Baby 4 maanden

4 Maanden oud

Nu je baby 4 maanden oud is, zijn de onschuldige babygeluidjes ingewisseld voor luid gekraai van plezier. De hele dag door word jij verrast door luid schatergelach. En dat is natuurlijk super schattig. Ook zijn lenigheid zal je misschien verbazen. Zonder moeite stopt hij zijn voetjes in zijn mond. Dit is niet het enige dat nu in zijn mond verdwijnt.

Jouw baby van 4 maanden oud: 

  • Kan zijn lippen tuiten, waardoor hij nu weer hele nieuwe klanken kan produceren
  • Kwijlt flink. Dit komt door de ontwikkeling van de speekselklieren, maar misschien komen er ook tandjes aan
  • Slaap nog ongeveer 14 uur per dag
  • Kan jouw hart laten smelten met zijn aanstekelijke harde schaterlach

 

baby 4 maanden

Ontwikkeling van jouw baby van 4 maanden oud

JAls je baby 4 maanden oud is gaat hij leren hoe belangrijk taal is.. Je kunt hem hierbij helpen door zijn vrolijke gebrabbel te beantwoorden. Doe jouw kleintje dus vooral veel na. Dit zal niet alleen ontaarden in opnieuw zo’n harde schaterlach, het geeft jouw kleintje ook zelfvertrouwen, dat wat hij doet echt goed is. Het fijne van deze fase, is dat hij nog niet wordt beperkt in zijn sociaal-emotionele ontwikkeling door eenkennigheid. Zijn voorkeur voor jou boven anderen is er dus nog niet. Geef opa en oma ook zeker de ruimte om dit leuke spelletje van brabbelen en schaterlachten te spelen.

Jouw baby kan nu ook diepte zien en dat stelt hem in staat om te graaien naar objecten die binnen bereik liggen.  Hij kan zijn handjes nu beter in de richting bewegen van de voorwerpen die hij ziet liggen. Met zijn handjes kan hij nu ook steeds beter dingen vastpakken. Dit, in combinatie met het beginnen met tijgeren, is dus dubbel oppassen geblazen. Hij kan namelijk ook steeds beter kleine dingen oprapen met zijn vingertjes. Zorg dat je kleine (gevaarlijke) voorwerpen buiten zijn bereik opbergt. Raap rondslingerende rozijntjes, kralen of legoblokjes van eventuele broertjes of zusjes direct van de grond. En, ben je ervan bewust dat hij steeds beter dingen kan lospeuteren, nu hij behendiger wordt met zijn handen. Apparaten met batterijen zijn dus niet meer veilig binnen zijn bereik. Want het laatste wat je wilt is dat jouw baby ineens een batterij in zijn mond heeft.

Heeft jouw baby last van veel kwijlen en lijkt hij overal op te willen bijten? Grote kans dat je te maken hebt met zijn eerste tandjes. Het kan nog wel even duren voor ze echt doorkomen, maar je baby kan ze al wel voelen. Door de bijten op allerlei voorwerpen kan hij een eventueel vervelend gevoel tegengaan. Komen die tandjes al wel door? Dan is dit voor de ene baby vervelender dan voor de andere. Sommige hebben bijna nergens last van en anderen krijgen last van pijn in hun mond, koorts, vieze zure poep en luieruitslag. Zorg voor voldoende bijtringen en billenzalf. Maar bovenal natuurlijk met name een hoop moederliefde.

Je baby zal het nu ook erg interessant vinden om in een baby loopstoeltje de kamer te verkennen. Al zal jouw kleintje in het begin misschien nog niet zelf ver kunnen lopen met dit stoeltje, de komende maanden is dit speelgoed waar ze niet op uitgekeken raken. In deze eerste fase zal jouw kleintje met name plezier hebben in het zitten en lekker te wiebelen met zijn benen in het loopstoeltje. Maar voor je het weet gaat jouw kleintje botsend en stotend de woonkamer rond. Zeker omdat jouw baby zich nog op geen andere manier kan voortbewegen, is het loopstoeltje een ideale oplossing voor hem, om op een compleet nieuwe manier de wereld te ontdekken.

Slaap is belangrijk

Slaap is belangrijk voor mensen. Voor jou, maar ook zeker voor jouw kleintje. Tijdens zijn slaap kan hij alles verwerken wat hij overdag meemaakt. Of jouw kleintje al droomt, dat weten wetenschappers eigenlijk niet. Maar dat er iets gebeurt in het hoofdje van jouw kleintje, dat is wel duidelijk. Hij maakt grimasjes met zijn gezichtje en kan soms ook ineens huilend wakker worden. Of hij nou heeft gedroomd of niet, troosten is dan natuurlijk altijd het beste medicijn. Nu hij vier maanden oud is, heeft hij nog zo’n 14 uur slaap nodig per dag. Dit verdeelt hij waarschijnlijk over 3 korte slaapjes en 1 lange slaap. Hopelijk voor jou, heeft jouw baby inmiddels zo’n slaapritme te pakken, dat hij de nachten al aardig doorslaapt. Heb jij al een vast bed ritueel waarmee je de nacht inluidt? Zo’n ritueel voor het slapen gaan kan jouw baby helpen te begrijpen wanneer het avond is. En dat het dan dus tijd is voor een lange slaap, tot het weer ochtend is. 

Het kan natuurlijk ook zijn, dat jouw baby nog behoefte heeft aan een nachtvoeding. Wil je dit afbouwen? Dan kun je proberen de voeding steeds een kwartiertje te rekken door jouw kleintje eerst een tijdje zoet te houden met zijn speentje en pas een voeding aan te bieden wanneer hij de speen echt niet meer accepteert. Het is even doorzetten, maar na een tijdje zul je merken dat jouw kleintje steeds later komt voor die nachtvoeding. Tot je ineens een hele nacht door kan slapen. Yes!

Jouw leven met jouw baby van 4 maanden oud

Inmiddels zul je langzaam gewend zijn aan jullie nieuwe ritme. Het wegbrengen naar de kinderopvang gaat je inmiddels waarschijnlijk wat makkelijker af dan in het begin. Al is het moment van ophalen nog net zo fijn als in het begin. Na een dag werken, is het gewoon heel prettig om lekker nog wat tijd door te brengen met jouw baby. Werk je part time? Geniet dan van de dagen die je samen hebt en besteed deze dagen met het doen van leuke spelletjes waar jullie beiden plezier aan beleven.

Maar maak jezelf en jouw kleintje niet te druk. Jij zult best vermoeid zijn door jouw werk en jouw kleintje kan van een paar dagen kinderopvang ook best moe zijn. Een dagje rustig samen thuis is voor jullie beiden waarschijnlijk dan ook hartstikke lekker. 

En hoe gaat het met jouw post-zwangerschapskwaaltjes? Wanneer je tijdens de zwangerschap last had van bijvoorbeeld lage rugpijn of bekkenpijn, is de kans groot dat deze klachten niet helemaal over zijn. Ook kan het zijn dat je door de bevalling kwaaltjes hebt gekregen, zoals bekkeninstabiliteit. Overweeg hulp te vragen van bijvoorbeeld een bekkenbodemfysiotherapeut, om je te helpen deze klachten de kop in te drukken. 

Doen met jouw baby van 4 maanden oud

Een van de zintuigen die sterk ontwikkeld is in de vierde maand, is de reuk. Test het reukvermogen van jouw baby eens met een geurenspelletje. Neem jouw kleine op schoot en schotel hem verschillende dingen met geur voor, zoals banaan, sinaasappel of vanille. Laat hem ruiken aan de losse producten. Voor je baby is dit een heerlijke nieuwe ervaring en ook voor jou is dit leuk om te aanschouwen. De ene geur zal namelijk beter in de smaak vallen dan de andere. Zijn reactie op de verschillende geuren is heerlijk om te zien. En, wil je weten of zijn smaak verandert qua lekkere en vieze geuren? Probeer het over een aantal weken dan nog een keer en kijk of hij anders reageert op de verschillende geuren. 

 

Op naar de volgende stap : baby 5 maanden oud

 

Ben je erbij?

Word Lid Van Onze Nieuwsbrief En Ontvang De Leukste Nieuwtjes En Promoties Voor Je Baby

Schrijf je in