Baby 7 weken

In een notendop

Slaaptijd
Slaaptijd
Voor veel baby’s is de grens van 7 weken een markering voor een wijziging in het gaan slapen. Ze zullen waarschijnlijk nog steeds niet de nacht doorslapen. Maar er kan een verandering gemerkt worden in de onrust voor het slapen gaan. Het kan makkelijker worden om baby’s neer te leggen voor hun slaap.

Grijpen naar objecten
Grijpen naar objecten
Ondanks dat een baby van 7 weken objecten nog niet kan vastpakken als deze buiten zijn bereik ligt, begint hij wel al naar objecten te grijpen. Vooral als deze zich boven zijn hoofd begeven. Bijvoorbeeld naar een mobiel die boven zijn hoofd hangt in de box of het speelkleed.

Wist je dat....?
Wist je dat....?
Baby’s van 7 weken heel goed zijn in het volgen met hun ogen van bijvoorbeeld hun mama? Ze kunnen trouwens alleen horizontaal iets volgen. Je kunt dit stimuleren door een object voor het gezicht van je baby te houden en dit van links naar rechts te bewegen.

Baby’s eerste 10 weken

 

7 Weken oud

Als je baby 7 weken oud is en de groeispurt in week 6 achter de rug is, zul je merken dat hij steeds meer gewend raakt aan het leven buiten de buik. Hij ontwikkelt langzaam een ritme en is daardoor ontspannener. Je baby zal zijn omgeving steeds meer in zich opnemen. Ook zal het aantal voedingen van je kleintje afnemen, zal hij langer slapen en krijg jij ook langzaam jouw nachtslaap iets terug. Al zal het nog even duren voor je een complete nacht kunt doorslapen. En ja, elke baby is anders. Dus het kan zijn dat jouw kleintje niet exact de ontwikkelingen van een 7 weken oude baby volgt. Maak je geen zorgen, iedere baby volgt zijn eigen ritme.

Nieuwe vaardigheden van een baby van 7 weken

Je baby zal nog steeds het grootste gedeelte van een dag slapen. Je kleintje heeft zo’n 14 – 17 uur slaap nodig. Het is belangrijk om het dag- en nachtritme waar je mogelijk eerder mee bent begonnen, vast te houden. Ook als je een bedritueel bent gestart, is het aan te raden hier consequent in te zijn. Zo leert je kindje het verschil tussen dag en nacht. Je baby is elk moment dat hij niet slaapt aan het leren en observeren. Zijn hersenen zijn al tot veel meer in staat. En ook zijn spieren zijn snel aan het groeien. Wat zijn de vaardigheden als je baby 7 weken oud is? We zetten het voor je op een rij.

Baby 7 weken: Spierontwikkeling

Je baby gaat zich steeds beter ontspannen. Zijn vuistjes openen zich meer en hij gaat steeds meer met zijn handjes bewegen. Natuurlijk zal hij ook nog wel veel huilen tussendoor. Maar over het algemeen zul je zien dat het je baby beter afgaat om te ontspannen. Ben je al bezig met het trainen van zijn nek- en rugspieren? Ga hier vooral mee door om dit te stimuleren. Door regelmatig te oefenen gaat het hem steeds beter af. Daarnaast is het superbelangrijk om die spieren nu goed te trainen, zodat hij over een paar maanden sterk genoeg is om zijn hoofd recht op zijn romp te houden.

Je hoeft je baby trouwens niet altijd op de grond te leggen om zijn spieren te trainen. Ook als je hem rechtop tegen je borst houdt, kan hij het optillen van zijn hoofd trainen. Of leg hem op je voedingskussen. Of leg je kleintje eens op een vrolijk speelkleed. Zo heeft hij iets om naar te kijken als hij zijn hoofd optilt. Je kunt ook een spiegel voor je kleintje plaatsen. Als hij zijn hoofd optilt, kan hij zichzelf in de spiegel zien.

Volgen van mama

Je kunt het gevoel hebben dat je steeds gevolgd wordt als je kindje wakker is. Dit komt omdat dit ook echt zo is. Je baby van 7 weken zal je de hele tijd met zijn ogen volgen om te leren. In dit stadium kan je kleintje horizontale bewegingen het beste volgen. Loop dus bijvoorbeeld voor hem langs van links naar rechts. Of beweeg een speeltje van links naar rechts voor het gezicht van je kleintje. Je zult merken dat over een tijdje ook verticale of diagonale bewegingen door je kindje gevolgd kunnen worden. Maar daar is het nu nog te vroeg voor.

baby 7 weken ontwikkeling

Baby 7 weken en geluiden

Een baby van 7 weken oud is zich steeds meer bewust van de geluiden om zich heen. Hij luistert naar de blaffende hond van de buren, het liedje dat mama aan het neuriën is, en de vaatwasser die de afwas doet. Het kan zijn dat je kindje begint te kraaien van plezier bij bepaalde geluiden en juist begint te huilen bij andere geluiden. Probeer dit te ontdekken. Zo weet je welke geluiden je je kindje kunt laten horen om hem te helpen ontspannen. En als je merkt dat als jij zingt er een glimlach op het gezicht van je kleintje verschijnt, kun je dus vaker een liedje voor je baby zingen. Bijvoorbeeld als je een luier gaat verschonen of tijdens het speelmoment.

Zuigbehoefte

Een kleintje van 7 weken heeft nog steeds een enorme zuigbehoefte. Sommige baby’s halen veel comfort uit een speen, terwijl andere baby’s voorkeur hebben voor hun eigen duim. Beide hebben zo hun voor- en nadelen.

Voor- en nadelen van een speen

Voordeel: Een speen is makkelijker af te leren dan duimen, omdat een speen weggegooid of afgepakt kan worden.
Nadeel: Je zult misschien vaker ’s nachts je bed uit moeten om zijn speentje te geven. Je kleintje is immers nog niet in staat zelf zijn speentje en in zijn mond te stoppen als hij deze kwijt is.

Voor- en nadelen van de duim

Voordeel: Een duim is natuurlijk altijd bij de hand en scheelt jou daardoor een hoop gebroken nachten. Je kindje kan zijn duim immers zelf in zijn mond stoppen.
Nadeel: een duim is altijd voorhanden en dus over het algemeen lastiger af te leren dan een speentje wat je af kunt pakken.
Na een maand of 6 zal de zuigbehoefte van je baby afnemen. Het beste is om dan te starten met het afleren van de speen of het duimen. Je zal merken dat dit vaak lastig is en niet direct lukt. Dat is niet erg. Maar probeer in ieder geval wel om jouw baby voor zijn vierde te laten stoppen met spenen of duimen. Al lijkt het nu nog ver weg, er zal een moment komen dat je er doorheen moet.

Voedingen bij 7 weken

Je zult merken dat je baby van 7 weken minder vaak gevoed hoeft te worden. Per voeding zal hij wel meer drinken. Geef je volgens een vast ritme voeding? Dan kun je nu waarschijnlijk van om de 3 uur voeden overstappen naar iedere 4 uur voeden. Als je voedt op verzoek, zul je ook merken dat je kindje langer tussen de voedingen kan wachten. En die extra tijd tussen voedingen, geeft jou wat meer speling. Toch nog even snel op en neer naar de supermarkt met je kleintje voor een voeding? Die extra tijd tussen voedingen biedt een wereld van verschil. Natuurlijk ook ’s nachts. Want hoewel jouw kleintje misschien al niet meer iedere 3 uur kwam voor een voeding in de nacht, zul je nu merken dat hij steeds langer kan slapen zonder borst of fles.

Jouw leven met jouw baby van 7 weken oud

Niet alleen jouw baby heeft meer ritme gevonden, waarschijnlijk zit jij ook relaxter in je dagen. Nog steeds zul je af en toe het gevoel hebben dat de tijd voorbij vliegt. En terugkijkend heb je geen idee wat je eigenlijk allemaal gedaan hebt. Maar er zal ook tijd komen voor ontspanning en leuke dingen. Even een kopje koffie of thee drinken samen met een vriendin om de hoek. Natuurlijk neem je jouw kleintje mee. Samen de deur uit is wordt steeds makkelijker, aangezien je steeds beter weet wat jij en je kleintje mogelijk nodig hebben.

Ontspanning voor mama

Naast de leuke dingen samen met je kleintje is het natuurlijk ook goed om af en toe even alleen te relaxen. Laat het bad eens vollopen of kruip eens lekker een uurtje in bed met een goed boek. Of begin eindelijk aan die ene serie op tv die je al zo lang wilde kijken. Je hebt waarschijnlijk nog steeds last van slaaptekort, dus een kort slaapje is ook niet erg. Ontspanning zal je goed doen. Laat de boel maar even de boel.

Praten met je partner

Ook is het een goed moment om samen met je partner te kijken of alles loopt zoals jullie beide willen. Zijn jullie beide tevreden met het schema voor jullie baby van 7 weken? Hebben jullie de taken en verantwoordelijkheden goed verdeeld? Kunnen jullie samen nog goed communiceren? Genieten jullie ook allebei van tijd voor jullie zelf? Zijn jullie alweer intiem geweest? Het is belangrijk elkaar niet uit het oog te verliezen. Nu de eerste roes van het leven met een nieuwe baby voorbij gaat, kunnen de dagelijkse taken stress gaan veroorzaken. Door regelmatig met elkaar te praten en te kijken hoe jullie vinden dat alles gaat, kun je dit voorkomen.

Als je je somber voelt, is het ook goed om dit met je partner te bespreken. Als de tranen niet stoppen, je de hele tijd moe bent en nergens zin in hebt, kunnen dit signalen zijn dat je te maken hebt met bijvoorbeeld een postnatale depressie. Zoek hier vooral hulp voor en blijf er niet mee zitten. Je hoeft je hier zeker niet voor te schamen. Je bent echt niet de enige die hier last van hebt.

Rol als mama

7 weken geleden heb je ineens een nieuwe titel gekregen: die van mama. Hoe voel je je over deze rol? Het is niet gek als je er af en toe onzeker over bent of je het allemaal wel goed doet. Veel vrouwen die net hun eerste kindje hebben gekregen ervaren deze onzekerheid. Sterker nog, veel ouders voelen zich na jaren nog steeds onzeker over de opvoeding. Zeker wanneer andere ouders meekijken. Onthoud dat iedereen het ooit voor de eerste keer heeft moeten doen. En dat iedereen het op zijn eigen manier doet. Ook jij ontdekt jouw manier.

Het klinkt makkelijker gezegd dan vaak gedaan, maar laat je niet gek maken door wat anderen zeggen. Of wat jij denkt dat anderen zouden kunnen zeggen. Jij weet tenslotte het beste wat bij jou en jouw kindje werkt. Laat het goedbedoelde advies van bijvoorbeeld je schoonmoeder of die doorgewinterde vriendin die moeder is van 3 kids vooral van je afglijden. Geniet van het moederschap. Daarnaast ben je ook een leukere moeder als je ontspannen bent.

Baby 7 weken: wat doen

Door alle ontwikkelingen die je baby doormaakt, kun je veel meer met hem gaan spelen. We zetten graag wat ideeën voor je op een rij.

Ogen trainen

Nu jouw baby zijn ogen steeds beter kan focussen op dingen in zijn omgeving, kun je een leuk spelletje met hem doen om zijn ogen te trainen. Houd bijvoorbeeld een speeltje of een knuffel boven zijn gezicht en beweeg dit langzaam heen en weer. Je zult zien dat hij het speeltje gaat volgen met zijn ogen. Je kunt het knuffeltje natuurlijk ook tot leven brengen, door het met een grappig stemmetje te laten praten met jouw kleintje. Kijk of hij reageert. In plaats van een speeltje of knuffel kun je natuurlijk ook zelf boven zijn gezicht gaan hangen en gekke bekken trekken. Grote kans dat je baby jouw gezichtsuitdrukking gaat imiteren.

Spieren trainen

Ook je baby’s spieren worden steeds steviger als je ze traint. Je de nekspieren te bevorderen kun je je baby regelmatig op zijn buik te leggen. Om het leuker voor hem te maken, kun je er zelf natuurlijk bij gaan liggen en tegen je baby praten. En voor het trainen van de spieren in en coördinatie met zijn handen, kun je je baby objecten in zijn handen geven. Je zult zien dat hij iets steeds steviger zelf kan vasthouden.

Afwisseling in houding

Om te zorgen dat je kindje niet de hele dag liggend doorbrengt, kun je voor handige alternatieven kiezen om hem in te zetten. Dit zorgt ervoor dat jij ook af en toe even je handen vrij hebt. Het is hierbij wel belangrijk om te onthouden dat je baby steeds beweeglijker wordt. Het is dus belangrijk om te zorgen dat je baby altijd veilig is als je hem niet in bijvoorbeeld de box of zijn wieg legt. Waar kun je voor kiezen als alternatief?

Wandelen met een draagzak

In plaats van je kindje in de kinderwagen mee te nemen als je een wandeling maakt, kun je hem ook in een draagzak plaatsen. Door jouw kindje in de draagzak tegen je aan te houden, zit hij goed beschermd en warm aan jouw borst en buik geplakt. Zo kan hij zelfs heerlijk slapen. Voor jou is een draagzak dé ideale methode om eens de deur uit te gaan zonder kinderwagen. Maar ook wanneer je bijvoorbeeld even de was wilt opvouwen, terwijl jouw kleintje niet weggelegd wil worden. Met een draagzak heb jij jouw handen vrij en je kleintje voelt zich geborgen tegen zich aan.

Schommelstoeltje

Je kunt ook kiezen voor een schommelstoeltje. Jouw kleintje wordt dan heerlijk heen en weer gewiegd, terwijl jij je op het huishouden kunt richten. En, een schommelstoeltje is ook een fijne plek voor jouw kleintje om in slaap te dommelen. Het is dus een perfect alternatief voor zijn eigen bedje zo nu en dan. En ook voor mama die zo nu en dan even haar handen vrij wil hebben om wat huishoudelijke klusjes op te pakken. Let er natuurlijk wel goed op dat je kindje goed vast zit met de riempjes in het stoeltje.

Op naar de volgende stap : baby 8 weken oud