Baby 1 maand

Baby 1 maand oud

De tijd vliegt voorbij en jouw baby is inmiddels alweer 1 maand oud! Het ritme begint steeds meer te komen en je begint jouw baby al wat beter te begrijpen. Nu jouw baby 1 maand oud is, begint hij zich ook verder te ontwikkelen. Hij gaat op ontdekkingstocht met zijn eigen stem en handjes en je zult ook zijn eerste échte glimlach te zien krijgen. 

 

Jouw baby van 1 maand oud: 

  • Zoekt contact met jou door jouw ogen te zoeken en je aan te kijken
  • Kan zijn gebalde vuistjes nu ook openen
  • Kan heel eventjes een klein stukje zijn hoofd optillen als hij op zijn buik ligt
  • Kijkt graag naar felle kleuren en bewegende dingen, zoals bijvoorbeeld een bewegend boxmobiel

 

baby 1 maand

Ontwikkeling van jouw baby van 1 maand oud

Jouw baby begint steeds meer te wennen aan zijn leven op aarde en zijn ritme begint daarop ook aan te passen. Hoewel jouw kindje nog steeds veel slaapt, merk je kleine veranderingen zijn slaapritme. Het duurt wel nog even voor hij hele nachten door zal slapen, maar je krijgt stukje bij beetje langere tussenpozen voor hij zich weer meldt in de nacht. Geniet daarvan!

Vindt jouw kleintje het onprettig om in de nacht in het complete donker te liggen? Ondanks dat hij in de buurt ligt van mama, kan zo’n donkere kamer heel beangstigend zijn. Je kunt ervoor kiezen om een nachtlampje aan te zetten op jullie slaapkamer. Gebruik dan bij voorkeur het nachtlampje dat je later ook op de eigen kamer van jouw baby gaat gebruiken, zodat hij went aan dit licht. Het licht van dit nachtlampje is dan later, wanneer hij naar zijn eigen kamer gaat, een stuk vertrouwder. Ook kan het helpen om een knuffel bij hem te leggen die de geur heeft van mama of papa. Die geur kent hij maar al te goed en zal hem tot rust brengen.

Een baby van 1 maand begint ook op andere manieren te communiceren. Eerst kon hij alleen maar huilen, maar nu heeft hij ontdekt dat hij ook andere geluiden kan maken. Allereerst zul je met name geluidjes te horen krijgen als “eh”, “oh” en “uh”. Wist je dat alle baby’s over de hele wereld starten met het  maken van deze geluidjes. Pas later, wanneer zij meer taalbesef krijgen, zullen de klanken van baby’s uit verschillende landen gaan verschillen van elkaar. 

Ook gaat hij zijn eigen handjes ontdekken. Na de eerste maand ongeveer, heeft je baby zijn handjes niet langer meer tot vuistjes gebald. Beetje bij beetje ontdekt hij hoe leuk die gekke handjes kunnen zijn zo boven zijn eigen gezicht. Daarbij kan het soms wel gebeuren dat hij zichzelf per ongeluk in het gezicht slaat. Oeps!

Helaas kan jouw kleintje in deze periode ook vervelende ongemakken krijgen als darmkrampjes en reflux. Gelukkig zijn de meeste klachten vervelend maar niet heel ernstig. Maar uiteraard kunnen ze wel veel last en pijn veroorzaken bij jouw kleine baby. En dat zorgt dan weer voor veel frustratie en onmacht bij jou als ouder. 

Wanneer je ervoor hebt gekozen om jouw kind te laten inenten, zal hij rond de acht weken zijn eerste vaccinatie krijgen. Dit is de DKTP-inenting. Het is even slikken wanneer jouw kindje zijn eerste prik krijgt. Gelukkig zal jouw baby de pijn van het prikje snel vergeten zijn. En jij hopelijk ook.

Spelen in de box

Je baby zal tussen zijn slaapjes door steeds een klein beetje langer wakker zijn. Je kunt hem in die periode af en toe ook lekker in de box laten spelen. Hij vindt een babymobieltje boven zijn hoofd bijvoorbeeld prachtig. Bewegende speeltjes zijn leuk om te volgen. Maar je kunt ook een of twee felgekleurde speeltjes bij hem leggen. Wil je toch een muziekje en geen babymobiel ophangen? Denk dan eens aan een muziekdoosje voor jouw baby. Een muziekdoosje maakt fijne muziekjes voor jouw baby, waar hij heerlijk op in slaap kan vallen. Overlaad hem niet met speelgoed, want dat kan zorgen voor te veel prikkels. Één of twee dingen in zijn gezichtsveld is echt meer dan genoeg.

Merk je dat jouw kindje niet graag alleen in de box ligt, dan kun je ook overwegen om hem lekker tegen je aan te knopen in een draagdoek of met een draagzak bij je te dragen. Veel kleintjes kunnen zo heerlijk slapen, met de geur en de warmte van mama. En, als ze wakker zijn, kunnen ze de wereld van een heel ander perspectief bekijken dan wanneer ze liggen. Een draagzak geeft jou ook direct de mogelijkheid om iets mobieler te zijn, dan wanneer je de hele dag met je kleintje in je armen zit. Win-win dus bij baby’s die het liefst de hele dag tegen mama aangeplakt zitten.

Jouw leven met jouw baby van 1 maand oud

In deze periode ontvang je waarschijnlijk veel kraamvisite. Dat is erg leuk natuurlijk, want als trotse ouder laat je maar wat graag jouw kindje zien aan al jouw geliefden. Maar denk daarbij ook aan wat het beste is voor jouw baby én voor jezelf natuurlijk. Bedenk van tevoren goed wat jij wel en niet wilt en laat jouw kraamvisite duidelijk weten wat jij van hen verwacht. Wat in ieder geval heel belangrijk is, is dat jouw visite altijd éérst hun handen wast. Jouw baby heeft namelijk nog geen goed afweersysteem, dus schone handen aan zijn lijfje zijn wel zo fijn. Ook mag je absoluut geen kraamvisite ontvangt met een koortslip. Dit is namelijk heel gevaarlijk voor jouw baby. 

Nu de kraamhulp het huis uit is en jouw partner weer aan het werk, zul je merken dat de dagen snel vol zitten en ook erg vermoeiend kunnen zijn. Zeker nu de nachten nog gebroken zijn. Zorg goed voor jezelf. Pak rust op de momenten dat jouw kleintje slaapt en vraag eventueel hulp van familie of vrienden, zodat jij af en toe even onder de wol kunt kruipen om bij te tanken.   

Weet je soms even niet meer wanneer je zelf moet douchen of aankleden in de ochtend? Daar ben je niet de enige in. Weet je dat heel veel jonge moeders denken het geluid van hun huilende baby te horen in de straal van de douche. Sta je net in je blootje met je haren in de shampoo… ‘hoor ik nou de baby huilen?’ toch maar even kijken dan! 9 Van de 10 keer is er echt niets aan de hand en heb je het huilen ingebeeld. Het kan uitkomst bieden om jouw kleintje in een wipstoeltje voor de douchecabine te zetten. Hij kan jou dan in de gaten houden en jij hebt direct ook goed zicht op je kleintje. Nog een bijkomend voordeel: in een wipstoeltje kan jouw kleintje zichzelf geen pijn doen, hij zit dus hartstikke veilig.

Doen met jouw baby van 1 maand oud

Waarschijnlijk heb jij die eerste maand al 1000 foto’s gemaakt van jouw kleintje. En dat is helemaal niet gek. Dat kleine wonder is namelijk het allermooiste ter wereld en ieder moment mag je vastleggen. Sterker nog, dit MOET je vastleggen! De ontwikkeling van jouw baby gaan supersnel. Je kunt dit nog beter zien door iedere maand een foto te maken van jouw kleintje op dezelfde manier en op dezelfde plek. Je kunt bijvoorbeeld iedere keer dezelfde knuffel naast hem leggen, om zo te laten zien hoe snel hij groeit. Na een jaar heb je dan een prachtig overzicht van de ontwikkeling in groei, maar ook gezichtsuitdrukking, vorm van het hoofd en bijvoorbeeld hoe hard zijn haar is gegroeid. Wil je wat inspiratie voor zo’n fotoreeks? Op het internet zijn oneindig veel voorbeelden te vinden.  

 

Op naar de volgende stap : baby 2 maanden oud

Ben je erbij?

Word Lid Van Onze Nieuwsbrief En Ontvang De Leukste Nieuwtjes En Promoties Voor Je Baby

Schrijf je in