Baby 12 maanden

12 Maanden oud

Hoera! Jouw baby is geen baby maar, maar een echte dreumes. Hij is 1 jaar en dat is een geweldige mijlpaal voor jou én voor hem! Dat hij geen baby meer is, merk je aan zijn complete ontwikkeling. Sommige kleintjes beginnen nu snel met lopen en zullen hun eerste bewuste woordjes ten gehore gaan brengen. 

Koemelk

Nu je baby 12 maanden oud is, kun je hem koemelk gaan geven in plaats van borstmelk of kunstvoeding. Als je nog borstvoeding gaf, dan kun je nu echt met een gerust hart gaan afbouwen. Je hebt het superknap gedaan! Een jaar borstvoeding is niet niks. Maar je hebt een geweldige basis gelegd voor het immuunsysteem van jouw kind. Wil je er toch nog mee doorgaan, dan kan dat natuurlijk ook. Er is niets mis met jouw borstvoeding, sterker nog, het is nog steeds hartstikke gezond. Kies dus voor wat jij wilt en wat goed voelt voor jou. Poedermelk kan wel een enorm calorierijk tussendoortje zijn. Koemelk of opvolgmelk kunnen dus een beter alternatief zijn, om ervoor te zorgen dat jouw kleine niet veel calorieën binnenkrijgt.   

Jouw baby van 12 maanden oud: 

  • Kan de avondmaaltijden meedoen met papa en mama
  • Gaat waarschijnlijk snel zijn eerste woordje zeggen
  • Kan goed in zijn handjes klappen
  • Kan normale koemelk gaan drinken 

Ontwikkeling van jouw baby van 12 maanden oud

Jouw kleine van 12 maanden heeft moeite met zichzelf te bedwingen wanneer hij iets ziet wat hij héél graag wil ontdekken. De aantrekkingskracht van een knop op de televisie kan bijvoorbeeld zo sterk zijn, dat hij er gewoon op moet drukken. Hoe vaak je ook hebt gezegd dat het niet mag. Jouw kind begrijpt nu heus wel wat ‘nee’ betekent, maar heeft nog moeite met actie en reactie aan elkaar te koppelen. Dus als jij voor de honderdste keer nee roept, wordt dan niet direct boos wanneer hij toch doorzet, maar doorbreek zijn trance van het moeten doen. Haal hem weg uit de situatie en leg rustig uit dat op dat knopje drukken echt niet mag. Uiteindelijk volgt het gewenste gedrag echt wel, maar je zult een lange adem moeten hebben.

Sommige dreumesen kunnen vanaf 1,5 jaar beginnen met hun zindelijkheidstraining en nu je kleintje 12 maanden is, merk je al dat zijn plasgedrag verandert. Het wordt makkelijker voor hem om zijn urine op te houden en hij wordt zich er langzaam bewust van dat hij plast. Met name in bad is dit een mooi spelletje natuurlijk. Net als poepen in bad. Het is waarschijnlijk niet jouw favoriete moment dat hij bezig is met bewust plassen en poepen, maar het hoort allemaal bij zijn ontdekkingstocht. En, hoe eerder jouw kleintje zijn bewustzijn heeft betreft plassen en poepen, hoe groter de kans dat hij eerder zindelijk zal zijn. 

Naast dat je kunt stoppen met melk, kan jouw kindje nu ook mee-eten met de avondmaaltijd. Je hoeft dus geen aparte maaltijden meer te koken. Sterker nog, een hoop kinderen zullen vanaf deze leeftijd niet eens meer iets anders willen eten dan wat papa en mama eten. Pas wel nog steeds op met gekruid eten of te veel zout in het eten. Een gezonde maaltijd voldoet aan de standaarden van de schijf van vijf: groenten, eiwitten en koolhydraten. 

Met 12 maanden wil jouw kleintje nóg liever dingen zelf doen. En daarbij zal hij vaak moeten concluderen dat hij helaas nog niet alles zelf kan. De frustratie van die conclusie kan regelmatig leiden tot flinke driftbuien. Ook wanneer hij heel graag iets wil en het niet mag van jou. Dacht jij dat jouw kind nooit krijsend op de grond zou gaan liggen in de supermarkt, dan is dit het moment dat je erachter komt dat ook jouw kind dit kan. De vraag is, hoe ga je om met dit soort driftbuien? Boos worden heeft geen zin, maar jouw kind uit de situatie halen wel. Laat hem kalmeren en help hem daarna met hetgeen zijn driftbui veroorzaakte. Het is soms even slikken, maar ook de driftbuien zijn een fase, die vanzelf weer over zal gaan.

Nu de mening van jouw dreumes steeds sterker wordt en zijn drang om te ontdekken ook, kun je bijna niet meer zonder traphekje. Een kindje van 1 jaar kan nog geen gevaar inschatten. En daarnaast doet hij heel graag na wat hij papa en mama ziet doen. Hij zal er dus totaal geen besef van hebben dat het niet verstandig is om die trap op of af te kruipen, met alle gevolgen van dien. Zorg er dus voor dat je jouw kindje, die nu ook steeds sneller wordt, tegen zichzelf beschermt door een traphek te plaatsen bij iedere trap waar hij vanaf kan vallen. Wil je niet boren in je muren? Dan heb je ook traphekjes die je tussen de muur en de trap in kunt klemmen. Onderzoek de mogelijkheden, want een ongeluk zit helaas in een klein hoekje en dat wil je natuurlijk kosten wat kost voorkomen.

baby 12 maanden ontwikkeling

Jouw leven met jouw baby van 12 maanden oud

Misschien droom jij inmiddels van een mooie gezinsuitbreiding. Nu jouw oudste 1 jaar is, ben je wellicht toe aan een nieuwe zwangerschap. Leuk! Maar als je er nog even niet aan moet denken, is daar natuurlijk ook niets mis mee. De ene ouder beleeft het eerste jaar van zijn kind heftiger of intenser dan de ander. En sommigen willen graag meer tijd met hun eerste kind, voor zij een tweede krijgen. En het kan natuurlijk ook zo zijn dat je helemaal geen tweede kind wilt. Laat je in ieder geval niet opjagen door je omgeving. Nu jouw eerste kleintje een jaar oud is, zul je namelijk af en toe de vraag krijgen of er nog een tweede komt. Sommige mensen kunnen zich nou eenmaal niet bedwingen, hoe vervelend veel vrouwen die vraag ook vinden. 

Doen met jouw baby van 12 maanden oud

Waarschijnlijk is jouw kind vreselijk verwend met zijn verjaardag en heeft hij ineens een berg speelgoed waar hij mee kan spelen. Speelgoed blijft het langste leuk, wanneer je het regelmatig even opbergt en zo nu en dan weer uit de kast pakt. Op die manier heeft hij iedere keer weer ‘nieuw’ speelgoed waar hij vol enthousiasme mee zal spelen. Speel regelmatig met hem mee, want samenspelen is natuurlijk veel leuker dan alleen. Hoe leuk dat speelgoed ook is. De kans is groot dat jouw kleintje nog helemaal niet zo lang in zijn eentje kan spelen. 

Wat je kind ook heel leuk vindt, is hetzelfde doen als wat jij doet. Speel dus niet alleen met hem mee, maar betrek hem ook bij wat jij doet. Ga je koken, bedenk dan een manier waarop hij jou kan helpen. Simpele dingen als was in de wasmachine stoppen zijn voor hem een heerlijke bezigheid, waarbij je hem direct leert dat hij een handje kan helpen in het huishouden. Win-win dus!  

Met de buggy kan je ook samen op stap en genieten van de natuur of het mooie weer.