Baby 9 weken

In een notendop

Tummy time
Tummy time
Baby’s van 9 weken oud vinden het mogelijk nog steeds niet heel prettig om op hun buik te liggen. Maar het is belangrijk om dit te oefenen en hun nekspieren te trainen. Rond 9 weken zullen baby’s ook hun schouders beginnen op te tillen als ze op hun buik liggen.

3D zicht
3D zicht
Bij baby’s van 9 weken zal het 3D zicht zich ontwikkelen, waardoor ze ook patronen kunnen zien. Hierdoor kunnen baby’s heel intens naar iets liggen staren, bijvoorbeeld naar de verschillende gezichten die ze zien. Ook kunnen ze proberen om een neus of oog aan te raken.

Wist je dat....?
Wist je dat....?
Doordat baby’s steeds meer ontdekken hoe hun armen en handen werken, vindt je baby vindt het waarschijnlijk erg leuk om met objecten als spiegels en rammelaars te spelen. Met een spiegeltje kan hij zichzelf zien en een rammelaar maakt geluid als hij zijn arm of hand beweegt.

Baby 9 Weken oud

Je kindje is 9 weken. Dat is alweer ruim 2 maanden! Jullie hebben samen al een hoop meegemaakt sinds de bevalling en diverse regeldagen. Als je baby 9 weken oud is, zal hij vooral bezig zijn met het herkennen van patronen en stemmen. Wat staat je deze week allemaal te wachten? Ontdek het allemaal.

Ontwikkeling van jouw baby van 9 weken oud

Nu jouw baby 9 weken oud is, is zijn gehoor volledig ontwikkelt. Dit betekent dat hij alles nu hetzelfde kan horen zoals jij het hoort. Hij kan dan ook behoorlijk gefascineerd zijn door alle geluiden om hem heen. Ook wil je baby van 9 weken steeds liever de wereld ontdekken op zijn eigen manier. En jij kunt hem daarbij helpen natuurlijk. Hij zal steeds beter kunnen zien, waardoor je hem intensief naar je gezicht kunt zien staren.

Ontwikkeling van gehoor

In de afgelopen weken is het gehoor van je kleintje volledig ontwikkeld. En als je baby 9 weken is, kan hij dus alles horen wat jij ook hoort. Echter werkt gehoor samen met de hersenen. En de hersenen van jouw kleintje zijn nog niet zo ver ontwikkeld als die van jou. Hij zal geluiden dus anders beleven dan dat jij dat doet. Hij zal wel steeds nieuwsgieriger worden waar geluiden vandaan komen. Hij zal veel rondkijken om de geluiden te ontdekken, maar hij zal nog niet snappen dat het geblaf van de hond ook echt uit de hond zelf komt. Hij speurt nu dus met name de ruimte af naar de plek waar het geluid vandaan komt.

Mondbewegingen imiteren

Nu je baby allerlei geluiden aan het ontdekken is, gaat hij ook langzaam beseffen dat alles wat jij tegen hem zegt, uit jouw mond komt. En dat is heel fascinerend. Als je goed oplet, zie je dat jouw kleintje de bewegingen van jouw lippen imiteert. Er komt nog geen geluid uit zijn mondje, maar dit zijn de eerste oefeningen om over een tijdje zelf ook klanken te gaan produceren. Mogelijk merk je dat je kindje bellen blaast met zijn mond. Dit is onderdeel van de spraakontwikkeling. Je hoeft je hier echt geen zorgen over het maken. Het betekent alleen maar dat zijn speekselklieren zich goed aan het ontwikkelen zijn.

Wil je je kindje helpen met zijn spraakontwikkeling? Je kunt bijvoorbeeld extra overdreven met je mond te bewegen wanneer je tegen hem praat. Laat hem zien hoe je de mond moet bewegen om geluiden te produceren. Sowieso is het goed om veel tegen jouw kleintje te kletsen. Niet alleen leert hij hiermee hoe hij geluid kan maken, ook helpt hem dit bij de ontwikkeling van zijn begrip voor taal.

Slapen en voedingen

Doordat je kleintje ‘s nachts als het goed is steeds langer achter elkaar doorslaapt, zul je ook merken dat hij overdag korter slaapt. Om te zorgen dat je zelf ´s nachts ook een flink aantal uur achter elkaar door kunt slapen, kun je ervoor kiezen om net voordat je zelf gaat slapen een laatste voeding te doen. Als je baby 9 weken oud is, zal hij ongeveer 6 voedingen per 24 uur nodig hebben.

Ontlasting van je baby bij 9 weken

Gemiddeld poepen baby’s van 9 weken één keer per dag. Als je kindje minder dan 3 keer per week een luier volpoept, kan het zijn dat hij verstopt zit. Het is aan te raden om dan contact op te nemen met de huisarts. Ook als je ziet dat je kindje pijn heeft als hij moet poepen, is dit iets om in de gaten te houden. En dan hebben we nog niets gezegd over de kleur van de poep. Misschien heb je je wel eens verbaasd over de inhoud van de luiers van jouw baby. De ene keer heb je een mooi bruin poepje, het volgende moment is het weer groen. De ontlasting van jouw baby vertelt je veel over zijn gezondheid. Hoe lichter de kleur van de poep, hoe sneller het voedsel door zijn spijsverteringskanaal is gegaan. Gele poep betekent dus dat de spijsvertering heel snel is gegaan. Het is niet erg wanneer jouw kleintje zo nu en dan gele poep heeft. Maar wanneer dit te lang aanhoudt, is het wel goed om de huisarts even te raadplegen.

Bewegen in de babygym

Ook kan jouw kleintje natuurlijk steeds beter zien en zal hij steeds meer controle krijgen over zijn bewegingen. En wil hij maar al te graag nieuwe dingen ontdekken. Waar hij nu dan ook veel plezier aan zal beleven is een babygym. Leg jouw baby van 9 weken regelmatig even onder de babygym. Kies voor een babygym waar jouw kindje zacht op kan liggen en met veel kleurtjes en contrasten. De speeltjes en spiegeltjes die boven zijn hoofd bungelen zullen zijn aandacht trekken. En je kleintje zal steeds meer zijn best doen om de speeltjes te grijpen. Niet alleen speeltjes zal hij proberen te grijpen trouwens. Ook kan hij naar gezichten rijken die boven hem hangen. Pas dus op met bijvoorbeeld grote oorbellen of kettingen die kindje kan vastpakken. En oeps, los of kapot kan trekken.

Baby 9 weken en zijn nekspieren

Ben jij de afgelopen weken bezig geweest met het oefenen met je kleintje met zijn hoofd optillen? Dan zul je merken dat je baby dit steeds beter kan.Als hij op zijn buik ligt, kan hij mogelijk zijn schouders als iets optillen. En als je je kleintje in een zittende positie zet, zul je merken dat hij zijn hoofd in balans kan houden met zijn lijf. Laat je baby natuurlijk niet los zitten. Zijn rugspieren zijn nog niet sterk genoeg om rechtop te blijven zitten. Lukt het jouw baby nog niet zo goed om zijn hoofd recht te houden? Onthoud dat elke baby zich in zijn eigen ritme ontwikkelt.

Verkoudheid en je baby

Oh nee, je baby is verkouden. De kans is extreem groot dat jij ook verkouden bent. Mogelijk heeft je baby jouw aangestoken of heb jij hem aangestoken. Dit is natuurlijk erg vervelend, alleen kun je er weinig aan doen. Als je kindje veel snot of slijm in zijn neus heeft, kun je eventueel een neuspeer gebruiken om dit te verwijderen.

Ook kun je de luchtwegen door middel van stomen vrijer maken. Je hangt het gezicht van je kindje natuurlijk niet boven heet water om te stomen. Nee, je kunt bijvoorbeeld in de badkamer met de deur dicht de hete kraan aanzitten. Zo vult de badkamer zich met stoom wat helpt voor de luchtwegen. En in zijn wiegje kun je onder de matras bijvoorbeeld een opgerolde handdoek plaatsen. Met zijn hoofd iets hoger dan de rest van zijn lijfje zal hij hopelijk minder last hebben van het snot in zijn neus. Als je het niet vertrouwt of je kindje ook koorts heeft bij de verkoudheid, kun je natuurlijk altijd contact opnemen met je huisarts.

Je leven met jouw baby van 9 weken oud

Mogelijk moet je volgende week weer starten met werken, als je baby 10 weken oud is. Maar ook als je thuis bent met je baby, is het fijn om een ritme te introduceren. Waarbij niet het ritme van de kleine centraal staat, maar het ritme van een normale, doordeweekse dag. Dat kan best wel even schakelen zijn voor zowel jou als je kleintje.

Het is verstandig om nu alvast richting het dagelijkse ritme te gaan dat jullie straks ook gaan volgen. Want ook als je niet aan het werk gaat, wil je mogelijk graag weer een ritme krijgen. Zet een wekker op de tijd dat je wilt opstaan en haal jouw baby uit bed op het moment dat je wilt dat hij wakker moet worden. Door zelf weer in het ritme te komen en je kleintje alvast te laten wennen, is de overgang steeds minder groot. En waarschijnlijk ook minder heftig voor jullie beiden.

Niet alleen mama, ook partner

Je baby kan veel tijd van je vragen en opeisen. En waarschijnlijk ben je erg moe door alle veranderingen die er in je leven plaatsvinden door de komst van een kleintje. Het kan dan gebeuren dat je minder oog hebt voor je partner. En jouw partner voor jou. Dat is logisch, maar het is belangrijk om ook tijd voor elkaar te maken. En elkaar niet uit het oog te verliezen. Een aanraking of een kus kost immers niet veel moeite. Probeer ook op hetzelfde moment naar bed te gaan of ´s avonds op de bank de tv even uit te laten. Zo creëer je moment om samen bij te praten. Vraag aan je partner eens hoe het op het werk was. En vertel hoe jij je voelt en je dag verlopen is. En wil je eens uitpakken? Regel dan een oppas en organiseer een romantisch avondje uit. Zo geniet je echt van quality time samen.

Wennen aan het werkende leven

Heb jij zin om weer aan de slag te gaan? Misschien is het heel lekker om even een dagje weg te zijn van de poepluiers en melkboertjes. Maar het zal ook echt wel even wennen zijn. De afgelopen maanden waren de voedingen en slaapjes de belangrijkste elementen van jouw dag. Nu zal er van je verwacht worden dat je weer op het niveau terugkomt waarop je was voor je met verlof ging. Misschien heb je nog last van zwangerschapsdementie. Dan is de kans groot dat je dit de eerste tijd op jouw werk ook gaat merken. Laat je niet gek maken! Neem de tijd om weer te wennen. En aangezien jouw leven helemaal niet meer hetzelfde is als voor jou verlof, moet je ook accepteren dat jouw rol op werk misschien ook niet meer hetzelfde is. Ga komende tijd ontdekken hoe je op je best bent. En hoe je het meeste plezier haalt uit jouw werk.

Kolven op het werk

Geef je nog borstvoeding als je weer aan het werk gaat? Dan heb je bepaalde rechten op jouw werk. Je werkgever is verplicht je tijd te gunnen om te kolven. Bespreek voor je aan het werk gaat met jouw werkgever hoe jullie dit gaan aanpakken. Welke ruimte is bijvoorbeeld beschikbaar om te kolven? En waar kun je de afgekolfde melk bewaren? Door dit alles met hem te bespreken, kunnen er geen scheve gezichten en onbegrip ontstaan.

Baby 9 weken: wat kun je doen?

Nu het zicht van jouw baby beter wordt, vindt hij het heerlijk om de wereld te ontdekken. Niet alleen binnen, maar ook buiten! Ga er dus lekker op uit met jouw kleintje en laat hem vooral rondkijken. Doe de kap van de kinderwagen bijvoorbeeld eens naar beneden zodat hij goed de buitenwereld kan ontdekken. Of haal je kleintje met regelmaat uit de kinderwagen, zodat hij tegen jou aan de wereld om hem heen kan zien. De blaadjes aan de bomen, fietsers die voorbij komen en mensen op straat zijn voor hem allemaal nieuwe dingen om te ontdekken. Alles wat hij ziet, ziet hij voor het eerst. Geef hem de kans de wereld te ontdekken en geniet zelf ook van zijn ontdekkingstocht. Probeer je eens in te denken hoe het is om alles voor het eerst te zien. Als jij door deze andere bril gaat kijken, ziet de wereld er voor jou ineens ook anders uit.

Voorlezen

Jouw baby kan enorm genieten wanneer je hem voorleest. Uiteraard zal hij het verhaaltje nog niet begrijpen, maar het luisteren naar jouw stem vindt hij wel heerlijk. Daarnaast is het leuk om op jonge leeftijd al te beginnen met een ritueel van voorlezen voor het slapengaan. Wanneer je kindje ouder wordt, zal hij de plaatjes en verhaaltjes steeds mooier gaan vinden en beter begrijpen. Het helpt bij de ontwikkeling van zijn fantasie. En het is ook een mooie manier om de dag af te sluiten en aan te geven dat de nacht gaat beginnen. Voorlezen is een perfect bedritueel. Natuurlijk hoef je het lezen van een boekje niet te beperken voor voor het slapen gaan. Je kunt ook ´s middags samen op de bank er eens een boekje bijpakken. Als je een prentenboek met heldere kleuren kiest, zal je kindje dit waarschijnlijk prachtig vinden.

Speel met een rammelaar

Doordat je baby van 9 weken een interesse heeft in geluiden en waar deze vandaan komen, is dit een mooi moment om hem een rammelaar te geven. Doordat hij deze zelf kan vasthouden en bewegen, zul je zien dat je kindje hier erg van geniet. Hij zal de rammelaar blijven bewegen om uit te vogelen waar het geluid vandaan komt. Als mama is het leuk om hier een speelmoment voor jou en je baby van te maken. Een rammelaar helpt je kleintje ook met zijn coördinatie en de spiercontrole.

Samen muziek luisteren

Je zult merken dat je kindje het ook leuk vindt om naar muziek te luisteren. Muziek die je speelde tijdens de zwangerschap zal hem bekend voorkomen. Dit hoorde je kleintje tenslotte ook toen hij in de buik zak. Je zult merken dat je kindje wisselend kan reageren op muziek. Probeer zelf eens uit welke muziek jouw baby op welk moment het prettigst vindt. Mogelijk kun je een uptempo nummer spelen als het speeltijd is. En een rustig liedje als het bijna slaaptijd is.

Op naar de volgende stap : baby 10 weken oud