Baby 3 weken

Baby’s eerste 10 weken

 

Baby’s van 3 Weken oud

Nu jouw kleintje 3 weken oud is, staat zijn tweede regeldag voor de deur. Een nieuwe groeispurt dus. Ook kan jouw kindje inmiddels een uurtje wakker blijven. Zijn zuigbehoefte groeit, waardoor je hem vaker zult betrappen op het sabbelen op zijn vuistje. Schattig!  

 

Klaar voor de tweede regeldag

Nu je baby 3 weken oud is, zal hij zijn tweede regeldag krijgen. Waarschijnlijk was die eerste regeldag echt even schrikken voor je. Ineens veel meer voedingen en een aanhankelijke en huilerige baby. Dat kost jou natuurlijk ook een hoop energie. Het zal nooit makkelijk worden, maar nu je weet wat een regeldag is en waaraan je het kunt herkennen, zal je de tweede regeldag waarschijnlijk als minder heftig ervaren. En, je weet nu ook dat het na één of twee dagen gewoon weer over gaat gelukkig. 

 

Jouw baby van 3 weken oud: 

  • Kan zichzelf troosten door op zijn vuistje te sabbelen
  • Kan zijn hoofdje heel even van de grond tillen als hij op zijn buik ligt
  • Kan tot ongeveer een uur wakker blijven
  • Heeft misschien een voorkeurshouding 

 

Ontwikkeling van jouw baby van 3 weken oud

Jouw baby ligt natuurlijk nog het grootste deel van de dag. Hij slaapt dan ook nog steeds zo’n 18 uur per dag. Het kan zijn dat hij een voorkeurshouding heeft. Dit herken je aan dat hij steeds met zijn hoofdje dezelfde kant op draait. Let hier goed op, want als hij te vaak en te lang op een kant van zijn hoofdje ligt, dan kan dit nog een vervorming in zijn schedeltje veroorzaken. Je zal dan zien dat zijn hoofd aan zijn voorkeurskant wat platter is dan aan de andere kant. Zie je dat jouw kindje een voorkeurskant heeft? Leg hem dan ook regelmatig op de andere kant van zijn hoofd. Blijft jouw kleine baby stug terugdraaien met zijn hoofd, probeer hem dan eens andersom te leggen in bed. Veel baby’s draaien naar het ligt toe. Door zijn hoofd- en voeteneinde regelmatig af te wisselen, verdeel je ook de druk over het hoofdje. 

Je kunt jouw kindje ook tussendoor even in de wipstoel zetten. In de wipstoel kan hij makkelijker zijn hoofdje van links naar rechts bewegen. De kans is dus groot dat hij dan zijn hoofdje niet steeds op dezelfde kant legt. En, mocht jouw kleintje tussendoor even in slaap sukkelen in de wipstoel, dan kun je hem daar ook gewoon even laten liggen. In het begin zet je de wipstoel toch nog op een hele lage stand. En door alle riempjes waarmee je kleintje vast zit, kan er eigenlijk niks gebeuren.

NNu je baby wat langer achter elkaar wakker is, kun je beginnen met hem af en toe op zijn buik te leggen, bijvoorbeeld op een speelkleed. Op die manier kan hij zijn nek- en rugspieren trainen die hij nodig heeft om zijn hoofdje van de grond te tillen. Die spieren zorgen er uiteindelijk voor dat hij zijn hoofd recht op zijn romp kan houden en dat hij kan zitten. Nu hij 3 weken oud is, kan hij al heel even een heel klein stukje zijn hoofd van de grond tillen. Dit is nog erg vermoeiend. Een hoop baby’s vinden het daarom ook niet leuk om op hun buik te worden gelegd, maar het is wel heel belangrijk om dit regelmatig te trainen. Uiteindelijk zul je zien, dat hoe beter het jouw kindje lukt zijn hoofd op te tillen, hoe minder erg bij het vindt om op zijn buik te liggen. Je kunt natuurlijk ook lekker naast jouw kindje gaan liggen. Dat maakt het voor hem al een stuk gezelliger.

Jouw baby van 3 weken oud heeft ontdekt dat hij een vuistje heeft waar hij op kan sabbelen. De zuigbehoefte van jouw kindje is enorm toegenomen. Daardoor heeft hij de behoefte om vaker te sabbelen. Heb je jouw baby nog geen speen aangeboden tot nu toe, dan zou je nu eens kunnen proberen of hij een speentje prettig vindt om zijn zuigbehoefte te bevredigen. Waarbij het speentje ook helpt, is bij het troosten van jouw kleintje. Door te sabbelen kan hij zichzelf kalmeren wanneer hij huilt. Super schattig dus dat sabbelen op zijn vuist, maar misschien kun je jouw kleintje veel blijer maken met een fopspeentje. Zeker tijdens regeldagen kan een speentje troost bieden. 

baby 3 weken ontwikkeling

Jouw leven met jouw baby van 3 weken oud

Na 3 weken zal de vermoeidheid er best even inhakken. Geef je borstvoeding? Dan kunnen de nachten een enorme zware last zijn. Je zult inmiddels als een soort half functionerende zombie de dag doorkomen. Maar dit houd je natuurlijk alleen maar vol wanneer je ook af en toe jouw welverdiende rust pakt. Blijf ’s avonds niet te lang voor de televisie hangen, maar slaap nog even tussen de laatste twee voedingen van de dag. En ook overdag lonkt het huishouden natuurlijk, maar probeer niet ieder moment dat de baby slaapt een was te draaien. Doe tussendoor echt even je ogen dicht. Vraag een (schoon)moeder om te helpen met het huishouden. Dat vinden ze vast geen straf.

Sporten mag nu nog niet, nu jouw lijf nog vol in de herstelfase is, maar je kunt wel een hele belangrijke spier trainen die het zwaar te verduren heeft gehad tijdens de bevalling: jouw bekkenbodemspier. Door je bekkenbodemspier te trainen zorg je ervoor dat je geen last krijgt van urineverlies of problemen met het ophouden van je ontlasting. Je bekkenbodemspier kun je eenvoudig trainen tijdens een voeding terwijl. Trek de spier regelmatig aan, alsof je jouw plas probeert op te houden, en houd de spier een paar seconden gespannen. Herhaal dit een paar keer tot je merkt dat het lastiger wordt om de spier aangespannen te houden. Door deze oefening dagelijks te doen, is de kans kleiner dat je straks klachten krijgt wanneer je eventueel weer fanatiek gaat sporten.  

 

Doen met jouw baby van 3 weken oud

De momenten dat jouw baby wakker is, vindt hij het heerlijk om actief met jou door te brengen. Dit zorgt uiteraard ook voor hechting en hij leert dat zijn moeder er voor hem is. Je kunt bijvoorbeeld liedjes voor hem zingen. Dit is goed voor zijn taalontwikkeling, maar hij leert zo ook het verschil tussen verschillende ritmes en toonhoogtes. Vind je zingen onprettig, dan kun je ook neuriën. De woorden verstaat jouw kleintje nu nog niet, maar die verschillende geluiden vindt hij prachtig. Maar grappige stemmetjes nadoen waarbij je verschil tussen hoog en laag laat horen kunnen ook leuk zijn voor je baby.  

Ben je niet zo thuis in het zingen? Dan kun je jouw kleintje ook in de box leggen onder een baby mobiel of naast een muziekdoosje. Een baby mobiel en muziekdoosje spelen beide vaak monotone muziekjes, waar jouw baby heel rustig van wordt. Helemaal wanneer je lekker in de buurt blijft en hij jou goed kan zien. Als je durft, kun je zelfs af en toe een beetje meezingen of neuriën. De liedjes in deze muziekdoosjes, herken je vast nog wel van toen je zelf klein was.

 

Op naar de volgende stap : baby 4 weken oud