Baby 5 weken

Baby’s eerste 10 weken

 

Baby 5 Weken oud

Met vijf weken oud kan jouw baby zijn eerste sprongetje krijgen. Gelukkig maakt zijn eerste glimlach zijn veranderde humeur helemaal goed. Daarnaast kan het zomaar zijn dat je deze week een eerste traantje gaat zijn wanneer hij huilt. 

 

Zijn eerste échte lach

Hoewel je afgelopen weken wellicht gedacht hebt dat jouw baby naar je heeft gelachen, waren dit tot nu toe altijd reflexen. Maar, nu jouw kindje 5 weken oud is zal hij voor het eerste echt bewust naar je gaan lachen. Bij de ene is dit een grote grijns en de andere baby heeft een klein scheef mondje. Maar wat maakt het uit? Jij herkent als moeder die lach van jouw baby direct. En zo’n eerste lach laat je dan even alle zware momenten van de afgelopen weken vergeten. Als is het maar heel even.

 

Jouw baby van 5 weken oud: 

  • Glimlacht voor het eerst bewust naar je
  • Kan zijn eerste traantje krijgen
  • Heeft zijn eerste sprongetje
  • Kan jouw gezichtsuitdrukking imiteren
  • Heeft het vaste patroon tussen slapen, eten en wakker zijn door maar begrijpt het dag- en nachtritme nog niet

Ontwikkeling van jouw baby van 5 weken oud

Nu jouw kleintje 5 weken oud is, kan hij zijn eerste sprongetje krijgen. Een sprongetje is een ander woord voor een ontwikkeling in de hersenen die ervoor zorgt dat jouw baby even niet zichzelf is. Hij kan die dagen last hebben van hangerigheid, huilerigheid en meer honger hebben. Gelukkig duurt zo’n sprong niet lang en daarna zul je ontdekken dat jouw kleintje ineens een hoop nieuwe dingen kan. Zo is de kans groot dat hij na zijn eerste sprong zijn eerste echte traan kan ontwikkelen. Dat maakt zo’n huilbui direct een stuk zieliger, vind je niet? Je kunt berekenen wanneer jouw kindje een sprong krijgt, door 5 weken bij de uitgerekende datum op te tellen. In die week kun je veranderd gedrag gaan merken bij jouw kindje.

Met 5 weken kan jouw baby ook weer een klein beetje beter zien en het lukt hem om objecten die bewegen in zijn gezichtsveld te volgen met zijn ogen. Hij zal het dan ook heel leuk vinden om in de box te liggen met een baby mobieltje boven zijn hoofd, dat ronddraait. Leg hem niet te lang onder dit baby mobieltje, want dat volgen van al die bewegingen kan nog erg vermoeiend zijn voor hem. Schrik ook niet als jouw kleintje plots scheel kijkt wanneer hij naar een speeltje boven zijn hoofd gluurt. Nu hij beter kan zien, gaat hij zijn best doen om te focussen, waardoor zijn oogjes scheel kunnen komen te staan. Dit trekt over een tijdje vanzelf bij en is dus niks om je zorgen over te maken. 

Ook kan hij zijn hoofdje steeds beter optillen wanneer hij op zijn buik ligt. Het is nog steeds niet heel hoog, maar hij kan al wel een beetje wiebelig van links naar rechts kijken en zo de wereld weer een beetje verder ontdekken. Blijf dus goed oefenen met tummy time. Jouw kleintje heeft dit echt nodig om zijn spieren te trainen en dit kan alleen wanneer hij (bijna) dagelijks heel even op zijn buik gelegd wordt. En, nu het optillen van zijn hoofd hem beter afgaat, zal hij er ook meer plezier aan beleven dan in de eerste paar weken. 

baby 5 weken ontwikkeling

Jouw leven met jouw baby van 5 weken oud

Misschien krijg jij na vijf weken weer zin in intieme momenten met jouw partner. Het is trouwens niet gek wanneer jij absoluut nog niet moet denken aan seks. Er is nogal wat gebeurd tijdens de bevalling en de kans is groot dat je nog best last hebt van de ‘schade die is aangericht’. Maar, mocht je wel weer zin hebben, ben dan voorzichtig. Er wordt aangeraden om 6 weken te wachten met seks, omdat dan jouw baarmoedermond helemaal gesloten is en de kans op infecties aan jouw baarmoeder een stuk kleiner is. Wacht in ieder geval met seks tot het vloeien helemaal gestopt is. Dit is ook het moment waarop je weer mag zwemmen en in bad mag. Allemaal om infecties te voorkomen.

Wanneer jij en je partner weer voor het eerst voor een fijne vrijpartij gaan, denk dan aan anticonceptie. Door de zwangerschapshormonen, ben je nog extra vruchtbaar. Het is een fabel dat je niet vruchtbaar bent wanneer je borstvoeding geeft. Ben je nog niet klaar voor de volgende ronde gebroken nachten en poepluiers? Zorg dan voor voorzorgsmaatregelen. Dit is overigens ook verstandiger voor jouw eigen lichaam. Dat moet echt nog even bijkomen van de vorige zwangerschap en is nog niet klaar om een nieuwe baby te dragen. 

 

Doen met jouw baby van 5 weken oud

Met 5 weken is jouw baby beter in staat om met jou te interacteren. En dat maakt het voor jou natuurlijk ook leuker om hem te entertainen. Wanneer je gekke geluiden maakt, kun je nu misschien een lachje ontdekken en wanneer je praat, krijg je geluidjes terug. Ga er dus eens lekker voor zitten met je kleintje en ga op ontdekkingstocht waarmee je hem allemaal kunt opvrolijken. Zet jouw kleintje bijvoorbeeld tegenover je op tafel in de wipstoel, zo kan hij jou ook goed zien. Met de wipstoel op tafel zijn jullie gezichten op gelijke hoogte wanneer je voor hem gaat zitten. Kom wel lekker dichtbij zijn gezicht uiteraard, anders kan hij jou niet goed zien. Dit is een fantastische manier om de hechting tussen jou en jouw kindje te versterken, maar het helpt hem ook te leren interacteren. 

Ook kun je speelgoed gebruiken om met hem te spelen. Leg je baby in de box of op de grond op een speelkleed en schud eens zachtjes met een rammelaar boven zijn hoofdje of laat hem speeltjes zien met lichtjes. Je kleintje zal het allemaal erg interessant vinden. Net als een babygym, waar allemaal mooie knuffeltjes en spiegeltjes aanhangen. Maar houd het goed in de gaten wanneer hij met zijn vuistjes in zijn oogjes begint te wrijven. Al die prikkels van het spelen op het speelkleed of met de speeltjes van de babygym kunnen nog erg vermoeiend zijn. Leg je baby daarom op tijd op een rustige plek, voor hij overstuur raakt van alle nieuwe indrukken. 

Lekker knuffelen met jouw baby is natuurlijk ook nog steeds heel fijn voor jullie beiden. En, je baby geniet daar nog steeds het meeste van, wanneer hij met zijn huid of jouw huid ligt. Kleed hem na het badderen dus niet direct aan, maar wikkel hem na het aantrekken van zijn luier nog even in een omslagdoek. Een omslagdoek is lekker zacht voor zijn huidje en zorgt ervoor dat hij niet afkoelt. Kruip vervolgens lekker samen in jouw bed en leg je kleintje op jouw blote borst. Laat de omslagdoek over hem heen liggen, zodat hij het niet koud krijgt. Gebruik niet jouw eigen dekbed, want als je kleintje per ongeluk met zijn hoofdje onder het dekbed terecht komt, kan dat gevaarlijk zijn. Valt je kleintje in slaap, pak dan zelf ook even lekker je rust en lees een boekje terwijl je geniet van dat warme slapende wondertje dat ligt te ontspannen bovenop jou. Maar zorg wel dat je zelf niet in slaap valt, want ook dat kan natuurlijk gevaarlijk zijn.  

 

Op naar de volgende stap : baby 6 weken oud