet, luistert naar de klanken van de woorden en bestudeert jouw reactie. Laat hem vooral zijn gang zijn, zo stimuleer je zijn ontwikkeling.

Eerste pasjes 

Sommige kleintjes beginnen nu met de eerste stapjes die ze los zetten. Dit is overigens wel heel vroeg, dus niet ongerust wanneer jouw baby nog geen aanstalten maakt om zijn eerste stappen te gaan zetten. Gemiddeld gaan kindjes tussen de 12 en 18 maanden los lopen. Heb jij wel zo’n kleine doordouwer in huis? Pas dan op voor scherpe hoeken van tafels waar hij tegenaan kan vallen. Zeker in het begin kan hij nog vaak onderuitgaan.

Wil je je kleintje helpen bij het zetten van zijn eerste stapjes? Geef hem dan een loopwagentje waarmee hij gecontroleerd de kamer kan doorkruisen. Dit helpt hem ook om het lopen beter onder de knie te krijgen. Een loopwagen stimuleert jouw kleintje bij het optrekken en ondersteunt hem bij het zetten van zijn eerste pasjes. Veel loopwagens hebben daarnaast een motiveren element. Zo gaan ze bijvoorbeeld leuke geluidjes maken wanneer het loopwagentje beweegt. Dit alles stimuleert en helpt jouw baby om het lopen beter onder de knie te krijgen.

Lachebekkies

Ook zal het gevoel voor humor van je kleintje nu een andere vorm aannemen. Hij weet dondersgoed wanneer hij grappig is. Hij zal dan ook alles uit de kast trekken om jou aan het lachen te krijgen. Je kindje houdt je daarbij goed in de gaten en onthoudt voor de volgende keer waar jij van moest lachen. Bereid je maar vast voor, want dat grapje ga je komende tijd nog vaak horen of zien.

Oh oh, nee bestaat ook

Wat je baby van 10 maanden minder grappig vindt, is dat je nu steeds vaker ‘nee’ zult zeggen als hij dingen doet die niet mogen. Misschien deed je dit eerder ook al, maar vanaf nu begrijpt hij ook daadwerkelijk wat het woord betekent. En kan hij er zelfs verdrietig van worden wanneer je streng bent. ‘Mijn mama die zo lief is, kan ook boos worden’. En dat is even schrikken natuurlijk. Dit is geen reden voor jou om geen tegenspraak meer te bieden. Je kleintje moet immers leren dat sommige dingen echt niet mogen. Hij zoekt tenslotte ook elke keer de grenzen op om te kijken wat wel en niet kan. Probeer hem wel uit te leggen waarom dingen niet mogen. ‘Je mag niet met het stopcontact spelen, want dat is gevaarlijk’. En ‘je mag niet de boeken uit de kast trekken, want die kunnen boven op je vallen’. Door het woordje ‘nee’ op te volgen met een uitleg, begrijpt jouw kleintje beter wat er speelt. Hij zal meer begrijpen dat jij denkt.

Jouw leven met jouw baby van 10 maanden oud

Het opvoeden is begonnen voor jou en je partner en dat vraagt best wel even iets van jullie als ouders. Niet alleen moeten jullie ervoor zorgen dat jullie op één lijn zitten qua wat wel en niet mag, ook moeten jullie beiden consistent zijn en niet af en toe toch toegeven aan de dingen die jullie hadden afgesproken dat ze niet mogen. Je zult nu merken dat jullie beiden een andere opvoeding hebben gehad en dat het dus ook best kan dat jullie anders tegen bepaalde dingen aankijken. Praat hierover met elkaar en besluit samen hoe jullie bepaalde dingen aanpakken. Denk aan schermtijd bijvoorbeeld. Hoe lang mag de televisie aanstaan op een dag. Of hoeveel snoep of koek vinden jullie acceptabel. Dit zijn kleine dingen die voor discussie kunnen zorgen. Maar ook jullie baby zal het snel doorhebben wanneer hij bij één van de twee ouders meer gedaan krijgt dan bij de ander. Het codewoord is dus: praten met elkaar!

Hoe gaat het opvoeden?

Het opvoeden is begonnen en dat vraagt best wel even iets van je als ouder. Als je samen met een partner voor je kleintje zorgt, moeten jullie er niet alleen voor zorgen dat jullie op één lijn zitten qua wat wel en niet mag, ook moeten jullie beiden consistent zijn en niet af en toe toch toegeven aan de dingen die jullie hadden afgesproken die niet mogen. Je zult nu merken dat jullie beiden een andere opvoeding hebben gehad. En dat het dus ook best kan dat jullie anders tegen bepaalde dingen aankijken.

Praat hierover met elkaar en besluit samen hoe jullie bepaalde dingen aanpakken. Hoe gaan jullie om met huilen als je kleintje geen zin heeft om te gaan slapen? Mag je kleintje wel al wat tv kijken of juist nog niet? En wat krijgt je baby te eten: alles vers gekookt of kan een potje op zijn tijd ook? Dit zijn kleine dingen die voor discussie kunnen zorgen. Ook je baby zal het snel doorhebben wanneer hij bij één van de twee ouders meer gedaan krijgt dan bij de ander. Het codewoord is dus: praten met elkaar!

Sta je er alleen voor? Dan kan het fijn zijn om een klankgroep te zoeken om zaken tegenaan te houden. Misschien voel je je onzeker over hoe je je kleintje opvoedt. Dan kan het fijn zijn om met bijvoorbeeld ouders die in dezelfde situatie zitten te praten. Kijk eens of er bij jou in de buurt een oudergroep wordt georganiseerd. Of neem je twijfels en onzekerheden door met die ene goede vriendin tijdens een kopje thee.

Rust, regelmaat en reinheid

De drie R’en is een begrip die je als mama ondertussen vast goed kent. Rust, regelmaat en reinheid worden genoemd als de drie zaken waar baby’s goed bij dijen. Alleen, als je hele dagen met je baby thuis bent, kan het soms voelen of je erg gebonden bent aan het ritme van je kleintje met zijn slaapjes. Natuurlijk is regelmaat belangrijk, maar je kunt hier best af en toe van afstappen. Kijk of je een keer een slaapje kunt inkorten of kunt overslaan. Of laat je baby onderweg slapen. Zo kun je toch de deur uitgaan om bijvoorbeeld met vrienden af te spreken of gewoon even een stuk te lopen om wat te bewegen. Het is belangrijk om jezelf niet te vergeten – ook jij bent belangrijk, niet alleen je baby.

Doen met jouw baby van 10 maanden oud

Grote kans dat jouw kleintje het heerlijk vindt om in bad te gaan. Heb jij al speeltjes voor in bad? Denk bijvoorbeeld aan kleine bakjes waarmee hij water kan scheppen. Dit verhoogt het plezier van het badderen nog meer. Je kunt jouw kleintje nu in bad zetten met een badring. Op die manier kun je veilig de overstap maken naar een groot bad. Zo krijgt jouw baby meer ruimte om te spelen, en weet jij zeker dat hij veilig in bad zit, zonder dat hij per ongeluk onderwater kan glijden. Al laat je jouw kind natuurlijk nooit alleen achter als hij in bad zit. Ook niet als hij in de badring zit. Een ongelukje kan altijd gebeuren en dan moet je direct paraat staan om jouw baby bovenwater te helpen. 

Vindt jouw kleintje water over zijn hoofd nog spannend wanneer je de shampoo wilt uitwassen? Maak er dan een leuk spelletje van om zijn haartjes nat te maken. Zing het liedje ‘het regent, het regent, de pannetjes worden nat’ en spetter druppels op zijn hoofd. Begin daarbij met spetteren van achteren naar voren. Direct water in zijn gezicht zal jouw kleintje niet leuk vinden. Maar wanneer het water van achteren naar voren loopt, kan hij zich er beter op voorbereiden dat het komen gaat. Wanneer je dat spelletje regelmatig herhaalt, zul je zien dat hij het nat worden niet zo erg meer vindt. Je kunt uiteindelijk dan bijvoorbeeld met een bakje water over zijn hoofd gieter terwijl je dit liedje zingt. 

Badplezier

Grote kans dat jouw kleintje het heerlijk vindt om in bad te gaan. Heb jij al speeltjes voor in bad? Denk bijvoorbeeld aan kleine bakjes waarmee hij water kan scheppen. Dit verhoogt het plezier van het badderen nog meer. Je kunt je kleintje nu ook in bad zetten met een badring. Op die manier kun je veilig de overstap maken naar een groot bad. Zo krijgt jouw baby meer ruimte om te spelen. En weet jij zeker dat hij veilig in bad zit zonder dat hij per ongeluk onderwater kan glijden. Al laat je jouw kind natuurlijk nooit alleen achter als hij in bad zit. Ook niet als hij in de badring zit. Een ongelukje kan altijd gebeuren en dan moet je direct paraat staan om jouw baby bovenwater te helpen.

Haartjes wassen

Niet alle kindjes vinden het fijn als hun hoofd nat wordt gemaakt en wanneer het tijd is om haartjes te wassen. Vindt jouw kleintje water over zijn hoofd nog spannend wanneer je de shampoo wilt uitwassen? Maak er dan een leuk spelletje van om zijn haartjes nat te maken. Zing het liedje ‘het regent, het regent, de pannetjes worden nat’ en spetter druppels op zijn hoofd. Begin daarbij met spetteren van achteren naar voren. Direct water in zijn gezicht zal jouw kleintje niet leuk vinden. Maar wanneer het water van achteren naar voren loopt, kan hij zich er beter op voorbereiden dat het komen gaat. Wanneer je dat spelletje regelmatig herhaalt, zul je zien dat hij het nat worden steeds minder erg gaat vinden. Je kunt uiteindelijk dan bijvoorbeeld met een bakje water over zijn hoofd gieter terwijl je dit liedje zingt.

Gezellig samen babbelen

Ondanks dat je kleintje nog niet terug kan praten, is het wel aan te raden om hem in conversaties te betrekken. Je kunt bijvoorbeeld op de brabbels van je baby reageren met een ´Echt waar?’ of een ´Wauw, wat goed´. Ook kun je een gesprek gaan voeren met zijn favoriete knuffel. Zo leert je kindje het concept van een gesprek, terwijl hij ook nieuwe woorden hoort. Natuurlijk blijft muziek opzetten in huis iets wat je kindje fantastisch vindt.

Speeltjes onderweg

Mogelijk maken jullie regelmatig samen een uitstapje met de auto. En heeft je kleintje dan zijn favoriete knuffel of speeltje bij zich. Wat jij alleen niet kunt gebruiken als je aan het rijden bent, is een schreeuwend kind omdat zijn knuffel gevallen is. Om dit te voorkomen kun je het speeltje van je baby aan de autostoel vast maken. Of je kunt kiezen voor een speciaal speeltje dat ontwikkeld is voor een autostoeltje. Ook worden zachte speeltjes aangeraden voor in de auto. Mocht je kindje een keer in een woeste bui zijn speeltje door de auto gooien, voorkom je zo dat je ineens iets hards tegen je hoofd aankrijgt of dat hij zichzelf natuurlijk bezeert. 

Interactieve speeltjes

Je kleintje vindt op deze leeftijd interactie speeltjes heel gezellig. Zoals ´kiekeboe´ en ´telefoontje spelen´. Ga er vooral in mee als je merkt dat het lijkt of je kleintje je opbelt om een gesprek met je te voeren. Ook kunnen jullie een bal naar elkaar over-rollen. Gaat je kindje naar de opvang? Vraag daar ook eens wat voor interactieve speeltjes er gedaan wordt en welke jouw kindje het leukst vindt. 

 

Op naar de volgende stap : een baby van 11 maanden oud