Baby 9 maanden

9 Maanden oud

Je baby is alweer driekwart jaar oud! In dat bewegelijke mensje herken je bijna niets meer terug van dat kleine hummeltje net na de geboorte. Je baby is een echte avonturier die steeds meer beweegt. Een nadeel voor jou als mama is dat je je kleintje echt geen moment meer uit het oog kunt verliezen! Wat kun je allemaal verwachten als je baby 9 maanden oud is? Wat zijn de mijlpalen van deze maand? We zetten het graag voor je op een rij.  

 

Jouw baby van 9 maanden oud: 

  • Kan zelfstandig en uit zichzelf gaan zitten
  • Kan zich optrekken en gaan staanHome
  • Kan verlatingsangst hebben 
  • Kan mee voor een eerste oefenrondje voorop de fiets

 

Ontwikkeling van jouw baby van 9 maanden oud

Als je baby 9 maanden oud is, staan er weer allerlei leuke ontwikkelingen op het programma. Zo zal je kleintje waarschijnlijk volop aan het kruipen zijn, kan hij ´dag-dag` zwaaien en zal hij kusjes leren geven. Ook kan je baby uit zichzelf gaan zitten en zich optrekken om te gaan staan. Wat kan je nog meer verwachten bij 9 maanden?

Zijn eigen persoonlijkheid

Nu je baby 9 maanden oud is, zal je al echt zijn persoonlijkheid kunnen herkennen. Is je kleintje koppig, besluitvast of een lachebek? Of een combinatie van eigenschappen? Nu je kleintje nog aan het groeien is, is het aan te raden hem volop de ruimte te geven om zijn persoonlijkheid verder te ontwikkelen. Door te ontdekken zal hij meer over zichzelf en de wereld om hem heen leren. Door je baby een beschermde omgeving te bieden zal hij op een veilige manier kunnen opgroeien.

Kruipen en gaan staan

Je kindje kan zelfstandig gaan zitten en blijven zitten. Ook kan hij mogelijk met behulp van een meubel zichzelf optrekken om te gaan staan. Optrekken aan de tafel of aan stoelen is een nieuwe activiteit geworden. Misschien merk je zelfs dat je baby terwijl hij zichzelf vasthoudt een paar stapjes begint te zetten. Moedig je kleintje aan door enthousiast te applaudisseren. Maak je geen zorgen als hij regelmatig nog op zijn kont valt, gelukkig biedt de luier voldoende demping.

En dan hebben we het nog niet over de kruipbewegingen gehad die je kleintje aan het maken is. Met 9 maanden zal het kruipen steeds beter gaan. Waar hij kort geleden alleen nog maar achteruit tijgerde, zal het nu stukken makkelijker zijn om ook vooruit te gaan. Mogelijk is jouw kindje een kruipexpert die zelfs iets in zijn handen mee kan nemen terwijl hij aan het rondkruipen is. En dat vergt extra oplettendheid van jou! Pas op wat er op tafel staat. Jouw kleintje houdt geen rekening met breekbaarheid van spullen of bijvoorbeeld hete thee. Leg alles dus op veilige hoogte, zodat hij er niet bij kan. En heb je nog geen beveiliging aangebracht in jouw stopcontacten? Dan is nu het moment aangekomen dat je dit moet gaan doen. Kijk hoe je de kamer kindproof kunt maken, zodat je baby zich niet kan bezeren. En verlies hem niet uit het oog. Voor je het weet is hij naar een andere kamer gekropen. 

Denk ook na over het plaatsen van traphekjes. Een ongeluk zit helaas in een klein hoekje. Probeer alle gevaren te zien en voor te zijn. Met een stevig traphekje voorkom je dat jouw kleintje per ongeluk naar beneden valt wanneer hij in de buurt van de trap kruipt. Of dat hij naar boven probeert te kruipen. Dat ziet hij zijn ouders immers altijd doen, de trap oplopen. En dat wil jouw ontdekkingsreiziger natuurlijk ook proberen. 

Kusjes geven

Waarschijnlijk heb jij de eerste 9 maanden van jouw baby’s leven jouw kind overladen met kusjes. Nu is het moment aangebroken waarop jij deze liefde terugkrijgt van jouw kleintje. Wanneer je baby 9 maanden oud is, leert hij kusjes geven. Nog geen voorzichtige kusjes met getuite mond, maar een ongecontroleerde kopstoot met open mond en veel speeksel. Hij heeft zijn beweging nog niet helemaal onder controle en daardoor kan dat liefelijke kusje een pijnlijk hoofden stoten worden. Voorzichtig dus! Laat zien hoe blij je bent met de kusjes, hiermee leer je hem genegenheid te tonen. En geef toe, overladen worden met kusjes door jouw baby is niet het ergste op de wereld toch?

Fijne motoriek van je baby van 9 maanden

 

Ondanks dat zoenen nog niet heel gecontroleerd gaat, wordt de fijne motoriek van jouw baby wel steeds beter. Met 9 maanden kan hij steeds beter objecten van zijn ene handje overgeven naar zijn andere handje. Ook ontwikkelt hij deze maand de primitieve pincetgreep. Dit betekent dat hij iets kan vastpakken tussen zijn duim en wijsvinger. Heeft hij schik in het oefenen van deze vaardigheid? Dan is geen kruimel in huis meer veilig! En jij maar denken dat het schoon was in huis…

Voedingsschema

Hoe gaat het eigenlijk met je kleintje en zijn voedingen? Vindt hij het lekker om een boterham te eten of wil jouw baby liever alleen melk drinken? Het Voedingscentrum vertelt je alles over het toewerken naar volledige maaltijden. Bied verschillende soorten eten aan je kleintje aan, zodat hij de diverse smaken leert kennen. Kies ook voor voeding met verschillende structuren, zoals geprakte groenten, een yoghurt of gesneden groenten. Je komt er vanzelf achter wat hij wel en minder lekker vindt. Kijk eens of je baby het leuk vindt om zelf met een lepel te eten. Dit kan een beetje een knoeiboel geven, maar zo leert je kleintje om zelf te gaan eten.

Verlatingsangst

Waar je kindje over het algemeen een vrolijk kind is dat aan het kijken is hoe jij reageert op wat hij doet, kunnen er momenten zijn dat hij minder blij is. En dat zal waarschijnlijk zijn als jij de kamer verlaat. Je baby van 9 maanden zal te maken krijgen met verlatingsangst. Doordat zijn bewustzijn en geheugen in ontwikkeling zijn, wordt hij zich steeds bewuster van wat er om hem heen gebeurt. Gelukkig kun je een baby makkelijk afleiden en zal dit verdrietige gevoel snel plaats maken voor een glimlach. 

Nieuwe kinderwagen en autostoel?

Je kleintje is zowel in gewicht als in lengte flink gegroeid na zijn geboorte. En nu hij 9 maanden oud is, kan het zijn dat hij uit zijn wandelwagen en/ of kinderstoel gegroeid is. Als je op zoek gaat naar nieuwe modellen, is het belangrijk om te kijken naar producten die aansluiten bij jouw kleintje. Is de nieuwe autostoel geschikt voor het gewicht van jouw baby? En is jouw kindje lang genoeg om goed in de nieuwe kinderwagen te zitten? De veiligheid van je baby staat tenslotte voorop. 

baby 9 maanden ontwikkeling

Jouw leven met jouw baby van 9 maanden oud

Jouw taak als ouder is enorm veranderd nu je baby voortdurend in beweging is. De tijd is nu aangebroken dat je jouw baby gaat leren wat hij wel mag, en wat niet. Denk aan dingen als boeken uit de kast trekken, spelen met de afstandsbediening en omhoog kruipen op de trap. Je kindje is in staat om te gaan begrijpen wat wel en niet mag. Zeg dus gerust ook ´nee´ als hij iets doet wat niet mag. Zo begin je langzaam aan regels te stellen.

Type moeder

Wat voor type moeder ben jij eigenlijk? Ben jij het type dat alle gevaarlijke, luidruchtige en rommel makende activiteiten van je baby de kop indrukt? Of geef jij jouw kleintje alle ruimte om zelf de wereld te ontdekken? Voed je je kleintje samen met een partner op? Dan is het belangrijk dat jullie op een lijn zitten als het gaat over wat wel mag en wat niet. Maak hierover duidelijke afspraken. Je wilt tenslotte voorkomen dat je kleine hummeltje jullie tegen elkaar uitspeelt omdat de één ´ja´ en de ander ´nee´ zegt. Het praten over regels helpt je ook op latere leeftijd wanneer jouw kleine precies door heeft wat hij bij ieder van jullie voor elkaar kan krijgen. Starten met communiceren over regels met 9 maanden, is dus een hele goede basis voor jullie verdere opvoeding.

Nog een kleintje erbij?

Nu je kleintje 9 maanden is, kan het zijn dat je mogelijk begint na te denken over nog een kleintje. Er is geen vaste tijd te stellen hoe lang je na een bevalling moet wachten voordat je opnieuw zwanger kunt raken. Het is belangrijk dat je lichamelijk goed hersteld bent om een nieuwe zwangerschap aan te kunnen. Als je hierover nadenkt, kun je altijd eens met je huisarts of verloskundige gaan praten om jouw wens te bespreken. 

Doen met jouw baby van 9 maanden oud

Nu je baby 9 maanden oud is en steeds bewegelijker is, zal hij ook steeds meer uitdaging vragen. Rustig in de box liggen zal niet veel meer voorkomen. Wat kun je doen samen met je kleintje? We zetten graag een aantal leuke activiteiten voor mama en baby op een rij.

Motoriek stimuleren

Nu je baby druk bezig is met zijn oog-handcoördinatie kun je hem helpen bij het ontwikkelen van zijn motoriek door speeltjes te kopen die de motoriek stimuleren. Denk bijvoorbeeld aan een houten vormenpuzzel, vormenstoof, kralenspiraal, motoriekcentrum, Duplo, treinbaan of hamertje tik. Hij zal misschien nog niet spelen met het speelgoed ‘zoals het bedoeld is’, maar dat betekent niet dat hij er geen lol mee kan maken en er niets van kan leren. Lekker laten gaan dus. 

Samen spelletjes spelen

Je baby vindt het heerlijk om bij jou op schoot te zitten en geniet van de interactie met jou. Kijk dus welke bewegelijke speeltjes jullie samen kunnen doen. Wat dacht je van ´klap eens in je handjes´, ´gat in de weg´ of ´vliegtuigje spelen´. Waarschijnlijk ken je zelf nog meer leuke oefeningen of spelletjes om samen te doen van toen je zelf klein was. Vraag bijvoorbeeld eens aan je moeder wat zij vroeger met jou deed.

Samen de wereld ontdekken

Het klinkt misschien vroeg, maar rond deze tijd leert je kindje ook om dingen te categoriseren. Zo herkent hij dat een hond en een poes dieren zijn. En dat een rammelaar en een blokkendoos juist speelgoed zijn. Je kunt je kindje hierbij helpen door samen dingen te benoemen – niet alleen bij naam, maar ook door de productgroep te herkennen. Het is leuk om niet alleen voorwerpen die jullie thuis hebben te benoemen, maar ook dingen die je buiten tegenkomt. Zo wordt de wereld van je kindje steeds groter. Complimentjes krijgen vind je kleintje altijd leuk! Zo leert hij dat hij iets goed doet wat hem motiveert om het nogmaals te doen.

Een rondje mee op de fiets

Wanneer jou baby 9 maanden oud is, kan hij zelfstandig gaan zitten en ook blijven zitten. Zijn rug- en nekspieren zijn nu sterk genoeg én hij kan de balans bewaren. Natuurlijk kan het soms nog wel eens gebeuren dat hij omvalt tijdens het spelen, maar over het algemeen is jouw kleintje stabiel en sterk genoeg om te zitten. Wanneer je dit punt hebt bereikt, kun je gaan oefenen met fietsen. Jouw kindje kan nu eindelijk voorop op de fiets in het kinderzitje met jou meerijden. Ga voor een stevig fiets kinderzitje, waarbij jouw kleintje vast zit met een driepuntsgordel. Eventueel kun je je kleintje ook een helmpje opzetten. Zo kan er niets gebeuren, mocht jij onverhoopt vallen met de fiets.

Oefen wel eerst een paar kleine stukjes, voor je een lange tocht gaat maken. Rijd bijvoorbeeld een rondje door de wijk. Zijn spiertjes moeten wennen aan het schudden en hobbelen. Dit alles kan nog erg vermoeiend zijn voor hem. Ook alle indrukken die je kleintje onderweg opdoet kunnen overweldigend zijn voor hem. 10 minuten fietsen staat voor hem gelijk aan een ochtend vol druk vertier. Zorg dus dat je opbouwt en je kleintje de tijd gunt om te wennen aan deze nieuwe spannende, maar ook leuke activiteit. 

 

Op naar de volgende stap : een baby van tien maanden oud