Baby 11 weken

Baby 11 Weken oud

Jouw baby van 11 weken wordt steeds sterker. Zijn nek- en rugspieren zijn inmiddels zo sterk dat hij zijn hoofd steeds beter omhoog kan houden. Ook zijn zicht is weer beter en dit alles betekent dat jij nieuwe dingen kunt gaan ontdekken met jouw kleintje. 

 

Zelf zijn hoofdje omhooghouden

Nu je baby 11 weken oud is, worden ook de spieren in zijn rug en nek steeds sterker. Je zult dan ook merken dat het voor jouw kleintje steeds gemakkelijker wordt om zijn hoofd recht op zijn nekje te houden. Waar zijn hoofd in het begin absoluut te zwaar was, hoef je nu steeds minder zijn hoofd te ondersteunen. Maar pas wel op, want zijn hoofd is nog steeds af en toe wat wiebelig op zijn nek en zijn spieren kunnen een behoorlijke klap krijgen als jouw kleintje het gewicht ineens niet meer kan dragen en zijn hoofdje opzij klapt. Blijf zijn hoofd voor de zekerheid komende tijd dus nog ondersteunen.

 

Jouw baby van 11 weken oud: 

  • Kan jouw gezicht herkennen
  • Krijgt een steeds sterkere nek
  • Wordt steeds actiever met zijn benen als hij op zijn buik ligt
  • Gaat steeds meer verschillende kleuren zien 

 

Ontwikkeling van jouw baby van 11 weken oud

Rond de 11 weken (afhankelijk van wanneer jouw uitgerekende datum was) zal jouw kleintje weer een sprongetje krijgen. Je herkent dit aan zijn humeurige gemoedstoestand. Ook is je baby misschien wat hangeriger dan normaal en huilt hij wat meer. Dit kan even een lastige periode zijn voor jou als moeder, want je ziet dat je kleintje even niet zo lekker in zijn vel zit en je kunt er niets aan doen om dat te veranderen. Daarnaast is het voor mama ook niet heel lekker om een jengelenede baby om je heen te hebben. Maar inmiddels weet je dat de sprongetjes voor een goed doel zijn. De hersenen van je kindje ontwikkelen namelijk in volle gang en straks zul je zien dat jouw kleine baby weer allemaal nieuwe dingen kan. En dat betekent dat jij straks ook weer allemaal leuke dingen met jouw kleintje kunt ondernemen. 

Je baby gaat steeds beter zien. Hij kan steeds meer kleuren en tinten onderscheiden en zijn ogen gaan steeds beter samenwerken. Daardoor kan hij beter focussen en dus ook kleinere onderdelen onderscheiden. Zo kan hij bijvoorbeeld ook alle losse dingen op jouw gezicht herkennen. Je neus, ogen, wenkbrauwen, mond en oren. Hij ziet de verschillende vormen en al die unieke vormen maken samen jouw gezicht. Je kleintje is dan nu ook in staat om jouw gezicht te herkennen. Want al die verschillende vormen samen, maken het gezicht van mama. Je zult merken dat hij dan ook steeds meer gaat glimlachen wanneer hij jou ziet. Een keerzijde is, dat hij ook andere gezichten beter kan zien en kan herkennen dat dit niet papa of mama zijn. En dat zorgt voor wat lichte paniek. Je merkt nu dan misschien ook wel voor het eerst wat eenkennigheid van jouw baby, richting mensen die hij niet kent of niet vaak ziet. 

Gaat jouw kleintje nu naar op de opvang? Dan is de kans groot dat hij zijn eerste verkoudheid al te pakken heeft. De weerstand van je baby is nog heel laag. Hij heeft nog geen enkele weerstand opgebouwd in de eerste weken van zijn leven, want hij is nog niet in aanraking geweest met griepjes of virusjes. Nu hij de hele dag tussen de kinderen op de opvang is, is het onvermijdelijk dat hij ook in aanraking komt met kindjes die verkouden zijn. En dan is jouw kleintje extra vatbaar. Het eerste jaar op de opvang zal hij van het ene griepje in het andere griepje terecht komen. Gelukkig echt niet allemaal heel ernstig. Maar de neusspray zal nu wel van pas komen. Ook voor jou en je partner zal het even bikkelen zijn, want ook jullie zullen ineens een hoop griepjes en virussen oppikken. De kans is groot dat ook jullie het eerste jaar veel ziek zijn. Je moet er even doorheen, het hoort er helaas bij. Alle ouders zullen dit nog herkennen van het eerste jaar kinderopvang.

Je baby slaapt met 11 weken gemiddeld zo’n 10 uur ’s nachts en 5 uur overdag. Hij heeft inmiddels een aardig ritme te pakken in dag en nacht. Het kan natuurlijk zijn dat jouw kind dat ritme nog niet onder de knie heeft. In dat geval is het een kwestie van geduld hebben, ook jouw baby zal uiteindelijk beter gaan slapen in de nacht. Slaapt jouw kindje nog onder een dekentje of slaapt hij in een babyslaapzak? Een babyslaapzak is met name een uitkomst voor bewegelijke baby’s die zichzelf constant onder hun dekentje vandaan bewegen. Heb jij een kleintje die lekker rustig blijft liggen in zijn slaap, dan kun je uiteraard ook het babydekentje blijven gebruiken. Zorg wel dat je een babydeken gebruikt en geen dekbed. Een dekbed kan namelijk gevaarlijk zijn en voor verstikking zorgen, terwijl een babydeken zo ontwikkeld is dat jouw kindje ook kan blijven ademen als hij per ongelijk met zijn hoofd onder de dekens terecht komt. 

 

Jouw leven met jouw baby van 11 weken oud

Jouw leven is waarschijnlijk compleet anders dan vóór je een baby had. Waar je vroeger nog spontaan dingen kon gaan ondernemen, moet je nu alles plannen. En dat kan best even wennen zijn. Zeker nu jouw ‘normale’ leven langzaam weer op gang komt. Even een spontane borrel na het werk? Vergeet het maar, de kleine moet worden opgehaald van de kinderopvang. Maar ook als je nog thuis bent met jouw kleintje, zul je ineens een dagschema moeten maken. Even een snelle boodschap is tegenwoordig een hele onderneming en kan alleen tussen de voedingen door. Kortom, zo’n baby heeft jou omgevormd tot een ware plankoningin. 

Waarom deed ik de koelkast nou ook alweer open? En wat wilde ik nou van boven halen? De kans is groot dat je met regelmaat staat te staren naar een koelkast of net de trap op bent gerend en dat je echt géén idee meer hebt wat je nou eigenlijk wilde pakken of ging doen. Herken je deze vergeetachtigheid? Dan heb je last van zwangerschapsdementie. Een hele fijne zwangerschapskwaal die veroorzaakt wordt door de hormonen die nog door jouw lijf stromen. Wat de functie is van deze vergeetachtigheid, weten we niet. Waarschijnlijk heeft het te maken met dat jouw hoofd nu helemaal vol is met de zorgen voor jouw baby en dat andere dingen daardoor naar de achtergrond worden verdrongen. Heel vervelend natuurlijk. Het enige wat je eraan kunt doen is werken met lijstjes en proberen je brein te trainen. Helaas zijn er een hoop moeders met oudere kinderen die beweren dat de zwangerschapsdementie nooit meer helemaal is weggegaan. Maak je borst dus maar nat voor de komende jaren. Je gaat nog vaak doelloos staren naar je koelkast. 

 

Doen met jouw baby van 11 weken oud

Nu je kleintje dingen kan onderscheiden met zijn ogen, zal hij ook de contouren van jouw vingers kunnen zien. Maak met jouw wijs- en middelvinger een poppetje en speel het spelletje ‘komt een muisje aangelopen’. Beweeg je vingers over zijn lijf en kriebel op verschillende plekjes. Zijn nekje, oortjes, wangetjes. Laat hem iedere keer dat je opnieuw begint jouw vingers weer zien en begin iedere keer op een andere plek op zijn lijfje. Van zijn buik naar zijn nek of van zijn arm naar zijn oortje. Wanneer je kleintje doorheeft hoe dit spelletje werkt, zal hij het prachtig vinden. 

 

Op naar de volgende stap : baby 12 weken oud