Baby 10 maanden

10 Maanden oud

Wow, jouw kleintje is alweer 10 maanden oud. Over 2 maanden vieren jullie zijn eerste verjaardag! Kun je je voorstellen hoe snel het is gegaan afgelopen jaar? Gelukkig gaan de komende jaren minder snel dat dit eerste jaar hoor. Het is echt niet zo dat hij al bijna zijn tas pakt om op kamers te gaan. Maar het cliché is wel waar: geniet van ieder moment want voor je het weet is je kleine baby niet zo klein meer!

Die die die!

Jouw baby kan zich steeds beter uiten en aangeven wat hij precies wil. Zo zul je met regelmaat een vingertje ergens heen zien wijzen, begeleid met de woordjes ‘die die die’ of ‘dat dat dat’. Wat je kleintje precies bedoelt blijft soms gissen. Zijn perspectief is compleet anders dan dat van jou. En dus zul je een voor een de objecten binnen zijn bereik moeten afgaan. ‘Bedoel je die? Of bedoel je die?’. Het niet begrepen worden, zal jouw kleintje soms best lastig vinden. Sta dus ook niet gek te kijken als een wijssessie gevolgd wordt door gillen of huilen. Blijf vooral rustig en probeer na te denken wat je kleintje bedoelt. Uiteindelijk kom je er dan wel uit.

 

Jouw baby van 10 maanden oud: 

  • Wil vanaf nu liefst een hoop dingen zelf doen
  • Begint een gevoel voor humor te ontwikkelen
  • Begrijpt inmiddels heel goed wat bedoeld wordt met het woord ‘nee’
  • Kan wijzen naar dingen, wanneer hij dit wil hebben

baby 10 maanden ontwikkeling

Ontwikkeling van jouw baby van 10 maanden oud

Nu je baby 10 maanden oud is, wil hij het liefst een hoop dingen zelf gaan doen. Zelf zijn lepel in zijn mond stoppen bijvoorbeeld. En dat kan nog knaplastig zijn voor jouw kleintje. Toch is het goed om hem wel zelf dingen te laten ontdekken en de kliederboel maar even te accepteren. Het zelf doen, helpt hem namelijk bij zijn ontwikkeling, maar geeft hem ook zelfvertrouwen. Het vertrouwen dat jij hem dat laat doen leert hem dat hij kan leren door te doen. Pak je camera er wel bij, want die lepel gaat zekerweten niet rechtstreeks zijn mond in. En misschien is het ook beter om dit niet te oefenen met macaroni in tomatensaus, want ook je muren kunnen soms best wat te verduren krijgen. 

Sommige kleintjes beginnen nu met de eerste stapjes. Dit is overigens wel heel vroeg, maar er zijn strebers bij. Ben niet ongerust wanneer jouw baby nog geen aanstalten maakt om zijn eerste stappen te gaan zetten. Gemiddeld gaan kindjes tussen de 12 en 18 maanden lopen. Heb jij wel zo’n kleine doordouwer in huis? Pas dan op voor scherpe hoeken van tafels waar hij tegenaan kan vallen. Zeker in het begin kan hij nog vaak onderuitgaan. Geef jouw kleintje een loopwagentje, waarmee hij gecontroleerd de kamer kan doorkruisen. Dit helpt hem ook om het lopen beter onder de knie te krijgen. Een loopwagen stimuleert jouw kleintje bij het optrekken en ondersteunt hem bij het zetten van zijn eerste pasjes. Veel loopwagens hebben daarnaast een motiveren element. Zo gaan ze bijvoorbeeld leuke geluidjes maken wanneer het loopwagentje beweegt. Dit alles stimuleert en helpt jouw baby om het lopen beter onder de knie te krijgen. 

Ook zal zijn gevoel voor humor nu een andere vorm aannemen. Hij weet dondersgoed wanneer hij grappig is en zal dan ook alles uit de kast trekken om jou aan het lachen te krijgen. Hij houdt je daarbij goed in de gaten en onthoudt voor de volgende keer waar jij van moest lachen. Bereid je maar vast voor, want dat grapje ga je komende tijd nog vaak horen of zien. 

Wat hij minder grappig vindt, is dat zijn ouders (jullie dus) nu steeds vaker ‘nee’ zeggen als hij dingen doet die niet mogen. Misschien deden jullie dit eerder ook al, maar vanaf nu begrijpt hij ook daadwerkelijk wat het woord betekent en kan hij er zelfs verdrietig van worden wanneer jullie streng zijn. ‘Mijn ouders die zo lief zijn, kunnen ook boos worden’. En dat is even schrikken natuurlijk. Dit is geen reden voor jou om geen tegenspraak meer te bieden. Je kleintje moet immers leren dat sommige dingen echt niet mogen. Probeer hem wel uit te leggen waarom dingen niet mogen. ‘Je mag niet met het stopcontact spelen, want dat is gevaarlijk’. En ‘je mag niet de boeken uit de kast trekken, want die kunnen boven op je vallen’. Door het woordje ‘nee’ op te volgen met een uitleg, begrijpt jouw kleintje beter wat er speelt. Hij zal meer begrijpen dat jij denkt.

baby 10 maanden ontwikkeling

Jouw leven met jouw baby van 10 maanden oud

Het opvoeden is begonnen voor jou en je partner en dat vraagt best wel even iets van jullie als ouders. Niet alleen moeten jullie ervoor zorgen dat jullie op één lijn zitten qua wat wel en niet mag, ook moeten jullie beiden consistent zijn en niet af en toe toch toegeven aan de dingen die jullie hadden afgesproken dat ze niet mogen. Je zult nu merken dat jullie beiden een andere opvoeding hebben gehad en dat het dus ook best kan dat jullie anders tegen bepaalde dingen aankijken. Praat hierover met elkaar en besluit samen hoe jullie bepaalde dingen aanpakken. Denk aan schermtijd bijvoorbeeld. Hoe lang mag de televisie aanstaan op een dag. Of hoeveel snoep of koek vinden jullie acceptabel. Dit zijn kleine dingen die voor discussie kunnen zorgen. Maar ook jullie baby zal het snel doorhebben wanneer hij bij één van de twee ouders meer gedaan krijgt dan bij de ander. Het codewoord is dus: praten met elkaar!

Doen met jouw baby van 10 maanden oud

Grote kans dat jouw kleintje het heerlijk vindt om in bad te gaan. Heb jij al speeltjes voor in bad? Denk bijvoorbeeld aan kleine bakjes waarmee hij water kan scheppen. Dit verhoogt het plezier van het badderen nog meer. Je kunt jouw kleintje nu in bad zetten met een badring. Op die manier kun je veilig de overstap maken naar een groot bad. Zo krijgt jouw baby meer ruimte om te spelen, en weet jij zeker dat hij veilig in bad zit, zonder dat hij per ongeluk onderwater kan glijden. Al laat je jouw kind natuurlijk nooit alleen achter als hij in bad zit. Ook niet als hij in de badring zit. Een ongelukje kan altijd gebeuren en dan moet je direct paraat staan om jouw baby bovenwater te helpen. 

Vindt jouw kleintje water over zijn hoofd nog spannend wanneer je de shampoo wilt uitwassen? Maak er dan een leuk spelletje van om zijn haartjes nat te maken. Zing het liedje ‘het regent, het regent, de pannetjes worden nat’ en spetter druppels op zijn hoofd. Begin daarbij met spetteren van achteren naar voren. Direct water in zijn gezicht zal jouw kleintje niet leuk vinden. Maar wanneer het water van achteren naar voren loopt, kan hij zich er beter op voorbereiden dat het komen gaat. Wanneer je dat spelletje regelmatig herhaalt, zul je zien dat hij het nat worden niet zo erg meer vindt. Je kunt uiteindelijk dan bijvoorbeeld met een bakje water over zijn hoofd gieter terwijl je dit liedje zingt. 

 

Op naar de volgende stap : een baby van 11 maanden oud

Ben je erbij?

Word Lid Van Onze Nieuwsbrief En Ontvang De Leukste Nieuwtjes En Promoties Voor Je Baby

Schrijf je in