Baby 7 weken

Baby’s eerste 10 weken

 

7 Weken oud

Nu je baby 7 weken oud is, raakt hij steeds meer gewend aan zijn leventje op de aarde. Hij ontwikkelt langzaam een ritme en daardoor is hij ontspannener. Ook krijgt hij nu minder voedingen en krijg jij daarmee langzaam jouw nachten terug. Al zal het nog even duren voor je een complete nacht kunt doorslapen.

 

Duim of speen

Een kleintje van 7 weken heeft nog steeds een enorme zuigbehoefte en dat blijft ook nog wel even zo. Sommige baby’s halen veel comfort uit een speen, terwijl andere baby’s voorkeur hebben voor hun eigen duim. In deze periode zal jouw kleintje opzoek gaan naar zijn duim, als hij die liever heeft dan de speen. Beide hebben zo hun voor- en nadelen. Wanneer jouw kleintje voorkeur heeft voor de speen, zul je misschien vaak ’s nachts je bed uitmoeten of heb zijn speentje te geven. Hij is immers nog niet in staat dit speentje zelf te zoeken en in zijn mond te stoppen. Een duim is natuurlijk altijd bij de hand en scheelt jou daardoor een hoop gebroken nachten. Maar een speen is weer makkelijker af te leren dan duimen, omdat een speen weggegooid kan worden en die duim helaas dan nog steeds altijd voor handen is. Na een maand of 6 zal zijn zuigbehoefte afnemen. Het beste is om dan te starten met het afleren van het spenen of het duimen. Je zal merken dat dit een onmogelijke taak is. Probeer in ieder geval wel om jouw baby voor zijn vierde te laten stoppen met spenen of duimen. Al lijkt het nu nog ver weg, er zal een moment komen dat je er doorheen moet.   

 

Jouw baby van 7 weken oud: 

  • Opent zijn vuistjes steeds verder
  • Heeft steeds minder voedingen nodig op een dag, maar drinkt wel meer per voeding
  • Kan beter focussen met zijn ogen
  • Imiteert jouw gezichtsuitdrukkingen

 

Ontwikkeling van jouw baby van 7 weken oud

Met 7 weken kun je overstappen van iedere 3 uur voeden naar iedere 4 uur voeden. Dat scheelt je al snel een voeding per dag, wat je net iets meer speling geeft. Toch nog even snel op en neer naar de supermarkt met je kleintje voor die voeding? Dat uurtje biedt een wereld van verschil. Natuurlijk ook ’s nachts. Want hoewel jouw kleintje misschien al niet meer iedere 3 uur kwam voor een voeding in de nacht, zul je nu merken dat hij steeds langer kan slapen zonder borst of fles. En die opbouwende uren, bieden perspectief voor over een paar weken. Misschien duurt het niet lang meer voor je een complete nacht kunt doorslapen. Lekker zeg!

Je baby gaat zich steeds beter ontspannen. Zijn vuistjes openen zich meer en hij gaat steeds meer met zijn handjes bewegen. Natuurlijk zal hij ook nog wel veel huilen tussendoor, maar over het algemeen zul je zien dat het je baby beter afgaat om te ontspannen. Leg je baby vanaf nu dus regelmatig op zijn buik om zijn nek- en rugspieren te kunnen trainen. In het begin moet je dit niet te lang doen, want het is nog moeilijk voor hem en daardoor zal hij het ook zeker niet zo leuk vinden. Maar door regelmatig te oefenen gaat het hem steeds beter af. Daarnaast is het superbelangrijk om die spieren nu goed te trainen, zodat hij over een paar maanden sterk genoeg is om zijn hoofd recht op zijn romp te houden. 

Wil je af en toe even jouw handen vrij hebben, dan kun je kiezen voor handige alternatieven. Denk bijvoorbeeld aan wandelen met een draagzak, in plaats van met een kinderwagen. Door jouw kindje in de draagzak tegen je aan te houden, zit hij goed beschermd en warm aan jouw borst en buik geplakt. Zo kan hij zelfs heerlijk slapen. Voor jou is een draagzak de ideale methode om eens de deur uit te gaan zonder kinderwagen. Maar ook wanneer je bijvoorbeeld even de was wilt opvouwen, terwijl jouw kleintje niet weggelegd wil worden. Met een draagzak heb jij jouw handen vrij en je kleintje voelt zich geborgen tegen zich aan. Wanneer je thuis jouw handen even vrij wilt hebben, kun je ook kiezen voor een schommelstoeltje. Jouw kleintje wordt dan heerlijk heen en weer gewiegd, terwijl jij je op het huishouden kunt richten. En, ook een schommelstoeltje is een fijne plek voor jouw kleintje om in slaap te dommelen, dus een perfect alternatief voor zijn eigen bedje zo nu en dan. En ook een perfect alternatief voor mama, die zo nu en dan even haar handen vrij wil hebben om wat huishoudelijke klusjes op te pakken.

baby 7 weken ontwikkeling

Jouw leven met jouw baby van 7 weken oud

Niet alleen jouw baby heeft meer ritme gevonden, waarschijnlijk zit jij ook relaxter in je dagen. Nog steeds zul je af en toe het gevoel hebben dat jouw dagen voorbijvliegen zonder dat je enig idee hebt wat je eigenlijk hebt gedaan. Maar er zal ook tijd komen voor ontspanning en leuke dingen. Even een theetje drinken samen met een vriendin om de hoek. Natuurlijk neem je jouw kleintje wel mee! Maar samen de deur uit is een stuk gemakkelijker nu, dan het een tijdje geleden nog was. Naast de leuke dingen, is het natuurlijk ook goed om af en toe even alleen te relaxen. Laat het bad eens vollopen of kruip eens lekker een uurtje in bed. Je hebt nog steeds slaaptekort, dus ontspanning zal je niet slecht doen. Die was, die kan morgen ook nog wel.

Ben je inmiddels wel wat zekerder over jouw rol als moeder? Het is niet gek als je nog steeds vaak onzeker bent over of je het allemaal wel goed doet. Veel vrouwen die net hun eerste kindje hebben gekregen ervaren deze onzekerheid. Sterker nog, veel ouders voelen zich na jaren nog steeds onzeker over hun opvoeding. Zeker wanneer andere ouders meekijken. Onthoudt dat iedereen het ooit voor de eerste keer heeft moeten doen en dat iedereen het op zijn eigen manier heeft gedaan. Ook jij doet het op jouw manier. De manier waarop jij het doet is, zoals jij denkt dat dit het beste is. Laat je dus niet gek maken door wat anderen zeggen of wat jij denkt dat anderen zouden kunnen zeggen. Mommy knows best! Jij kunt beter van het moederschap genieten als je niet probeert overal perfectionist in te zijn. Daarnaast ben je ook een leuke moeder als je gewoon ontspannen bent. Laat het gaan!

  

Doen met jouw baby van 7 weken oud

Nu jouw baby steeds beter kan focussen met zijn ogen op dingen in zijn omgeving, kun je een leuk spelletje met hem doen om zijn ogen te trainen. Houdt bijvoorbeeld een speeltje of een knuffel boven zijn gezicht en beweeg dit langzaam heen en weer. Je zult zien dat hij het speeltje gaat volgen met zijn ogen. Je kunt het knuffeltje natuurlijk ook tot leven brengen, door het een beetje te bewegen en met een grappig stemmetje te laten praten met jouw kleintje. Kijk of hij reageert. In plaats van een speeltje of knuffel kun je natuurlijk ook zelf boven zijn gezicht gaan hangen en gekke bekken trekken. Grote kans dat je baby jouw gezichtsuitdrukking gaat imiteren. 

Op naar de volgende stap : baby 8 weken oud