Baby 9 weken

Baby 9 Weken oud

Nu jouw baby 9 weken oud is, is zijn gehoor volledig ontwikkelt. Dit betekent dat hij alles nu hetzelfde kan horen zoals jij het hoort. Hij kan dan ook behoorlijk gefascineerd zijn door alle geluiden om hem heen. Ook wil hij steeds liever de wereld ontdekken op zijn eigen manier. En jij kunt hem daarbij helpen natuurlijk.

 

Geluiden ontdekken

Een baby van 9 weken oud heeft een volledig ontwikkeld gehoor. Hij kan dus alles horen zoals jij dat kan horen. Echter werkt gehoor samen met de hersenen. En de hersenen van jouw kleintje zijn nog niet zo ver ontwikkeld als die van jou. Hij zal geluiden dus anders beleven dan dat jij die beleeft. Hij zal nu wel steeds nieuwsgieriger worden waar geluiden vandaan komen. Maar je baby is nog niet in staat om geluiden te koppelen aan de herkomst van het geluid. Hij zal veel rondkijken om de geluiden te ontdekken, maar hij zal nog niet snappen dat het geblaf van de hond ook echt uit de hond zelf komt. Hij speurt nu dus met name de ruimte af naar de plek waar het geluid vandaan komt. 

 

Jouw baby van 9 weken oud: 

  • Begrijpt uit welke richting geluiden komen
  • Herkent bekende geluiden zoals jouw stem al
  • Imiteert jouw mondbewegingen
  • Kan nu met echte tranen huilen

 

Ontwikkeling van jouw baby van 9 weken oud

Nu je baby allerlei geluiden aan het ontdekken is, gaat hij ook langzaam beseffen dat alles wat jij tegen hem zegt, uit jouw mond komt. Dat het geluid dus uit de mond van mama komt. En dat is heel fascinerend. Als je goed oplet, zie je dat jouw kleintje de bewegingen van jouw lippen imiteert. Er komt nog geen geluid uit zijn mondje, maar dit zijn de eerste oefeningen om over een tijdje zelf ook geluiden te gaan produceren. Je kunt hem hierbij helpen door extra overdreven met je mond te bewegen wanneer je tegen hem praat. Laat hem zien hoe je je mond moet bewegen om geluiden te produceren. Sowieso is het goed om veel tegen jouw kleintje te kletsen. Niet alleen leert hij hiermee hoe hij geluid kan maken, ook helpt hem dit bij de ontwikkeling van zijn begrip voor taal. 

Ook kan jouw kleintje natuurlijk steeds beter zien en wil hij maar al te graag dingen ontdekken. Waar hij nu dan ook veel plezier aan zal beleven is een babygym. Leg jouw kleintje regelmatig even onder de babygym om spelenderwijs te ontdekken. De speeltjes en spiegeltjes die boven zijn hoofd bungelen zullen zijn aandacht trekken en hij zal steeds meer zijn best doen om de speeltjes te grijpen. Kies voor een babygym waar jouw kindje zacht op kan liggen en met veel kleurtjes en contrasten. Maar, leg hem nog niet te lang onder de babygym. Dit kan nog voor veel prikkels zorgen. Af en toe eventjes spelen is al een hele beleving. 

Misschien heb je je wel eens verbaasd over de inhoud van de luiers van jouw baby. De ene keer heb je een mooi bruin poepje, het volgende moment is het weer groen. De ontlasting van jouw baby is goed om in de gaten te houden. Het vertelt je namelijk veel over zijn gezondheid. Hoe lichter de kleur van de poep, hoe sneller het voedsel door zijn spijsverteringskanaal is gegaan. Gele poep betekent dus dat de spijsvertering heel snel is gegaan. Het is niet erg wanneer jouw kleintje zo nu en dan gele poep heeft. Maar wanneer dit te lang aanhoudt, is het wel goed om de huisarts even te raadplegen. 

 

Jouw leven met jouw baby van 9 weken oud

Het werkende leven staat misschien weer voor de deur. En dat betekent dat je binnenkort weer leeft op het ritme van de dag, in plaats van het ritme van jouw baby. En dat kan best wel even schakelen zijn voor zowel jou als je kleintje. Het is verstandig om nu alvast richting het dagelijkse ritme te gaan dat jullie straks ook gaan volgen. Zet een wekker op de tijd dat je wilt opstaan wanneer jouw verlof voorbij is en haal jouw baby uit bed op het moment dat je dit ook gaat doen vanaf het moment dat je weer naar je werk gaat. Door zelf weer in het ritme te komen en je kleintje alvast te laten wennen, is de overgang straks minder groot en waarschijnlijk ook minder heftig voor jullie beiden.

Heb jij er zin in om weer aan de slag te gaan? Misschien is het heel lekker om even een dagje weg te zijn van de poepluiers en melkboertjes. Maar het zal ook echt wel even wennen zijn. De afgelopen maanden waren de poepluiers en slaapjes de belangrijkste elementen van jouw dag. Nu zal er van je verwacht worden dat je weer op het niveau terugkomt waarop je was voor je met verlof ging. Misschien heb je nog last van zwangerschapsdementie, dan is de kans groot dat je dit de eerste tijd op jouw werk ook gaat merken. Laat je niet gek maken! Neem de tijd om weer te wennen. En aangezien jouw leven helemaal niet meer hetzelfde is als voor jou verlof, moet je ook accepteren dat jouw rol op werk misschien ook niet meer hetzelfde is. Ga komende tijd ontdekken hoe jij op jou best bent en hoe je het meeste plezier haalt uit jouw werk.

Geef je nog borstvoeding? Dan heb je bepaalde rechten op jouw werk. Je werkgever is verplicht je tijd te gunnen om te kunnen kolven. Bespreek voor je aan het werk gaat met jouw werkgever hoe jullie dit gaan aanpakken. Welke ruimte is bijvoorbeeld beschikbaar om te kolven? Door dit alles met hem te bespreken, kunnen er geen scheve gezichten en onbegrip ontstaan.

  

Doen met jouw baby van 9 weken oud

Nu het zicht van jouw baby beter wordt, vindt hij het heerlijk om de wereld te ontdekken. Niet alleen binnen, maar ook buiten! Ga er dus lekker op uit met jouw kleintje en laat hem lekker rondkijken. Doe de kap van de kinderwagen bijvoorbeeld eens naar beneden zodat hij goed rond kan kijken. Of, haal je kleintje met regelmaat uit de kinderwagen, zodat hij tegen jou aan de wereld om hem heen kan zien. De blaadjes aan de bomen, fietsers die voorbijkomen en mensen op straat zijn voor hem allemaal nieuwe dingen om te ontdekken. Alles wat hij ziet, ziet hij voor het eerst. Geef hem de kans de wereld te ontdekken en geniet zelf ook van zijn ontdekkingstocht. Probeer je eens in te denken hoe het is om alles voor het eerst te zien. Als jij door deze andere bril gaat kijken, ziet de wereld er voor jou ineens ook anders uit. 

Misschien lijkt het nog wat onzinnig, maar jouw baby kan enorm genieten wanneer je hem voorleest. Uiteraard zal hij het verhaaltje nog niet begrijpen, maar het luisteren naar jouw stem vindt hij wel heerlijk. Daarnaast is het leuk om op jonge leeftijd al te beginnen met een ritueel van voorlezen voor het slapengaan. Wanneer je kindje ouder wordt, zal hij de plaatjes en verhaaltjes steeds mooier gaan vinden en beter begrijpen. Het helpt bij de ontwikkeling van zijn fantasie en het is ook een mooie manier om de dag af te sluiten en aan te geven dat de nacht gaat beginnen. Voorlezen is dus een perfect bedritueel. 

 

Op naar de volgende stap : baby 10 weken oud