Baby 8 maanden

8 Maanden oud

Je hebt het waarschijnlijk al gemerkt: je baby van 8 maanden oud is druk met ontdekken, leren en bewegen. Hij zal jou ook lekker bezig houden. En ja, waarschijnlijk zal je kleintje vanalles in zijn mond stoppen. Dat is zijn manier om de wereld te leren kennen. Wat kun je deze maand allemaal verwachten met je baby van 8 maanden? Lees snel verder.

baby 8 maanden

Ontwikkeling van je baby van 8 maanden oud

In de achtste maanden werken de hersenen van je baby op volle toeren. Hij leert vooral via woorden. Maak het jouw gewoonte om alles te omschrijven wat je aan het doen bent, lees veel boekjes voor en zing (kinder)liedjes. En je zult deze maand mogelijk echte woorden horen, waaronder hopelijk ´mama´!

Zijn ontwikkeling zorgt er ook voor dat vervelende fases met verlatingsangst en eenkennigheid nu ineens erger kunnen worden of ontstaan. Jouw baby kan objecten en personen gaan opslaan in zijn geheugen. Dat is leuk, want daarmee zie je de herkenning van personen en dingen groeien, maar dit heeft ook een keerzijde. Hij beseft zich namelijk nu ook dat mensen of dingen bestaan, ook als hij ze niet ziet. En dat kan paniek met zich meebrengen. Mamapagina.com gaat hier graag iets verder op in, zodat je hier goed op voorbereid bent.

Verlatingsangst en baby’s van 8 maanden

Waar jouw baby in zijn eerste levensjaren nog geen besef had van mensen of objecten wanneer ze niet binnen zijn zicht waren, kan hij ze nu herinneren. “Mama bestaat ook als ik haar niet niet kan zien.” Dit noemen we objectpermanentie. Het geheugen van een baby van 8 maanden begint flink te ontwikkelen, al heeft dit ook een nadeel voor jou als ouder. Zo beseft je kleintje zich nu ook ineens dat zijn mama zonder hem de kamer verlaat. Hij begrijpt echter nog niet goed wanneer je weer terug komt. En dat zorgt voor verlatingsangst.

Waar je jouw baby eerst nog rustig in bed kon leggen zonder problemen, zal dat nu gepaard kunnen gaan met flinke huilbuien. Je zult jouw kindje moeten gaan leren dat wanneer jij de kamer verlaat, je ook weer terug kunt komen. Dit kan bijvoorbeeld door veel kiekeboe te spelen vanachter een deur of muur. Ook kun je je kindje een knuffel geven om mee te slapen. Het kan zijn dat dit hem helpt, al moet je de knuffel natuurlijk niet onderweg kwijtraken of vergeten als jullie ergens anders gaan slapen. Dat zal de nodige tranen opleveren.

Eenkennigheid

Ook de eenkennigheid kan nu een nieuwe fase aannemen. Omdat jouw baby gezichten nu steeds beter herkent, beseft hij zich ook beter dat er gezichten zijn die hij niet herkent. En dat kan flink schrikken zijn. Een ander woord voor eenkennigheid is daarom ook heel terecht ‘vreemdenangst’. Bij eenkennigheid hecht je kindje zich nóg meer aan de mensen waar hij al wel vertrouwd mee is. En daar wil hij dan het liefst de hele dag bij zijn. Dat wordt weer even slikken dus wanneer je jouw baby in tranen achterlaat op de kinderopvang. Gelukkig is het vaak snel over en past je kindje zich aan de nieuwe situatie aan.

Tijgeren en kruipen

Motorisch staat de ontwikkeling van je baby ook niet stil. Hij oefent nog steeds druk met zitten, tijgeren en kruipen. Wil je je kindje helpen om zijn kruipskills verder te ontwikkelen? Dan is het goed om hem veel op zijn buik te leggen. Plaats een aantal speeltjes buiten zijn bereik, zodat hij een doel heeft om naartoe te kruipen. Belangrijk is wel dat je je kleintje zich in zijn eigen tempo laat ontwikkelen. Heeft hij nog niet echt zin om volop te gaan tijgeren? Dan is dat natuurlijk geen probleem.

Optrekken om te gaan staan

Ondernemende baby’s zullen zich gaan optrekken aan stoel of tafel om zo te gaan staan. Het duurt nog wel even voor je kleintje gaat lopen. Toch is al dit oefenen wat hij nu doet wel een voorbereiding op het betreden van de wereld op twee benen. Je kunt jouw kleintje stimuleren met het oefenen van staan en lopen, door hem een loopwagen te geven. Wanneer je een loopwagen kiest waar hij ook voor kan gaan zitten om mee te spelen zal hij hem extra leuk vinden. En zodra de tijd rijp is en hij het aandurft, zal jouw kindje zich optrekken aan de loopwagen en zijn eerste stapjes wagen.

Loopstoel

Is een loopwagen nog net een stapje te ver voor je kleintje? Denk dan eens aan een loopstoel. Hier zit hij heerlijk in, terwijl hij met zijn beentjes wel een loopbeweging maakt. Wanneer je baby ontdekt dat hij de kamer rond kan gaan in deze loopstoel, zal hij niet te stoppen zijn. Kijk niet raar op wanneer jouw kleintje in het begin alleen maar achteruit gaat. Het duurt vaak even voor hij de techniek begrijpt om ook vooruit te gaan. Maar, vooruit of achteruit, het maakt jouw baby niks uit, plezier heeft hij sowieso!

Een voeding vervangen door een maaltijd

Volgens het Voedingscentrum kun je als je baby 8 maanden oud is een borst- of flesvoeding vervangen door een maaltijd. Laat hem hier rustig aan wennen, ook aan eventueel nieuwe smaken. Het is namelijk goed om te beseffen dat je kindje ongeveer een week nodig heeft om zoveel te leren eten dat de melkvoeding ook echt vervangen wordt door vaste voeding. Het Voedingscentrum heeft een opbouwschema opgesteld dat je als richtlijn kunt gebruiken.

Tandjes die doorkomen

Heeft jouw kindje rond de 6 maanden zijn eerste tandje al gekregen? Of begint hij er nu mee? Wanneer je kindje ook begint met tandjes, vanaf dat moment zul je de komende maanden hier druk mee zijn. Heeft je kindje veel last van het doorkomen van de tandjes? Je kunt hem op verschillende manieren helpen.

  • Geef je kleintje bijvoorbeeld een bijtring. Als je hem even in de koelkast legt, zal hij lekker verkoelend werken.
  • Je kunt ook het tandvlees een zachte massage geven, dit vinden baby’s vaak kalmerend. Zorg natuurlijk wel dat je schone handen hebt.
  • Koud eten is ook erg prettig. Maak bijvoorbeeld een fruithapje met koude banaan en appel.

Vergeet ook niet de mondhygiëne als je kindje tandjes krijgt of zodra hij begint met eten. Als de eerste tandjes zijn doorgekomen, kun je een klein beetje tandpasta op de tandenborstel gebruiken. Stem dit bijvoorbeeld met de tandarts of het consultatiebureau af, zodat je de juiste tandpasta gebruikt.

Jouw leven met jouw baby van 8 maanden oud

De ontwikkelingen met je baby kunnen soms het gevoel geven of je in een achtbaan zit. Want net als alles lekker loopt, maakt je kleintje weer een grote ontwikkeling door waardoor alles anders wordt. En vraagt iemand eigenlijk wel eens hoe het met jou gaat?

Knuffelen en troosten

Het valt niet mee wanneer je baby verlatingsangst heeft. Het hartverscheurende huilen van jouw kleintje is natuurlijk ook hartverscheurend voor jou. Zorg je samen met een partner voor je kindje? Dan zullen jullie waarschijnlijk om beurten proberen je baby te troosten, maar vaak heeft jouw kleintje voorkeur voor één van jullie tweeën. Ben jij dat? Dan zul je ineens veel tijd besteden aan knuffelen en troosten. Jouw eigen ding doen, wordt dan ineens een stuk lastiger.

Me-time!

Jij hebt je me-time zo nu en dan hard nodig. Ga dus af en toe letterlijk weg. Ga het huis uit om even iets te doen voor jezelf. Jouw partner of de oppas redt zich echt wel. En, wanneer jij er niet bent, kun je ook niet ‘ingrijpen’. Dit loslaten is goed voor jou! Maar ook voor je baby. Die zal immers moeten leren dat er ook anderen zijn in de wereld dan alleen mama. Het zal best moeilijk zijn, maar toch is het belangrijk.

Jij zult merken dat het voor jou ook steeds makkelijker wordt, als je het vaker doet. Naarmate jouw kleintje leert dat iemand anders hem ook heel goed kan troosten, leer jij ook vast en zeker dat jij prima weg kunt gaan, zonder dat de hel losbreekt in huis. Even het huis verlaten is dus goed voor zowel mama als voor jouw kind. Ga even lekker een kopje koffie drinken met een vriendin of ga eens lekker voor jezelf shoppen.

Moment voor jezelf: bewegen

Sporten is goed voor je immuunsysteem en je krijgt er energie van. Probeer dus een paar keer per week bewegen in je programma in te plannen. Is het lastig om dit zonder je kleintje te doen? Kijk dan wat jullie samen kunnen doen. Ga bijvoorbeeld rennen met je kindje in een speciale hardloop-kinderwagen. Of maak een stevige wandeling met je kleintje in de draagzak. En zie je een trampoline in het park? Hierop springen is een simpele manier om even te kunnen bewegen.

EHBO-cursus voor baby’s

Met een baby die steeds meer vastpakt, in zijn mond stopt en die begint met vast voedsel, krijg je ook te maken met het gevaar van verstikken. Het is belangrijk om goed de omgeving in de gaten te houden waar je kindje aan het spelen is, zodat daar niets gevaarlijks los ligt. Het kan ook verstandig zijn om een EHBO-cursus gericht op baby’s te volgen. Zo leer je wat je moet doen in het geval van een ongelukje.

Huis baby-proof maken

Met een bewegelijk kleintje in huis, is het belangrijk om je woning baby-proof te maken als je dit nog niet gedaan hebt. Je wilt tenslotte dat je kleintje veilig is in de ruimte waar hij aan het tijgeren of kruipen is. Begeef je op dezelfde ooghoogte als je kindje en zie wat hij allemaal ziet. Die elektriciteitskabel zul je zeker goed moeten bedekken. Oh en die kast die nog niet aan de muur vaststaat kan je kleintje omtrekken. Ook tafelkleden kunnen een gevaar zijn, als je kindje hem vastpakt om zich aan op te trekken en er een mok hete thee of koffie op staat. Je komt vast nog meer punten tegen in je woning waar je even aandacht aan moet besteden om te zorgen dat je baby veilig is. Kijk trouwens niet alleen rond in de woonkamer, maar in elke ruimte waar je kleintje voor je het weet heen gekropen is.

Doen met jouw baby van 8 maanden oud

Het kan lastig zijn om elke keer weer nieuwe spelletjes te verzinnen om je kindje mee te vermaken. Doordat hij zich steeds verder ontwikkelt, zal hij ook nieuwe, uitdagende zaken willen doen. Wat kun je doen met je baby van 8 maanden oud?

Interactieve speeltjes

Op deze leeftijd snapt je kindje dat een handeling een gevolg heeft. En hij vindt het fantastisch om hiermee te experimenteren. Interactieve speeltje waarbij je kleintje bijvoorbeeld op knopjes moet drukken, zal hij in deze fase erg leuk vinden. Speelgoed dat geluid maakt als je op een knop drukt of waarbij er iets opengaat als je ergens op drukt, is een aanrader.

Muziek maken en dansen

Muziek vind je baby van 8 maanden waarschijnlijk heel leuk. Een spelletje dat je nu kunt spelen, is muziek maken. Zet je baby in het midden van een aantal potten en pannen en geef hem een houten lepel in zijn hand. Laat hem er lekker op los slaan en ontdekken dat iedere pan en pot een ander geluidje maakt. Hij zal er de grootste schik in hebben wanneer je hem lekker zijn gang laat gaan. Je kunt ook muziek opzetten waar je kleintje heerlijk op kan gaan dansen. Heeft jij baby al een ritme?

Een eigen afscheidsritueel

Begint jouw kleine steeds snoeihard te huilen wanneer jij de kamer verlaat? Probeer dan een afscheidsritueel te ontwikkelen. Vertel je kleintje dat je weggaat, maar ook weer terugkomt. Na een tijdje zal jouw baby er ook echt vertrouwen in krijgen dat je weer terugkomt als je gaat. Sluip in ieder geval nooit zomaar de kamer uit. Dit kan de angst alleen maar verergeren. ‘Zie je wel, mama is ineens verdwenen!’

Op naar de volgende stap : een baby van 9 maanden oud