Baby 8 maanden

8 Maanden oud

In de achtste maanden werken de hersenen van je baby op volle toeren. Vervelende fases met verlatingsangst en eenkennigheid kunnen nu ineens erger worden of ontstaan. Jouw baby kan nu objecten en personen gaan opslaan in zijn geheugen. Dat is leuk, want daarmee zie je de herkenning van personen en dingen groeien, maar dit heeft ook een keerzijde. Hij beseft zich namelijk nu ook dat mensen of dingen bestaan, ook als hij ze niet ziet. En dat kan paniek met zich meebrengen. 

baby 8 maanden

Ontwikkeling van jouw baby van 8 maanden oud

Waar jouw baby in zijn eerste levensjaren nog geen besef had van mensen of objecten wanneer ze niet binnen zijn zicht waren, kan hij ze nu herinneren (papa en mama bestaan ook als ik ze niet zie). Hij onthoudt ze dus. Dit noemen we objectpermanentie. Zijn geheugen begint flink te ontwikkelen, maar dit heeft ook een nadeel voor jou als ouder. Zo beseft hij zich nu ook ineens dat zijn ouders zonder hem de kamer verlaten, maar hij begrijpt nog niet dat zij ook weer terug kunnen komen. En dat zorgt voor verlatingsangst. Waar je jouw kleintje eerst nog rustig in bed kon leggen zonder problemen, zal dat nu gepaard kunnen gaan met flinke huilbuien. Je zult jouw kindje moeten gaan leren dat wanneer jij de kamer verlaat, je ook weer terug kunt komen. Door veel kiekeboe te spelen vanachter een deur of muur, leert hij dat je uit het zicht kunt verdwijnen, maar ook weer terugkomt.

Ook de eenkennigheid kan nu een nieuwe fase aannemen. Omdat jouw baby gezichten nu steeds beter herkent, beseft hij zich ook beter dat er gezichten zijn die hij niet herkent. En dat kan flink schrikken zijn. Een ander woord voor eenkennigheid is daarom ook heel terecht ‘vreemdenangst’. Door deze vreemdenangst, hecht je kindje zich nu nóg meer aan de mensen waar hij al wel vertrouwd mee is. En daar wil hij dan het liefst de hele dag bij zijn. Dat wordt weer even slikken dus wanneer je jouw baby in tranen achterlaat op de kinderopvang. 

Motorisch staat de ontwikkeling van je baby ook niet stil. Hij oefent nog steeds druk met zitten, tijgeren en kruipen. Ondernemende baby’s zullen zich gaan optrekken aan stoel of tafel om zo te gaan staan. Het duurt nog wel even voor je kleintje gaat lopen. Toch is al dit oefenen wat hij nu doet wel een voorbereiding op het betreden van de wereld op twee benen. Je kunt jouw kleintje een beetje stimuleren met het oefenen van staan en lopen, door hem een loopwagen te geven. Wanneer je een loopwagen kiest waar hij ook mee kan spelen waar hij voor kan zitten, is het nu ook al erg leuk voor hem om mee te spelen. En, zodra de tijd rijp is en hij het aandurft, zal jouw kindje zich optrekken aan de loopwagen en zijn eerste stapjes wagen. 

Een tussenstap is uiteraard de loopstoel. Ondanks dat jouw kleintje nog niet kan lopen, zal hij wel met zijn beentjes de loopbeweging maken, zodra hij in de loopstoel zit. Helemaal wanneer je baby ontdekt dat hij de kamer rondgaat in deze loopstoel, zodra hij zelf beweegt. Kijk niet raar op wanneer jouw kleintje in het begin weer alleen maar achteruit gaat. Het duurt vaak even voor hij de techniek begrijpt om ook vooruit te gaan. Maar, vooruit of achteruit, het maakt jouw baby niks uit, plezier heeft hij sowieso!

Jouw leven met jouw baby van 8 maanden oud

Het valt niet mee wanneer jouw baby verlatingsangst heeft. Het hartverscheurende huilen van jouw kleintje is natuurlijk ook hartverscheurend voor jou. Jij en jouw partner zullen om beurten proberen hem te troosten, maar vaak heeft jouw kleintje voorkeur voor één van jullie tweeën. Ben jij dat? Dan zul je ineens veel tijd besteden aan knuffelen en troosten. Jouw eigen ding doen, wordt dan ineens een stuk lastiger.

Toch heb jij jouw me-time zo nu en dan hard nodig. Ga dus af en toe letterlijk weg. Ga het huis uit om even iets te doen voor jezelf. Jouw partner redt zich echt wel. En, wanneer jij er niet bent, kun je ook niet ‘ingrijpen’. Dit loslaten is goed voor jou! Maar ook voor je baby. Hij zal immers ook moeten leren dat er ook anderen zijn in de wereld dan alleen mama. Het zal best moeilijk zijn, maar toch is het belangrijk.  

Jij zult merken dat het voor jou ook steeds makkelijker wordt, als je het vaker doet. Naarmate jouw kleintje leert dat jouw partner ook heel goed kan troosten, leer jij ook vast en zeker dat jij prima weg kunt gaan, zonder dat de hel losbreekt in huis. Even het huis verlaten is dus goed voor zowel mama als voor jouw kind.

Doen met jouw baby van 8 maanden oud

Begint jouw kleine steeds snoeihard te huilen wanneer jij de kamer verlaat? Probeer dan een afscheidsritueel te ontwikkelen. Vertel je kleintje dat je weggaat, maar ook weer terugkomt. Na een tijdje zal jouw kleintje er ook echt vertrouwen in krijgen dat je ook echt weer terugkomt als je gaat. Sluip in ieder geval nooit zomaar de kamer uit. Dit kan de angst alleen maar verergeren. ‘Zie je wel! Papa en mama zijn ineens verdwenen!’ 

Een leuk spelletje dat je nu kunt spelen met jouw kleintje is muziek maken. Zet je baby in het midden van een aantal potten en pannen en geef hem een houten lepel in zijn hand. Laat hem er lekker op los slaan en ontdekken dat iedere pan en pot een ander geluidje maakt. Hij zal er de grootste schik in hebben, wanneer je hem lekker zijn gang laat gaan.

 

Op naar de volgende stap : een baby van 9 maanden oud

Ben je erbij?

Word Lid Van Onze Nieuwsbrief En Ontvang De Leukste Nieuwtjes En Promoties Voor Je Baby

Schrijf je in