baby 8 weken

8 Weken oud

Nu jouw kleintje acht weken oud is, zie je zijn ontwikkeling bijna per week groeien. Vanaf nu gaat hij zijn handjes ontdekken en daar kan hij compleet door gefascineerd raken. Ook kan hij nu al iets beter zien en kan hij de kleuren rood en groen onderscheiden. Er gaat een compleet nieuwe wereld open voor jouw baby.

 

Hé handjes!

Rond de acht weken krijgt jouw kleintje ineens interesse in zijn handjes. Die gekke lange dingen aan zijn lijf die zo leuk heen en weer bewegen, die zijn erg interessant om naar te kijken. Hij opent nu ook zijn vuistjes en zijn het bewegen van zijn vingers is een waar schouwspel voor hem. Hij kan er uren naar kijken. Al die vingertjes die wiebelen, zo leuk! En voor jou als mama is het natuurlijk ook heel leuk om naar te kijken. De ontdekkingstocht van jouw kindje zie je van week tot week uitbreiden en dat is een prachtig verschijnsel. 

 

Jouw baby van 8 weken oud: 

  • Opent zijn handjes
  • Ontdekt zijn handjes en vingers
  • Kan nu ook de kleuren rood en groen zien
  • Krijgt deze week misschien zijn eerste vaccinaties

 

Ontwikkeling van jouw baby van 8 weken oud

Naast dat jouw kleintje zijn wereld heeft vergroot door zijn armen en handen te ontdekken, gaat hij nu ook weer een beetje beter zien. Liefst kijkt hij nog steeds naar contrasten, maar hij kan nu ook de kleuren rood en groen onderscheiden. Daardoor ziet hij dus ineens meer verschil in de ruimte waar hij zich bevindt en je zult zien dat hij dus ook meer om zich heen zal kijken om al deze kleurverschillen te ontdekken. 

Heb jij tijdens jouw zwangerschap de kinkhoest vaccinatie gehaald voor jouw baby? Dan kun je deze prik nu overslaan. Heb jij deze prik niet gehad en wil je jouw baby vaccineren tegen kinkhoest, dan krijgt je kleintje deze week die prik. Dat is even slikken voor mama, want die grote naald prikt zo in de spiertjes van jouw kleine baby. Veel moeders kunnen een traantje niet onderdrukken hoor, daar kijken ze niet raar van op bij het consultatiebureau. Wanneer je de vaccinatie tijdens jouw zwangerschap hebt gehad, ben je pas rond de drie maanden aan de beurt voor een nieuwe vaccinatie. 

Bij een bezoek aan het consultatiebureau zal je gevraagd worden of je jouw baby tot op zijn luier wil uitkleden. Dit vragen zij, zodat ze jouw kleintje goed kunnen onderzoeken. Niet alleen wordt hij gewogen en gemeten, ook wordt gekeken of zijn verdere ontwikkeling goed gaat. Zo in zijn blootje, is het wel erg koud voor jouw kleintje. Vergeet daarom niet om een omslagdoek voor jouw baby mee te nemen. In zo’n baby omslagdoek kun je jouw kleintje in zijn luier lekker warm inwikkelen. En, wanneer hij onderzocht moet worden, kun je de omslagdoek zo van hem afslaan zodat hij helemaal onderzocht kan worden. En, als je de omslagdoek toch in huis hebt, zul je merken dat je deze veel vaker gaat gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan na het badderen. Als je je baby hebt afgedroogd, kan hij lekker even opwarmen tegen jou aan in zijn babycape.  

Als jij jouw kleintje de eerste weken lekker hebt ingebakerd, is het nu de tijd om dit langzaam weer te gaan afbouwen. Binnenkort zal jouw kindje kunnen omrollen en dan is het te gevaarlijk wanneer hij zich niet met zijn armpjes op kan drukken. Vóór hij kan rollen, moet je dus zorgen dat hij zonder zijn vertrouwde inbakerdoek kan slapen. Zomaar van de een op andere dag stoppen met inbakeren is voor jouw baby echt te heftig. Wanneer je dit probeert, zijn slapeloze nachten gegarandeerd. Begin dus eerst met een armpje vrij te laten van de inbakerdoek en na een tijdje, wanneer het goed gaat, ook de tweede arm. Je kunt dit samen doen met het strak inpakken van jouw kleintje met een lakentje. Doe het laken strak over hem heen als hij op zijn rug ligt en stop de uiteinden onder het matras. Wanneer je nu langzaam de inbakerdoek afbouwt, kan hij binnenkort slapen met enkel nog het lakentje, zonder inbakerdoek.

 

Jouw leven met jouw baby van 8 weken oud

Wanneer je met 34 weken zwangerschap met verlof bent gegaan, dan komt jouw verlof waarschijnlijk bijna te einde. Nog 2 weken te gaan en dan begint het werkende leven alweer. Ben je er al klaar voor of moet je er niet aan denken? Wanneer jouw kindje naar de kinderopvang zal gaan, is de kans groot dat hij binnenkort zijn eerste wendag heeft om te leren hoe het is op de kinderopvang met alle andere kindjes én zonder mama. Het zal een schrale troost voor je zijn dat mama het er vaker moeilijker mee heeft dat de kleintjes. Probeer juist even te genieten van die paar uurtjes zonder baby. Wat ga je doen? Want het is waarschijnlijk lang geleden dat je overdag je handen even helemaal vrij had.

Misschien heb je nog vier weken verlof of heb je zelfs extra tijd genomen en heb je nog een flink aantal weken om door te brengen met jouw kleintje. De kans is groot dat je in dit geval nog niet moet denken aan dat je jouw kindje moet wegbrengen naar het kinderdagverblijf. Het is net waar je je van tevoren op hebt ingesteld natuurlijk. Als je nog een tijdje hebt met jouw kleintje, kun je er ook maar beter lekker van genieten. Want de kans is groot dat komende weken voorbijvliegen.  

Hoe gaat het met de gebroken nachten? Slaapt jouw kleintje al een beetje door of sta jij nog iedere vier uur naast je bed? Waarschijnlijk eist de slapeloosheid zijn tol en weet je af en toe echt even niet meer hoe je het allemaal moet doen. Het belangrijkste is dat je goed voor jezelf zorgt. Bedenk goed dat je verlof hebt gekregen om tijd door te brengen met je baby én om bij te komen van deze heftige periode. Verder hoef je helemaal niets. Pak dus ook jouw rust, want die heb je nodig. Vraag gerust een moeder of schoonmoeder om af en toe te helpen met het huishouden of verwen jezelf wat vaker met een thuisbezorgde maaltijd. Het mag nu echt allemaal!

 

Doen met jouw baby van 8 weken oud

Ben jij helemaal genezen van de bevalling en zijn de bloedingen gestopt? Dan mag je weer in bad én naar het zwembad. Een mooi moment om samen met jouw kleintje water te gaan ontdekken. Ga eens lekker in bad liggen en neem jouw kleintje met zijn buik op jouw borst. Zorg uiteraard dat hij niet met zijn hoofdje onderwater komt en dat het water niet te warm is. Dit is een fijne manier voor hem om samen met jou te wennen aan drijven in het water. 

Dit wennen aan water kun je ook doen in het zwembad. Veel zwembaden hebben speciale babyzwem-uurtjes waar je met jouw kleintje in warm zwemwater kunt genieten van het vrije gevoel dat je in het water krijgt. Zorg wel voor een goede zwemluier, want je wil natuurlijk niet die ouder zijn waarvan dat kleine babypoepje uit het water gevist moet worden.

 

Op naar de volgende stap : baby 9 weken oud