Baby 6 maanden

6 Maanden oud

Wauw, de tijd is voorbij gevlogen, je baby is nu een half jaar oud! Al voelt het waarschijnlijk nog als de dag van gisteren dat hij geboren werd. Je kleintje heeft enorm veel mijlpalen bereikt inmiddels. Na 6 maanden kan hij al rollen, zitten, brabbelen en nog veel meer. De tijd dat je je kleintje in de box of op zijn speelkleed neerlegde en hij rustig bleef liggen, zijn voorbij. Je baby wordt steeds beweeglijker en is nieuwsgierig om de wereld om hem heen te ontdekken. En misschien komen zijn eerste tandjes nu wel door. Wat staat je deze maand te wachten? 

 

Jouw baby van 6 maanden oud: 

  • Snapt dat ieder voorwerp en ieder ding uniek is en niet allemaal hetzelfde
  • Kan omrollen
  • Brabbelt een taaltje met veel klinkers
  • Lukt het om jouw gezicht te aaien

 

baby 6 maanden

Wat gebeurt er met je baby van 6 maanden?

Je kleintje van 6 maanden is de hele dag druk. Hij kan nu namelijk zowel ver weg als dichtbij goed zien. Ook kan je kleintje reageren op wat je tegen hem zegt en verschillende geluiden maken. En iets vastpakken? Dat is voor je kindje van 6 maanden geen enkel probleem meer. Ook kunnen baby’s rond de 6 ½ maand zelfstandig zitten. Als je kindje nog niet geheel zelfstandig kan zitten, kan hij waarschijnlijk wel al in een kinderstoel zitten. En dat komt goed uit, want hij mag starten met vaste hapjes. Hier kan je baby heerlijk zittend in zijn kinderstoel van genieten.

Eerste hapjes vast voedsel

De grootste mijlpaal van zijn zesde maand is misschien wel dat je nu mag beginnen met echt voedsel. Volgens het voedingscentrum heeft je kleintje vanaf 6 maanden vaste voeding nodig, naast (moeder)melk. Aan alleen borst- of flesvoeding heeft hij nu niet meer voldoende, al moet je dit wel nog een tijd blijven geven. De bijvoeding is dus een extraatje, waarmee jouw baby gaat wennen aan nieuwe smaken en structuren. Ook zal hij moeten leren hoe dat moet, hapjes nemen. De eerste paar keren zal het vast en zeker niet gemakkelijk gaan, maar het is wel heel leuk. Houd je camera dus in de aanslag! De gekke bekken en alle viezigheid die komt kijken bij het geven van vast voedsel is echt een mooi schouwspel om vast te leggen op de gevoelige plaat.

Tandje(s) poetsen

Gemiddeld krijgen baby’s rond de 6 maanden hun eerste tandje. Misschien heeft jouw kleintje er al een (of een paar). Het kan ook zomaar zijn dat je nog een paar maanden geduld moet hebben. Maar zodra die eerste prachtige witte tand verschijnt in dat kleine mondje, is het verstandig om te beginnen met tandenpoetsen. Begin je met vast voedsel voordat de eerste tandjes zijn doorgekomen? Ook dan kun je alvast beginnen met tandenpoetsen. Dit voelt misschien wat overdreven, maar je doet dit met een paar redenen. Allereerst is het natuurlijk slim om jouw kindje nu alvast te laten wennen aan het poetsen. Hoe voelt dat en wat gebeurt er precies? Hoe eerder je jouw kleintje leert dat poetsen bij de routine van de dag hoort, hoe makkelijker het zal zijn als hij wat ouder is. Jong geleerd is oud gedaan! Naast gewenning, is het ook goed voor het tandvlees van je baby, wanneer je regelmatig met een zacht borsteltje het tandvlees masseert. Een mooie basis voor een goed gebit dus!

Spieren blijven ontwikkelen

Niet alleen jouw baby is enorm gegroeid de afgelopen maanden, ook zijn spieren zijn gegroeid en flink sterker geworden. Mogelijk kan je kindje dus deze maand zelfstandig zitten. Ook zijn er baby’s die bij 6 maanden beginnen te kruipen of bewegingen maken die hierop lijken. Wist je dat er zelfs baby’s zijn die zichzelf in een zittende positie kunnen brengen als ze op hun buik liggen? Heb jij zo’n kleine acrobaat thuis? Let er goed op dat je hem niet alleen laat, want voor je het weet is hij de hele kamer door bewogen.

Eerste woordje deze maand?

Heeft jouw kleintje al een woordje gezegd? Dat kan namelijk vanaf nu, maar het is helemaal niet gek als dat nog even op zich laat wachten. Het ene kind zal eerder gaan praten en het andere weer eerder lopen. Een 6 maanden oude baby is in staat om klanken te imiteren, waardoor het lijkt of hij soms al een woordje zegt. En dan met name woorden met veel klinkers zijn voor hem het makkelijkste om na te bootsen. Vaak is het eerste woordje dan ook ‘mama’ of ‘papa’. En dat is natuurlijk wel een erg mooi eerste woord! Al blijft het voorlopig wel een beetje bij gebrabbel. Écht praten komt pas later. Je kleintje is in ieder geval volop bezig om te proberen met jou te communiceren.

Taal begrijpen

Ondanks dat hij zelf nog niet kan praten, begint jouw baby wel steeds meer woorden te begrijpen. Je kunt nu dus spelletjes gaan spelen. Vragen als ‘wat is je leukste speeltje?’ zal hij goed begrijpen. Grote kans dat hij dan ook echt zijn lievelingsspeeltje zal pakken of ernaar op zoek gaat. Door lekker veel tegen je baby te praten, leert hij steeds meer woorden.

Jouw leven met je baby van 6 maanden oud

Je dagelijks leven wordt er vaak allemaal drukker op als je kleintje groter wordt. Hij vraagt meer aandacht en doordat hij beweeglijker wordt, is het ook drukker voor jou. En dan hebben we het nog niet eens over de vaste babyvoeding gehad.

Potjes of zelf koken?

Nu je jouw kleintje vaste hapjes kan gaan aanbieden, vergt dit van jou ook een extra taak. Je kunt niet meer even snel tussendoor een fles of borstvoeding geven, maar je moet echt rustig een momentje zoeken om jouw kleintje te leren wat eten is. Misschien kies jij voor potjes, het kan ook zijn dat je alles zelf wil koken. Het bereiden van die extra maaltijden moet je nu ineens gaan inpassen in jouw toch al drukke schema. Even omschakelen dus. Maar maak je niet druk. Een gezin waar het eten altijd netjes om 18.00 uur op tafel staat en iedereen keurig eet zonder dat er iets op de grond belandt, is een illusie. Bij veel gezinnen loopt echt niet alles altijd op rolletjes en dat is helemaal niet erg. Probeer juist te genieten van jullie georganiseerde chaos!

Nachtrust

Waarschijnlijk heb jij uitgekeken naar het moment dat jouw baby eindelijk doorslaapt. Gemiddeld slaapt een baby vanaf 6 maanden door van ongeveer 19.00 uur tot 7 uur. Zo’n 12 uur aan één stuk dus. Natuurlijk zijn er baby’s die zich niet aan dit gemiddelde houden, maar als jij een kindje hebt dat al een lange ruk kan maken, lucky you! Ben daar maar heel blij mee, een hoop ouders hebben dat geluk helaas niet. Ga zelf ook zo nu en dan lekker op tijd onder de wol. Wissel de eventuele late voeding af met jouw partner, zodat jullie om beurten even een lekkere lange ruk kunnen maken.

Ledikantje voor je baby van 6 maanden

Het wordt aangeraden om ook je baby van 6 maanden nog op zijn rug te laten slapen. Maar je hoeft nu zeker niet je kindje om te draaien als hij tijdens zijn slaap op zijn buik draait. Wel is het belangrijk dat je je kindje niet meer inbakert, als je dit gedaan hebt. Ook moet je voorkomen dat er losse spullen in bed liggen, zoals een kussen of diverse knuffels. Zorg ervoor dat de temperatuur aangenaam is voor je kleintje, zodat hij van een optimale nachtrust kan genieten.

Babycamera voor de nacht

Heb jij een beweeglijke baby in bed die dan weer met zijn hoofd aan de ene kant van het bedje ligt en dan weer aan de andere kant? Dan kan het knap lastig zijn om met een babyfoon met camera alles goed in de gaten te houden. Naarmate je baby ouder wordt, zal hij steeds meer gaan bewegen in bed. Vandaar dat een ledikant zulke hoge spijlen heeft. Wil je jouw baby goed in de gaten kunnen houden? Dan kun je ook kiezen voor een babyfoon met draaibare camera. Daarmee kun je de camera zelf bedienen met het ouderpaneel. Met name ’s nachts, wanneer je niet voor niets het bed uit wilt, kan een babyfoon met draaibare camera een welkome oplossing bieden.

Bewegen voor mama (en baby)

Mogelijk vind je het tussen alle drukte door moeilijk om een moment te vinden om wat te bewegen of zelfs te sporten. Er zijn gelukkig manieren om wat te bewegen, zonder dat het je veel moeite kost. Als je ze samen met je baby doet, voelt het vaak niet eens als sporten of een work-out.

  • Samen dansen: zet de muziek aan en ga lekker samen dansen. Niet alleen zal je kleintje het bewegen leuk vinden, ook zal zijn passie voor muziek zo aangewakkerd worden. En als jullie samen dubbel liggen van het lachen tijdens het dansen, vergeet je gewoon dat je met een workout bezig bent.
  • Mama- en baby workout video: je kunt bijvoorbeeld op You-Tube een video zoeken van een workout voor mama- en baby. Het is namelijk zeker mogelijk om op een fitnessmat oefeningen te doen waarbij je je kleintje betrekt.
  • Samen naar yoga – er worden vaak speciale yoga-klassen voor nieuwe moeders georganiseerd waar ook je baby welkom is. Zo hoef je geen oppas te regelen terwijl je toch oefeningen kunt doen. Meestal wordt je baby betrokken bij de les en kunnen jullie samen een lichte work-out volgen.

Oppas regelen?

Het is heel normaal om af en toe een momentje voor jezelf te wensen. Tussen luiers verschonen, je baby te eten geven en samen spelen, is die Me-Time soms ver te zoeken. En die is juist zo belangrijk om te voorkomen dat het echt allemaal teveel wordt. Vraag dus eens iemand om op te passen. Kunnen opa en oma niet? Kijk dan of bijvoorbeeld het buurmeisje dat wel een extra zakcentje wil verdienen, tijd heeft. Zo kun je bijvoorbeeld even gaan winkelen voor jezelf, een drankje drinken met een vriendin of uit eten gaan met je partner.

Doen met jouw baby van 6 maanden oud

Je baby van 6 maanden oud wil waarschijnlijk andere activiteiten ondernemen dan eerder. Hij wil zichzelf zoveel mogelijk ontwikkelen, zowel op het gebied van taal als sociaal en motoriek. Wat kun je doen om je kindje hierbij te helpen?

Bovenlijf trainen

Nu jouw baby zijn hoofdje inmiddels goed omhoog kan houden, moet zijn bovenlijf mogelijk nog getraind worden om te kunnen zitten. Je kunt hem hierbij helpen op een leuke en speelse manier. Heb je een grote fitnessbal? Leg jouw baby dan met zijn buik op de bal en pak hem goed vast bij zijn heupjes. Rol hem naar voren en naar achteren. Dit zorgt niet alleen voor gegarandeerde pret bij jouw kleintje, je helpt hem ook bij het verbeteren van de coördinatie van zijn hele lichaam.

Vliegtuigje spelen

Nog een leuk spelletje om zijn spieren te versterken, is vliegtuigje spelen. Ga op je rug liggen en trek jouw benen in met jouw knieën richting je borst. Dan kun je jouw baby met zijn billetjes laten steunen op jouw scheenbenen en zijn bovenlijfje houd je vast met je handen. Hij ligt dus als het ware in de lucht, steunend op jouw benen en handen. Jouw kleintje zal dan waarschijnlijk zijn lijfje strekken en zijn armpjes uitstrekken. Je kunt het een beetje extra spannend maken door licht heen en weer te schommelen en vliegtuiggeluiden te maken.

Stimulatie met speelgoed

Speeltjes in verschillende kleuren, met wisselende patronen en in allerlei groottes zullen zeker in de smaak vallen bij je kleintje. Kijk ook eens of je speelgoed kunt vinden dat hem stimuleert om te gaan kruipen. Denk bijvoorbeeld aan een bal die licht geeft en muziek maakt en van je kleintje wegrolt, zodat hij er achteraan moet gaan.

Halve verjaardag vieren

Het is helemaal niet raar als je de halve verjaardag van je kleintje wilt vieren. Het is tenslotte een hele prestatie die zowel jij als je baby geleverd hebben het afgelopen half jaar. Dat mag je best vieren met bijvoorbeeld een taartje. Voor jou dan, je kleintje kan nog geen taart eten. Op Pinterest vind je allerlei ideeën om van de halve verjaardag een echt feestje te maken.

 

Op naar de volgende stap : een baby van 7 maanden oud