Baby 6 weken

Baby’s eerste 10 weken

 

Baby 6 Weken oud

Nu je baby zes weken oud is, leert hij dat hij geluiden kan maken. En dat zul jij merken ook. De hele dag door kirt je kleintje allerlei geluiden uit. Ook zal hij nu zo’n 5 tot 6 uur aan één stuk kunnen slapen, wat jou natuurlijk de gelegenheid geeft om ook weer een beetje bij te tanken als je geluk hebt.

Zijn stem ontdekken

Met zes weken leert jouw baby dat hij geluiden kan maken. En dat vindt hij prachtig. Prrrrrt en Grrrr zul je veel uit zijn mondje horen komen met heel veel plezier. Liefst ‘praat’ hij de hele dag door. Jij kunt hem nu leren dat je kunt communiceren. Door tegen hem terug te praten wanneer hij geluiden maakt, leert hij dat hij reactie krijgt wanneer hij iets zegt. Ook leert hij dat jij het belangrijk vindt wanneer je tegen hem praat. Je kunt met hem communiceren door gewone mensentaal tegen hem te spreken, maar ook door leuke geluidjes terug te maken, die hij dan weer kan proberen te imiteren. 

 

Jouw baby van 6 weken oud: 

  • Kan dingen volgen met zijn oogjes
  • Krijgt weer een nieuwe regeldag
  • Kan teruglachen wanneer jij naar hem glimlacht
  • Ontdekt dat hij zelf geluiden kan maken

 

Ontwikkeling van jouw baby van 6 weken oud

Een fijne ontwikkeling in deze fase is dat jouw baby leert om langere stukken aan een te slapen. Een baby van 6 weken kan zo’n 5 tot 6 uur aan een stuk slapen. En dat geeft jou hopelijk ook de gelegenheid om in de nacht weer eens een ruk te maken van zo’n 6 uur. Ook krijgt hij nu steeds beter het verschil tussen dag en nacht door. Wanneer jij jouw kindje in een duidelijk schema houdt gedurende de dag en hem met een bed ritueel in de avond wegbrengt naar bed, zal hij gaan begrijpen dat de nacht is om te slapen en de dag om te spelen. Heb je nog geen dagschema of nachtritueel en slaapt jouw baby slecht ’s nachts? Dan kun je overwegen nu te starten met deze twee dingen om je kindje slaapstructuur bij te brengen. Een nachtritueel hoeft niet lang te duren. Je kunt bijvoorbeeld denken aan het afspelen van een muziekdoosje. Wanneer je dit iedere avond doet en alleen voor hij aan zijn nachtslaap moet beginnen, zal hij op den duur begrijpen dat de muziek van het muziekdoosje betekent dat de nacht begint.

Slaapt jouw kleintje nog in het wiegje bij jullie op de kamer, of ligt hij al in het ledikant op zijn eigen kamer. Wanneer jouw baby nog bij jullie slaapt, wordt hij vaak rustiger van jullie geur en geluiden. Wanneer hij alleen slaapt, kun je hem wat meer comfort geven door bijvoorbeeld een nachtlampje naast zijn bed te zetten. Een nachtlampje zorgt ervoor dat jouw kleintje, wanneer hij wakker wordt, niet in een pikdonkere kamer ligt, maar wat kan zien om hem heen. Het kan daarnaast ook helpen om jouw kindje strak in te pakken met een babydeken. Het ingepakt zitten, kan hem een veilig gevoel geven. Stop de uiteinden van het babydeken onder het matras. Andere baby’s vinden het juist fijn om wat bewegingsvrijheid te hebben. Wordt jouw baby onrustig van strak ingepakt zitten in een babydeken? Dan kun je ook een babyslaapzakje overwegen. In een babyslaapzak heeft jouw kleintje voldoende warmte, kan hij zichzelf geen pijn doen en heeft hij toch wat bewegingsvrijheid. Zoek dus uit waar jouw kleintje behoefte aan heeft. Als jouw kindje rustig en lekker in bed ligt, is de kans op een goede nachtrust voor jou ook vele malen groter.

Wanneer je denkt dat je alle ellende gehad hebt met zijn sprongetje, dan is het nu weer tijd voor een nieuwe regeldag. Houdt het dan nooit op. Gelukkig heeft de ene baby minder last van zo’n regeldag dan het andere kind. Maar het is wel vervelend wanneer je eindelijk denkt jouw baby weer ‘normaal’ terug te hebben en de volgende ontwikkeling voor de deur staat. Bedenk je op dit soort momenten dat jouw baby het niet doet om je te pesten en dat hij zelf ook echt niet lekker in zijn vel zit. Gelukkig weet je inmiddels hoe het werkt. Even de schouders eronder. Het duurt maar 1 à 2 dagen en dan is de rust weer wedergekeerd. 

Nog een minder fijne ontwikkeling in deze periode is, dat jouw baby darmkrampjes kan krijgen. Wanneer je kleintje vaak huilt na het eten, is de kans groot dat hij last heeft van krampjes. En die kunnen behoorlijk venijnig zijn. Geef je flesvoeding? Ga dan eens op zoek naar een speciale fles om darmkrampjes tegen te gaan. Helpt dit niet? Neem dan jouw kleintje op de arm met zijn buikje rustend op je handpalm en zijn hoofdje bij jouw binnenkant elleboog. Op die manier geef je wat druk op zijn darmpjes, waardoor de pijn minder kan worden. Je kunt ook proberen om je baby met zijn rug op jouw bovenbenen te leggen terwijl jij zit en dan met zijn beentjes rustig te gaan fietsen in de lucht. Ook deze beweging kan zorgen voor verlichting van de pijn. 

baby 6 weken ontwikkeling

Jouw leven met jouw baby van 6 weken oud

Na 6 weken ga je op nacontrole bij de verloskundige. Zij zal met je bespreken hoe het met je gaat. Dit is een fijn moment om jouw bevalling te bespreken met degene die deze begeleid heeft. Het is niet niks, zo’n bevalling. En misschien ben je nog een en ander aan het verwerken. Jouw verloskundige kan je hierbij helpen door terug te blikken op deze bijzondere gebeurtenis. Ook doet ze een check of jouw baarmoeder voldoende is gekrompen en bepaalt ze of je weer mag sporten. 

Misschien heb je daar al tijden naar uitgekeken, weer mogen sporten. Langzaam weer beginnen met bewegen is goed voor je. Wanneer je fanatiek hebt gesport voor de zwangerschap, zal je behoorlijk hebben moeten afzwakken tijdens de zwangerschap. Het zal dan ook niet direct weer zo soepel gaan als dat het vroeger ging. Geef jezelf en jouw lijf de tijd om alles weer rustig op te bouwen. Zo voorkom je blessures, waardoor je wéér een tijd niet kunt sporten. 

 

Doen met jouw baby van 6 weken oud

Heb jij je kleintje al eens een babymassage gegeven? Dit is een fijne manier voor jouw baby om zich te ontspannen en direct een intieme manier voor jullie samen om een connectie verder op te bouwen. Door voorzichtig met blote huid zijn spiertjes te masseren, kun je zorgen voor een hele relaxte baby. Zoek wel even goed op hoe je dit moet doen, je wilt immers geen fouten maken. Dan creëer je misschien zelfs het tegenovergestelde van een relaxte baby. 

Zorg ook dat het niet te koud is voor jouw baby in zijn blote buik. De kamer moet lekker warm zijn en eventueel kun je delen van zijn lichaam die je niet masseert afdekken met een omslagdoek, zodat hij niet te veel afkoelt. En, na het masseren trakteer je jouw kleintje op een badje of een plons in de tummy tub. Het warme water zorgt voor nog meer ontspanning, waardoor je baby waarschijnlijk als een roosje slaapt wanneer je hem daarna in bedje legt.

 

 Op naar de volgende stap: baby 7 weken oud