Wauw, je baby is 4 maanden

4 Maanden oud

Je kleintje is alweer 4 maanden oud! Soms lijkt het wel of je een hele andere baby hebt. Dat is niet vreemd, want 4 maanden is een grote mijlpaal voor je kleintje. De fase van pasgeborene is echt voorbij. Hij weegt waarschijnlijk het dubbele (of meer dan) dan toen hij net geboren was en is ook in lengte goed gegroeid. En heeft grote sprongen in zijn geestelijke en lichamelijke ontwikkeling doorgemaakt de afgelopen maanden. Nu je baby 4 maanden oud is, zijn de onschuldige babygeluidjes ingewisseld voor luid gekraai van plezier. De hele dag door word jij verrast door luid schatergelach. Ook zijn lenigheid zal je misschien verbazen. Zonder moeite stopt hij zijn voetjes in zijn mond. Wat staat je te wachten met een baby van 4 maanden? Wij bij Mamapagina.com zetten alles wat je moet weten voor je op een rij. Zo ben je goed voorbereidt! 

Jouw baby van 4 maanden oud: 

  • Kan zijn lippen tuiten, waardoor hij nu weer hele nieuwe klanken kan produceren
  • Kwijlt flink. Dit komt door de ontwikkeling van de speekselklieren, maar misschien komen er ook tandjes aan
  • Slaap nog ongeveer 14 uur per dag
  • Kan jouw hart laten smelten met zijn aanstekelijke harde schaterlach

 

baby 4 maanden

Baby 4 maanden en zijn ontwikkeling

Als je baby 4 maanden oud is, heb je mogelijk een routine ontwikkeld met je kleintje. En een dagelijks ritme voor slapen, voedingen en slaapjes overdag. Dit kan deze maand wat overhoop worden gegooid. Een baby van 4 maanden oud maakt namelijk een groeispurt door, waardoor zijn slaapritme gaat afwijken. Wat staat je te wachten? Wij helpen je om te ontdekken wat er op je af komt met een baby van 4 maanden.

Slaapritme of het ontbreken ervan

Slaap is belangrijk voor mensen. Voor jou, maar zeker ook voor jouw kleintje. Tijdens zijn slaap kan hij alles verwerken wat hij overdag meemaakt. Of jouw kleintje al droomt, dat weten wetenschappers eigenlijk niet. Maar dat er iets gebeurt in het hoofdje van jouw kleintje, dat is wel duidelijk. Hij maakt grimassen met zijn gezichtje en kan soms ook ineens huilend wakker worden. Of hij nou heeft gedroomd of niet, troosten is dan natuurlijk altijd het beste medicijn. Nu hij vier maanden oud is, heeft hij nog zo’n 14-17 uur slaap nodig per dag. Dit verdeelt hij waarschijnlijk over 2 of 3 korte slaapjes overdag en 1 lange slaap gedurende de nacht. Hopelijk voor jou, heeft jouw baby inmiddels zo’n slaapritme te pakken, dat hij de nachten al aardig doorslaapt. Heb jij al een vast bedritueel waarmee je de nacht inluidt?

Nachtvoeding geven?

Het kan natuurlijk ook zijn, dat jouw baby nog behoefte heeft aan een nachtvoeding. Wil je dit afbouwen? Dan kun je proberen de voeding steeds een kwartiertje te rekken door jouw kleintje eerst een tijdje zoet te houden met zijn speentje en pas een voeding aan te bieden wanneer hij de speen echt niet meer accepteert. Het is even doorzetten, maar na een tijdje zul je merken dat jouw kleintje steeds later komt voor die nachtvoeding. Tot je ineens een hele nacht door kan slapen. Yes!

Slaapregressie

Als je baby 4 maanden oud is, kun je te maken krijgen met slaapregressie. Wat dit precies is? Je kleintje heeft een vast slaapritme maar wordt ´s nachts weer vaker wakker, slaapt minder diep, valt moeilijker in slaap en is ineens geïrriteerder dan op andere momenten. Gedurende verschillende momenten in het opgroeien van je kindje, kun je tegen slaapregressie aanlopen. Het valt vaak samen met een groeispurt van je baby. Het is goed om te weten dat het iets tijdelijks is! Hoe je hier mee om moet gaan? Het beste is om gewoon vast te houden aan het dagelijkse ritme waar je kleintje aan gewend is. Dit zal misschien lastiger zijn bij slaapregressie, maar het is aan te raden om hem in bed te leggen wanneer je dit anders ook zou doen. Misschien kan je je kleintje een speentje geven om hem te kalmeren.

Persoonlijkheid van je baby

Deze tijd als je baby 4 maanden oud is, is ook een leuke maand in de ontwikkeling van je kleintje. Je kunt namelijk een glimp opvangen van zijn persoonlijkheid. Zijn hersenen zijn volop in ontwikkeling en leren dat een actie een gevolg heeft. Je kindje zal dan ook ontdekken dat als hij uitdrukt hoe hij zich voelt, jij daarop zal reageren. Hij kan bijvoorbeeld tonen dat hij moe is of juist verveeld. En ervaart dat jij hierop zal reageren door hem bijvoorbeeld in bed te leggen. Of een ander spelletje te gaan doen.

Baby 4 maanden en omrollen

Kan jouw baby zich al omrollen? Iedere baby ontwikkelt zich op zijn eigen manier, maar vanaf 4 maanden zou je baby zich kunnen gaan omrollen. Dit is één van de ontwikkelingen die van invloed zijn op de slaapregressie die kan optreden. Ook kan je baby zich met zijn armen opdrukken om niet alleen zijn hoofd, maar ook zijn bovenlichaam op te tillen. Daarnaast hoef je nu waarschijnlijk het hoofdje van je kleintje niet meer zoveel te ondersteunen, want kan hij zelf zijn hoofd recht houden. Je kunt ook eens proberen om je baby, terwijl je hem natuurlijk goed vasthoudt, op zijn beentjes te laten staan. Misschien lukt het hem om zijn eigen gewicht te dragen.

De kamer verkennen in een loopstoeltje

Je baby zal het nu ook erg interessant vinden om in een baby loopstoeltje de kamer te verkennen. Al zal jouw kleintje in het begin misschien nog niet zelf ver kunnen lopen met dit stoeltje, de komende maanden is dit speelgoed waar ze niet op uitgekeken raken. In deze eerste fase zal jouw kleintje met name plezier hebben in het zitten en lekker te wiebelen met zijn benen in het stoeltje. Maar voor je het weet gaat jouw kleintje botsend en stotend de woonkamer rond. Zeker omdat jouw baby zich nog op geen andere manier kan voortbewegen, is het loopstoeltje een ideale oplossing voor hem om op een compleet nieuwe manier de wereld te ontdekken. Let trouwens op dat je je kleintje alleen in een zittende positie zet, als hij echt goed zelfstandig zijn hoofd rechtop kan houden!

Zijn zicht

Je kleintje kan als hij 4 maanden oud is verschillende kleuren onderscheiden. Rood en groen zijn over het algemeen het makkelijkst. Ook zul je merken dat je kleintje met zijn ogen zaken begint te volgen die zich in zijn gezichtsveld bevinden. Jouw baby kan nu ook diepte zien en dat stelt hem in staat om te graaien naar objecten die binnen bereik liggen. Hij kan zijn handjes nu beter in de richting bewegen van de voorwerpen die hij ziet liggen of die boven zijn hoofd bewegen. Met zijn handjes kan hij nu ook steeds beter dingen vastpakken.

Dit, in combinatie met het beginnen met tijgeren, is dus dubbel oppassen geblazen. Je baby kan namelijk ook steeds beter kleine dingen oprapen met zijn vingertjes. Zorg dat je kleine (gevaarlijke) voorwerpen buiten zijn bereik opbergt. Raap rondslingerende rozijntjes, kralen of legoblokjes van eventuele broertjes of zusjes direct van de grond. En, ben je ervan bewust dat hij steeds beter dingen kan lospeuteren nu hij behendiger wordt met zijn handen. Apparaten met batterijen zijn dus niet meer veilig binnen zijn bereik. Want het laatste wat je wilt is dat jouw baby ineens een batterij in zijn mond heeft.

Brabbelen

Als je baby 4 maanden oud is, gaat hij steeds beter beseffen hoe belangrijk taal is. Zijn brabbels zullen steeds meer klanken bevatten. Dit komt mede doordat hij zijn lippen kan tuiten. Dit helpt hem om nieuwe klanten te produceren. Je kunt hem hierbij helpen door zijn vrolijke gebrabbel te beantwoorden. Doe jouw kleintje dus vooral veel na. Dit zal niet alleen ontaarden in opnieuw zo’n harde schaterlach, het geeft jouw kleintje ook zelfvertrouwen dat wat hij doet echt goed is. En heb je al beseft dat dit een teken is dat zijn eerste woordje ´mama´ of ´papa´ niet lang meer op zich laat wachten?

Kwijlen

Heeft jouw baby last van veel kwijlen? En lijkt hij overal op te willen bijten? Dit komt door de ontwikkeling van de speekselklieren. Maar grote kans dat je te maken hebt met zijn eerste tandjes. Het kan nog wel even duren voor ze echt doorkomen, maar je baby kan ze al wel voelen. Door op allerlei voorwerpen te bijten kan hij een eventueel vervelend gevoel tegengaan. Komen die tandjes wel al door? Dan is dit voor de ene baby vervelender dan voor de andere. Sommige hebben bijna nergens last van en anderen ervaren pijn in hun mond, koorts, vieze zure poep en luieruitslag. Zorg voor voldoende bijtringen en billenzalf. Maar bovenal natuurlijk een hoop moederliefde.

Jouw leven met je baby van 4 maanden oud

Inmiddels zul je langzaam gewend zijn aan jullie nieuwe ritme. En zal ook jij fysiek (bijna) hersteld zijn. Eventuele kwaaltjes waar je na je zwangerschap mogelijk last van had, zul je steeds minder merken. Ook is in principe je vagina weer hersteld. Heb je door je bevalling kwaaltjes gekregen zoals bekkeninstabiliteit? Overweeg hulp te vragen van bijvoorbeeld een bekkenbodemfysiotherapeut, om je te helpen deze klachten de kop in te drukken.

Kindje naar de opvang of de oppas?

Gaat jouw kindje naar een oppas of naar de opvang? Het wegbrengen gaat je inmiddels waarschijnlijk wat makkelijker af dan in het begin. Al is het moment van ophalen nog net zo fijn. Na een dag werken of misschien een snipperdag voor jezelf, is het gewoon heel prettig om lekker tijd door te brengen met jouw baby. Gaat je baby van 4 maanden niet elke dag naar de opvang of oppas? Geniet dan van de dagen die je samen hebt en besteed deze met het doen van leuke spelletjes waar jullie beiden plezier aan beleven.

Maar maak jezelf en jouw kleintje niet te druk. Jij zult best vermoeid zijn, bijvoorbeeld door jouw werk of van een gebroken nacht. En jouw kleintje kan van de kinderopvang ook best moe zijn. Een dagje rustig samen thuis is voor jullie beiden waarschijnlijk dan ook hartstikke lekker.

Verzorging van je baby

De verzorging van een baby van 4 maanden oud is op bepaalde punten waarschijnlijk anders voor je dan toen je een pasgeboren baby had. Je kleintje is immers een stuk groter en jullie zijn steeds beter op elkaar ingespeeld. Er is een aantal punten waar je nu rekening mee kunt houden:

  • Mogelijk hoeft je baby niet meer na elke voeding een boertje te laten. Doordat hij zijn hoofd beter rechtop kan houden en vaker zit, zal zijn buik de voeding beter verdragen. Natuurlijk is elke baby anders, dus kijk vooral waar jouw kleintje zich goed bij voelt.
  • Om te voorkomen dat de huid van je baby uitdroogt, is een badje om de 2-3 dagen voldoende. Daarna kun je bijvoorbeeld een babymassage geven. Kijk eens hoe ontspannen je kleintje hierna is!
  • Je kunt nog geen zonnebrand op het gevoelige huidje van je baby van 4 maanden smeren. Het is daarom aan te raden om je kleintje goed in de schaduw te houden als jullie er bijvoorbeeld samen op uit trekken.
  • En als jullie buiten zijn, is het ook belangrijk om je kleintje goed te beschermen tegen beten van insecten. Je kunt bijvoorbeeld bij een drogisterij of de apotheek om een speciaal middeltje voor baby’s vragen als je merkt dat je kleintje snel door bijvoorbeeld muggen geprikt wordt.

Doen met jouw baby van 4 maanden oud

Doordat je kleintje zich steeds verder ontwikkelt, heeft hij ook meer stimulatie nodig. Wat zijn leuke nieuwe dingen die je samen met je kleintje kunt doen?

  • Wissel een speelmat eens af met een speelstoeltje. Kijk of het stoeltje een boog met speeltjes heeft, waar je kindje mee kan spelen.
  • Je kunt dit het beste even afstemmen met het consultatiebureau, maar mogelijk kan je jouw baby in de kinderwagen zetten in plaats van in de wandelwagen. Zittend ziet de buitenwereld er ineens heel anders uit.
  • Speel ´kiekeboe´ met je kleintje door je gezicht te verstoppen. Dit kan bijvoorbeeld achter je handen. Ook kun je een speeltje onder een deken verstoppen om te kijken of je kindje dit ontdekt.

Een nieuwe ervaring: ruiken

Een van de zintuigen die sterk ontwikkeld is in de vierde maand is de reuk. Test het reukvermogen van jouw baby eens met een geur spelletje. Neem jouw kleine op schoot en schotel hem verschillende dingen met geur voor. Denk eens aan banaan, sinaasappel, citroen of vanille. Laat hem ruiken aan de losse producten. Voor je baby is dit een heerlijke nieuwe ervaring en ook voor jou is dit leuk om te aanschouwen. De ene geur zal namelijk beter in de smaak vallen dan de andere. En, wil je weten of zijn smaak verandert qua lekkere en vieze geuren? Probeer het over een aantal weken dan nog een keer en kijk of hij anders reageert op de verschillende geuren.

Op naar de volgende stap : baby 5 maanden oud