Baby 0 maanden

Baby 0 maanden oud 

Na een maandenlange zwangerschap en vooral heel veel geduld, is jouw kleine wonder nu eindelijk geboren. Alles gaat vanaf nu veranderen en er gaan veel spannende dingen op je af komen. Je zult merken dat jij in deze eerste maand jouw pasgeboren baby eigenlijk nog helemaal niet zo goed kent. Je weet niet wat ieder huiltje precies betekent en wanneer jouw baby behoefte heeft aan eten, aandacht of slaap. En dat kan soms erg lastig zijn. Deze eerste maand staat dus voornamelijk in het teken van het leren kennen van jouw kleintje.

 

Jouw baby van 0 maanden kan: 

  • Een object op 20 tot 30 cm afstand scherp zien
  • Jouw geur en stem herkennen
  • Zijn hoofdje al een paar seconden optillen
  • Maximaal een uur wakker blijven

 

baby 0 maand

Communiceren door te huilen

Pasgeboren baby’s huilen veel. De ene baby huilt uiteraard meer dan de andere, maar omdat dit de enige manier is om jou duidelijk te maken dat er iets aan de hand is, huilen zij nou eenmaal veel. Dat geluid verdragen kan voor een kersverse moeder soms heel moeilijk zijn. Niet alleen ben jij waarschijnlijk nog moe van de bevalling en de gebroken nachten, ook is het jouw moederinstinct dat wil ingrijpen wanneer jouw baby huilt. Het zoeken naar wat er aan de hand is, kan je heel veel energie en frustratie kosten. Is jouw kleintje na lang wiegen eindelijk stil, begint het weer zodra je hem zachtjes in zijn bedje legt. Wat is er nou toch aan de hand? Je zult merken dat nu je veel tijd doorbrengt met jouw kleintje, je al snel doorhebt wat je baby precies aan je vraagt. Je gaat huiltjes herkennen. Het ene huiltje betekent honger en het andere huiltje betekent aandacht. Die herkenning is fijn, maar gun jezelf de tijd om te ontdekken wat jouw baby precies bedoelt met iedere huil. Houd in je achterhoofd dat een baby van deze leeftijd nog niet kan zeuren. Met ieder huiltje vraagt hij dus iets aan jou. 

Ontwikkeling van jouw baby in de eerste maand

Je baby groeit als kool deze eerste maand. Na 4 weken kun je je niet meer voorstellen dat dit kleine mensje ooit in jouw buik heeft gepast. Hij komt deze eerste maand ongeveer een kilo aan en in de lengte zal hij ongeveer zo’n 5 cm groeien! Maar dit is niet het enige waarin hij groeit. Want ook zijn kracht en bewegingen worden steeds beter. Spartelen en trappen doet jouw kleintje met steeds meer kracht. En die kleine handjes grijpen misschien zelfs al dingen beet. Als hij eenmaal iets vastheeft, kan hij het nog niet loslaten.Pas dus op voor tere kettinkjes, brillen, maar ook loshangende plukken haar. 

Daarnaast gaat je baby ook steeds beter zien. Waar zijn wereld die eerste maand nog vaag was, kan hij nu al wat verder kijken. Tot een afstand van 20 tot 30 centimeter kan hij al redelijk goed zien. Moeder natuur heeft dit natuurlijk niet voor niets zo geregeld. Dit is namelijk precies de afstand tussen jouw borst en jouw gezicht wanneer je jouw kindje voedt. Zo kan jouw kleintje zijn mama dus goed bestuderen tijdens het voeden, en jij hem!  

Kleine baby’s slapen veel. Toch is het verstandig om jouw baby, wanneer hij tussendoor wakker is, regelmatig op zijn buik te leggen. Dit kun je doen in de box of op een speelkleed op de grond of tafel. Zo leg je de basis van het trainen van spieren die hij later nodig zal hebben om te kunnen kruipen, zitten en lopen. Tummy time is in deze fase dus ook al heel belangrijk. In het begin is de tijd dat jouw kleintje op zijn buik kan liggen nog maar heel kort. Het kost hem namelijk veel moeite en waarschijnlijk vindt hij het helemaal niet leuk. Leg het baby speelkleed op de grond en ga vlek voor jouw kleintje liggen, op 20-30 centimeter van zijn gezicht zodat hij jou kan zien. Dat maakt het al iets minder erg voor je baby.

Jouw leven in deze eerste maand met jouw pasgeboren baby

Alle dingen die jij voor de geboorte van jouw eerste kindje nooit voor mogelijk had gehouden, gebeuren deze eerste maand. Jouw leven draait nu helemaal om eten, poep en slapen. Nu jouw baby nog zo’n 17 uur per dag slaapt, is het belangrijk dat ook jij jouw rust pakt tussendoor. Zo kun je herstellen van de bevalling en bijtanken van de gebroken nachten. Maak ook echt gebruik van de hulp die jouw kraamhulp biedt tijdens de eerste 8 dagen. Blijf zo veel mogelijk in bed en zorg dat je aansterkt.

Nu de zwangerschap voorbij is, kun je ineens last krijgen van andere vervelende kwaaltjes. Naast de constant aanwezige vermoeidheid, heb je ook lichamelijke klachten, zoals bloedverlies en verlies van kraamvocht. Dit kan tot wel 6 weken na de bevalling duren. Misschien heb je ook wel last van aambeien of heb je nog moeite met het ophouden van jouw ontlasting. Ook kun je last krijgen van extreme zweetbuien in de nacht. En alsof dit allemaal nog niet genoeg is, komen dan na een paar dagen ook nog de kraamtranen. Dit is niets om je stom over te voelen of je zorgen over te maken. Je bent geen slechte moeder wanneer je kraamtranen hebt. Het overgrote deel van alle kersverse moeders krijgt er last van. Het is ook nogal wat om een kind te krijgen, dus dat jij daar ook emotioneel heftig op reageert is heel logisch. Laat je troosten door je partner en vertel hem wat je voelt. Hij zal niet hetzelfde voelen als jij uiteraard, maar hij kan je wel helpen bij de zorg voor jullie pasgeboren baby. En echt, je bent geen slechte moeder, die kraamtranen gaan vanzelf weer over. 

Ook het geven van borstvoeding kan een flinke tegenvaller zijn. Allereerst moet de borstvoeding op gang komen. Samen moeten jij en jouw baby dan een prettig voedingsritme vinden. Het kan zijn dat je last krijgt van pijnlijke tepels of pijnlijke gezwollen borsten door de stuwing. Vraag jouw kraamhulp om raad. Het geven van borstvoeding mag zeker gevoelig zijn in het begin, maar mag geen pijn doen. Jouw kraamhulp kan je helpen bij het op de juiste manier aanleggen van jouw kindje aan de borst, het voorkomen van borstontsteking en het vinden van een fijne houding tijdens het voeden. 

Wanneer je flesvoeding geeft kun je ook tegen moeilijkheden aanlopen. Misschien accepteert jouw baby de fles niet. Probeer dan eens een andere fles of speen. En vraag ook nu jouw kraamhulp om advies. Je hoeft het wiel niet in je eentje uit te vinden.

Doen met jouw baby in de eerste maand

Deze eerste maand staat helemaal in het teken van elkaar leren kennen het wennen aan de situatie en elkaar. Vergeet niet dat jouw baby uit zijn warme baarmoederomgeving is gekomen en ineens wordt blootgesteld aan een nieuwe grote en koude wereld. Leg jouw blote baby af en toe eens op jouw blote borst. Huid-op-huid contact is heel belangrijk om een mooie band op te bouwen met jouw kleintje. Jouw lichaamsgeur- en warmte kunnen wonderen verrichten. Zo zorgt het bijvoorbeeld voor rust bij je kleintje, het heeft een positief effect op zijn groei en ontwikkeling, maar het beschermt jouw pasgeboren baby ook tegen infecties. Genoeg redenen om zeker deze eerste maand lekker veel te buidelen dus.

 

Op naar de volgende stap : baby 1 maand oud

Ben je erbij?

Word Lid Van Onze Nieuwsbrief En Ontvang De Leukste Nieuwtjes En Promoties Voor Je Baby

Schrijf je in