baby 8 weken

In een notendop

Bewegingen
Bewegingen
Rond de leeftijd van 8 weken zal een baby ook beginnen me het ontdekken van zijn armen, handen, benen en voeten. Hij zal gaan uitvogelen hoe al deze ledematen werken en hoe deze samen gaan. En de bewegingen zullen meer gecoördineerd en gecontroleerd zijn.

Fontanelle
Fontanelle
De fontanelle op de top van het hoofd moet als een baby 8 weken is in principe gesloten zijn. Soms duurt dit iets langer, maar in de meeste gevallen zal deze zachte plek die je misschien niet eens is opgevallen, gesloten zijn.

Wist je dat....?
Wist je dat....?
Baby’s van 8 weken kunnen niet alleen geluidjes maken, ze kunnen ook beginnen te reageren op de persoon die tegen ze praat. Als je tegen je baby praat, kun je een pauze laten om te kijken of je baby terug begint te praten. En reageer op wat je baby terug zegt.

8 Weken oud

Wat gaat de tijd snel, je baby is alweer bijna 2 maanden oud! En je kunt zijn ontwikkeling per week waarnemen. Is je baby 8 weken? Dan gaat hij zijn handjes ontdekken. Ook kan hij steeds beter zien, waardoor zijn wereld groter wordt. En als jij tijdens de zwangerschap niet de inenting tegen kinkhoest hebt gekregen, zal je kindje deze nu ontvangen. Je kleintje zal ook ontdekken dat er meer is dan alleen eten, huilen en slapen.

Ontwikkeling bij baby 8 weken

Je baby van 8 weken oud maakt net als de voorgaande weken grote ontwikkelingen door. Deze ontdekkingstocht is een wonderbaarlijk iets. Hij zal steeds beter een routine begrijpen, en hier behoefte aan hebben. Ook krijgt hij interesse in zijn handjes. Wat zijn de ontwikkelingen van je baby bij 8 weken? We zetten het graag voor je op een rij.

Handjes ontdekken

Als je kindje rond de 8 weken oud is, krijgt hij ineens interesse in zijn handjes. Die gekke lange dingen aan zijn lijf die zo leuk heen en weer bewegen zijn erg interessant om naar te kijken. Hij is mogelijk eerder al begonnen met het openen van zijn vuistjes. En het bewegen van zijn vingers vind je 8 weken oude baby een waar schouwspel. Hij kan er uren naar kijken. Al die vingertjes die wiebelen, zo leuk! En voor jou als mama is het natuurlijk ook heel leuk om naar te kijken. Waar je kleintje in het begin misschien wat ongecontroleerde bewegingen lijkt te maken met zijn armen en handen, zul je zien dat deze steeds gecoördineerder zijn.

Kleuren zien

Als een baby 8 weken oud is, gaat hij ook weer een beetje beter zien. Zijn wereld wordt hierdoor steeds groter. Hij kijkt nog steeds graag naar contrasten. Maar hij kan nu ook de kleuren rood en groen onderscheiden. Daardoor ziet hij dus ineens meer verschil in de ruimte waar hij zich bevindt. En je zult zien dat hij dus ook meer om zich heen zal kijken om al deze kleurverschillen te ontdekken.

Speeltijd

Doordat je kindje langere perioden wakker is tussen zijn slaapjes, kun je als het speeltijd is steeds meer doen. Stimuleer vooral zijn zintuigen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld felgekleurde knuffels of speelgoed, mobiele telefoons voor baby’s of een speelkleed. Een spiegel is ook een leuk speelgoed voor kinderen. Ze vinden het fascinerend om naar zichzelf te kijken, maar hebben niet in de gaten dat ze zichzelf zien. Pas alleen op dat je kind niet overgestimuleerd raakt. Doordat ze nog klein zijn, gebeurt dit snel. Houd goed je baby in de gaten en let op signalen dat hij genoeg heeft van het spelen. Als je merkt dat je kleintje begint te huilen bijvoorbeeld, is het goed om met speeltijd te stoppen.

Routine creëren

Als je dit nog niet gedaan hebt, is het goed om een routine te starten met je baby van 8 weken. Deze routine omvat eten, slapen, spelen en natuurlijk knuffeltijd. Als je borstvoeding geeft, kan het zijn dat je baby elke keer als je hem oppakt wil drinken. Heb je je kindje net gevoed en weet je zeker dat hij voldoende heeft gehad, maar vraag hij evengoed weer om de borst? Dan kan het goed zijn om je baby af te leiden. Bijvoorbeeld met speeltijd. Zo leert je baby het verschil tussen etenstijd en speeltijd. En als hij langer tussen de voedingen laat, hebben jullie meer tijd om samen iets leuks te doen. En ook voor het slapen gaan kun je een routine creëren.

Slaaptijd

Je kleintje van 8 weken zal zo’n 14 – 16 uur per dag slapen. Dit is al minder dan de vele uren die je baby sliep toen hij net geboren was. Overdag zal je baby een aantal slaapjes doen, deze zijn minder vaak, maar wel langer. En ‘s nachts komt daar nog eens zo’n 8 – 10 uur bij. Waarschijnlijk niet in 1 slaap, maar met een voedingsbreak. Al zijn slaapjes van 5 – 6 uur ´s nachts nu niet vreemd. Het is belangrijk om een ritme te vinden waarbij je kindje voldoende slaap krijgt. Als je kindje namelijk te moe is, zal hij niet in slaap kunnen komen. Heb jij de signalen van vermoeidheid al ontdekt bij jouw baby van 8 weken?

Op eigen kamer slapen

Slaapt jouw kleintje nog bij jou op de kamer? Dan kun je ermee starten om je baby in zijn eigen bedje op zijn kamer te laten slapen. Een goed moment om dit te oefenen is tijdens het middagslaapje. Laat je kindje in zijn eigen bedje in slaap vallen. Dit kan lastig zijn voor een baby. Daarom kun je hier nu al mee starten, zodat hij dit hopelijk over een paar weken onder de knie heeft. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je baby in een prettige ruimte in slaap kan vallen. Dus bijvoorbeeld in een donkere kamer die op de juiste temperatuur is en met een fijne wieg of ledikantje om in te slapen. Het kan zijn dat je kindje in het begin wat moet huilen. Probeer hem dan niet uit zijn bedje te halen, maar hou even vol. Je kunt bijvoorbeeld over zijn bolletje aaien of een speentje geven.

Inbakeren afbouwen

Als jij jouw kleintje de eerste weken lekker hebt ingebakerd, is het nu de tijd om dit langzaam weer te gaan afbouwen. Binnenkort zal jouw kindje kunnen omrollen en dan is het te gevaarlijk wanneer hij zich niet met zijn armpjes op kan drukken. Vóór hij kan rollen, moet je dus zorgen dat hij zonder zijn vertrouwde inbakerdoek kan slapen. Zomaar van de een op andere dag stoppen met inbakeren is voor jouw baby echt te heftig. Wanneer je dit probeert, zijn slapeloze nachten gegarandeerd.

Begin dus eerst met een armpje vrij te laten van de inbakerdoek en na een tijdje, wanneer het goed gaat, ook de tweede arm. Je kunt jouw kleintje in plaats van inpakken met een inbakerdoek, strak inpakken met het lakentje in zijn wieg. Doe het laken strak over hem heen als hij op zijn rug ligt en stop de uiteinden onder het matras. Wanneer je nu langzaam de inbakerdoek afbouwt, kan hij binnenkort slapen met enkel nog het lakentje, zonder inbakerdoek.

Inentingen en consultatiebureau

Als je baby 8 weken oud is, staat er weer een bezoek bij het consultatiebureau op het programma. Niet alleen zal je baby gewogen worden, ook zal de ontwikkeling van je kleintje bekeken worden. Bij een bezoek aan het consultatiebureau zal je gevraagd worden of je jouw baby tot op zijn luier wil uitkleden. Zo kunnen ze jouw kleintje goed onderzoeken. Zo in zijn blootje is het wel erg koud. Vergeet daarom niet om bijvoorbeeld een omslagdoek voor jouw baby mee te nemen. In zo’n baby omslagdoek kun je jouw kleintje in zijn luier lekker warm inwikkelen. En, wanneer hij onderzocht moet worden, kun je de omslagdoek zo van hem afslaan. Als je de omslagdoek toch in huis hebt, zul je merken dat je deze waarschijnlijk vaker gaat gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan na het badderen. Als je je baby hebt afgedroogd, kan hij lekker even opwarmen tegen jou aan in zijn babycape.

Kinkhoest inenting

In het vaccinatieschema van de overheid kun je zien wanneer het tijd is voor welke vaccinatie voor je baby. In principe is de eerste vaccinatie bij 3 maanden. Het kan echter zijn dat je baby van 8 weken al een vaccinatie krijgt. Als jij tijdens de zwangerschap geen vaccinatie hebt gekregen voor kinkhoest, zal deze nu bij je kleintje gezet worden. Dat is best even slikken voor jou als mama, want die grote naald prikt zo in de spiertjes van jouw kleine baby. Gelukkig is het voorbij voordat jij en je baby er erg in hebben.

Jouw leven met jouw baby van 8 weken oud

Hoe gaat het eigenlijk met jou als je baby 8 weken oud is? Mogelijk lijkt de bevalling alweer lang geleden, met alles wat je de afgelopen week meegemaakt hebt. Maar het zijn pas 8 weken. Hoe ziet je leven er nu uit als mama? En vergeet je niet om ook voor jezelf te zorgen?

Lichamelijke veranderingen bij een mama

Na een zwangerschap is lichaam veranderd. Het meest voor de hand liggende is natuurlijk je buik, die enorm uitgerekt is tijdens de zwangerschap. Maar heb je al in de gaten gehad dat mogelijk je voeten groter zijn? Als je voeten tijdens je zwangerschap gegroeid zijn, is dit iets blijvends. Een goed excuus dus om nieuwe schoenen te gaan kopen, of niet? Ook kan het zijn dat je heupen iets breder zijn na de bevalling. En je tepels kunnen groter en donkerder zijn. Als je borstvoeding geeft, zal je dit zeker gemerkt hebben.

Social media tijdperk

We leven in een tijdperk waarin iedereen alles op social media lijkt te delen. Het is goed om jezelf de vraag te stellen wat je wilt delen van jouw baby op social media. Laat jij je baby bijvoorbeeld volledig in beeld zien? Of ben je terughoudender in wat je deelt? Er is geen goed of fout hier, het is een persoonlijke keuze. En één om het bijvoorbeeld samen met je partner eens over te hebben.

Einde zwangerschapsverlof komt in zicht

Ben je een werkende mama? En ben je met 34 weken zwangerschap met verlof gegaan? Dan komt jouw zwangerschapsverlof waarschijnlijk alweer bijna ten einde. Nog 2 weken te gaan en dan begint het werkende leven weer. Ben je er al klaar voor of moet je er niet aan denken?

Oppas als mama aan het werk is

Wie gaat er op de kleine passen als jij aan het werk bent? Mogelijk heeft je partner een vrije dag in de week om bij de kleine te zijn. Of komen opa en oma oppassen. Wanneer jouw kindje naar de kinderopvang zal gaan, is de kans groot dat hij binnenkort zijn eerste wendag heeft. Hier leert hij hoe het is op de kinderopvang met alle andere kindjes én zonder mama. Het zal een schrale troost voor je zijn dat mama het er vaker moeilijker mee heeft dat de kleintjes. Ook als bijvoorbeeld opa en oma gaan oppassen, is het aan te raden dat zij alvast tijd alleen met de kleine doorbrengen. Voor jou is dit een moment om even te genieten van een paar uurtjes zonder baby. Wat ga je doen? Want het is waarschijnlijk lang geleden dat je overdag je handen even helemaal vrij had.

Extra zwangerschapsverlof

Als je bij 36 weken met zwangerschapsverlof bent gegaan, heb je nog 4 weken verlof. Of mogelijk heb je extra tijd genomen om nog een flink aantal weken door te brengen met jouw kleintje. De kans is groot dat je in dit geval er nog niet aan moet denken om jouw kindje weg te brengen naar het kinderdagverblijf. Het is net waar je je van tevoren op hebt ingesteld natuurlijk. Als je nog een tijdje hebt met jouw kleintje, kun je er ook maar beter lekker van genieten. Want de kans is groot dat komende weken voorbij vliegen.

Zorg voor jezelf

Hoe gaat het met de gebroken nachten? Slaapt jouw kleintje al een beetje door of sta jij nog iedere vier uur naast je bed? Waarschijnlijk eist de slapeloosheid zijn tol en weet je af en toe echt even niet meer hoe je het allemaal moet doen. Het belangrijkste is dat je goed voor jezelf zorgt. Bedenk goed dat je verlof hebt gekregen om tijd door te brengen met je baby én om bij te komen van deze heftige periode. Verder hoef je helemaal niets. Pak dus ook jouw rust, want die heb je nodig. Vraag gerust een moeder of schoonmoeder om af en toe te helpen met het huishouden. Of verwen jezelf wat vaker met een kant-en-klare maaltijd of boodschappen en eten die thuisbezorgd worden. Het mag nu echt allemaal!

Baby 8 weken: wat doen

Ben jij helemaal genezen van de bevalling en zijn de bloedingen gestopt? Dan mag je weer in bad én naar het zwembad. Een mooi moment om samen met jouw kleintje water te gaan ontdekken. Ga eens lekker in bad liggen en neem jouw kleintje met zijn buik op jouw borst. Zorg uiteraard dat hij niet met zijn hoofdje onder water komt. En dat het water niet te warm is. Dit is een fijne manier voor hem om samen met jou te wennen aan drijven in het water.

Babyzwemmen

Dit wennen aan water kun je ook in het zwembad doen. Veel zwembaden hebben speciale baby zwemuurtjes. Tijdens het babyzwemmen kun je met jouw kleintje in warm zwemwater genieten van het vrije gevoel dat je in het water krijgt. Zorg wel voor een goede zwemluier. Je wilt natuurlijk niet die ouder zijn waarvan dat kleine babypoepje uit het water gevist moet worden. En overleg met het consultatiebureau of je hier met je baby van 8 weken al mee kunt starten of dat je moet wachten tot hij zijn eerste inentingen heeft gehad.
Op naar de volgende stap : baby 9 weken oud