Baby 3 weken

In een notendop

Slaapritme
Slaapritme
Een baby van 3 weken heeft eigenlijk nog geen slaapritme en kan de dag nog niet van de nacht onderscheiden. Je kindje zal gemiddeld 16 – 18 uur per dag slapen, over het algemeen in blokken van 3-4 uur. Vaak wordt een baby wakker omdat hij honger heeft.

Spiercontrole
Spiercontrole
Baby’s van 3 weken krijgen steeds meer controle over hun spieren. Ook worden deze steeds sterker. Hierdoor worden de bewegingen bij baby’s vanaf 3 weken minder ongecontroleerd. Het gebruik van de spieren kan gestimuleerd worden door baby’s vanaf 3 weken af en toe op hun buik te leggen.

Wist je dat....?
Wist je dat....?
Een baby van 3 weken kan heel aandachtig naar de gezichtsuitdrukking van iemand kijken of luisteren hoe er tegen hem gepraat wordt. Ondanks dat hij nog niet begrijpt wat er tegen hem gezegd wordt, helpt het baby’s op deze jonge leeftijd al bij de taalontwikkeling.

Baby 3 weken oud: wat te verwachten

Als je baby 3 weken oud is, zul je een verandering gaan merken. Niet alleen staat er een nieuwe regeldag voor de deur, ook is je kleintje een stuk alerter en actiever als hij wakker is. Daarnaast groeit zijn zuigbehoefte, waardoor je hem vaker heel schattig op zijn vuistje ziet sabbelen. Je kunt het gevoel hebben dat net nu je je baby door begon te krijgen, alles weer verandert. We vertellen je daarvoor graag meer over wat je kunt verwachten met een baby van 3 weken oud.

Ontwikkeling van je baby van 3 weken

Je zult merken dat je baby van 3 weken vele ontwikkelingen doormaakt. Graag zetten we er een aantal voor je op een rij. Zo ben je voorbereid op de groei die je 3 weken oude baby doormaakt.

Baby 3 weken oud: nieuwe regeldag

Nu je baby 3 weken oud is, zal hij zijn tweede regeldag krijgen. Waarschijnlijk was die eerste regeldag echt even schrikken voor je als je borstvoeding geeft. Ineens veel meer voedingen en een aanhankelijke en huilerige baby. Dat kost jou natuurlijk ook een hoop energie. Doordat je nu weet wat een regeldag is en waaraan je het kunt herkennen, zal je de tweede regeldag waarschijnlijk als minder heftig ervaren. En, je weet nu ook dat het na één of twee dagen gewoon weer over gaat gelukkig. Doordat je baby zo aan het groeien is, kan je merken dat hij ook wat meer huilt of geïrriteerd is. Hij kan namelijk wat groeipijntjes hebben.

Zuigen en sabbelen

Jouw baby van 3 weken oud heeft ontdekt dat hij een vuistje heeft waar hij op kan sabbelen. De zuigbehoefte van jouw kindje is enorm toegenomen. Daardoor heeft hij de behoefte om vaker te sabbelen. Als je wilt, kun je je baby een speentje aanbieden. Het kan zijn dat je baby geen speentje wilt, forceer het dan niet. Maar mogelijk vind je kleintje het prettig om zichzelf te troosten, te kalmeren of zijn zuigbehoefte te bevredigen. Als je borstvoeding geeft wordt normaal gesproken aangegeven om geen speentje te gebruiken als je baby net geboren is. Dit om verwarring tussen een speentje en je borst te voorkomen. Echter, als je baby 3 weken oud is, zal je melkproductie goed op gang zijn gekomen.

Slaapritme, of het ontbreken ervan

Je baby van 3 weken oud zal het grootste deel van de dag nog steeds slapen. Zo’n 16 – 18 uur per dag brengt je baby liggend door. Je kunt verder gaan met het introduceren van een slaapritme voor de avond. Maak hier een ritueel van door je baby bijvoorbeeld in bad te doen en een boekje voor te lezen voor het naar bed gaan. Een strikt slaapschema trouwens is nog niet nodig, je baby deze eerste weken slapen wanneer hij dat nodig heeft.

Spieren trainen

Je baby van 3 weken krijgt steeds meer controle over zijn spieren. Je zult dus ook merken dat de bewegingen en reflexen minder schokkerig zijn. En als je kleintje wakker is, kun je een baby van 3 weken ook op zijn buik gaan leggen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een speelkleed. Laat je kleintje niet alleen, maar blijf erbij als hij zijn nek- en rugspieren traint. Deze gebruikt hij om zijn hoofd op te tillen. Het duurt nog even voor je kindje zelf zijn hoofd rechtop kan houden en kan zitten. Maar het is belangrijk dat hij daarvoor nu al begint om zijn spieren te versterken. Wist je dat je sommige 3 weken oude baby’s hun hoofd al 45 graden kunnen optillen als ze op hun buik liggen? Natuurlijk geldt dat hoe meer je baby kan oefenen, hoe beter dit wordt. In het begin kan het zijn dat je baby het niet prettig vindt om op zijn buik te liggen. Het is nu tenslotte erg vermoeiend om hun hoofd op te tillen. Maak het wat leuker door bijvoorbeeld tegenover of naast je kindje te gaan liggen. Of praat tegen je kindje terwijl hij op zijn buik ligt en kijk of hij zijn hoofd richting het geluid probeert te draaien.

Voorkom een afgeplat hoofdje

Probeer als je baby slaapt er eens op te letten of hij steeds met zijn hoofdje dezelfde kant op ligt. Het is heel normaal als je baby een voorkeurshouding heeft om in te slapen. Je moet alleen waken voor een afgeplat hoofdje. Hierbij is één kant van de schedel platter dan de andere zijde, omdat je baby te vaak en te lang in dezelfde houding ligt. Als je merkt dat je kindje een voorkeurshouding heeft, is het aan te raden om zijn hoofdje regelmatig de andere kant op te draaien. Blijft jouw kleine baby stug terugdraaien met zijn hoofd, probeer hem dan eens andersom in bed te leggen. Veel baby’s draaien naar het licht toe. Of juist naar waar ze hun mama ruiken en horen. Als je kindje in een wieg in jouw kamer slaapt, kun je ook de wieg eens aan de andere kant van jouw bed te zetten.

Huidproblemen

Bij je baby van 3 weken kun je merken dat hij wat last krijgt van huidproblemen. Rode uitslag, baby acne en berg zijn veel voorkomende huidproblemen. Dit is heel normaal, maar het is natuurlijk wel fijn om te zorgen dat je kleintje hier zo min mogelijk last van heeft. Wat kun je doen om het je baby comfortabel te maken? Voorkom bijvoorbeeld agressieve zeep bij het wassen en gebruik babyproof wasmiddelen. Berg op het hoofdje kun je voorzichtig proberen te verwijderen met een kam als je baby in bad zit. En merk je dat hij luieruitslag heeft of bijvoorbeeld irritatie op de huid over zijn lijfje? Laat je kindje dan even zonder kleren of luier. Zorg er natuurlijk wel voor dat het warm genoeg is in je huis voor je kleintje.

Zien en praten

Goed nieuws voor je baby van 3 weken oud: hij kan namelijk wat beter zijn zicht focussen. De ontwikkelingen gaan erg snel met zijn ogen. Je kunt dus wat meer verschillende vormen voor zijn gezicht houden om te gaan herkennen. Denk bijvoorbeeld aan vierkanten en cirkels. Of een zacht speeltje. Je baby is waarschijnlijk ook klaar voor bijvoorbeeld een mobiel boven zijn wiegje. Je baby vindt het ook heel leuk om jouw gezichtsuitdrukkingen te bestuderen. En te zien hoe je mond beweegt als je praat. Veel tegen je baby praten helpt ook voor zijn taalontwikkeling.

Baby 3 weken oud: jouw leven

Na 3 weken zal de vermoeidheid er best even inhakken. Geef je borstvoeding? Dan kunnen de nachten een enorme zware last zijn. Je houdt dit natuurlijk alleen maar vol wanneer je ook af en toe jouw welverdiende rust pakt. Blijf ’s avonds niet te lang voor de televisie hangen, maar slaap nog even tussen de laatste twee voedingen van de dag. En ondanks dat overdag het huishouden gewoon moet doorgaan, probeer niet ieder moment dat de baby slaapt een was te draaien. Doe ook even je ogen dicht. Vraag een (schoon)moeder om te helpen met het huishouden. Dat vinden ze vast geen straf. Kunnen ze gelijk hun kleinkind weer even bewonderen.

Time-out van je baby

Het is heel normaal om af en toe even een time-out van je baby te willen. Als deze heeft liggen huilen of je hebt net een lange voeding achter je rug, kun je het even zat zijn. Dit is niet erg, neem dan even een break. Vergeet alleen niet om je baby op een veilige plek neer te leggen. Leg hem bijvoorbeeld in zijn bedje en neem een paar minuten voor jezelf. Het is belangrijk om na de bevalling goed voor jezelf te blijven zorgen. Drink veel water, slik je prenatale vitamines en eet gezond en gevarieerd. En neem voldoende rust.

Kegeloefeningen

Sporten mag nog niet, nu jouw lijf nog vol in de herstelfase is Maar je kunt wel een hele belangrijke spier trainen die het zwaar te verduren heeft gehad tijdens de bevalling: jouw bekkenbodemspier. Door je bekkenbodemspier te trainen zorg je ervoor dat je hopelijk geen last krijgt van urineverlies of problemen met het ophouden van je ontlasting. Gebruik hiervoor zogenoemde kegeloefeningen. Er zijn verschillende oefeningen mogelijk om je spieren te trainen. Op YouTube kun je video’s met voorbeelden bekijken. Graag delen we een simpele oefeningen die je makkelijk tussendoor kunt doen, bijvoorbeeld voor het slapen gaan. Ga languit liggen met je benen in dezelfde lijn als je schouders. Ontspan je billen en span je bekkenbodemspieren aan. Houd dit 5 seconden vast en ontspan je lichaam weer. Herhaal dit meerdere keren. Als je de kegeloefeningen regelmatig doet, is de kans op klachten kleiner als je weer gaat sporten.

Doen met jouw baby van 3 weken oud

Nu jij je hopelijk wat sterker voelt, kun ook je ook iets langere wandelingen gaan maken. En wat langer van huis blijven. Een frisse neus is niet alleen goed voor jou, ook jouw kleintje geniet ervan. En mogelijk zorgen de bewegingen van de kinderwagen ervoor dat je baby in slaap valt.

Zingen met je baby

De momenten dat jouw baby wakker is, vindt hij het heerlijk om met jou door te brengen. Dit zorgt uiteraard ook voor hechting en hij leert dat zijn moeder er voor hem is. Je kunt bijvoorbeeld liedjes voor hem zingen. Dit is goed voor zijn taalontwikkeling. En hij leert zo ook het verschil tussen diverse ritmes en toonhoogtes. Natuurlijk kun je ook neuriën. De woorden verstaat jouw kleintje nu nog niet, maar die verschillende geluiden vindt hij prachtig. Grappige stemmetjes nadoen waarbij je verschil tussen hoog en laag laat horen, kunnen ook leuk zijn voor je baby.

Introduceer speeltjes aan je baby van 3 weken

Doordat het zicht van je baby van 3 weken steeds beter wordt, kun je speeltjes introduceren. Let er natuurlijk op dat deze passend zijn voor zijn leeftijd. Je kunt je kleintje bijvoorbeeld in de box leggen met een muziekdoosje. Een muziekdoosje speciaal voor baby’s speelt vaak monotone muziekjes waar je baby rustig van wordt. Ook kun je bijvoorbeeld een fel gekleurde zachte knuffel bij je kindje leggen om naar te kijken.

Wipstoeltje

Heb je een wipstoeltje voor je baby? Zet je kindje er af en toe even in. Niet te lang natuurlijk, want je baby kan zijn hoofd en rug nog niet zelf rechtop houden. En zet de wipstoel in de lage stand zodat je kindje eigenlijk in een ligstand ligt. Vergeet natuurlijk niet alle riempjes vast te zetten om te zorgen dat je kleintje veilig zit.

Baby-bios

Met een baby van 3 weken kun je je huis gebonden voelen. Er zijn namelijk veel plekken waar je je mogelijk niet echt welkom voelt en mensen je aankijken als je baby begint te huilen. Wil je er eens een keertje uit, samen met je baby? Kijk dan of er bij jou in de buurt een baby-bios wordt georganiseerd. Dit zijn filmvoorstellingen waarbij je je baby gewoon mee mag nemen. De film is afgestemd op de doelgroep en bevat bijvoorbeeld geen flitsende beelden waar je baby onrustig van kan worden. Ook worden er faciliteiten geboden om je baby te verschonen en een flesje op te warmen. En geef je borstvoeding? Dan kan je dit doen terwijl je geniet van een film in een luie bioscoopstoel.

Benieuwd wat je te wachten staat met een baby van 4 weken? Lees alvast vooruit!