Baby 5 weken

In een notendop

Zicht
Zicht
Het zicht van baby’s wordt steeds scherper. Een baby van 5 weken oud kan een object beginnen te volgen als dit dichtgenoeg bij het gezicht wordt gehouden. Het is niet raar als je baby af en toe scheel kijkt, het is hard werk om te focussen.

Iets vastpakken
Iets vastpakken
Een 5 weken oude baby maakt een enorme ontwikkeling door. Hij kan namelijk iets vasthouden als er een voorwerp zoals een rammelaar of een klein speeltje in zijn hand wordt geplaatst. De vaardigheden om iets vast te pakken zijn de afgelopen weken verder ontwikkeld.

Wist je dat....?
Wist je dat....?
Je baby is vanaf 5 weken officieel geen pasgeborenen meer. Hij kan nu aangeduid worden als zuigeling. Pasgeborenen worden tot ze 30 dagen oud zijn nieuwgeborenen of pasgeborenen genoemd. Hierna kun je een baby een zuigeling noemen tot hij 1 jaar oud wordt.

Wauw, wat gaat dat snel: je baby is alweer 5 weken oud. En je noemt hem geen pasgeboren meer, hij is nu namelijk een zuigeling. Je kleintje blijft zich verder ontwikkelen. En ook jij groeit in je rol als ouder. Wat je te wachten staat met een baby van 5 weken? We vertellen het je natuurlijk graag.

Ontwikkeling van 5 weken oude baby

Je kunt merken dat je baby van 5 weken oud sprongetjes maakt. Dit komt omdat zijn hersenen niet stoppen met ontwikkelen. Om precies te weten wanneer je baby een sprong krijgt, kun je 5 weken bij de uitgerekende datum optellen. Je zult dan veranderingen in het gedrag van je kleintje ontdekken. We zetten graag een aantal ontwikkelingen voor je op een rij, zodat je vast voorbereid bent.

Eerste echte glimlach

Hoewel je afgelopen weken wellicht gedacht hebt dat jouw baby naar je heeft gelachen, waren dit tot nu toe altijd reflexen. Maar, daar komt nu verandering. Als jouw kindje 5 weken oud is, zal hij voor het eerste echt bewust naar je gaan lachen. Bij de ene is dit een grote grijns en de andere baby heeft een klein scheef mondje. Maar wat maakt het uit? Jij herkent als moeder die lach van jouw baby direct. Vergeet vooral niet terug te lachen. Zo leert je kleintje dat glimlachen een manier van communiceren is.

Hoofd omhoog houden

Je zult merken dat je baby van 5 weken steeds iets langer zijn hoofd omhoog kan houden als hij op zijn buik ligt. Het is nog steeds niet heel hoog, maar hij kan al wel een beetje wiebelig van links naar rechts kijken. En zo de wereld weer een beetje verder ontdekken. Blijf dus goed oefenen met je baby op zijn buik liggen, terwijl jij erbij bent. Jouw kleintje heeft dit echt nodig om zijn spieren te trainen. En nu het optillen van zijn hoofd hem beter afgaat, zal hij er ook meer plezier aan beleven dan in het begin.

Bewegingen volgen

Je kindje kan ook bewegingen beginnen te volgen met zijn hoofd. Zowel als hij op zijn buik als op zijn rug ligt. Dit komt ook omdat hij weer een beetje beter kan zien. Hierdoor lukt het hem om objecten in zijn gezichtsveld bewegen, te volgen met zijn ogen. Hij zal het dan ook heel leuk vinden om in de box te liggen met een baby mobieltje boven zijn hoofd, dat ronddraait. Leg hem niet te lang onder een bewegend mobieltje. Je kleintje raakt nog snel vermoeid van al die bewegingen. Schrik ook niet als jouw kleintje plots scheel kijkt wanneer hij naar een speeltje boven zijn hoofd gluurt. Nu hij beter kan zien, gaat hij zijn best doen om te focussen. Hierdoor kunnen zijn oogjes scheel komen te staan. Dit trekt over een tijdje vanzelf bij en is dus niks om je zorgen over te maken.

baby 5 weken ontwikkeling

Baby 5 weken: Eerste traantjes

Door de ontwikkelingen in de hersenen bij je baby van 5 weken, kan het zijn dat je kleintje af en toe niet zichzelf is. Hij kan hangerig en huilerig zijn. Dit is natuurlijk niet vreemd als je bedenkt wat voor ontwikkelingen een kleintje allemaal doormaakt. Doordat zijn traanbuizen meer ontwikkeld zijn, kun je bij een baby van 5 weken de eerste echte tranen ontdekken. Een huilbui met traantjes ziet er ineens een stuk zieliger uit, niet?

Speeltje vastpakken

Het is een hele prestatie voor een baby van 5 weken, maar hij kan zowaar iets vasthouden wat je in zijn hand plaatst. Geef je kleintje bijvoorbeeld een een rammelaar of een zachte knuffel in zijn hand. Zo kan hij het vastpakken oefenen. En wordt het liggen in de box ineens een stuk leuker voor je kleintje.

Dag- en nachtritme

Als je baby 5 weken oud is, heeft hij waarschijnlijk een redelijk vast patroon tussen slapen, eten en wakker zijn ontwikkeld. Hij zal in een dag zo’n 14 tot 17 uur slapen. Het verschil tussen dag en nacht is nog niet geheel duidelijk. Je kunt dit steeds meer bij je kindje introduceren. Door bijvoorbeeld ´s avonds het wat donkerder en stiller in huis te maken. Je kunt wel al beginnen te merken dat je kleintje overdag alerter is en ´s avonds langer achter elkaar door begint te slapen. Misschien slaapt hij wel al tussen de 4 en 6 uur achter elkaar door. Ook kan je kindje aan het begin van de avond wat huilerig zijn. Dit komt omdat hij aan het eind van een lange dag overweldigd kan zijn door alle te verwerken (nieuwe) indrukken.

Baby 5 weken oud en jij

Misschien krijg jij vijf weken na de bevalling weer zin in intieme momenten met jouw partner. Het is trouwens niet gek wanneer jij absoluut nog niet moet denken aan seks. Er is nogal wat gebeurd tijdens de bevalling. En de kans is groot dat je nog best last hebt van de ‘schade die is aangericht’. Of je nu een vaginale bevalling hebt gehad of een keizersnede. Maar, mocht je wel weer zin hebben, wees dan voorzichtig. En praat er bijvoorbeeld eerst met je dokter over. Deze kan je ook advies geven over glijmiddelen voor die eerste keren na een vaginale bevalling. Je zult merken dat je in het begin mogelijk niet direct heel vochtig raakt. Een glijmiddel kan dan helpen om een ongemakkelijk gevoel te voorkomen.

Er wordt aangeraden om 6 weken te wachten met seks, maar dit is niet altijd nodig. De regel van 6 weken wordt aangehouden omdat dan jouw baarmoedermond helemaal gesloten is. Hierdoor is de kans op infecties aan jouw baarmoeder een stuk kleiner. Wacht in ieder geval met seks tot het vloeien helemaal gestopt is. Dit is ook het moment waarop je weer mag zwemmen en in bad mag.

Anticonceptie na een bevalling

Voordat je weer een fijne vrijpartij met je partner kunt hebben, is het goed om aan anticonceptie te denken. Door de zwangerschapshormonen ben je nog extra vruchtbaar. Het is een fabel dat je niet vruchtbaar bent wanneer je borstvoeding geeft. Zorg dus voor voorzorgsmaatregelen. Je lichaam moet echt nog even bijkomen van de vorige zwangerschap en is nog niet klaar om een nieuwe baby te dragen. Je kunt met je dokter afstemmen welk voorbehoedsmiddel bij jouw situatie past.

Doen met jouw baby van 5 weken oud

Met 5 weken is jouw baby beter in staat om met jou te communiceren. En dat maakt het voor jou natuurlijk ook leuker om hem te entertainen. Je kindje zal namelijk jouw gezichtsuitdrukking proberen te imiteren. Wanneer je gekke geluiden maakt, kun je misschien een lachje ontdekken. En wanneer je praat, krijg je geluidjes terug. Je kleintje zal namelijk jouw mondbewegingen proberen na te doen.

Communiceren met je kleintje

Ga op ontdekkingstocht met je kleintje om samen te communiceren. Zet jouw kleintje bijvoorbeeld tegenover je op tafel in de wipstoel, zo kan hij jou ook goed zien. Of ga naast of tegenover hem liggen, zodat jullie gezichten op gelijke hoogte zijn. Kom wel lekker dichtbij zijn gezicht uiteraard, anders kan hij jou niet goed zien. Dit is een fantastische manier om de hechting tussen jou en jouw kindje te versterken, maar het helpt hem ook te leren interacteren. Wat kunnen jullie samen oefenen?
Kijk wat je kunt doen om een glimlach op het gezicht van je kindje te toveren.
Kijk of je kindje je probeert te vertellen wat hij wil. Gaat hij bijvoorbeeld geluidjes maken als je dichterbij komt om je aandacht te trekken?
Praat in babytaal tegen je kindje, maar ook in normale taal. Dit is namelijk belangrijk voor zijn taalontwikkeling.
Je zult merken dat je kindje kalm wordt van het geluid van jouw stem. Als hij overstuur is of moe, kun je hem dus kalmeren door rustig tegen hem te praten.

Spelen met je baby van 5 weken

Je kunt ook samen met speelgoed gaan spelen als je baby 5 weken oud is. Leg je kleintje in de box of op de grond op een speelkleed. En schud eens zachtjes met een rammelaar boven zijn hoofdje of laat hem speeltjes zien met lichtjes. Je kleintje zal het allemaal erg interessant vinden. Net als een babygym, waar allemaal mooie knuffeltjes en spiegeltjes aanhangen. Houd het alleen kort en kijk goed wanneer hij met zijn vuistjes in zijn oogjes begint te wrijven. Al die prikkels van het spelen kunnen nog erg vermoeiend zijn. Leg je baby daarom op tijd op een rustige plek, voor hij overstuur raakt van alle nieuwe indrukken.

Knuffeltijd

Lekker knuffelen met jouw baby is natuurlijk ook heel fijn. Niet alleen voor je kleintje, ook voor jou. En je baby geniet daar nog steeds het meeste van wanneer hij met zijn huid tegen jouw huid ligt. Kleed hem na het badderen dus niet direct aan, maar wikkel hem nog even in een omslagdoek. Een omslagdoek is lekker zacht voor zijn huidje en zorgt ervoor dat hij niet afkoelt. Kruip vervolgens lekker samen in jouw bed en leg je kleintje op jouw blote borst. Laat de omslagdoek over hem heen liggen, zodat hij het niet koud krijgt. Valt je kleintje in slaap, pak dan zelf ook even lekker je rust. En lees bijvoorbeeld een boek of kijk wat tv terwijl je geniet van dat warme slapende wondertje dat ligt te ontspannen bovenop jou. Zorg ervoor dat je zelf niet in slaap valt, want ook dat kan natuurlijk gevaarlijk zijn. Je wilt immers voorkomen dat je baby van je afvalt of bijvoorbeeld onder jouw dekbed vast komt te zitten.

Op naar de volgende stap : baby 6 weken oud