Baby 1 week

Baby’s eerste 10 weken

Baby 1 week oud

Na 1 week laat het restje navelstreng van jouw baby los en kun je eindelijk genieten van zijn mooie egale buikje. Dat ziet er toch een stuk vriendelijker uit. Ook zal nu de kraamhulp het huis verlaten en is het verlof van jouw partner voorbij. Voor het eerst zul je nu écht helemaal alleen zijn met jouw baby.

Bikkelen met de eerste regeldag

Wanneer je kleintje 9 tot 11 dagen oud is, krijgt hij waarschijnlijk zijn eerste regeldag. Tijdens zo’n regeldag heeft jouw kleintje een groeispurt, waardoor hij meer voeding nodig heeft. Het kost hem nou eenmaal een hoop energie. Je kunt merken dat hij een regeldag heeft, doordat hij meer en/of vaker wil drinken. Geef je borstvoeding? Dan kan het zomaar zijn dat je tijdens deze dag jouw kleintje ieder uur moet aanleggen aan de borst. Ook zul je merken dat zijn humeur anders is dan normaal Hij is hangeriger, huileriger en ook zijn slaapjes zullen minder goed gaan dan normaal. Gelukkig duurt een regeldag maar 1 tot 2 dagen. Het is dus even bikkelen voor jou, maar gelukkig is het ook snel weer voorbij.

Jouw baby van 1 week oud: 

  • Kan een object op 20 tot 30 cm afstand scherpzien
  • Kan last krijgen van baby-acné (dit gaat vanzelf weer over)
  • Krijgt zijn eerste regeldag
  • Kun je nu meenemen voor zijn eerste rondje in de kinderwagen buiten

Ontwikkeling van je baby van 1 week oud

Na 9 maanden verbonden te zijn geweest via de navelstreng, zijn jij en je kleintje bij zijn geboorte fysiek gescheiden van elkaar. Die doorgeknipte navelstreng is inmiddels verdroogd en zwart geworden en deze zal er eerdaags dan ook afvallen. Dit gebeurt vanzelf, je hoeft hier dus niets voor te doen. Wat overblijft is zijn navel: het litteken dat bewijst dat jullie ooit met elkaar verbonden waren. Smeer zijn naveltje de eerste tijd goed in met vette zalf. Het kan namelijk nog een gevoelig plekje zijn met die luierrand die eroverheen schuurt. 

Jouw kleintje beleeft de wereld in deze eerste week nog heel anders dan jij. Hij kan bijvoorbeeld nog geen onderscheid maken tussen zijn lijf en de rest van de wereld. Voor hem is alles nu nog één geheel. Dat is voor jou misschien moeilijk voor te stellen. Wel is hij druk bezig met het analyseren van zijn omgeving. Al kan hij nog niet echt scherp zien en ook nog niet verder kijken dan ongeveer 20-30 centimeter. Precies de afstand tussen zijn ogen en jouw gezicht wanneer je hem voedt. Mooi toch? 

Jouw baby is geboren met een aantal belangrijke reflexen, die hem helpen te overleven. Zo zorgt zijn zoekreflex ervoor dat hij jouw tepel of de fles kan vinden. En zodra hij deze in zijn mondje heeft, zorgt zijn zuigreflex ervoor dat hij kan drinken. De zuigkracht van een baby is trouwens vele malen sterker dan dat van een volwassene. Wist je dat een volwassen mens niet in staat is om hard genoeg te zuigen om melk uit een borst te zuigen?

baby 1 week ontwikkeling

Jouw leven met jouw baby van 1 week oud

Jij bent nu inmiddels 1 week moeder! Waarschijnlijk vliegen jouw emoties nog alle kanten op. Het ene moment ben je smoorverliefd op dat kleine mensje en kun je je niet voorstellen dat je ooit gelukkiger bent geweest. Het andere moment stromen de tranen over je wangen en weet je even niet meer wat je allemaal overkomt! Heel begrijpelijk en ook nog eens heel normaal. Leef momenteel van dag tot dag en geniet extra van de momenten dat je liefde het van jouw vermoeidheid overwint.

Tijdens jouw zwangerschap heb jij besloten of jij borstvoeding wilde geven. Nu het eenmaal zover is, kan het zijn dat het geven van borstvoeding je best zwaar valt. Sowieso is die eerste fase lastig. Je kunt last krijgen van stuwing of pijnlijke tepels. Dat je dit tegenvalt is helemaal niet raar. Laat je wel goed adviseren wanneer je het té moeilijk vindt of wanneer het echt pijn doet. Borstvoeding kan gevoelig zijn, maar hoort geen pijn te doen. Een lactatiekundige kan je helpen met het juist aanleggen van jouw baby aan de borst, of je uitleggen hoe je jouw borsten kunt masseren om stuwing te verminderen en een borstontsteking te voorkomen. 

Heb jij ook al ongemakkelijke momentjes gehad? Ben je bijvoorbeeld al vergeten om tepelpads in je BH te doen na het voeden en gaf dit mooie ronde vlekken in je shirt ter hoogte van jouw tepels? Wanneer jouw baby begint te huilen, geven jouw hersenen een signaal af aan jouw borsten, dat het tijd is om jouw kleintje te voeden. Daarom begint de melk vanzelf te lopen. Het vervelende is alleen dat jouw hersenen dit niet alleen doen wanneer jouw baby huilt, dit kan je dus ook overkomen wanneer je op TV een baby hoort huilen, of als in de supermarkt staat en een andere baby begint te huilen. Oeps! 

Hoewel het natuurlijk heerlijk is om urenlang met jouw baby in je armen te zitten, wil je soms gewoon heel graag even jouw handen vrij hebben. Om even naar het toilet te gaan bijvoorbeeld. Maar wat nou als jouw kleintje niet op zijn rug weggelegd wil worden? Dan zou je een schommelstoel kunnen proberen voor jouw baby. In een baby schommelstoel, kun je jouw kindje veilig wegleggen en wordt hij heerlijk automatisch heen en weer geschommeld. Die beweging kan er voor zorgen dat hij al snel lekker in slaap valt. Deze truc met de schommelstoel werkt natuurlijk ook perfect wanneer je even wilt douchen of koken en je echt je handen vrij moet hebben. Hoe lief en mooi jouw baby ook is, soms is het fijn als je jouw mooie lieve kindje heel even weg kunt leggen.

Doen met jouw baby van 1 week oud

Nu het zicht van jouw kleintje nog heel beperkt is, vindt hij het fijn als jij met jouw gezicht dicht bij hem komt. Houd jouw hoofd dus op zo’n 20-30 cm afstand van je baby’s hoofd en beweeg langzaam heen en weer. Kijk of zijn ogen jou al proberen te volgen. Door deze oefening te doen, help je jouw baby zijn oogspieren te trainen. En dat alles terwijl hij lekker naar mama kan kijken. Lukt het hem nu nog niet, dan is er niks aan de hand. Dit komt vanzelf!

Als jij al weer wat fitter bent, dan heb je misschien wel behoefte aan een rondje wandelen in de frisse lucht. Pak je kleintje goed in neem de kinderwagen en ga ervoor.

Zorg wel dat je nog niet te ver gaat lopen, want zelf zul je ook best nog wel moe zijn en last hebben van ongemakken. Maar een klein ommetje samen met jouw kleintje in de kinderwagen kan een wereld van verschil betekenen voor jou, maar ook voor jouw baby! Ga maar eens na hoeveel groter de wereld van jouw baby is geworden na zo’n blokje om. 

 

Op naar de volgende stap : een baby 2 weken oud