Baby 6 weken

In een notendop

Praten
Praten
Als een baby ongeveer 6 weken is, zal hij beginnen met praten. Dit zijn natuurlijk nog geen woorden, maar geluidjes als ´Prrrrrt’. Hiermee wil je baby met jou communiceren. Voor het ontwikkelen van de taal en spraak, is het belangrijk om dit te stimuleren, door terug te praten.

Bewuste glimlach
Bewuste glimlach
Tot nu toe zullen lachjes van baby’s vooral een reflex zijn geweest op een bepaalde gebeurtenis, bijvoorbeeld als ze een windje laten. Maar vanaf nu kunnen glimlachen bewust en gericht zijn. De eerste glimlachjes zijn vaak voor de ouder(s) als die binnen hun zichtsveld komen. Baby’s zullen hun glimlach volop willen oefenen.

Wist je dat....?
Wist je dat....?
Baby’s van 6 weken kunnen al verveeld raken. Doordat hun aandachtsspan groter wordt, willen ze ook gestimuleerd wordt met (nieuwe) activiteiten. Geef ze dus voldoende om naar te kijken of om ze geïnteresseerd te houden. Als baby’s verveeld zijn, kunnen ze beginnen te huilen.

Doordat je baby beetje bij beetje meer kan en ontdekt wat hij kan doen, zul je merken dat het steeds leuker wordt met je baby. Hij lacht, begint geluidjes te maken en zal ´s nachts hopelijk steeds langer aan één stuk slapen. Wat je allemaal staat te wachten met een baby van 6 weken, zetten we graag voor je op een rij.

Baby 6 weken: zijn ontwikkeling

Je baby van 6 weken zal zijn glimlach steeds vaker laten zien. Je kunt dit bevorderen door tegen hem te praten of te zingen. Je kindje leert ook steeds beter om zichzelf te troosten, door bijvoorbeeld zijn vingers of hand in zijn mond te stoppen. Ook helpt dit om zijn bewegingen te leren controleren. Je kunt ook merken dat je kindje naar iets begint te graaien om het vast te pakken. Bijvoorbeeld een bewegend mobiel boven zijn wieg of box. Dit alles helpt om de hand-oog coördinatie te oefenen. En hij kan steeds beter zijn hoofd omhoog houden. Niet alleen als hij op zijn buik ligt, ook als je hem bijvoorbeeld tegen je borst tilt.

Volgen met zijn ogen

Als je baby 6 weken oud is, kan hij steeds beter iets met zijn ogen volgen. En zal hij zijn hoofd draaien naar waar hij een geluid vandaan hoort komen. Je zult zien dat hij bijvoorbeeld je vinger of hand volgt, als je deze voor zijn hoofd beweegt. En niet alleen iets dichtbij volgt je baby. Ook zal hij jou volgen als je bijvoorbeeld door de kamer loopt. Baby’s op deze leeftijd proberen de hele tijd hun ouders in hun zicht te houden. Je kleintje vindt het prachtig om naar jouw gezicht te kijken.

Stem ontdekken

Je baby van 6 weken leert dat hij geluidjes kan maken. En dat vindt hij prachtig. Prrrrrt en Grrrr zul je veel uit zijn mond horen komen. Het liefst ‘praat’ hij de hele dag door. Je kunt dit stimuleren en je kindje leren dat hij kan communiceren. Praat vooral terug tegen hem. Zo leert je baby dat hij een reactie krijgt wanneer hij iets zegt. Ook leert hij dat jij het belangrijk vindt wanneer jullie met elkaar praten. Je kunt met je baby van 6 weken communiceren door gewone mensentaal te spreken. Maar ook door leuke geluidjes terug te maken, die hij dan weer kan proberen te imiteren.

Nieuwe regeldag

Er staat een nieuwe ontwikkeling voor de deur! Na een mentale sprong in week 5 van het leven van je baby, is het in week 6 tijd voor een nieuwe regeldag. Je kindje zal meer voeding vragen om te kunnen blijven groeien. Hij kan wat zeurderig en huilerig zijn. Bedenk dat jouw baby het niet doet om je te pesten, maar dat hij zelf echt niet lekker in zijn vel zit. Een groeispurt kost je kleintje veel energie. Gelukkig weet je inmiddels hoe het werkt. Het duurt maar 1 à 2 dagen en dan is de rust weer wedergekeerd.

Poepen en plassen

Je baby zal verschillende keren per dag poepen en plassen. Wist je trouwens dat baby’s die borstvoeding krijgen over het algemeen vaker en meer poepen dan baby’s die poedermelk drinken? Deze kunnen eerder verstopt raken dan baby’s die alleen borstvoeding krijgen. Het is belangrijk om de luier regelmatig te verschonen. Dit helpt ook om luieruitslag te voorkomen. Als je kindje hier last van heeft of krijgt, is het belangrijk om zijn kontje goed schoon en droog te houden. Verschoon de luier regelmatig. En gebruik eventueel een crème speciaal tegen luieruitslag. Het wordt verder aangeraden om producten met parfum of alcohol te vermijden, zoals babydoekjes en zeep. Dit kan de gevoelige huid namelijk verder irriteren. Je kunt ook verschillende merken luiers proberen. Mogelijk heeft je baby met het ene merk luiers minder last van uitslag dan met een ander merk.

baby 6 weken ontwikkeling

Darmkrampjes

Nog een minder fijne ontwikkeling in deze periode is, dat jouw baby darmkrampjes kan krijgen. Wanneer je kleintje vaak huilt na het eten, is de kans groot dat hij last heeft van krampjes. En die kunnen behoorlijk venijnig zijn. Geef je flesvoeding? Ga dan eens op zoek naar een speciale fles om darmkrampjes tegen te gaan. Of probeer, in overleg met de dokter, eventueel een ander merk voeding. Als je borstvoeding geeft, kun je deze zaken natuurlijk niet aanpassen.

Wat doen tegen darmkrampjes

Wat kun je doen om je kindje te helpen? Lichte druk op de buik kan helpen. Neem jouw kleintje op jouw onderarm met zijn buikje rustend op je handpalm en zijn hoofdje bij jouw binnenkant elleboog. Op die manier geef je wat druk op zijn darmpjes, waardoor de pijn minder kan worden. Met je andere hand kun je je baby stabiliseren en wat over zijn rug wrijven. Een andere houding die je kunt proberen is met je baby op zijn rug. Je legt hem bijvoorbeeld op jouw bovenbenen terwijl je zit, met zijn hoofd bij jouw knieën. Ga met zijn beentjes rustig fietsen in de lucht. Of breng zijn benen met zijn knieen richting zijn buik. Houd deze houding 10 seconden vast, laat de benen weer los en herhaal dit een paar keer. Dit kan ook de pijn verlichten.

Baby 6 weken:Slaapritueel

Een fijne ontwikkeling in deze fase is dat jouw baby leert om langere stukken aan een te slapen. Een baby van 6 weken kan zo’n 5 tot 6 uur aan een stuk slapen. En dat geeft jou hopelijk ook de gelegenheid om ‘s nacht weer eens een lange ruk te maken. Ook krijgt je kleintje steeds beter het verschil tussen dag en nacht door. Vooral wanneer jij jouw kindje in een duidelijk schema houdt gedurende de dag en een bedritueel voor de avond hebt. Zo zal hij gaan begrijpen dat de nacht is om te slapen en de dag om te spelen.

Slaapstructuur introduceren

Heb je nog geen dagschema of nachtritueel? Dan kun je overwegen hier nu mee te starten. Zo breng je je kindje slaapstructuur bij. Een slaapritueel hoeft niet lang te duren. Je kunt bijvoorbeeld denken aan voorlezen van een boekje of het afspelen van een muziekdoosje. Ook kun je je kindje als je zijn pyjama aantrekt, uitlegt dat het tijd is om te gaan slapen. Als je een uitgebreid slaapritueel wilt introduceren, kun je bijvoorbeeld je kindje eerst in bad doen, daarna zijn pyjama aantrekken, nog een boekje voorlezen en hem daarna in bed leggen. Wanneer je dit iedere avond doet en alleen voor hij aan zijn nachtslaap moet beginnen, zal hij op den duur begrijpen dat deze rituelen betekenen dat het tijd is voor de lange nachtslaap.

Waar slaapt je baby van 6 weken?

Slaapt jouw kleintje nog in het wiegje bij jullie op de kamer? Of ligt hij al in het ledikant op zijn eigen kamer? Wanneer jouw baby nog bij jullie slaapt, wordt hij vaak rustiger van jullie geur en geluiden. Als hij alleen slaapt, kun je hem wat meer comfort geven door bijvoorbeeld een nachtlampje naast zijn bed te zetten. Een nachtlampje zorgt ervoor dat jouw kleintje, wanneer hij wakker wordt, niet in een pikdonkere kamer ligt. Een andere manier om je kleintje een veilig gevoel te geven is door hem strak in te pakken met een babydeken. Stop de uiteinden van het babydeken onder het matras, zodat je kleintje niet kan bewegen. Andere baby’s vinden het juist fijn om wat bewegingsvrijheid te hebben. Dan kun je ook een babyslaapzak overwegen. In een babyslaapzak heeft jouw kleintje voldoende warmte, kan hij zichzelf geen pijn doen en heeft hij toch wat bewegingsvrijheid. Zoek dus uit waar jouw kleintje prettig vindt. Als je baby van 6 weken rustig en lekker in bed ligt, is de kans op een goede nachtrust voor hem én jou vele malen groter.

Jouw leven met een baby van 6 weken oud

Na ongeveer 6 weken ga je op nacontrole bij de verloskundige. Deze zal met je bespreken hoe het met je gaat. Dit is een fijn moment om jouw bevalling te bespreken met degene die deze begeleid heeft. Het is tenslotte niet niks, zo’n bevalling. En misschien ben je nog een en ander aan het verwerken. Jouw verloskundige kan je hierbij helpen door terug te blikken op deze bijzondere gebeurtenis. Ook doet ze een check of jouw baarmoeder voldoende is gekrompen en bepaalt ze of je weer mag sporten. Als je een keizersnede hebt gehad, zul je hier mogelijk nog een paar weken mee moeten wachten. Ook al geeft je dokter je aan dat je weer allerlei activiteiten mag ondernemen, vergeet niet om goed voor jezelf te blijven zorgen. Voldoende rust en water drinken, net als het slikken van je prenatale vitamine zijn nog steeds belangrijk.

Weer sporten

Misschien heb je er al tijden naar uitgekeken: weer mogen sporten. Langzaam weer beginnen met bewegen is goed voor je. Wanneer je fanatiek hebt gesport voor de zwangerschap, zal je behoorlijk hebben moeten afzwakken tijdens de zwangerschap. Het zal dan niet direct weer zo soepel gaan als dat het vroeger ging. Geef jezelf en jouw lijf de tijd om alles weer rustig op te bouwen. Zo voorkom je blessures. Start bijvoorbeeld met yoga speciaal voor na een bevalling of maak een stevige wandeling.

Baby 6 weken: wat kun je doen

Je kunt je baby van 6 weken oud heel goed in een draagzak bij je houden. Dit vindt je kleintje waarschijnlijk niet alleen kalmerend, hij vindt het ook fijn om dicht bij jou te zijn. Voor jou is het een plus dat je je handen even vrij hebt. Tijdens de eerste maanden moet je je baby altijd aan jouw voorkant dragen, niet op je rug. En let erop dat je drager voldoende het hoofdje van je kleintje ondersteunt. Het kan zijn dat je baby het niet direct heel prettig vindt. Geef het dan niet direct op, maar probeer het een paar keer. Je kleintje moet er mogelijk even aan wennen.

Babymassage

Als je baby 6 weken oud is, kun je hem een babymassage geven. Dit is een fijne manier voor jouw baby om zich te ontspannen. En het is direct een intieme manier voor jullie samen om de band verder op te bouwen. Door voorzichtig zijn spiertjes te masseren, kun je zorgen voor een hele relaxte baby. Zoek wel even goed op hoe je dit moet doen, je wilt immers geen fouten maken. Dan creëer je misschien zelfs het tegenovergestelde van een relaxte baby. Een idee is om een babymassage cursus te volgen. Zo leer je gelijk andere moeders in jouw buurt kennen om ervaringen mee uit te wisselen.

Tips voor een babymassage

Als je je baby gaat masseren, doe je dit op de blote huid van je kleintje. Zorg er dus voor dat het niet te koud is voor jouw baby. De kamer moet lekker warm zijn. En eventueel kun je delen van zijn lichaam die je niet masseert afdekken met een omslagdoek, zodat hij niet te veel afkoelt. Gebruik een speciale (massage)olie voor baby’s en creëer een rustige omgeving. Ook kun je je kleintje het beste niet direct na een voeding masseren of als hij te moe is. Dan zal hij dit niet prettig vinden.

Baby EHBO-cursus

Je moet er natuurlijk niet aan denken, maar een ongelukje zit in een klein hoekje. Het is daarom aan te raden om voorbereid te zijn. Je kunt hiervoor een EHBO-cursus volgen die specifiek gericht is op baby’s en kinderen. Hierbij leer je de basisvaardigheden, zodat je weet hoe te reageren, mocht er onverhoopt iets gebeuren in huis. Je kunt je kindje in geval van nood dan direct op de juiste manier helpen.

 Op naar de volgende stap: baby 7 weken oud