Baby 9 maanden

9 Maanden oud

Met 9 maanden kan jouw baby iets waarvan je hart opnieuw smelt: hij leert kusjes geven. En, zodra hij het kan, krijgt hij er geen genoeg meer van! Ook het bewegen gaat steeds beter en soepeler. Een nadeel voor mama is, dat je hem nu echt geen moment meer uit het oog kunt verliezen!

 

Jouw baby van 9 maanden oud: 

  • Kan zelfstandig en uit zichzelf gaan zitten
  • Kan zich optrekken en gaan staanHome
  • Kan verlatingsangst hebben 
  • Kan mee voor een eerste oefenrondje voorop de fiets

 

Ontwikkeling van jouw baby van 9 maanden oud

Misschien heb jij de eerste 9 maanden van jouw baby’s leven, net als heel veel andere moeders, jouw kind overladen met kusjes. Nu is het moment aangebroken waarop jij deze liefde terugkrijgt van jouw kleintje. Wanneer je baby 9 maanden oud is, leert hij kusjes geven. Nog geen voorzichtige kusjes met getuite mond, maar een ongecontroleerde kopstoot met open mond en veel speeksel. Hij heeft zijn beweging nog niet helemaal onder controle en daardoor kan dat liefelijke kusje een pijnlijke koopstoot worden. Voorzichtig dus! Maar neem de kusjes wel in ontvangst, want hiermee leer je hem genegenheid te tonen. En geef toe, overladen worden met kusjes door jouw baby is niet het ergste op de wereld toch?

Ondanks dat zoenen nog niet heel gecontroleerd gaat, wordt de fijne motoriek van jouw baby wel steeds beter. Met 9 maanden kan hij steeds beter objecten van zijn ene handje overgeven naar zijn andere handje. Ook ontwikkelt hij deze maand de primitieve pincetgreep. Dit betekent dat hij iets kan vastpakken tussen zijn duim en wijsvinger. Heeft hij schik in het oefenen van deze vaardigheid? Dan is geen kruimel in huis meer veilig! En jij maar denken dat het schoon was in huis…

Met 9 maanden zal het kruipen ook steeds beter gaan. Waar hij kortgeleden alleen nog maar achteruit tijgerde, zal het nu stukken makkelijker zijn om ook vooruit te gaan. Maar ook omhoog. Optrekken aan de tafel of aan stoelen is een nieuwe activiteit geworden. En dat vergt extra oplettendheid van jou! Pas op wat er op tafel staat. Jouw kleintje houdt geen rekening met breekbaarheid van spullen of bijvoorbeeld hete thee. Leg alles dus op veilige hoogte, zodat hij er niet bij kan. En heb je nog geen beveiliging aangebracht in jouw stopcontacten? Dan is nu het moment aangekomen dat je dit moet gaan doen. Denk ook na over het plaatsen van traphekjes. Een ongeluk zit helaas in een klein hoekje. Probeer alle gevaren te zien en voor te zijn.

Met een stevig traphekje voorkom je dat jouw kleintje per ongeluk naar beneden valt wanneer hij in de buurt van de trap kruipt. Of dat hij naar boven probeert te kruipen. Dat ziet hij zijn ouders immers altijd doen, de trap oplopen. Probeer alle gevaren te zien en voor te zijn.

De kans is groot dat jouw kleintje ook toe is aan een nieuwe autostoel. Waarschijnlijk begint hij inmiddels erg groot te worden voor zijn eerste autostoeltje, en nu hij rechtop kan zitten, zal hij het ook leuker vinden om vooruit te kijken tijdens het autorijden, in plaats van nog steeds naar de achterbank te staren. Er zijn verschillende autostoelen in de markt. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een autostoel die je nu een tijdje kunt gebruiken (groep 1), maar je kunt ook gaan voor een autostoel die verschillende standen heeft en dus nog een aantal jaar meekan (groep 1-2-3). Verdiep je goed in de verschillen tussen autostoeltjes voor je er een aanschaft. Het belangrijkste is de veiligheid van jouw kind.  

baby 9 maanden ontwikkeling

Een rondje mee op de fiets

Wanneer jou baby 9 maanden oud is, kan hij zelfstandig gaan zitten en ook blijven zitten. Zijn rug- en nekspieren zijn nu sterk genoeg én hij kan de balans bewaren. Natuurlijk kan het soms nog wel eens gebeuren dat hij omvalt tijdens het spelen, maar over het algemeen is jouw kleintje stabiel en sterk genoeg om te zitten. Wanneer je dit punt hebt bereikt, kun je gaan oefenen met fietsen. Jouw kindje kan nu eindelijk voorop op de fiets in het kinderzitje met jou meerijden. Oefen wel eerst een paar kleine stukjes, voor je een lange tocht gaat maken. Zijn spiertjes moeten wennen aan het schudden en hobbelen. Dit alles kan nog erg vermoeiend zijn voor hem. Ga voor een stevig fiets kinderzitje, waarbij jouw kleintje vast zit met een driepuntsgordel. Zo kan er niets gebeuren, mocht jij onverhoopt vallen met de fiets. Ga nooit voor een tweedehands kinderzitje voor je fiets, je weet immers nooit wat er meet dit fietszitje gebeurd is. Met een nieuw kinderzitje voor jouw fiets weet je zeker dat deze in goede staat is en heb je garantie. En bedenk je ook, dat alle indrukken die jouw kleintje opdoet op de fiets ook overweldigend zijn voor hem. 10 Minuten fietsen staat voor hem gelijk aan een ochtend vol druk vertier. Zorg dus dat je opbouwt en je kleintje de tijd gunt om te wennen aan deze nieuwe spannende, maar ook leuke activiteit. 

Jouw leven met jouw baby van 9 maanden oud

Jouw taak als ouder is enorm veranderd nu je baby voortdurend in beweging is. De tijd is nu aangebroken dat je jouw baby gaat leren wat hij wel mag, en wat niet. Denk aan dingen als boeken uit de kast trekken, spelen met de afstandsbediening en omhoog kruipen op de trap. 

Wat voor type moeder ben jij eigenlijk? Ben jij het type dat alle gevaarlijke, luidruchtige en rommel makende activiteiten van je baby de kop indrukt, of geef jij jouw kleintje wat meer ruimte om zelf de wereld te ontdekken? Jij en je partner zullen samen op een lijn moeten gaan zitten als het gaat over wat wel mag en wat niet. Maak hierover duidelijke afspraken. Jouw kleintje is namelijk in staat om ‘nee’ te gaan begrijpen. Maar dit begrijpt hij uiteraard alleen wanneer beide ouders ‘nee’ zeggen tegen hetzelfde. Het praten over regels helpt je ook op latere leeftijd, wanneer jouw kleine precies door heeft wat hij bij ieder van jullie voor elkaar kan krijgen. Starten met communiceren over regels met 9 maanden, is dus een hele goede basis voor jullie verdere opvoeding. 

Doen met jouw baby van 9 maanden oud

Nu je baby druk bezig is met zijn oog-handcoördinatie, kun je hem helpen bij het ontwikkelen van zijn motoriek door speeltjes te kopen die de motoriek stimuleren. Denk bijvoorbeeld aan een houten vormenpuzzel, vormenstoof, kralenspiraal, motoriekcentrum, Duplo, treinbaan of hamertje tik. Hij zal misschien nog niet spelen met het speelgoed ‘zoals het bedoeld is’, maar dat betekent niet dat hij er geen lol mee kan maken en er niets van kan leren. Lekker laten gaan dus. 

En natuurlijk neem je jouw kleintje nu hij 9 maanden oud is mee voor zijn eerste rondje op de fiets. Zorg voor een gepast kinderzitje zodat je baby veilig zit. Ga nergens heen, maar rijd gewoon een klein rondje met hem en benoem alles wat je onderweg ziet. Kijk een boom en een auto. Jouw kindje kijkt zijn ogen uit tijdens een tochtje van 10 minuten. Daarna zal hij goed moe zijn. Al die indrukken en al dat gehobbel. Maar wat was het leuk. Geniet zelf dus met name van die grote ogen die de wereld aan het ontdekken zijn. 

 

Op naar de volgende stap : een baby van tien maanden oud

Ben je erbij?

Word Lid Van Onze Nieuwsbrief En Ontvang De Leukste Nieuwtjes En Promoties Voor Je Baby

Schrijf je in