Baby 7 maanden

7 Maanden oud

Vanaf 7 maanden herkent een baby zijn eigen naam. Je zult merken dat wanneer je hem roept, je ook een reactie zult krijgen. Maar hij merkt ook dat hij met zijn acties een reactie bij jou teweeg kan brengen. En dat is iets wat hij graag uittest. Wat weer kan zorgen voor vervelende situaties op openbare plekken. Dit is een goed moment om te leren je niet druk te maken over oordelen van andere ouders. Probeer daarentegen ook niet te veel te oordelen over andere ouders. Je zit immers allemaal in hetzelfde schuitje. Geef elkaar liever een veelbetekenende blik die zegt ‘ik weet hoe het is’ dan een blik die boekdelen spreekt.

 

Jouw baby van 7 maanden oud: 

  • Tijgert vrolijk door de kamer op zoek naar avontuur
  • Herkent of een emotie in stem en in gezichtsuitdrukking bij elkaar horen
  • Kan iets van zijn ene naar zijn andere hand overgeven
  • Kan met wat hulp zelfstadig zitten

 

baby 7 maanden

Ontwikkeling van jouw baby van 7 maanden oud

Je baby kan, nu hij 7 maanden oud is, steeds beter uitleggen wat hij bedoelt. Hij gebruikt nu zijn handjes om te wijzen, wat het voor jou ook gemakkelijker maakt om te begrijpen wat hij precies wil. Zijn handjes worden ook actief ingezet om te zwaaien bij het afscheid nemen. Hij verwacht daarbij ook weer een reactie en dus zul je vanaf nu een hoop moeten zwaaien. Hij zal ook flink gaan testen met het uitlokken van andere reacties. Denk bijvoorbeeld aan het op de grond gooien van speeltjes. Pakt papa of mama het op? Leuk, dan proberen we dat nog een keer, en nog een keer, en nog een keer…

Je baby verplaatst zichzelf nu voornamelijk nog door te tijgeren. Met armen en benen trekt hij zijn lijfje, dat nog op de grond ligt, voort. Kijk niet gek op wanneer jouw kleintje achteruit tijgert, in plaats van vooruit. Dit gaat nou eenmaal een stuk sneller. Het kan natuurlijk wel gebeuren dat hij dan ineens achteruit tijgerend onder een kast of bank verdwijnt. 

Waar jouw baby nog meer heel goed in is, is imiteren. De kleine na-aper bootst al jouw geluiden en beweging na. Maar, ook jouw buien kan hij kopiëren. Wanneer jij vrolijk bent, zal hij dit ook zijn, ben je boos, dan zul je dit ook aan zijn gedrag merken. En ziet hij een ander kindje huilen, dan is de kans groot dat hij mee gaat huilen. Met dit na-aapgedrag legt je baby de basis voor zijn sociale vaardigheden en leert hij hoe hij zijn emoties kan gebruiken. 

Nu jouw baby sterkere spieren begint te krijgen, kun je hem ook met zijn hoofd naar voren dragen in de draagzak. Heb jij een draagzak die je in meerdere standen kunt dragen? Dan vindt jouw kleintje het heel erg leuk om mee te kijken naar voren, terwijl jij loopt. Met zijn blik naar voren, kan hij natuurlijk veel meer zien dan wanneer hij tegen jou aan zit met zijn hoofd. Daarnaast biedt een draagzak jou ook wat meer comfort. Je hoeft de kinderwagen niet meer mee te zeulen. Denk bijvoorbeeld aan wanneer je een strand- of boswandeling wil maken. Dan is het een stuk gemakkelijker om jouw kleintje mee te dragen in een draagzak, dan te duwen en slepen met een kinderwagen. Al zijn er uiteraard ook kinderwagens die speciaal gemaakt zijn om mee te wandelen over ruwe ondergrond, zoals bospaden. 

Spelen gaat steeds beter

Jouw baby haalt steeds meer plezier uit spelen. Dit komt doordat hij steeds beter wordt in het onafhankelijk bewegen van zijn handen ten opzichte van zijn armen. Dit stelt hem in staat om beter dingen vast te pakken, te verplaatsen en twee dingen tegelijk te pakken. Een tijdje geleden zou hij het andere speeltje in zijn hand nog hebben laten vallen, maar nu kan hij twee dingen tegelijk vasthouden. Doordat spelen leuker wordt en steeds beter gaat, heeft hij ook meer uitdaging nodig. Wissel dus met regelmaat de speeltjes af, zodat hij kan blijven ontdekken. Leuk speelgoed voor een baby van 7 maanden is bijvoorbeeld een vormenstoof of een grote kindertelefoon. Denk ook aan rollend speelgoed, dat bij hem vandaan rolt als hij het probeert te pakken. Zo stimuleer je zijn behoefte om te bewegen en kan je kleintje al een beetje oefenen met kruipen.

Jouw leven met jouw baby van 7 maanden oud

Nu jouw kleintje een eigen willetje begint te ontwikkelen en weet dat hij je kan uittesten, is het moment aangebroken dat jij jouw eigen opvoedplan moet trekken. Laat je daarbij niet van de wijs brengen door anderen. Jij als mama weet zelf het beste wat goed is voor jouw kind, dus volg jouw eigen gevoel. Laat oordelen en goedbedoelde, maar toch oh zo vervelende, adviezen het ene oor ingaan en het andere oor weer uit. Lach vriendelijk, en doe vervolgens precies waar jij je goed bij voelt. Als je niet naar jouw eigen gevoel luistert, zul je uiteindelijk minder gelukkig worden in jouw opvoeding, dan wanneer je jouw eigen hart volgt.

Hoe zit het eigenlijk met jouw sociale ‘ontwikkeling’? Ben jij zo’n moeder die altijd als eerste de foto’s van haar baby erbij pakt en praat je honderd uit over de ontwikkelingen van jouw kleintje? Of ben je meer bescheiden en wacht je rustig af tot anderen vragen naar jouw kind, voor je iets vertelt en laat zien? Het is natuurlijk logisch dat jij trots bent op jouw baby en het is ook helemaal goed om jouw ervaringen met anderen te delen, maar houdt in je achterhoofd dat niet iedereen net zo enthousiast is over jouw verhalen als jij. Wanneer jij trots vertelt over de eerste woordjes van jouw kind, kan dat minder leuk zijn voor een moeder wiens kind nog weinig tot geen geluiden maakt. En voor iemand zonder kinderen, of iemand die ongewenst kinderloos is, kan het ook heel vervelend zijn wanneer jij alleen maar over jouw kleintje kan praten. Zet je voelsprieten uit en houdt de babyverhalen met name voor bij opa en oma. Probeer in ander gezelschap ook eens over iets anders te praten. Tenzij de situatie zich ervoor leent natuurlijk.  

Doen met jouw baby van 7 maanden oud

De oog-hand coördinatie van jouw baby wordt steeds beter. Het zal hem dan ook steeds beter lukken om in zijn handjes te klappen. Een fantastische manier om dit goed te oefenen, is met het liedje ‘klap eens in je handjes’. Samen zingen is voor hem natuurlijk al een feest en wanneer hij de juiste bewegingen kan maken bij de aanwijzingen in het liedje, zul je een hele trotse baby zien. Helemaal wanneer jij hem ook nog eens complimenteert. 

Nu graaien en vastpakken steeds beter lukt, kun je jouw kleintje supergoed vermaken met een bellenblaas. Blaas wat bellen in zijn richting (niet tegen hem aan) en je zult zien dat zijn handjes als een dolle aan het werk gaan om al die bellen te pakken te krijgen. Je traint hiermee zijn oog-handcoördinatie en zijn motoriek. Én, nog een bijkomend voordeel, schaterlachen is gegarandeerd.

 

Op naar de volgende stap : een baby van 8 maanden oud

Ben je erbij?

Word Lid Van Onze Nieuwsbrief En Ontvang De Leukste Nieuwtjes En Promoties Voor Je Baby

Schrijf je in