baby 12 weken

In een notendop

Zuigen op duim
Zuigen op duim
Het is normaal voor een baby van 12 weken om ineens op zijn duim of een vinger te gaan zuigen. Het is namelijk rond deze tijd dat ze hun handen echt ontdekken. Ze kunnen hun hand nu dichtgenoeg bij hun mond brengen om hun vingers in de mond te steken.

Hoofd rechtop houden
Hoofd rechtop houden
Als een baby de leeftijd van 12 weken bereikt, moet hij zijn hoofd in een 90 graden hoek omhoog kunnen houden. Ook als een baby met hulp en ondersteuning op schoot zit, moet hij zijn hoofd redelijk stabiel kunnen houden. Speeltijd op zijn buik helpt het versterken van de nekspieren.

Wist je dat....?
Wist je dat....?
Je baby vanaf nu zijn ogen kan focussen zonder dat hij scheel gaat kijken? Een baby van 12 weken oud kan nu ook objecten in een 180 graden hoek volgen en voorwerpen die dichtbij gehouden worden erg scherp zien. Een baby kan alleen nog geen diepte inschatten.

Gefeliciteerd, je baby is 12 weken oud! Je begint nu mogelijk over maanden te praten, in plaats van weken. Je hebt tenslotte een 3 maanden oude baby! Wat een verschil met dat hummeltje van een paar dagen oud. Je baby is gegroeid en wordt steeds sterker. Zijn beentjes krijgen steeds meer kracht en kunnen zich steeds beter afzetten. Ook krijg je nu steeds meer het karakter van jouw kind te zien. En hopelijk slaapt jouw kleintje ´s nachts nu (bijna) de hele nacht door. Als jouw baby 12 weken oud is, ontwikkelt hij zich natuurlijk steeds verder. We vertellen je er graag alles over.

Ontwikkeling baby 12 weken

Jouw baby heeft de afgelopen 12 weken ontzettend veel ontwikkelingen en groei doorgemaakt. En hoewel dit met wat sprongetjes en periode van hangerigheid en huilerigheid gepaard is gegaan, zul je merken dat je baby bij 12 weken veranderingen heeft doormaakt. We zetten graag een aantal ontwikkelingen van een baby van 12 weken oud voor je op een rij.

Behoefte aan ritme

Nu jouw baby 12 weken oud is, kan het zijn dat hij meer behoefte krijgt aan ritme. Wanneer je een kleintje hebt dat veel huilt tussen zijn slaapjes en voedingen door, heb je mogelijk het juiste dagritme nog niet te pakken hebt. Of misschien heb je nog helemaal geen ritme toegepast. Iedere baby is natuurlijk anders, maar veel baby’s worden een stuk vrolijker wanneer zij het dagritme begrijpen. Zo weten ze wat zij kunnen verwachten van hun dag. Wanneer mag ik slapen. En wanneer krijg ik te eten.

Baby 12 weken: Slaapjes

Een baby van 12 weken doet gemiddeld 3 slaapjes overdag. In de ochtend een korte slaap, tussen de middag een lange slaap en dan in de namiddag nog een kort slaapje. Als je gelukt hebt, slaapt je baby ´s nachts nu zo’n 7 – 9 uur achter elkaar door. Tussen zijn slaapjes door kan hij dan gemiddeld anderhalf uur wakker zijn. Het kan ook zijn dat jouw baby blijer wordt van vier korte slaapjes. Dat zul je moeten uitzoeken. Maar houd je aan het ritme dat jouw baby prettig vindt. En maak je kleintje ook wakker wanneer hij een keertje toch langer slaapt dan het schema dat je hebt samengesteld. Op die manier houd je een blije baby. En een blije baby, is natuurlijk ook een blije mama.

Het is niet raar om te denken dat als je je baby later naar bed brengt, hij ook tot later zal slapen. Maar helaas is dit niet het geval. Als je baby namelijk oververmoeid is, zal dit zijn slaapritme in de war gooien. En zal je kleintje juist minder slapen!

Van schokkerig naar vloeiend

Ook lukt het jouw baby van 12 weken om steeds vloeiendere bewegingen te maken. De schokkerige bewegingen die hij eerst maakte, worden nu steeds beter gecontroleerd. Zo ziet het er minder robotachtig uit wanneer hij bijvoorbeeld zijn armpje optilt. Ook zijn beentjes worden steeds sterker en trappelen vrolijk heen en weer. Je zult merken dat wanneer je jouw kindje onder zijn oksels oppakt en met zijn voetjes op je bovenbenen zet, hij behoorlijk kracht kan zetten. En zijn eigen gewicht al best goed omhoog kan duwen. Het duurt natuurlijk nog heel lang voor hij echt kan lopen, maar deze oefeningen van de beenspieren zijn wel het eerste begin van een lijfje in ontwikkeling om straks te kunnen voortbewegen.

Pas trouwens goed op waar je je baby alleen achter laat. Doordat hij steeds actiever wordt en beweeglijker, kan je hem bijvoorbeeld niet alleen achterlaten op de commode of op de bank. Voor je het weet begint hij wild te bewegen en valt hij er zomaar vanaf.

Lenige baby

Je baby is nu nog extreem lenig. Zo kan jouw kleintje zonder moeite zijn tenen in zijn mond stoppen. Heb je zelf nog wel eens geprobeerd met je voet in de buurt te komen van je mond? Grote kans dat dit je niet lukt. Naarmate je ouder wordt, groeien je botten en worden deze steeds harder. Hiermee verliest een mens zijn extreme lenigheid. Je kunt deze lenigheid van je kleintje wel stimuleren door je baby regelmatig een babymassage te geven. Al is dit natuurlijk geen garantie dat jouw kleintje later een turnkampioen zal worden.

Duimen

Oh oh, merk je dat je kleintje ineens begint te duimen? Dat is heel normaal voor een baby van 12 weken. Doordat zijn coördinatie steeds meer toeneemt, kan hij zijn hand dichtbij zijn mond brengen. En zal hij op zijn vingers of duim gaan zuigen om zichzelf bijvoorbeeld te troosten of kalmeren.

Geluiden maken en lachen

Als je baby 12 weken oud is, wordt hij zich steeds bewuster van wat er om hem heen gebeurt. En daar zal hij ook steeds meer interesse in gaan tonen. Met luid gelach en meer verschillende geluiden maakt hij duidelijk dat hij er is. En dat hij wat er om hem heen gebeurt allemaal wel mooi vindt. Je kunt zijn gelach stimuleren, door bewust zijn aandacht te trekken en dingen te doen die hij leuk vindt. Lacht hij wanneer jij een gek dansje doet? Herhaal dit dan zo nu en dan. Of wordt hij juist blij van een spelletje met knuffeltjes voor zijn neus? Samen hebben jullie de grootste schik, want met zo’n vrolijke schaterlach is moeilijk niet mee te gaan lachen.

Karakter van jouw baby

Ook zal nu het karakter van jouw kleintje steeds duidelijker worden. Heb jij een kleine druktemaker of juist een rustig kindje? Je baby gaat vanaf nu laten weten of hij liever bij de drukte aanwezig is, of juist liever de rust pakt en zelf speelt.Wil hij zijn waar het feestje is, of is hij liever wat meer op zichzelf. Het kan zijn dat hij heel veel wil knuffelen, of juist liever in zijn eentje op een speelkleed speelt. Dat karakter kun je nu op steeds meer momenten ontdekken.

Je baby wordt sociaal

Niet alleen zal je kleintje meer interesse tonen in wat er om hem heen gebeurt, ook zal hij de mensen in zijn omgeving aandachtig in zich opnemen. De gezichten van de verschillende mensen vindt hij maar wat interessant. Je baby wordt steeds socialer! Maak hier gebruik van, want voor je het weet komt de eenkennige fase. Je kunt je baby nu veel in contact brengen met bijvoorbeeld opa’s en oma’s en ooms en tantes. Zo ontmoet hij nieuwe mensen, raakt bekend met meerdere gezichten en kan dit alles in zich opnemen. En natuurlijk een band opbouwen met iemand anders dan mama. Al blijf jij voor jouw kleintje de belangrijkste persoon in zijn leven!

Tijd voor inentingen

Als je baby 12 weken oud is, staat er een bezoek aan het consultatiebureau in de planning. En deze keer wordt er niet alleen naar de ontwikkeling van je baby gekeken. Hij krijgt ook zijn eerste inentingen! Tenzij jouw baby natuurlijk bij 2 maanden al de inenting tegen kinkhoest heeft gekregen, omdat jij die tijdens de zwangerschap niet kreeg.

Volgens het vaccinatieschema van de Rijksoverheid ontvangt je kindje niet één maar gelijk twee inentingen als hij 3 maanden oud is: namelijk Pneu en DKTP-Hib-HepB. Ze worden meestal in het bovenbeen gezet. Je kindje kan tot een paar dagen na de inentingen wat hangerig zijn en huilerig. Eventuele (lichte) bijwerkingen zullen je tijdens het consult worden uitgelegd en gaan vaak snel weer over.

Jouw leven met je baby van 12 weken oud

Misschien wel de belangrijkste tip die we je in deze periode kunnen geven is: pak je rust wanneer je kunt! Jouw kleintje is tenslotte steeds meer wakker. En jouw leven wordt steeds drukker om langzaam in je oude ritme (gecombineerd met jouw nieuwe leven) terecht te komen. Vergeet dus niet aan jezelf te denken. Het leven van een jonge moeder kan een behoorlijke ratrace zijn en af en toe een momentje voor jezelf is dan geen overbodige luxe. Pak dus ieder momentje dat je pakken kunt. Het is helemaal niet gek om in het weekend lekker onder de wol te kruipen, wanneer jouw kleintje zijn middagdutje doet.

Mama-momentjes

Ook een fijne manier om zelf heel even een momentje voor jezelf te creëren, is door jouw kleintje af te leiden met iets waar hij enorm veel plezier aan beleeft. Leg hem bijvoorbeeld eens een tijdje onder een muziekmobiel. Nu jouw kleintje zo goed als drie maanden oud is, vindt hij het heel leuk om naar bewegende dingen boven zijn hoofd te kijken. Helemaal als er ook nog geluid uit komt. Zo’n muziekmobiel is heel eenvoudig in de box te installeren, dus jouw kleintje ligt helemaal veilig. Of zet hem in zijn wipstoeltje waar ook een speelmobiel boven hangt. Zo heb jij even tijd om bijvoorbeeld een kwartiertje op de bank een tijdschrift te lezen.

Doen met jouw baby van 12 weken oud

Je kunt samen met je kleintje allerlei oefeningen doen. Die helpen zowel om de spieren van je kleintje te trainen als die van jou! Graag delen we een aantal leuke oefeningen voor mama en baby.

Bouncen op je benen

Nu de beentjes van jouw kleintje steeds sterker worden, vindt hij het leuk om een beetje te bouncen op jouw benen. Houd je baby vast onder zijn oksels en zet hem met zijn voetjes op jouw benen. Laat je kleintje nu zelf kracht zetten en zijn eigen lichaam omhoog duwen. Dit ‘springen’ zal hij prachtig vinden. Je kunt je kleintje af en toe trakteren op een sprong in de lucht, met de voetjes los van mama’s benen. Grote kans dat dit een schaterlach oplevert. En jij oefent je armspieren door deze terwijl ze gewicht vasthouden omhoog en omlaag te bewegen.

Van liggen naar zitten

Ook een leuke oefening om samen te doen is omhoog trekken vanuit liggen naar zitten. Ga op je knieën zitten en leg jouw kleintje voor je op zijn rug op het speelkleed. Pak zijn handjes stevig beet en trek je kleintje van liggen naar zitten. Daarna laat je hem weer zakken naar het speelkleed. Door dit te doen train je de nekspieren van jouw kleintje, wat hem natuurlijk weer helpt bij het dragen van zijn eigen hoofd. Ook dit spelletje kun je nog een klein beetje leuker maken, door iedere keer als jullie elkaar aankijken in zitstand een gekke bek te trekken of leuk geluidje te produceren.

Oefeningen met de wandelwagen

Als je samen met je kleintje een wandeling aan het maken bent, kun jij ondertussen allerlei oefeningen doen. Terwijl je de wandelwagen als steun gebruikt. Zo kun je bijvoorbeeld squats doen terwijl je de wandelwagen vasthoudt. Of oefen je armen door de wandelwagen weg te duwen en weer terug te trekken. Online vind je allerlei video’s met oefeningen.

Babyzwemmen

Als je baby zijn eerste inentingen heeft gehad en zijn weerstand groter is, kun je ook gaan starten met babyzwemmen! Er wordt namelijk vaak aangeraden dit pas te doen als de eerste inentingen gezet zijn. Zo is je baby minder kwetsbaar voor infecties. Kijk eens of er bij jou in de buurt een zwembad is dat een speciaal babyuurtje heeft. Vergeet natuurlijk niet om een zwemluier , zwembandjes en een lekkere warme handdoek voor je kleintje mee te nemen.

Nieuwe mamavriendinnen maken

Nu je hopelijk een ritme met je kleintje hebt gevonden en ´s nachts wat langer door kan slapen, heb je mogelijk zin in wat meer uitstapjes. Samen met andere mama’s. Er zijn allerlei mogelijkheden om (nieuwe) mama’s bij jou in de buurt te leren kennen. Zo kunnen jullie samen met de baby’s afspreken om bijvoorbeeld iets te gaan drinken. Of een middagje in het park door te brengen. Kijk eens of er bij jou in de buurt mamagroepen zijn die regelmatig bijeenkomt. Boek eens een mama-en-baby workout, ga naar een baby zwemgroep of naar het voorleesuurtje in de bibliotheek. Hier kom je zeker andere ouders tegen.

Praat de hele dag door samen

Je kleintje praat natuurlijk nog niet terug. Maar door de hele dag door tegen hem te praten, help je om zijn taalgevoel te ontwikkelen. Vertel bijvoorbeeld wat je op dat moment aan het doen bent. Neem je kleintje mee op een tour door het huis en vertel hoe alle objecten heten. Of antwoord als je kleintje brabbelende geluidjes maakt of aan het lachen is.

Op naar de volgende stap : baby 4 maanden oud