Baby 7 maanden

7 Maanden oud

Je leven is waarschijnlijk een stuk drukker geworden nu je kleintje alweer 7 maanden oud is. Hij kan als het goed is rechtop zitten, naar spullen grijpen en deze vastpakken en misschien begint hij al voorzichtig te kruipen. Zijn dag bestaat dus vooral uit spelen, ontdekken en leren. En voor jou betekent dit ook veel meer beweging en opletten wat je kindje allemaal aan het doen is. Wat kun je verwachten als je baby 7 maanden oud is? We zetten het natuurlijk voor je op een rij!

 

Jouw baby van 7 maanden oud: 

  • Tijgert vrolijk door de kamer op zoek naar avontuur
  • Herkent of een emotie in stem en in gezichtsuitdrukking bij elkaar horen
  • Kan iets van zijn ene naar zijn andere hand overgeven
  • Kan met wat hulp zelfstadig zitten

 

baby 7 maanden

Ontwikkeling van jouw baby van 7 maanden oud

7 maanden is alweer een hele leeftijd voor je baby. En zijn ontwikkeling heeft niet stilgestaan. Het is echter belangrijk om te onthouden dat niet alle baby’s zich volgens dezelfde lijn ontwikkelen. Mogelijk begint jouw kleintje zich volop door de kamer te bewegen, maar misschien ook nog helemaal niet. Het kan zijn dat je een baby hebt die heel graag fruithapjes eet, er zijn ook baby’s die de voorkeur geven aan moedermelk of de fles. Ga vooral niet jouw baby met anderen vergelijken, jouw kleintje ontwikkelt zich volgens zijn eigen ritme. Natuurlijk zijn er wel een aantal mijlpalen die deze maand kunnen voorkomen. Mamapagina.com vertelt je er alles over.

De wereld als een volwassenen zien

Wist je dat rond deze tijd het zicht van je kleintje het zicht van een volwassene benadert? Hij kan al goed door een kamer kijken en alles herkennen. Hij identificeert gezichten, waaronder die van jou natuurlijk. Hier zal hij heel blij van worden. Hij kan echter ook schrikken van onbekenden. Als hij een vreemde ziet, kan je kindje beginnen te huilen of zichzelf aan jou vastklampen. Dat is heel normaal op deze leeftijd.

Van A naar B op zijn eigen manier

Je baby van 7 maanden kan waarschijnlijk vanuit zijn buik naar een zittende positie gaan. En zelf staan als hij zich ergens aan vasthoudt. Of aan iemand natuurlijk – jouw been is waarschijnlijk een goede steunpilaar. Mogelijk begint jouw baby al voorzichtig te kruipen als hij heel veel tummy time heeft gehad, al is dit voor de meeste baby’s nog wat aan de vroege kant. Maar tijgeren kan hij waarschijnlijk wel al heel goed. Met armen en benen trekt hij zijn lijfje, dat nog op de grond ligt, voort.

Als je 7 maanden oude baby zich door de kamer begint te bewegen, is het goed om te onthouden dat het voor hem niet uitmaakt hoe hij van A naar B komt. Als hij er maar komt. Iedere baby heeft hiervoor zijn eigen stijl. Sommige baby’s zullen van achterwaarts of zijwaarts bewegen, andere zullen hun handen en buik gebruiken en weer anderen kunnen bijvoorbeeld op hun kont rondhuppelen. Het kan natuurlijk wel gebeuren dat je baby ineens achteruit tijgerend onder een kast of bank verdwijnt. Vergeet dus niet een oogje in het zijl te houden.

Herhalen, herhalen, herhalen

Je baby kan, nu hij 7 maanden oud is, steeds beter uitleggen wat hij bedoelt. Hij gebruikt zijn handjes om te wijzen en duidelijk te maken wat hij wil. Dat maakt het voor jou ook gemakkelijker om te begrijpen wat hij precies wil. Zijn handjes worden ook actief ingezet om te zwaaien bij het afscheid nemen. Hij verwacht daarbij ook weer een reactie en dus zul je vanaf nu een hoop moeten zwaaien. Je kleintje zal ook flink gaan testen met het uitlokken van andere reacties. Denk bijvoorbeeld aan het op de grond gooien van speeltjes. Pakt mama het op? Leuk, dan proberen we dat nog een keer, en nog een keer, en nog een keer…

Imiteren van anderen

Waar jouw baby nog meer heel goed in is, is in imiteren. De kleine na-aper bootst al jouw geluiden en beweging na. Maar, ook jouw buien kan hij kopiëren. Wanneer jij vrolijk bent, zal hij dit ook zijn. Ben je boos, dan zul je dit ook aan het gedrag van jouw baby merken. En ziet hij een ander kindje huilen, dan is de kans groot dat hij mee gaat huilen. Met dit na-aapgedrag legt je baby de basis voor zijn sociale vaardigheden en leert hij hoe hij zijn emoties kan gebruiken.

Grijpen en vastpakken

Je kindje wordt steeds beter in het onafhankelijk bewegen van zijn handen ten opzichte van zijn armen. Dit stelt hem in staat om dingen beter vast te pakken, te verplaatsen en zelfs twee dingen tegelijk te pakken. Een tijdje geleden zou hij het andere speeltje in zijn hand nog hebben laten vallen, maar nu kan hij twee dingen tegelijk vasthouden. Doordat spelen leuker wordt en steeds beter gaat, heeft hij ook meer uitdaging nodig. Wissel dus met regelmaat de speeltjes af, zodat hij kan blijven ontdekken. L

Jouw leven met jouw baby van 7 maanden oud

Ben je al helemaal gewend aan jouw leven met een baby of moet je nog een beetje wennen? Dat is echt niet zo gek. Mogelijk is het lastig om tijd te vinden voor volwassen dingen, zoals een hobby, een boek lezen of sporten. Met een baby die steeds meer aan het bewegen is, is het een heel gepuzzel om je leven goed op de rit te kijken. Neem hier dan vooral ook de tijd voor.

Minderen met borstvoeding

Geef je nog borstvoeding? Mogelijk ga je dit afbouwen nu je kindje ook vast voedsel kan eten. Het kan zijn dat je dan wat schommelingen in je humeur opmerkt. Het is heel normaal als dit gebeurt. Echter, als je merkt dat je je echt niet goed voelt of als je niet goed voor je baby kunt zorgen, neem dan direct contact op met je dokter.

Met een baby van 7 maanden: slapen wanneer je kunt

Volgens de cijfers slaapt je baby van 7 maanden gemiddeld 11 uur aan één stuk gedurende nacht. We weten allemaal alleen dat baby’s zich vaak niet aan de schema’s en statistieken houden. Het kan dus zijn dat je ´s nachts toch nog een paar keer opstaat voor je baby. Echter, rust en slaap zijn voor jou als ouder belangrijk. Want een uitgeruste mama zal zich beter voelen en meer energie hebben om samen te spelen. Als jouw kleintje dus niet de hele nacht doorslaapt, probeer dan gedurende de dag waar kan ook wat te rusten. Of een siësta te nemen. En ga ´s avonds niet te laat naar bed. Elk uurtje telt! Heb je moeite om in slaap te komen, kijk dan eens of bijvoorbeeld meditatie of ademhalingsoefeningen jouw kunnen helpen om sneller in slaap te vallen.

Luisteren. Of juist niet…..

Vanaf 7 maanden herkent een baby zijn eigen naam. Je zult merken dat wanneer je hem roept, je ook een reactie zult krijgen. Je kleintje merkt ook dat hij met zijn acties een reactie bij jou teweeg kan brengen. En dat is iets wat hij graag uittest. Wat weer kan zorgen voor vervelende situaties op openbare plekken. Probeer dan vooral rustig te blijven en weet het een normale fase in de ontwikkeling van je baby is. Dit is ook een goed moment om te leren je niet druk te maken over oordelen van andere ouders. Probeer daarentegen ook niet te veel te oordelen over andere ouders. Je zit immers allemaal in hetzelfde schuitje. Geef elkaar liever een veelbetekenende blik die zegt ‘ik weet hoe het is’.

Opvoedplan?

Nu jouw kleintje een eigen willetje begint te ontwikkelen en weet dat hij je kan uittesten, is het moment aangebroken dat jij jouw eigen opvoedplan moet trekken. Laat je daarbij niet van de wijs brengen door anderen. Jij als mama weet zelf het beste wat goed is voor jouw kind. Volg dus vooral je eigen gevoel. Laat oordelen en goedbedoelde, maar misschien niet gewenste, adviezen het ene oor ingaan en het andere oor weer uit. Lach vriendelijk, en doe vervolgens precies waar jij je goed bij voelt. Als je niet naar jouw eigen gevoel luistert, zul je uiteindelijk minder gelukkig worden in jouw opvoeding, dan wanneer je jouw eigen hart volgt.

Trotse mama

Hoe zit het eigenlijk met jouw sociale ‘ontwikkeling’? Ben jij zo’n moeder die altijd als eerste de foto’s van haar baby erbij pakt en praat je honderd uit over de ontwikkelingen van jouw kleintje? Of ben je meer bescheiden en wacht je rustig af tot anderen vragen naar jouw kind, voor je iets vertelt en laat zien?

Het is natuurlijk logisch dat jij trots bent op jouw baby en het is ook helemaal goed om jouw ervaringen met anderen te delen. Mogelijk is het alleen wel handig om in je achterhoofd te houden dat niet iedereen net zo enthousiast is over jouw verhalen als jij. Wanneer jij trots vertelt over de eerste woordjes van jouw kind, kan dat minder leuk zijn voor een moeder wiens kind nog weinig tot geen geluiden maakt. En voor iemand zonder kinderen, of iemand die ongewenst kinderloos is, kan het ook heel vervelend zijn wanneer jij alleen maar over jouw kleintje kan praten. Zet je voelsprieten uit en kijk in welk gezelschap wat past. Probeer in ander gezelschap ook eens over iets anders te praten. Natuurlijk is jouw mamagroep de uitgelezen plek om volop over je kleintje te praten!

Doen met jouw baby van 7 maanden oud

Doordat je kleintje steeds actiever is, wil hij waarschijnlijk ook steeds meer spelen. En is hij op zoek naar nieuwe uitdagingen die hem helpen om zich verder te ontwikkelen. Wat kun je doen met je baby van 7 maanden oud? We delen graag een aantal ideeën.

Speeltjes om te bewegen

Zoals gezegd begint je kindje steeds meer te bewegen. En is het goed om hem te stimuleren met bijpassende speeltje. Zo zorg je ervoor dat je kindje steeds meer gaat bewegen, op een speelse manier. Ballen vallen vaak goed in de smaak of een muziekspeeltje dat heen en weer beweegt. Rollend speelgoed dat bij hem vandaan rolt als hij het probeert te pakken, helpt je kleintje om te oefenen met kruipen. Ook kun je je kleintje aanmoedigen om te gaan staan met bijvoorbeeld een loopwagen of een activiteitentafel.

Handjes klappen

De oog-handcoördinatie van jouw baby wordt steeds beter. Het zal hem dan ook steeds beter lukken om in zijn handjes te klappen. Een fantastische manier om dit goed te oefenen, is met het liedje ‘klap eens in je handjes’. Samen zingen is voor hem natuurlijk al een feest en wanneer hij de juiste bewegingen kan maken bij de aanwijzingen in het liedje, zul je een hele trotse baby zien. Helemaal wanneer jij hem ook nog eens complimenteert.

Bellenblazen

Nu graaien en vastpakken steeds beter lukt, kun je jouw kleintje heel goed vermaken met een bellenblaas. Blaas wat bellen in zijn richting (niet tegen hem aan) en je zult zien dat zijn handjes als een dolle aan het werk gaan om al die bellen te pakken te krijgen. Je traint hiermee zijn oog-handcoördinatie én zijn motoriek. Nog een bijkomend voordeel: schaterlachen is gegarandeerd.

Plezier met een handpop

Wist je dat kinderen een handpop vaak heel leuk vinden? Je kunt hem gebruiken om liedjes te zingen, een verhaal te vertellen of als vriendje met een gek accent met je baby te praten. Ook kun je heel leuk ´kiekeboe´ met een handpop en je kleintje spelen. Een handpop is eigenlijk een eerste kennismaking met het leren om vriendjes te maken. En een handpop kan helpen op momenten dat je kindje misschien ergens geen zin in heeft. Wil hij een nieuw fruithapje niet proberen? Misschien lukt het wel als zijn `vriendje´ het eerst probeert.

Naar voren gericht in de draagzak

Nu jouw baby sterkere spieren begint te krijgen, kun je hem ook met zijn hoofd naar voren dragen in de draagzak. Heb jij een draagzak die je in meerdere standen kunt dragen? Dan vindt jouw kleintje het heel erg leuk om mee naar voren te kijken. Met zijn blik naar voren, kan hij natuurlijk veel meer zien dan wanneer hij tegen jou aan zit met zijn hoofd. Daarnaast biedt een draagzak jou ook wat meer comfort. Je hoeft de kinderwagen niet meer mee te zeulen. Maak dus regelmatig een wandeling samen, waarbij je kindje vanaf een veilige plek tegen mama aan kan genieten van de omgeving.

 

Op naar de volgende stap : een baby van 8 maanden oud