Baby 2 maanden

Baby 2 maanden oud

Nu je baby 2 maanden oud is kun je je bijna niet meer voorstellen dat je een compleet ander leven had voor jouw lieve baby geboren was. De dagen gaan nu een stuk gemakkelijker dan in het begin. En, nu je zelf ook aan het herstellen bent van de bevalling, kom je langzaam in een prettiger ritme terecht en krijg je meer energie. Dat is ook wel fijn, want misschien zit jouw zwangerschapsverlof er bijna op. En dan zul je jouw oude vertrouwde werkende leventje weer gaan oppakken. Met één groot verschil natuurlijk, dat je nu een kleine baby hebt die ook in dit ritme zal moeten passen… Maar nu eerst nog héél even genieten van je verlof!

 

Jouw baby van 2 maanden oud: 

  • Krijgt een steeds sterker nekje, in buikligging kan hij zijn hoofd nu tot 45 graden optillen
  • Gaat zich steeds minder schokkerig bewegen
  • Kan steeds beter gaan zien en kleuren onderscheiden
  • Gedijd het beste onder een vast dagritme

 

baby 2 maanden

Ontwikkeling van jouw baby van 2 maanden oud

Baby’s kunnen nu steeds beter zien en hij kan steeds meer kleuren onderscheiden. Hij kijkt dan ook graag naar felle en vrolijke kleuren. Dit zijn misschien niet de kleuren die jij het liefste in huis haalt wanneer het om speelgoed gaat, maar je maakt jouw baby er wel heel blij mee. Overweeg dus een felgekleurd box speeltje. Je kunt dit binnen zijn gezichtsveld ophangen zodat hij er lekker naar kan staren. Ook kan een babymobiel uitkomst bieden. Bewegende gekleurde speeltjes die ronddraaien boven zijn hoofd, terwijl er ook nog muziek uitkomt, vindt jouw kleintje heel interessant. Door een babymobiel in de box te hangen, kan jouw kleintje zich best eventjes vermaken. 

Nu jouw baby beter kan zien, gaat hij jou ook herkennen op basis van jouw uiterlijk. Zodra jij boven zijn bedje komt hangen, zul je dan ook snel een glimlach ontdekken ‘hé, daar is mama!’. Let wel op dat jouw baby jou herkent zoals hij jou dagelijks ziet. Het kan dus best even schrikken zijn wanneer jij ineens een zonnebril op je neus hebt staan, of als papa zijn baard er ineens heeft afgeschoren.

Schrik zelf dus niet wanneer jouw baby begint te huilen wanneer jij ineens iets veranderd hebt aan jouw uiterlijk. Jouw kleintje is nog niet in staat om die zonnebril te onderscheiden van jou als persoon. Merk je dat je baby die zonnebril maar niks vindt, zet deze dan vooral weer af. 

Naast de baby’s ogen, gebruikt hij ook zijn mond als belangrijk zintuig. Zijn handjes zijn nu nog niet zijn belangrijkste hulpmiddel om te voelen. Daarvoor gebruikt hij nu nog met name zijn mond. En dus stopt hij vanalles in zijn mond. Pas goed op dat hij nergens in stikt. Houd kleine dingetjes veilig bij hem vandaan en leer ook eventuele broertjes of zusjes dat zij op moeten passen met hun speelgoed in de buurt van de baby. 

Ook verschonen wordt ineens een compleet nieuwe uitdaging. Jouw kleintje wordt steeds beweeglijker en zal niet meer zomaar stil liggen op de commode. Vanaf nu wordt het te gevaarlijk om jouw kleintje alleen op de commode te laten liggen. Blijf er altijd bij om te voorkomen dat hij er vanaf rolt. 

 

Een vast dagritme

Misschien lijkt het nog onzinnig bij een kleintje van 2 maanden, maar toch vindt jouw baby een vast dagritme het fijnste dat er is. Rust, reinheid en regelmaat. Het voelt een beetje ouderwets, maar veel kleintjes hebben nu de structuur nodig van deze drie R’en. Zorg dus voor vaste voedingstijden en vaste slaaptijden. Soms helpt het zelfs om de duur van het slaapje te reguleren en je kleintje wakker te maken als hij langer slaapt. Jouw kindje leert hiermee niet alleen het verschil te begrijpen tussen dag en nacht, het helpt hem ook bij het begrijpen dat wanneer hij in zijn ledikantje ligt, hij langer moet slapen dan wanneer hij bijvoorbeeld in de box slaapt. En daarnaast geeft het jouw dag natuurlijk ook meer ritme, omdat jij weet waar je aan toe bent en wanneer je zelf even kunt rusten. 

 

Jouw leven met jouw baby van 2 maanden oud

Voor jou zal het erg fijn zijn dat jouw baby je herkent wanneer hij je ziet. Die glimlach als mama in beeld komt, zorgt ervoor dat je alle andere dingen die nog zwaar zijn, compleet vergeet! Maar let wel goed op jezelf! Je bent nog steeds aan het herstellen van de bevalling, dus let goed op wat je wel en niet kunt doen. Het zal nou eenmaal even duren voor je jouw oude gewoontes, zoals bijvoorbeeld fanatiek sporten, weer op kunt pakken. 

Ook is jouw hormoonhuishouding nog steeds in de war. Als je nu nog niet zo veel last hebt van ‘zwangerschapsdementie’, dan merk je het waarschijnlijk straks wel wanneer je weer aan het werk gaat. Heb je voor die periode trouwens al nagedacht over borstvoeding? Wil je hier mee doorgaan, dan is het verstandig om nu alvast te beginnen met kolven.

 Laat je goed informeren over de verschillende borstkolven die er zijn. Wil je een dubbele borstkolf of liever een enkele? En ga je voor een handmatige of een automatische? Bewuste keuzes maken over een borstkolf, schelen je een hoop frustratie later. Want laten we eerlijk zijn, kolven zal nooit jouw favoriete bezigheid worden. 

Misschien maak je je zorgen over jouw extreme haaruitval. Het is een stomme bijkomstigheid, maar na 9 maanden genoten te hebben van een vollere bos, moet je nu helaas afscheid nemen van je volle coupe. Dat heb je te danken aan jouw hormonen, maar is gelukkig wel heel normaal. Over een paar maanden ben je weer terug af bij jouw oude kapsel. Ontzwangeren duurt helaas zo’n 9 maanden. Geduld is het codewoord.

Ben je soms nog onzeker of je het allemaal wel goed doet? Houd dit niet voor jezelf, maar praat erover met andere moeders. Heb je het idee dat jouw baby slecht in slaap valt? Niet goed eet? De speen niet lang genoeg in zijn mond kan houden? Of trager is in de ontwikkeling? Vraag eens aan andere moeder hoe zij bepaalde dingen aanpakken, benaderen of hebben opgelost. Je zult merken dat iedere moeder veelal tegen dezelfde dingen aanloopt en dat iedereen zijn eigen creatieve oplossing heeft. Iedereen is wel eens onzeker, dat hoort erbij. Door elkaar te helpen, kun je samen het moederschap soms net een beetje makkelijker maken.

Doen met jouw baby van 2 maanden oud

Nu jouw baby 2 maanden oud is , en  jouw kleintje beter kan zien, kun je leuke spelletjes met hem gaan doen. Denk bijvoorbeeld aan rare gezichten trekken boven zijn hoofdje. Bekijk wel goed welke gekken bekken jouw baby vrolijk maken, want je wilt hem niet aan het schrikken maken natuurlijk. Je kunt ook leuke geluidjes maken terwijl je gek doet boven zijn hoofdje. Of beweeg met knuffeltjes en felgekleurde speeltjes heen en weer voor zijn ogen. Ook een leuke baby-mobiel is hier uitermate geschikt voor. Doe dit wel rustig, want anders kan hij het nog niet volgen. Zodra je een mooie glimlach ziet verschijnen weet je dat jouw kleintje er plezier in heeft. Dit soort spelletjes zijn heel goed voor de ontwikkeling van het zicht en het gehoor van jouw baby. Maar ze helpen ook bij de hechting tussen jou en jouw kleintje. Lekker samen spelen dus!

 

Op naar de volgende stap : een baby van 3 maanden oud