Baby 11 maanden

11 Maanden oud

Jouw baby is niet meer die kleine baby van 11 maanden geleden! Het gaat hard! Over een maand wordt hij al 1 jaar en dat merk je aan alles. Zijn interesses zijn enorm gegroeid. De televisie is een prachtig tijdverdrijf, maar ook klimmen en klauteren is leuk. Kortom, die kleine baby begint al een echte dreumes te worden.

 

Lekkerbek

Is jouw baby een echte lekkerbek en eet hij alles wat je hem voorschotelt? Heerlijk is dat! Op deze leeftijd is jouw kleintje nog volop aan het onderzoeken welke smaken en structuren er zijn in het land van voedsel. Zijn smaak kan trouwens nog wel enorm veranderen. Ook kan het soms even duren voor hij aan een smaak ‘gewend’ is en het lekker vindt. Je kunt daarom het beste een aantal dagen achter elkaar hetzelfde avondeten voorschotelen, zodat hij een aantal dagen na elkaar hetzelfde smaakje en dezelfde structuur heeft om te ontdekken. Laat je baby lekker zelf ontdekken. Met zijn eigen handjes eten is het leukste dat er is voor hem. Laat de kliederboel maar even voor wat het is en geniet ervan dat hij nu nog worteltjes, spruitjes en broccoli eet. Over een tijdje zou je willen dat je vloer zo bezaaid lag met eten als nu. Het enige wat je dan nog te horen krijgt is ‘nee nee nee’ zodra je een gezonde maaltijd voorschotelt.

 

Jouw baby van 11 maanden oud: 

  • Is smaken en structuren van eten volop aan het ontdekken
  • Kan kleine woordjes zeggen als boem en oh-oh
  • Vind het geweldig om foto’s te bekijken
  • Krijgt nu interesse in het kijken van kinderprogramma’s op televisie

 

Ontwikkeling van jouw baby van 11 maanden oud

Ben je even afgeleid en kijk je eventjes weg, hoor je ineens vanuit de andere kant van de kamer ‘oh-oh’. Dat is even schrikken. Allereerst hoor je jouw kind ineens een woord zeggen! Maar anderzijds is oh-oh een woord wat naar onraad ruikt. Met 11 maanden kan jouw kleintje ineens simpele woordjes fabriceren als ‘boem’ en dus ook ‘oh-oh’. Dit wordt afgewisseld met ‘die’ en ‘dat’. En op die manier kan je baby dus ineens van alles duidelijk maken. En dat zal hij dan ook constant doen. Dat is natuurlijk fijn voor jou, want dat maakt communiceren met elkaar een stuk eenvoudiger. Het is nu nog de taak voor jou om te ontdekken wanneer ‘boem’ en ‘oh-oh’ echt problemen betekenen en wanneer het eigenlijk niets is om je zorgen over te maken.  

Minder leuk is dat jouw kleintje in deze fase serieuze angsten kan ontwikkelen. Een hond of een spin kunnen ineens iets zijn waar hij panisch van wordt. Dit zijn helaas geen angsten om te bagatelliseren. Maar moedig jouw kind ook niet aan in deze angsten. Het beste is om er met je kleintje over te praten en uit te leggen dat het niet eng is. ‘Kijk dat is een spin. Die kan jou niets doen. We pakken hem op en zetten hem gewoon buiten. Weg spin!’. Op die manier leer je niet alleen dat jouw kind niet bang hoeft te zijn, maar ook dat zijn angsten opgelost kunnen worden. Al zijn er ook angsten die je waarschijnlijk niet verwacht. Zoals bijvoorbeeld het gras. Het kriebelen van het gras aan voetjes of beentjes kan heel eng zijn en ervoor zorgen dat je kleintje in paniek raakt. Gras kun je natuurlijk moeilijk ‘buiten zetten’, maar je kunt wel samen met jouw kindje op ontdekking gaan. En lukt het je niet direct om een angst te overwinnen, bedenk je dan dat er weinig volwassenen zijn met angst voor gras. Hij groeit er dus waarschijnlijk vanzelf weer overheen.   

Zijn interesse voor televisiekijken zal nu ook toenemen. Dat bewegende beeld op dat scherm, in combinatie met allemaal geluiden is super interessant. Er zijn genoeg leuke series die al leuk zijn voor jouw kleintje en zelfs educatief kunnen zijn. Denk aan programma’s als Bumba of Teletubbies. YouTube staat vol met leuke kinderprogramma’s. En wil je er zeker van zijn dat jouw kind geen enge filmpjes te zien krijgt die niet bij zijn leeftijd passen? Zoek dan eens op KidsTube. Dit is een videokanaal speciaal voor kleine kinderen. Wel zo veilig. En af en toe een klein beetje televisiekijken is voor jou ook wel fijn. Dan kun jij net even koken of de was opvouwen. Wel in dezelfde ruimte als jouw kind natuurlijk. Al moet je er rekening mee houden dat zijn spanningsboog nog niet enorm lang is, dus het complete huishouden krijg je nog niet gedaan.

Misschien gaat jouw kleintje al rennend de kamer door met zijn loopwagen en het kan ook zomaar zijn dat hij de loopwagen nog niet ziet staan. De interesse voor lopen verschilt enorm per baby. Waar de ene baby losloopt voor zijn eerste verjaardag, kan het bij de andere nog een half jaar duren. Maak je geen zorgen als jouw kleintje de loopwagen nog links laat liggen. Het moment dat hij zich eraan optrekt en ermee wegloopt komt heus wel. Het kan dan zelfs zijn dat, zodra hij er dan wel interesse in krijgt, jouw kleintje het lopen met de loopwagen binnen no time onder de knie heeft. Hij heeft dan gewoon net zolang gewacht totdat hij er zeker van was dat hij het kon. Je hebt nou eenmaal waaghalzen en kindjes die het op save spelen. Met beide is niets mis, ieder kind ontwikkelt op zijn eigen tempo. Zo gaat dat ook met praten. Uiteindelijk gaan alle kinderen lopen en praten wanneer zij daar aan toe zijn. 

 

baby 11 maanden ontwikkeling

Jouw leven met jouw baby van 11 maanden oud

De eerste verjaardag van jouw baby is misschien wel de belangrijkste mijlpaal van jullie afgelopen jaar. Jullie zijn dan 1 jaar ouders en jullie baby verandert van een baby in een dreumes. Ben jij al bezig met de voorbereidingen voor zijn eerste verjaardag? Hoe ga je het vieren? Ga je voor groots, met veel vrienden en familie, of toch klein met alleen de opa’s en oma’s? 

Zo’n eerste verjaardag zal slopend zijn voor jouw kindje. Al die aandacht, ‘lang zal ze levens’ en cadeautjes. Het is niet gek als een dutje tussendoor even niet lukt met al die prikkels. En voor mama zal het ook een heftige dag zijn. Bedenk dus van tevoren goed hoe je het gaat vieren en begin vast met het rondbazuinen van de datum van de feestdag. Je wil natuurlijk wel dat jouw genodigden erbij kunnen zijn om het eerste kaarsje uit te blazen van jouw lieve jarige job.

 

Doen met jouw baby van 11 maanden oud

Een baby van 11 maanden vindt het heerlijk om te klimmen en klauteren. Niet wild natuurlijk, maar optrekken, rollen en kruipen kan jouw kleintje als de beste. Bouw eens een mooie stormbaan van matrassen, kussen en lakens, waarop jouw kindje helemaal los kan gaan. Onder de tafel door, over kussens heen en lekker rollen over de matrassen. Zorg wel dat je kleintje zich nergens aan kan bezeren. Maar met een activiteit als deze is pret gegarandeerd!

 

Op naar de volgende stap : een baby van 12 maanden