Baby 4 weken
May 8, 2020- Auteur: Kurt Bijl /
- Laatste update: May 8, 2020 /
- Hoe doen we onze research ?
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
0
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
Gefeliciteerd, je hebt een baby van bijna een maand oud. Zowel jij als je baby hebben enorme veranderingen doorgemaakt de afgelopen 4 weken. En er staan er nog meer te wachten. Wil je weten wat je kunt verwachten met een baby van 4 weken oud? We zetten alles over de ontwikkeling van je baby, de veranderingen in jouw lijf en diverse tips en en adviezen graag voor je op een rij.
Je zult je waarschijnlijk veel zekerder voelen met je baby dan toen deze net geboren was. Je leert je kleintje elke dag beter kennen. En het voeden, boertjes laten, luiers verschonen en baden zullen je steeds makkelijker afgaan. Daar mag je best even trots op zijn! Bij je baby van 4 weken zul je merken dat hij steeds meer wil communiceren om duidelijk te maken wat hij precies wil. En jij zult steeds duidelijker aan je kindje zien wat hij nodig heeft. Het is trouwens goed om niet te vergeten dat elke baby in zijn eigen ritme ontwikkelt. Vergelijk je baby dus niet met een andere. En voel je niet onzeker als je baby zich in een ander ritme ontwikkelt, hij neemt de tijd die hij nodig heeft.
Per 24 uur zal je baby nog steeds zo’n 16 – 18 uur slapen. Je zult merken dat je baby waarschijnlijk nog niet de hele nacht doorslaapt. Dit is normaal. Over het algemeen doet je baby verschillende slaapjes overdag en één of twee langere slapen gedurende de nacht. Zolang je baby goed groeit kun je hem zo lang laten slapen als hij wilt. Zo krijg jij ook voldoende rust.
Het kan zijn dat je het wiegje van de baby bij jou op de kamer hebt staan. Dit is handig zodat je je kindje snel kunt pakken als hij bijvoorbeeld gevoed wil worden. Slaapt je baby in zijn eigen kamer of wil je dat je baby met 4 weken op zijn eigen kamer gaat slapen? En wil je toch een oogje op je baby houden? Dan kun je eventueel een babyfoon gebruiken.
Er zijn verschillende varianten op de markt verkrijgbaar. Een babyfoon zonder camera zorgt ervoor dat je perfect alle geluiden uit de kamer van jouw baby kunt volgen. Wil je kunnen zien hoe jouw kindje in bed ligt? Kies dan voor een babyfoon met camera. Jij kunt dan op een schermpje meekijken, omdat je de camera van de babyfoon op jouw kleintje richt. En als je helemaal voorbereid wilt zijn op de toekomst, wanneer jouw kleintje gaat draaien en bewegen in bed, dan kun je ook kiezen voor een babyfoon met een draaiende camera. De draaiende camera van de babyfoon volgt automatisch, of handmatig de bewegingen van jouw baby.
Jouw kleintje kan natuurlijk nog niet praten. En huilen is dan ook de enige manier waarop hij met jou kan communiceren. En dat doet hij dan ook veel. Maar als je goed luistert, zul je merken dat ieder huiltje anders is. En dat hij dus met ieder huiltje iets anders aan jou vraagt. Herken jij de verschillende soorten huiltjes al? Is het huiltje van jouw baby smekend, kort en laag als hij wil aangeven dat hij honger heeft? En heeft jouw kleintje ook een dreinend huiltje als hij zich verveeld en iets wil gaan doen? En wat is zijn huiltje als hij graag wil dat je hem oppakt en vasthoudt? Ken jij de verschillen nog niet? Dat is niet erg. Dat leer je vanzelf door goed te luisteren of je de verschillen herkent. En daarna te ontdekken waarmee je hem tot rust kunt brengen. Op een gegeven moment wordt het gemakkelijker voor jou om in te spelen op zijn vraag.
Je baby zal steeds beter gaan horen. Hij kan dan ook schrikken van harde knallen. Of onverwachte geluiden zoals het dichtslaan van een deur. Er zijn ook geluiden die je kleintje waarschijnlijk prettig vindt en die hij herkent van zijn tijd in de baarmoeder. Je kunt merken dat je kleintje rustig wordt als hij bijvoorbeeld het geluid van een stofzuiger hoort of een föhn. Eentonige geluiden vind je kindje rustgevend en kunnen hem helpen in slaap te vallen.
Wanneer je baby 4 weken oud is, gaat hij misschien zijn eerste geluidjes maken. Als je tegen hem praat, zal hij op zijn eigen manier zijn best gaan doen om terug te praten. Nu zijn dit nog een soort harde kreetjes. Maar het ontdekken van zijn stembanden vindt jouw kleintje heerlijk. Praat dus vooral veel met je baby, dan kan hij lekker terug praten met zijn eigen geluidjes. Weet je niet goed wat je tegen je baby moet zeggen? Je kunt bijvoorbeeld omschrijven wat je aan het doen bent op dat moment. Of leg uit wat jullie die dag allemaal samen gaan doen.
Naast huilen maakt je baby van 4 weken ook allerlei bewegingen die duidelijk kunnen maken wat hij wil. Vind je baby iets leuk? Dan kan hij gaan kirren van plezier. En als hij moe is, zal je kleintje waarschijnlijk in zijn ogen wrijven en kan je merken dat hij zijn hoofd van je wegdraait. Ook kan hij hard huilen als hij overgestimuleerd is en bijvoorbeeld wil slapen. Het is belangrijk om de signalen van slaap te herkennen. Je wilt tenslotte voorkomen dat hij over zijn slaap heen raakt. Dan wordt je baby waarschijnlijk alleen maar nog chagrijniger en huilerig.
Wat je van tevoren misschien niet ingecalculeerd had, was dat je vier weken na de bevalling opnieuw kwaaltjes krijgt. Kwaaltjes waar je eerder geen last van had. Zo kun je nu ineens zweetaanvallen hebben. Als een vrouw in de overgang zit je te wapperen met een krant voor je gezicht omdat je het zo warm hebt. Je hebt vast iemand wel eens horen zeggen: “Negen maanden op, negen maanden af”. En dat is echt waar. Jouw lichaam is nog volop aan het ontzwangeren. Alle zwangerschapshormonen moeten jouw lichaam nog uit. En dat kan er helaas voor zorgen dat je nu ineens overvallen wordt door opvliegers. Ook kun je mogelijk vaker moeten plassen om te zorgen dat het vocht van je zwangerschap allemaal uit je lichaam gaat.
Heb je een keizersnede gehad? Ook dan zul je nog verschillende ongemakken ervaren. Zo mag je nog steeds niets zwaarders dan 5 kilo tillen. Ook zul je tijdens een wandeling merken dat dit vermoeiender is dan verwacht. Dit komt omdat je je conditie weer moet opbouwen. Je zult merken dat de bloederige afscheiding gestopt is als je baby 4 weken oud is. Mocht er toch nog wat vocht of bloed uit de wond komen, dan kun je dit met de douche schoonmaken. Om je kleren te beschermen kun je de won met een droog gaasje bedekken. Maak je geen zorgen om je wond. Deze is sterk genoeg en je kunt er een beetje met je platte hand tegenaan drukken als je last hebt tijdens het lachen of hoesten.
Wat doe jij eigenlijk allemaal op een dag? Is het jou al gelukt om voor 11 uur ’s ochtends te ontbijten, douchen en Je aan te kleden? Of kon jij op tijd de deur uitgaan om een boodschap te doen? Het is normaal als dit niet lukt. Want wat kun je druk zijn met de verzorging van zo’n kleintje. De dagen vliegen voorbij. En aan het eind van de dag kun je je afvragen wat je nou eigenlijk hebt gedaan op zo’n dag. Misschien dacht je voor de geboorte van jouw baby dat je ‘tijd over’ zou hebben als de kleine zoveel slaapt. Maar niets is minder waar. Zorgen voor een kleine baby is meer dan een fulltime taak. En er zullen nog heel wat dagen voorbijgaan waarbij je geen moment voor jezelf hebt gehad. Voel je je vooral niet schuldig als je minder op een dag hebt gedaan dan je vooraf had gepland. Dit is heel normaal.
Als je borstvoeding geeft, kan dit het moment zijn om te starten met kolven. Door regelmatig te kolven, kun je een voorraadje melk creëren. Hierdoor krijg jij wat meer vrijheid. Jij bent tenslotte niet steeds degene die de baby hoeft te voeden. Je kleintje kan ook rustig wennen aan de fles. Misschien wil hij er in het begin niets van weten. Dat is heel begrijpelijk, want je baby is tenslotte gewend aan jouw borst. Laat je kleintje wennen aan de overgang en forceer niets. Lukt het niet in één keer? Probeer het morgen gewoon weer opnieuw.
Ook voor je partner kan het fijn zijn om een keer een flesje te geven en die binding tijdens een intiem moment met de kleine te voelen. Soms wordt aangeraden om de eerste fles door iemand anders dan de moeder te laten geven. Zo ruikt de kleine namelijk niet jouw lichaamsgeur en borst. Wil je advies bij het kolven? Vraag een lactatiekundige dan hoe je dit het beste kunt doen.
Doordat je baby steeds groter wordt en dus zwaarder, kan ook rugpijn om de hoek komen kijken. Je lichaam is nog aan het herstellen. En een gewicht wat je voor de zwangerschap zonder problemen kon optillen, kan je nu een vervelende rugpijn opleveren. Graag delen we dus wat tips. Als je je kindje wilt oppakken, is het goed om door je knieën te zakken en je rug recht te houden. En niet je middel te buigen. Voorkom ook zoveel mogelijk dat je je baby op je heup laat rusten. Dit bezorgt je alleen maar meer pijn. En als je je kindje in je armen houdt, probeer je armen dan af te wisselen. Hiermee vermijd je dat één kant meer ontwikkelt raakt dan de andere kant. Denk er ook eens aan om je baby in een draagdoek te dragen, in plaats van in je armen.
Doordat je je baby elke dag ziet, valt jou misschien niet direct op hoeveel je kleintje gegroeid is. Kijk nog eens terug naar de foto’s van de eerste week, toen je baby net geboren was. Zie jij ook hoe groot het verschil is? Gedurende het eerste levensjaar van je baby gaan de ontwikkelingen enorm snel. Het is daarom een leuk idee om dit vast te leggen. Maak hiervoor bijvoorbeeld elke maand een foto van je kindje op dezelfde manier. Leg hem bijvoorbeeld op hetzelfde kleedje of leg dezelfde knuffel naast hem. Ook kun je een krijtbord, een letterbord of een kaart naast je baby leggen waarom staat hoe oud hij is. Vervolgens maak je een foto vanaf hetzelfde standpunt. Na een jaar heb je dan 12 maand foto’s, waarop je heel duidelijk de ontwikkeling kunt zien van jouw kleintje. Een geweldige herinnering voor later. Nu jouw kleintje bijna 1 maand oud is, kun je de eerste foto maken.
Waar je met je baby van 3 weken bent begonnen met het op zijn buik leggen, gaat dit natuurlijk door als je baby 4 weken oud is. Je zult merken dat je kindje steeds meer aan deze houding gewend raakt. Hij begint te merken dat het zogenoemde tummy-time betekent dat hij even kan spelen. Leg bijvoorbeeld een speeltje voor hem dat hij kan zien als hij zijn hoofd optilt. Maak er een speelmoment voor jullie samen van.
Als je borstvoeding geeft, ben je mogelijk nog niet weggeweest zonder je kindje. Maar ook als je de fles geeft, kun je de eerste weken graag constant bij je kleintje willen blijven. Als je baby 4 weken oud is, is het mogelijk een goed moment om eens aan een uitje zonder baby te denken. Ga bijvoorbeeld even lekker naar de kapper. Of spreek met een vriendin af op een terrasje om een drankje te drinken. Een ander idee is een etentje buiten de deur met je partner. Zo genieten jullie weer even van een moment met z’n twee. Lukt het alleen om de hele avond niet over de kleine te praten?
Wat staat je met een baby van 5 weken te wachten? We zetten het voor je op een rij.