baby 12 weken

Baby 12 Weken oud

Jouw baby van 12 weken oud, wordt steeds sterker. Zijn beentjes krijgen steeds meer kracht en kunnen zich steeds beter afzetten. Ook krijg je nu steeds meer het karakter van jouw kind te zien. Heb jij een kleine druktemaker of juist een rustig kindje? Je baby gaat vanaf nu laten werken of hij liever bij de drukte aanwezig is, of juist liever de rust pakt en zelf speelt. 

  

Jouw baby in een nieuw ritme

Nu jouw baby 12 weken oud is, kan het zijn dat hij meer behoefte krijgt aan ritme. Wanneer je een kleintje hebt dat veel huilt tussen zijn slaapjes en voedingen door, kan het zijn dat je niet het juiste dagritme te pakken hebt, of misschien wel helemaal geen ritme toepast. Iedere baby is natuurlijk anders, maar veel baby’s worden een stuk vrolijker wanneer zij het dagritme begrijpen en weten wat zij kunnen verwachten van hun dag. Wanneer mag ik slapen en wanneer krijg ik te eten. Een baby van 12 weken doet gemiddeld 3 slaapjes overdag. In de ochtend een korte slaap, tussen de middag een lange slaap en dan in de namiddag nog een kort slaapje. Tussen zijn slaapjes door kan hij dan gemiddeld anderhalf uur wakker zijn. Het kan ook zijn dat jouw baby blijer wordt van vier korte slaapjes. Dat zul je moeten uitzoeken. Maar houd je aan het ritme dat jouw baby prettig vindt en maak je kleintje ook wakker wanneer hij een keertje toch langer slaapt dan het schema dat je hebt samengesteld. Op die manier houd je een blije baby. En een blije baby, is natuurlijk ook een blije mama. 

 

Jouw baby van 12 weken oud: 

  • Kan meer behoefte krijgen aan ritme in zijn dag
  • Wordt steeds beweeglijker en krijgt sterkere benen
  • Wordt steeds socialer
  • Begint zijn eigen karakter duidelijker te laten zien

 

Ontwikkeling van jouw baby van 12 weken oud

Een baby van 12 weken wordt zich steeds bewuster van wat er om hem heen gebeurt. En, daar zal hij ook steeds meer interesse in gaan tonen. Met luid gelach en meer verschillende geluiden, maakt hij duidelijk dat hij er is en dat hij, wat er om hem heen gebeurt allemaal wel mooi vindt. Jouw kleintje wordt nu dan ook steeds socialer. Je kunt zijn gelach ook stimuleren, door bewust zijn aandacht te trekken en dingen te doen die hij leuk vindt. Lacht hij wanneer jij een gek dansje doet? Herhaal dit dan zo nu en dan. Of wordt hij juist blijer van een spelletje met knuffeltjes voor zijn neus? Samen hebben jullie de grootste schik, want met zo’n vrolijke schaterlach is moeilijk niet mee te gaan lachen.

Ook zal nu het karakter van jouw kleintje steeds duidelijker worden. Wil hij zijn waar het feestje is, of is hij liever wat meer op zichzelf. Het kan zijn dat hij heel veel wil knuffelen, of juist liever in zijn eentje op een speelkleed speelt. Dat karakter kun je nu op steeds meer momenten ontdekken. Je kunt nu waarschijnlijk al zien of je een rustige baby hebt of juist een kleine druktemaker.

Ook lukt het hem om steeds vloeiendere bewegingen te maken. De schokkerige bewegingen die hij eerst maakte, worden nu steeds beter gecontroleerd, waardoor het er minder robotachtig uitziet wanneer hij bijvoorbeeld zijn armpje optilt. Ook zijn beentjes worden steeds sterker en trappelen vrolijk heen en weer. Je zult merken, dat wanneer je jouw kindje onder zijn oksels oppakt en met zijn voetjes op je bovenbenen zet, hij behoorlijk kracht kan zetten en zijn eigen gewicht al best goed omhoog kan duwen. Het duurt natuurlijk nog heel lang voor hij echt kan lopen, maar deze oefeningen van de beenspieren zijn wel het eerste begin van een lijfje in ontwikkeling om straks te kunnen voortbewegen. 

Je baby is nu nog extreem lenig. Zo kan jouw kleintje zonder moeite zijn tenen in zijn mond stoppen. Heb je zelf nog wel eens geprobeerd met je voet in de buurt te komen van je mond? Grote kans dat dit je niet lukt. Naarmate je ouder wordt, groeien je botten en worden deze steeds harder. Hiermee verliest een mens zijn extreme lenigheid. Je kunt deze lenigheid van je kleintje wel stimuleren door je baby regelmatig een babymassage te geven, maar dit is natuurlijk geen garantie dat jouw kleintje later een turnkampioen zal worden.

 

Jouw leven met jouw baby van 12 weken oud

Misschien wel de belangrijkste tip die je in deze fase ter ore kunt nemen is, pak jouw rust, wanneer je kunt. Nu jouw kleintje steeds meer wakker is en jouw leven steeds drukker wordt nu je langzaam in je oude ritme (gecombineerd met jouw nieuwe leven) terecht komt, moet je niet vergeten aan jezelf te denken. Het leven van een jonge moeder kan een behoorlijke ratrace zijn en af en toe een momentje voor jezelf is dan geen overbodige luxe. Pak dus ieder momentje dat je pakken kunt. Het is helemaal niet gek om in het weekend lekker onder de wol te kruipen, wanneer jouw kleintje zijn middagdutje doet. 

Ook een fijne manier om zelf heel even een paar minuutjes rust te pakken, is door jouw kleintje af te leiden met iets waar hij enorm veel plezier aan beleeft. Leg hem bijvoorbeeld eens een tijdje onder een muziekmobiel Nu jouw kleintje zo goed als drie maanden oud is, vindt hij het heel leuk om naar bewegende dingen boven zijn hoofd te kijken. Helemaal als er ook nog geluid uit komt. Zo’n muziekmobiel is heel eenvoudig in de box te installeren, dus jouw kleintje ligt helemaal veilig, wanneer jij even een kwartiertje op de bank een tijdschriftje wil lezen.  

 

Doen met jouw baby van 12 weken oud

Nu de beentjes van jouw kleintje steeds sterker worden, vindt je kleintje het leuk om een beetje te bouncen op jouw benen. Houd je baby vast onder zijn oksels en zet hem met zijn voetjes op jouw benen. Laat je kleintje nu zelf kracht zetten en zijn eigen lichaam omhoogduwen. Dit ‘springen’ zal hij prachtig vinden. Je kunt je kleintje af en toe trakteren op een sprong in de lucht, met de voetjes los van mama’s benen. Grote kans dat dit een schaterlach oplevert. En met dit spelletje train je direct zijn benen, wat op latere leeftijd weer goed van pas komt wanneer jouw kleintje gaat tijgeren, kruipen en lopen.

Ook een leuke oefening om samen te doen, die goed is voor de spieropbouw van je kleintje, is omhoog trekken van uit liggen naar zitten. Ga op je knieën zitten en leg jouw kleintje voor je op zijn rug op het speelkleed. Pak zijn handjes stevig beet en trek je kleintje van liggen naar zitten. Daarna laat je hem weer zakken naar het speelkleed. Door dit te doen train je de nekspieren van jouw kleintje, wat hem natuurlijk weer helpt bij het dragen van zijn eigen hoofd. Ook dit spelletje kun je nog een klein beetje leuker maken, door iedere keer als jullie elkaar aankijken in zitstand een gekke bek te trekken of leuk geluidje te produceren. 

 

Op naar de volgende stap : baby 4 maanden oud