Baby 3 maanden

3 Maanden oud

Waarschijnlijk ben jij weer aan het werk, nu jouw baby 3 maanden oud is. Misschien vind je dit heerlijk, maar het kan ook vreselijk tegenvallen. Heb jij het gevoel dat je de hele dag bij jouw baby wil zijn? Dat is niet zo gek natuurlijk. De afgelopen weken hebben jij en jouw kleintje enorm veel tijd samen doorgebracht en een band opgebouwd. Hoewel het in het begin misschien best zwaar is, zal het binnenkort echt een stuk makkelijker worden.

 

Jouw baby van 3 maanden oud: 

  • Kan van zijn linkerzij op zijn rechterzij draaien en omgekeerd
  • Krijgt een steeds beter oog-handcoördinatie
  • Wil graag steeds meer gaan ontdekken
  • Stopt vanalles in zijn mond

 

baby 3 maanden

Ontwikkeling van jouw baby van 3 maanden oud

Je hebt, als het goed is, de afgelopen maanden jouw baby regelmatig op zijn buik gelegd. En daar pluk je nu de vruchten van. Jouw kleintje heeft al die tijd namelijk goed zijn spieren kunnen trainen en inmiddels zal hij in staat zijn om zijn hoofdje steeds verder van de grond te tillen. Met je gezicht vooruit, ziet de wereld er natuurlijk compleet anders uit. Er gaat dus een wereld voor hem open. Je kunt je baby helpen bij het optillen van zijn hoofdje, door tegenover hem te gaan liggen en met jou gezicht voor dat van hem te gaan hangen. Het zal dan voor je kleintje een stuk leuker zijn om dat zware hoofd de lucht in te tillen.

Jouw baby is zich op sociaal niveau in raptempo aan het ontwikkelen. Zo vindt hij het bijvoorbeeld mega interessant om zichzelf te bewonderen in de spiegel. Ook al heeft hij nog geen enkel besef dat hij naar zichzelf ligt te kijken natuurlijk. Maar zo’n maatje dat precies hetzelfde doet als hij, is wel mega interessant! He, als ik mijn arm uitstrek, doet die ander dat ook. En als ik moet lachen, dan lacht hij mee. 

Alle zintuigen van jouw baby zijn afgelopen maand verbeterd. Zijn zicht, gehoor, reuk, gevoel en smaak zijn allemaal verder ontwikkeld. Hij kan nu een object herkennen met zijn ogen, dit met zijn handen vastpakken, het in het zijn mond stoppen en de smaak van dit voorwerp ontdekken met zijn smaakpapillen. Je zal dan ook merken, dat alles wat hij te pakken krijgt direct in zijn mond verdwijnt. Ook merkt hij het direct wanneer jij in de buurt bent. Hij merkt jouw stemgeluid op en herkent jouw geur uit duizenden. Maar ook andere geluiden en geuren hoort en ruikt hij steeds beter. Je zal dan ook steeds meer reactie van jouw baby kunnen waarnemen op verschillende dingen en gebeurtenissen om hem heen.

Ook kletst je baby er inmiddels flink op los. Nog steeds geen echte woorden, maar naast klinkers, kan hij nu ook medeklinkers ten gehore brengen. Klanken als ‘mmm’, ‘kkk’, ‘ppp’ worden met veel volume gebrabbeld. Je kunt nu ook duidelijk aan zijn geluidjes horen in wat voor stemming hij is. Is hij tevreden of ontevreden. Hoewel het soms misschien lijkt dat hij ineens een woordje zegt, blijft dat eerste echte bewuste woordje nog even uit. Maar hij is wél een en al oor als het gaat om alles wat jij zegt. Klets lekker tegen je baby en lees veel voor, dat zorgt voor een stimulatie van zijn taalontwikkeling. 

Speelgoed wordt steeds interessanter

De zintuigen van jouw baby ontwikkelen zich in rap tempo en daardoor krijgt hij ook steeds meer plezier in allerlei soorten speeltjes. Geluidjes, liedjes, knispertjes, felle kleurtjes en beweging. Het zijn allemaal dingen die hij prachtig vindt en die hem helpen zijn zintuigen verder te ontwikkelen. Biedt jouw kleintje dus regelmatig uitdagende speeltjes aan. Maar geeft hem nooit meer dan twee speeltjes tegelijk. Jouw baby kan zich namelijk nog maar op één ding tegelijk concentreren.

 

Jouw leven met jouw baby van 3 maanden oud

Hoe is het voor jou om hele dagen weg te zijn van je kindje, nu je weer begonnen bent met werken? Misschien voel jij je schuldig, maar dat is uiteraard helemaal niet nodig. Het is juist goed wanneer jij weer wat gaat doen waar je ook gelukkig van wordt, maar het zal even duren voor je een balans hebt gevonden voor jezelf. Het is ook helemaal niet erg of gek als jij jouw baby nu mist. Verwen je kleintje maar extra met lieve knuffels en kusjes zodra je weer thuiskomt. En gun jezelf vooral de tijd om eraan te wennen dat jouw verlof voorbij is en je vanaf nu minder tijd door zult brengen met je kleintje. 

En hoe is de relatie met jouw partner. Vinden jullie nog wat momenten tussen alle voedingen, poepluiers en flesjes door om samen te knuffelen? Nu je bijna volledig hersteld bent van de bevalling, komen jouw behoeftes misschien ook langzaam weer terug. Al kan de eerste keer weer behoorlijk spannend zijn. Praat hierover met jouw partner. Hij durft er misschien niet over te beginnen om jou niet het gevoel te geven dat hij je wil pushen. Dus als jij er niet over begint, kan het nog wel een tijdje duren voor jullie samen weer een intiem moment vinden. En juist die momenten zijn nu ook heel belangrijk, nu jullie leven volledig draait om de zorgen voor zo’n klein wezentje.

Wanneer jouw kleintje nog bij jullie op de kamer slaapt, heb je nu misschien behoefte aan dat hij naar zijn eigen kamertje gaat. Voor jouw kleintje zal dit een enorme overstap zijn. Niet meer bij papa en mama op de kamer, maar helemaal alleen in een donkere kamer, in een groot bed. Leg een knuffel bij jouw kindje in het ledikant met jouw geur eraan. Dit kan hem geruststellen. Ook kan een nachtlampje helpen. Een baby nachtlamp zorgt ervoor dat je kindje niet compleet in het donker hoeft te slapen. Wanneer jij er ook moeite mee hebt dat jouw baby ineens een kamer verderop ligt te slapen, kun je een slimme babyfoon gebruiken. Met een slimme babyfoon kun je een camera richten op jouw baby en heb jij contact met de camera via een app of een bijbehorend schermpje. Je kunt dan dus precies zien hoe jouw kleintje erbij ligt in bed, zodra je wakker schrikt en je druk maakt of alles wel goed gaat. Dat scheelt jou een hoop momenten uit bed stappen om snel even te spieken in zijn bedje.  

Doen met jouw baby van 3 maanden oud

Wanneer jij helemaal hersteld bent van de bevalling en geen bloed meer verliest, dan kun je nu lekker gaan zwemmen met jouw baby. Dit is voor je baby erg ontspannen, omdat het hem herinnert aan die fijne warme baarmoeder. Daarnaast helpt het hem fantastisch bij zijn motorische ontwikkeling. Maar je zult zien dat het voor jou ook erg leuk is om dit samen te doen! Lekker samen spetteren!

Jouw baby luistert graag naar jouw stem en muziek zorgt ervoor dat hij rustig wordt. Zing dus regelmatig een liedje voor jouw kleintje terwijl je hem lekker tegen je aan houdt. Wanneer jij zingt, stimuleer je zijn taal- en spraakontwikkeling en hij leert verschillende toonhoogtes en ritmes kennen. Ben je niet zo’n goede zangeres? Dan kun je ook lekker neuriën natuurlijk.

 

Op naar de volgende stap : een baby van 4 maanden oud

Ben je erbij?

Word Lid Van Onze Nieuwsbrief En Ontvang De Leukste Nieuwtjes En Promoties Voor Je Baby

Schrijf je in