Baby 11 weken

In een notendop

Spiercontrole
Spiercontrole
Doordat baby’s van 11 weken steeds meer beginnen te trappelen en bewegen met hun armen en benen, zullen ze meer controle over hun spieren krijgen. Ze kunnen genoeg controle hebben om zichzelf op te drukken als ze op hun buik liggen. En om gecontroleerd naar iets te grijpen.

Grijpen en vastpakken
Grijpen en vastpakken
Een 11 weken oude baby raakt steeds meer gewend aan zichzelf uitstrekken om iets vast te pakken. Zijn oog-hand coördinatie verbetert continu. Het wordt aangeraden om deze ontwikkeling te stimuleren. Bijvoorbeeld door speeltjes net buiten het bereik van de baby te leggen.

Wist je dat....?
Wist je dat....?
Je baby je signalen geeft als hij moe wordt? Je baby kan in zijn ogen beginnen te wrijven, gaan gapen, in het niets liggen te staren of geïrriteerd raken. Je kunt hem dan in zijn bedje leggen. Help je baby makkelijk in slaap te vallen door de kamer donker te maken.

Je baby is alweer 11 weken oud en wordt steeds groter. Waarschijnlijk moet je een steeds grotere maat babykleertjes kopen. Je kleintje groeit flink en wordt ook steeds sterker. Zo kan hij zijn hoofds steeds beter omhoog houden. En is ook zijn zicht weer een beetje beter. Dit alles betekent dat jij nieuwe dingen kunt gaan ontdekken met jouw kleintje. Is je baby 11 weken? Ontdek alles over de ontwikkelingen die hij doormaakt.

Ontwikkeling baby 11 weken

Als je baby 11 weken oud is, zul je merken dat hij steeds meer controle heeft over zijn spieren. En dat zijn coördinatie verbetert. Ook kun je merken dat je kleintje wat voller wordt. Heeft jouw baby ook van die heerlijke dikke kussentjes in zijn wangen? Je kindje heeft nu waarschijnlijk ook verschillende gezichtsuitdrukkingen – van fronsen tot breeduit lachen. Hij is aan het kijken hoe hij met jou kan communiceren.

Zelf zijn hoofdje omhoog houden

Nu je baby 11 weken oud is, zijn ook de spieren in zijn rug en nek steeds sterker geworden. Het is voor jouw kleintje steeds gemakkelijker om zijn hoofd recht op zijn nekje te houden. Waar zijn hoofd in het begin absoluut te zwaar was voor zijn lijfje, hoef je nu steeds minder zijn hoofd te ondersteunen. Maar pas wel op. Zijn hoofd is nog steeds af en toe wat wiebelig op zijn nek. En zijn spieren kunnen een behoorlijke klap krijgen als jouw kleintje het gewicht ineens niet meer kan dragen en zijn hoofdje opzij klapt. Blijf zijn hoofd voor de zekerheid komende tijd dus nog ondersteunen.

Kan jouw baby zich opdrukken?

Doordat je kleintje goed aan het oefenen is met op zijn buik liggen en veel zal trappen en met zijn armen zal bewegen, zal hij steeds meer controle over zijn spieren krijgen. Ook zijn coördinatie zal voortdurend verbeteren. Je kunt dan ook merken dat je baby van 11 weken zichzelf mogelijk met zijn armen kan opdrukken als hij op zijn buik ligt. Lukt dit jouw kleintje nog niet? Maak je dan vooral geen zorgen. Hij volgt zijn eigen ritme. En voordat je het weet zie je ook dat jouw hummeltje zich ineens opdrukt.

Zicht van je baby

Je baby gaat steeds beter zien. Hij kan steeds meer kleuren en tinten onderscheiden en zijn ogen gaan steeds beter samenwerken. Daardoor kan hij beter focussen en dus ook kleinere onderdelen onderscheiden. Zo kan hij bijvoorbeeld ook alle losse dingen op jouw gezicht herkennen. Je neus, ogen, wenkbrauwen, mond en oren. Hij ziet de verschillende vormen en al die unieke vormen maken samen jouw gezicht. Je kleintje is dan nu ook in staat om jouw gezicht te herkennen. Je zult merken dat hij dan ook steeds meer gaat glimlachen wanneer hij jou ziet.

Speeltjes boven de box

Je kleintje heeft steeds beter door dat zijn handen dienen om iets vast te pakken. Je kunt dit stimuleren door speeltjes boven bijvoorbeeld de box te hangen. Tip: doe dit op borsthoogte, niet op ooghoogte. Zo maak je het makkelijker voor je baby om voor de speeltjes te grijpen. Wil je het extra leuk maken voor jouw baby? Kies dan voor speeltjes die ook geluid maken als je ze vastpakt. Bijvoorbeeld een beestje die een piep geeft als je erin knijpt. Zo gaat je kleintje ook begrijpen waar geluid vandaan komt. En kies natuurlijk voor lekkere felle kleuren voor de speeltjes. Doordat jouw kleintje steeds beter kan zien, zal hij dit zeker waarderen. Vergeet natuurlijk niet je kleintje aan te moedigen om de speeltjes te pakken. En heel enthousiast te reageren als het hem gelukt is.

Hoeveel slaapt een baby van 11 weken?

Je baby slaapt met 11 weken gemiddeld zo’n 10 uur ’s nachts en 5 uur overdag. Hij heeft als het goed is inmiddels een aardig dag- en nacht ritme te pakken. Het kan natuurlijk zijn dat jouw kind dat ritme nog niet onder de knie heeft. In dat geval is het een kwestie van geduld hebben. Ook jouw baby zal uiteindelijk beter of langer achter elkaar door gaan slapen in de nacht. Slaapt jouw kindje onder een dekentje? Zorg wel dat je een babydeken gebruikt en geen dekbed. Een dekbed kan namelijk gevaarlijk zijn en voor verstikking zorgen. Een babydeken is zo ontwikkeld dat jouw kindje ook kan blijven ademen als hij per ongelijk met zijn hoofd onder de dekens terecht komt.

Babyslaapzak voor onrustige baby’s

Slaapt jouw baby in een babyslaapzak? Een babyslaapzak is met name een uitkomst voor bewegelijke baby’s. Het kan je kleintje helpen om rustiger te liggen. En hopelijk beter door te slapen. Als je merkt dat je kleintje onrustig is tijdens het slapen, kun je hem ook iets geven om vast te houden. Zijn reflexen zullen dingen willen grijpen, dus iets in zijn handen kan hem echt helpen troosten. Je kunt bijvoorbeeld een doek zoals een mousseline, kiezen en hier een knoop in maken.

Ontwikkelsprongetje

Rond de 11 weken (afhankelijk van wanneer jouw uitgerekende datum was) zal jouw kleintje weer een sprongetje krijgen. Je herkent dit aan zijn humeurige gemoedstoestand. Ook is je baby misschien wat hangeriger dan normaal en huilt hij wat meer. Dit kan even een lastige periode zijn voor jou als moeder. Je ziet namelijk dat je kleintje even niet zo lekker in zijn vel zit. En je kunt er niets aan doen om dat te veranderen. Daarnaast is het voor mama ook niet heel lekker om een jengelende baby om je heen te hebben. Maar inmiddels weet je dat de sprongetjes voor een goed doel zijn. De hersenen van je kindje ontwikkelen namelijk in volle gang. Straks zul je merken dat jouw kleine baby weer allemaal nieuwe dingen kan. En dat betekent dat jij straks ook weer allemaal leuke dingen met jouw kleintje kunt ondernemen.

Verkouden baby’s

Gaat jouw kleintje nu naar op de opvang? Dan is de kans groot dat hij zijn eerste verkoudheid al te pakken heeft. Je kleintje heeft nog geen enkele weerstand opgebouwd in de eerste weken van zijn leven, want hij is nog niet eerder in aanraking gekomen met griepjes of virusjes. Nu hij de hele dag tussen de kinderen op de opvang is, is het onvermijdelijk dat hij ook in aanraking komt met kindjes die verkouden zijn. En dan is jouw kleintje extra vatbaar. Het eerste jaar op de opvang zal hij van het ene griepje in het andere terecht komen. Gelukkig echt niet allemaal heel ernstig. Maar een neusspray zal nu wel van pas komen. Ook voor jou zal het even bikkelen zijn, want ook jij zal ineens een hoop griepjes en virussen oppikken. De kans is groot dat ook je het eerste jaar veel ziek bent. Je moet er even doorheen, het hoort er helaas bij.

Jouw leven met jouw baby van 11 weken oud

Jouw leven is waarschijnlijk compleet anders dan vóór je een baby had. Waar je vroeger nog spontaan dingen kon gaan ondernemen, moet je nu alles plannen. En dat kan best even wennen zijn. Zeker nu jouw ‘normale’ leven langzaam weer op gang komt. Spontaan een borrel na het werk? Vergeet het maar, de kleine moet worden opgehaald van de kinderopvang. Maar ook als je nog thuis bent met jouw kleintje, zul je een dagschema moeten maken. Even een snelle boodschap is tegenwoordig een hele onderneming en kan alleen tussen de voedingen door. Kortom, zo’n baby heeft jou omgevormd tot een ware plan koningin.

Zwangerschapsdementie

Waarom deed ik de koelkast nou ook alweer open? En wat wilde ik nou van boven halen? De kans is groot dat je regelmatig echt géén idee meer hebt wat je nou eigenlijk wilde pakken of ging doen. Herken je deze vergeetachtigheid? Dat wordt zwangerschapsdementie genoemd. Een zwangerschapskwaal die veroorzaakt wordt door de hormonen die nog door jouw lijf stromen. Wat de functie is van deze vergeetachtigheid, weten de experts eigenlijk niet. Waarschijnlijk heeft het te maken met dat jouw hoofd nu helemaal vol is met de zorgen voor jouw baby. En dat andere dingen daardoor naar de achtergrond worden verdrongen. Heel vervelend natuurlijk. Om te voorkomen dat je alles vergeet, kun je gaan werken met lijstjes. En probeer je brein te trainen.

Me-time

Het leven met een kleintje draait vaak geheel om de baby. Daarnaast wil je natuurlijk ook tijd doorbrengen met je partner. Je vriendinnen vragen misschien om af te spreken. En als je weer aan het werk bent, heb je daar met collega’s te maken. Waar is die me-time in alles? Die moet je zelf maken! Regel een ochtend een oppas, bijvoorbeeld je moeder, en ga doen waar jij zin in hebt. Wil je de hele ochtend op de bank hangen met een boek of een serie op tv? Doe dat dan lekker.

Doen met jouw baby van 11 weken oud

Nu je kleintje dingen kan onderscheiden met zijn ogen, zal hij ook de contouren van jouw vingers kunnen zien. Het is dus leuk om daarmee te gaan spelen. Maak bijvoorbeeld met jouw wijs- en middelvinger een poppetje en speel het spelletje ‘komt een muisje aangelopen’. Beweeg je vingers over zijn lijf en kriebel op verschillende plekjes. Zijn nekje, oortjes, wangetjes. Laat hem iedere keer dat je opnieuw begint jouw vingers weer zien. En begin iedere keer op een andere plek op zijn lijfje. Van zijn buik naar zijn nek of van zijn arm naar zijn oortje. Wanneer je kleintje doorheeft hoe dit spelletje werkt, zal hij het prachtig vinden.

Mama en baby yoga

Je kunt eens een mama en baby yoga klas proberen. Hierbij hoef je geen oppas te regelen, want je neemt je kleintje gewoon mee naar de yoga les. Zo ben je niet alleen samen, maar kun jij ondertussen weer wat spieren trainen tijdens de yoga les. Kijk eens of er bij jou in de buurt een yogales wordt georganiseerd. Zo leer je ook gelijk andere (nieuwe) moeders bij jou in de buurt kennen.

Voorlezen

Je kindje kan beter zien als hij 11 weken oud is. Ook zijn zijn hersenen constant in ontwikkeling. Om dit te stimuleren kun je starten met het voorlezen van boekjes aan je kindje. Kies vrolijk gekleurde boekjes, met bijvoorbeeld tekeningen. Je kunt ook voelboekjes gebruiken. Zo kan je kindje ook van alles voelen en vastpakken terwijl jij vertelt wat er in het boek te zien is.

Op naar de volgende stap : baby 12 weken oud