Je baby leren zitten doe je met deze tips

Ieder kind ontwikkelt zich op zijn of haar eigen tempo. Leren kruipen, lopen, zitten en staan gebeurt daarom niet altijd op dezelfde leeftijd. Natuurlijk gaat de ontwikkeling hiervan deels vanzelf, maar je kunt de ontwikkeling van je kind absoluut stimuleren op een aantal manieren. Wil je een baby leren zitten? Dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen om dit te bevorderen.

Waarom een baby moet leren zitten

Het rechtop zitten is niet iets waar kinderen mee geboren worden. Het is een vaardigheid die ze langzaamaan ontwikkelen naarmate ze ouder worden. Het is echter een heel handige vaardigheid, voor zowel ouder als kind. Daarom zijn er veel ouders die deze capaciteit zo snel mogelijk willen zien ontwikkelen bij het kind.

Allereerst is het voor je dreumes fijn als hij snel zelfstandig kan zitten. Spelen en rondkijken worden daardoor makkelijker gemaakt. Beide zijn erg goed voor de verdere ontwikkeling. Je kind moet namelijk de wereld ontdekken om te kunnen leren. En daarvoor moet hij kunnen zitten. Bovendien is zitten de eerste stap richting kruipen, staan en lopen. Dat alles begint bij het zitten.

Ook jouw leven wordt makkelijker als je kindje leert zitten. Stel je bijvoorbeeld eens hoe fijn het is als je kind kan zitten wanneer je hem in bad doet. Een kind in bad doen kan vermoeiend zijn. Het kost je veel tijd en energie, vooral omdat je kind nog niet zelf kan zitten. Je moet hem of haar dus altijd zelf boven water houden met één hand. Wassen doe je dus met alleen die andere hand en daardoor gaat het heel langzaam. Zodra je kind zelfstandig kan zitten, kun je een badzitje gaan gebruiken en dan wordt je leven een stuk aangenamer. Je kunt er dus niet snel genoeg bij zijn met de ontwikkeling van deze vaardigheid!

Wanneer een kind kan leren zitten

Een kind leert snel en goed, maar met name het eerste jaar gaat die ontwikkeling ontzettend snel. Nekspieren zijn doorgaans na de eerste vier maanden al genoeg ontwikkeld om zelf het hoofdje omhoog te houden. Een jonge baby kan dit namelijk nog niet zelf. Tussen de vier en zes maanden leert het kind langzaam aan om ook te rollen en op de buik te liggen. Dit is ook de periode waarin je kindje gaat leren om overeind te zitten. Allereerst gebeurt dat met ondersteuning van bijvoorbeeld een kussen of een meubelstuk. Je kunt ook oefenen met rechtop zitten door je kindje op schoot te nemen. Er zijn daarnaast speciale stoeltjes waar je het kind in kan zetten om dat zitten te stimuleren. We noemen dit een babysitter of een babyzitje.

Houd er rekening mee dat het zitten met ondersteuning pas de eerste stap is. Het gaat daarna ongetwijfeld nog wel even duren voor je kind helemaal alleen rechtop kan zitten. Ondersteun hem ondertussen goed en oefen ook met het zelfstandig zitten. De fysieke kracht van je kind kan dan ondertussen genoeg ontwikkelen om het uiteindelijk zelf te doen. Niet alleen fysieke kracht maar ook balans is heel belangrijk bij het leren zitten. Je zult ook merken dat je kind in het begin veel om zal vallen bij het oefenen met zitten. Dit heeft veel met balans te maken. Blijf er altijd bij en houd een oogje in het zeil want door het gebrek aan balans kan je kind omvallen. Op een zachte ondergrond is dat geen probleem maar als je kind op een bank of stoel zit kunnen ze een aardige smak maken.

Forceer het zitten ook nooit. De wervelkolom en nekspieren moeten genoeg ontwikkeld zijn om dit aan te kunnen. Zet je kindje dus niet steeds in de zithouding als hij dit overduidelijk nog niet goed kan hebben.

Hoe je kindje leert zitten

Er zijn verschillende manieren waarop een kind zichzelf leert zitten. Allereerst duwt hij zijn borst omhoog als hij op zijn buik ligt. Hierna draait hij om en duwt hij zichzelf omhoog met de armen in een zittende houding. Een andere manier is vanuit een liggende houding op de buik de knieën intrekken. De baby duwt dan het bovenlichaam over de knieën heen en laat zich vervolgens achterover op de billen vallen. Kinderen leren dit uiteindelijk vanzelf, maar je kunt ze natuurlijk wel begeleiden hierin.

Tip 1: neem je kind op schoot

Ken je dat ouderwetse spelletje van paardjerijden op de schoot nog? Speel dit met je kind. Neem hem of haar op schoot en hobbel licht op en neer. Zet het kindje met zijn gezicht naar jou neer en houd de handjes vast om hem overeind te houden. Een andere optie is om hem vast te houden rond het middel. Die lichte hobbeling helpt je kind realiseren dat hij in deze houding kan zitten. Het vasthouden is nu nog nodig, vooral door de beweging. Het helpt je kind echter wel wennen aan de gedachte en het gevoel van rechtop zitten.

Tip 2: help je kindje rustig omhoog

Ook deze tip is bedoeld om je kind te laten wennen aan de beweging. Je kunt het kind op zijn rug leggen en langzaam aan de armpjes omhoog trekken naar een zittende houding. Let op! Doe dit alleen als de nekspieren goed ontwikkeld zijn en trek heel voorzichtig. Als je kindje het niet fijn vindt, leg hem dan direct weer op zijn ruggetje neer. Het kan zijn dat dit een beetje pijn doet omdat de spiertjes nog niet helemaal goed ontwikkeld zijn.

Tip 3: leg je kindje op zijn buik

Het klinkt een beetje flauw, maar het helpt om je kindje steeds weer op zijn buik te leggen leer je hem de spieren te trainen die hij nodig heeft om te zitten. Eerst zal hij gaan kruipen en rollen maar dit zijn allemaal handige trainingen om uiteindelijk te leren zitten. Leg hem natuurlijk wel altijd op een schone en zachte ondergrond zodat het niet erg is als hij een beetje rolt en valt af en toe.

Kan je dreumes inmiddels zelf zitten? Help hem dan ook wennen aan deze houding door zijn handjes vast te houden. Wanneer je kind eenmaal doorheeft dat hij kan zitten, begint namelijk de ontwikkeling van de balans. Dit is minstens zo belangrijk voor een evenwichtig en gezond kind. Je kunt hem ook verder stimuleren door samen spelletjes te spelen wanneer hij rechtop zit.

Leren staan en lopen

Het zitten is bovendien slechts één stap in de ontwikkeling van het kind. Kan jouw baby eindelijk zitten? Dan gaat het niet lang duren voor hij gaat proberen op te staan. Doorgaans leren kinderen dit door zichzelf op te trekken aan de rand van een tafel of stoel. Vanuit hier gaan ze proberen rechtop te staan. De volgende ontwikkeling is als ze langzaam aan stapjes gaan zetten terwijl ze zich ergens aan vasthouden. Je kunt dit stimuleren door hun handjes in jouw handen te nemen. Hierna komt het zelfstandige staan en dan natuurlijk het zelfstandige lopen. Dit alles gebeurt heel snel op elkaar!