Baby 0 maanden oud: joepie je baby is geboren

Baby 0 maanden oud 

Hoera, je baby is er eindelijk! En gefeliciteerd mama voor het werk dat je gedaan hebt. Na een maandenlange zwangerschap is jouw kleine wonder nu eindelijk geboren. Alles gaat vanaf nu veranderen. En er gaan veel spannende dingen op je af komen. Je zult in deze eerste maand merken dat je jouw pasgeboren baby eigenlijk nog helemaal niet zo goed kent. En misschien weet je ook niet altijd even goed wat je moet doen. Je weet niet wat ieder huiltje precies betekent en wanneer jouw baby behoefte heeft aan eten, aandacht of slaap. En dat kan soms erg lastig zijn. Deze eerste maand staat dus voornamelijk in het teken van het leren kennen van jouw kleintje. En ontdekken hoe jij als ouder bent. Elke luier, voeding en slapeloze nacht brengt je weer een stapje verder.

 

Jouw baby van 0 maanden kan: 

  • Een object op 20 tot 30 cm afstand scherp zien
  • Jouw geur en stem herkennen
  • Zijn hoofdje al een paar seconden optillen
  • Maximaal een uur wakker blijven

 

baby 0 maand

Band creëren met je baby

Misschien is je kleintje niet helemaal precies zoals je verwacht had. Als je een vaginale bevalling hebt gehad, kan je baby een beetje een kegelhoofd hebben. Ook gezwollen ogen en een gerimpeld lijfje zijn niet vreemd na zijn verblijf in de waterige baarmoeder. Maar gelukkig zal jouw baby voor jou de mooiste baby ter wereld zijn. Het is trouwens normaal als je niet gelijk een band met je baby voelt of overloopt van liefde. Soms heeft het wat tijd nodig dat dit groeit. Vergeet vooral niet te genieten van de eerste knuffels, zo begint het creëren van een band met je wondertje. Wat kan je allemaal verwachten tijdens de eerste weken van je baby buiten de baarmoeder? We vertellen je er graag alles over.

Ontwikkeling van jouw baby in de eerste maand

Nadat je baby jouw warme en veilige baarmoeder heeft verlaten, maakt hij ontzettend veel ontwikkelingen door. Van een hulpeloos bundeltje die alleen door huilen kan communiceren, groeit je baby uit tot een zelfstandig klein mensje. Het is belangrijk om bij je baby van 0 maanden goed het hoofd te ondersteunen. Je kleintje heeft namelijk nog geen sterke nekspieren om zelf zijn hoofd op te tillen en omhoog te houden. Deze zullen zich de komende maanden ontwikkelen. Welke andere ontwikkelingen kun je verwachten in de eerste maand na de geboorte?

Groei van een baby van 0 maanden

Je baby groeit als kool deze eerste maand. Na 4 weken kun je je niet meer voorstellen dat dit kleine mensje ooit in jouw buik heeft gepast. Waar baby’s bij de geboorte een gemiddeld gewicht van 3300 tot 3500 gram hebben en een lengte van ongeveer 50 cm, zullen ze in de eerste maand ongeveer een kilo aankomen en wel 5 cm groeien. En dat terwijl ze na de geboorte normaal gesproken tot wel 10% van hun geboortegewicht kunnen verliezen. Jongens wegen normaal gesproken trouwens iets meer dan meisjes en zijn net iets langer. Je kunt je zo wel inbeelden wat voor groei je kleintje doormaakt. Maar dit is niet het enige waarin hij groeit. Want ook zijn kracht en bewegingen worden steeds beter. In de loop van de weken zal je kleintje met steeds meer kracht gaan spartelen en trappen. En zelfs dingen naar dingen grijpen om ze beet te pakken.

Baby 0 maanden: zijn zicht

Daarnaast gaat je baby ook steeds beter zien. Waar zijn wereld voornamelijk nogal vaag is, kan hij op een korte afstand wel al redelijk zien. Alles op een afstand van 20 tot 30 centimeter zal je baby scherp kunnen zien. Moeder Natuur heeft dit natuurlijk niet voor niets zo geregeld. Dit is namelijk precies de afstand tussen jouw borst en jouw gezicht wanneer je jouw kindje voedt. Of tussen de fles en jouw gezicht. Zo kan jouw kleintje zijn mama dus goed bestuderen tijdens het voeden, en jij hem! Natuurlijk kun je ook je baby op deze afstand van jouw gezicht vasthouden en knuffelen, zodat jullie elkaar kunnen leren kennen en bewonderen.

Baby’s van 0 maanden slapen veel

Kleine baby’s slapen veel. Je zult merken dat je baby het overgrote deel van de dag slapend doorbrengt. Hij kan wel 14 – 18 uur per dag slapen, waarbij hij om de gemiddeld 2 – 3 uur wakker zal worden om te eten. Hij zal tussendoor gemiddeld maximaal een uurtje wakker kan blijven.

Wanneer hij wakker is, is het verstandig je baby regelmatig op zijn buik te leggen. Dit kun je doen in de box of op een speelkleed op de grond. Zo leg je de basis van het trainen van spieren die hij later nodig zal hebben om te kunnen kruipen, zitten en lopen. Het klinkt heel vroeg om bij je baby van 0 maanden al Tummy time te introduceren, maar dat is in deze fase dus ook al heel belangrijk. In het begin is de tijd dat jouw kleintje op zijn buik kan liggen nog maar heel kort, zo rond de 1 – 5 minuten. Het kost hem namelijk veel moeite en waarschijnlijk vindt hij het helemaal niet leuk. Leg het baby speelkleed op de grond en ga vlek voor jouw kleintje liggen, op 20-30 centimeter van zijn gezicht zodat hij jou kan zien. Dat maakt het al iets minder erg voor je baby.

Verzorging van je pasgeboren baby

Als je baby 0 maanden is, is het goed om te onthouden dat je kleintje deze eerste maanden nog niet goed zijn eigen lichaamstemperatuur kan regelen. Het is dus aan jou om erop te letten dat hij een aangename temperatuur heeft en het niet te koud of te warm heeft. Verder zul je merken dat de schedel van je baby nog niet geheel gesloten is. Bovenop het schedeltje zit een zacht plekje waar je kunt voelen dat de schedelplaten nog niet op elkaar aansluiten. De opening van de fontanel zal de komende maanden sluiten. Wat ook in ontwikkeling is, is de navel. Het stompje van de navelstreng zal in de eerste weken na de geboorte eraf vallen. Je kunt met de kraamverzorger bespreken hoe je de navelstreng moet verzorgen.

Communiceren door te huilen

Pasgeboren baby’s huilen veel. De ene baby huilt uiteraard meer dan de andere. Maar omdat dit de enige manier is om jou duidelijk te maken dat er iets aan de hand is, huilen zij nou eenmaal veel. Dat geluid verdragen kan voor een kersverse moeder soms heel moeilijk zijn. Niet alleen ben jij waarschijnlijk nog moe van de bevalling en de gebroken nachten, ook zorgt jouw moederinstinct ervoor dat je wilt ingrijpen wanneer jouw baby huilt. Het zoeken naar wat er aan de hand is, kan je heel veel energie en frustratie kosten. Is jouw kleintje na lang wiegen eindelijk stil, begint hij weer zodra je hem zachtjes in zijn bedje legt. Wat is er nou toch aan de hand?

Nu je veel tijd doorbrengt met jouw kleintje, krijg je al snel door wat je baby precies aan je vraagt. Je gaat huiltjes herkennen. Het ene huiltje betekent honger en het andere huiltje betekent aandacht. Gun jezelf de tijd om te ontdekken wat jouw baby precies bedoelt met iedere huil. Houd in je achterhoofd dat een baby van deze leeftijd nog niet kan zeuren. Met ieder huiltje vraagt hij dus iets aan jou. En onthoud: je kunt een baby echt niet verwennen door hem veel vast te houden en te knuffelen.

Jouw leven met een baby van 0 maanden

Alle dingen die jij voor de geboorte van jouw eerste kindje nooit voor mogelijk had gehouden, gebeuren deze eerste maand. Jouw leven draait nu helemaal om eten, poepen en slapen. Misschien is het wel eens anders dan je vooraf dacht dat je leven met een baby zou zijn. Dat is helemaal niet raar. Neem vooral je tijd om aan je leven met een baby te wennen. En vergeet niet dat je niet alleen bent. Ook die moeder die het allemaal voor elkaar lijkt te hebben, zal op momenten hetzelfde als jij voelen.

Voldoende rusten

Nu jouw baby nog zo’n 14 – 18 uur per dag slaapt, is het belangrijk dat ook jij jouw rust pakt tussendoor. Zo kun je herstellen van de bevalling en bijtanken van de gebroken nachten. Maak ook echt gebruik van de zorg die jouw kraamhulp biedt tijdens de eerste dagen. Blijf zo veel mogelijk in bed en zorg dat je aansterkt.

Kwaaltjes na de zwangerschap

Nu de zwangerschap voorbij is, kun je ineens last krijgen van allerlei kwaaltjes. Naast de constant aanwezige vermoeidheid, kun je ook lichamelijke klachten hebben. Mogelijk verlies je veel bloed en kraamvocht. Dit kan tot wel 6 weken na de bevalling duren. Misschien heb je ook wel last van aambeien of heb je nog moeite met het ophouden van jouw ontlasting. Ook kun je last krijgen van extreem zweten in de nacht.

Kraamtranen

En alsof dit allemaal nog niet genoeg is, komen dan na een paar dagen ook nog de kraamtranen. Moet je ook ineens om alles huilen of voel je dat je niet weet wat je doet of dat je het juist niet goed doet? Dit is niets om je stom over te voelen of je zorgen over te maken. Je bent geen slechte moeder wanneer je kraamtranen hebt. Het overgrote deel van alle kersverse moeders heeft er last van. Het is ook nogal wat om een kind te krijgen. Dus dat jij daar ook emotioneel heftig op reageert is heel logisch. Laat je troosten en vertel eerlijk hoe je je voelt. De ander zal natuurlijk niet hetzelfde voelen als jij, maar kan je wel helpen met de zorg van je pasgeboren baby. En echt, je bent geen slechte moeder, die kraamtranen gaan vanzelf weer over.

Baby 0 maanden voeden: borstvoeding

Het geven van borstvoeding gaat niet altijd direct van een leien dakje en kan een flinke tegenvaller zijn. Allereerst moet de borstvoeding op gang komen. Samen moeten jij en jouw baby dan een prettig voedingsritme vinden. Het kan zijn dat je last krijgt van pijnlijke tepels of pijnlijke gezwollen borsten door de stuwing. Vraag jouw kraamhulp of een borstvoedingsspecialist om raad. Het geven van borstvoeding mag zeker gevoelig zijn in het begin, maar mag geen pijn doen. Jouw kraamhulp kan je helpen bij het op de juiste manier aanleggen van jouw kindje aan de borst, het voorkomen van een borstontsteking en het vinden van een fijne houding tijdens het voeden.

Flesvoeding bij een baby van 0 maanden

Misschien lukt borstvoeding geven niet of heb je ervoor gekozen om flesvoeding te geven. Je kunt voelen dat mensen in je omgeving dit afkeuren of je er raar om aankijken. Probeer dit vooral te negeren en weet dat jij het beste voor je baby wilt en doet. Een gelukkige mama betekent een gelukkige baby. Wanneer je flesvoeding geeft kun je ook tegen moeilijkheden aanlopen. Misschien accepteert jouw baby de fles niet. Probeer dan eens een andere fles of een ander type speen. En vraag ook nu jouw kraamhulp om advies. Je hoeft het wiel niet in je eentje uit te vinden.

Doen met jouw baby in de eerste maand

Deze eerste maand staat helemaal in het teken van elkaar leren kennen. Zowel jij als je baby zullen moeten wennen aan de situatie en aan elkaar. Vergeet niet dat jouw baby uit zijn warme baarmoeder is gekomen en ineens wordt blootgesteld aan een nieuwe grote en koude wereld. Ondanks dat je baby nog heel klein is en je denkt dat hij nog niets kan, kun je al verschillende dingen doen met je baby van 0 maanden.

  • Je kunt jouw blote baby af en toe eens op jouw blote borst leggen. Huid-op-huid contact is heel belangrijk om een mooie band op te bouwen met jouw kleintje. Jouw lichaamsgeur- en warmte kunnen wonderen verrichten. Zo zorgt het bijvoorbeeld voor rust bij je kleintje, het heeft een positief effect op zijn groei en ontwikkeling, en het beschermt jouw pasgeboren baby ook tegen infecties. Genoeg redenen om zeker deze eerste maand lekker veel te buidelen dus.
  • Praat veel tegen je kleintje en lees bijvoorbeeld verhaaltjes voor. Zo raakt je kleintje bekend met jouw stem. Dit helpt hem om zijn taal- en communicatievaardigheden te ontwikkelen die later nodig zijn.
  • Voor het opbouwen van een band met je baby, kun je vaak in zijn ogen kijken. Helemaal als je merkt dat je kleintje jou aankijkt. Merk je dat je kleintje weg begint te kijken? Dan kan het zijn dat hij moe is en jou wilt laten weten dat het slaaptijd is.
  • Vergeet niet om ook met je kleintje te spelen. Bijvoorbeeld als je hem op zijn speelkleed legt, in de box of tijdens tummy time. Samen spelen versterkt niet alleen jullie band, het helpt ook voor de ontwikkeling van de hersenen van je baby.

Op naar de volgende stap : baby 1 maand oud