Je leven met jouw baby van 3 maanden oud
April 19, 2020- Auteur: Kurt Bijl /
- Laatste update: April 19, 2020 /
- Hoe doen we onze research ?
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
0
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
Je baby is 3 maanden oud. Een nieuwe mijlpaal! Je zult merken dat je kleintje elke dag groter wordt en zich meer bewust wordt van de wereld om zich heen. Als je baby 3 maanden oud is, zal hij waarschijnlijk in een ritme zitten. Dit zorgt ervoor dat ook jij wat welverdiende rust kunt pakken. Wat kan je baby precies als hij 3 maanden oud is? Wat kun je verwachten? En hoe gaat het eigenlijk met jou? Mamapagina.com zet het allemaal op een rij!
Zowel de lichamelijke als geestelijke ontwikkeling van je kindje heeft de afgelopen maanden niet stilgestaan. En alle zintuigen van jouw baby zijn afgelopen maand verbeterd. Zicht, gehoor, reuk, gevoel en smaak zijn allemaal verder ontwikkeld. Wat kun je hiervan merken? En wat kan je baby van 3 maanden eigenlijk allemaal?
Je hebt, als het goed is, de afgelopen maanden jouw baby regelmatig op zijn buik gelegd. En daar pluk je nu de vruchten van. Jouw kleintje heeft al die tijd namelijk goed zijn spieren kunnen trainen. En inmiddels zal hij in staat zijn om zijn hoofdje steeds verder van de grond te tillen. Waarschijnlijk komt ook zijn borstkas al een beetje mee omhoog als hij zijn armen gebruikt. Ook als je je kleintje vasthoudt, zul je merken dat zijn hoofd niet meer zo wiebelig is. En kan jouw baby al van zijn linkerzij naar zijn rechterzij draaien en omgekeerd? Dit zijn de eerste stappen om te leren omrollen. Het duurt nog even voor je kleintje dit echt kan, maar hij is al volop aan het oefenen.
Je kunt je baby helpen bij trainen van het optillen van zijn hoofdje, door tegenover hem te gaan liggen en met jouw gezicht voor dat van hem te gaan hangen. Het zal dan voor je kleintje een stuk leuker zijn om dat zware hoofd de lucht in te tillen. Met je gezicht vooruit, ziet de wereld er natuurlijk compleet anders uit.
Baby’s van 3 maanden hebben over het algemeen genoeg kracht om hun benen te strekken en hiermee te trappen. Pas op dat je niet ineens een karatetrap van je kleintje krijgt ;-). Ook de hand-oog coördinatie heeft een grote groei doorgemaakt. Jouw baby kan nu een object herkennen met zijn ogen, dit met zijn handen vastpakken, het in het zijn mond stoppen en de smaak van dit voorwerp ontdekken met zijn smaakpapillen. Je zal dan ook merken dat alles wat hij te pakken krijgt direct in zijn mond verdwijnt.
Ook kletst je baby er inmiddels flink op los. Nog steeds geen echte woorden, maar naast klinkers, kan hij nu ook medeklinkers ten gehore brengen. Klanken als ‘mmm’, ‘kkk’, ‘ppp’ worden met veel volume gebrabbeld. Je kunt ook duidelijk aan zijn geluidjes horen in wat voor stemming hij is. Huilen is niet meer zijn enige communicatiemiddel. Je baby zal steeds beter snappen dat hij door te praten of met gezichtsuitdrukkingen kan tonen hoe hij zich voelt.
Hoewel het soms misschien lijkt alsof je kleintje ineens een woordje zegt, blijft dat eerste echte bewuste woordje nog even uit. Maar hij is wél een en al oor als het gaat om alles wat jij zegt. Klets lekker tegen je baby en lees veel voor, dat zorgt voor een stimulatie van zijn taalontwikkeling.
Ook merkt je 3 maanden oude baby het direct wanneer jij in de buurt bent. Hij pikt jouw stemgeluid op en herkent jouw geur uit duizenden. Maar ook andere geluiden en geuren hoort en ruikt hij steeds beter. Je zal dan ook steeds meer reactie van jouw baby kunnen waarnemen op verschillende dingen en gebeurtenissen om hem heen.
De zintuigen van jouw baby ontwikkelen zich in rap tempo. En daardoor krijgt hij ook steeds meer plezier in allerlei soorten speeltjes. Geluidjes, liedjes, knispertjes, felle kleurtjes en beweging. Het zijn allemaal dingen die hij prachtig vindt en die hem helpen zijn zintuigen verder te ontwikkelen. Bied jouw kleintje dus regelmatig uitdagende speeltjes aan. Maar geeft hem nooit meer dan twee speeltjes tegelijk. Jouw baby kan zich namelijk nog maar op één ding tegelijk concentreren. Je kunt niet alleen speeltjes in verschillende kleuren aan je kindje aanbieden, kijk ook naar wisselende structuren en patronen. Een zachte, harige knuffel voelt heel anders aan dan een houten rammelaar. Je baby zal het verschil leuk vinden om te ontdekken.
Volgens het Rijksvaccinatieprogramma ontvangt je kindje normaal gesproken de eerste inentingen als hij 3 maanden oud is. Zijn immuunsysteem werkt dan namelijk al goed. Het gaat om de DKTP-Hib-HepB vaccinatie en de inenting PNEU. Deze inentingen beschermen tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio (DKTP), hib-ziekte, hepatitis B en pneumokokkenziekte. Deze ziekten zijn voor baby’s heel gevaarlijk en daarom is het belangrijk dat je kindje hier zo snel mogelijk tegen gevaccineerd wordt.
Doordat je baby flink gegroeid is sinds de geboorte, is ook zijn maag meegegroeid. En deze kan nu steeds meer melk vasthouden. Dit zorgt er normaal gesproken voor dat je kleintje ook langer zal slapen, mogelijk wel 6 tot 7 uur achter elkaar. Wat dat voor jou betekent? Hopelijk weer een nachtje doorslapen. Je kunt een nachtritueel instellen, zodat je kleintje weet dat het tijd is om een langere slaap te gaan doen. Doe hem bijvoorbeeld in bad, trek zijn pyjama aan, lees nog een boekje voor en leg je baby in zijn bedje.
Mocht je baby ´s nachts wakker worden, wacht dan bijvoorbeeld 30 seconden voordat je naar hem toe gaat. Soms huilen baby’s namelijk een paar minuten omdat ze ineens wakker worden, maar vallen ze ook weer vanzelf in slaap. Als je ‘s nachts naar je kleintje toegaat omdat het huilen niet stopt, beperk je dan vooral tot de noodzakelijke handelingen. Geef je kleintje bijvoorbeeld wat melk, verschoon de luier als dit nodig is en leg hem weer snel terug in zijn bedje. Probeer dit ook zoveel mogelijk in het donker of in ieder geval met zo min mogelijk licht aan te doen. Zo zal je baby leren dat het nacht is en dat die bedoeld is om te slapen.
Het is alweer 3 maanden geleden dat je bevallen bent. Of kunnen we beter zeggen: pas 3 maanden geleden? Mogelijk ben je moeier dan je voorheen was. En voel je jezelf nog niet helemaal de oude. Dat is heel normaal. Hoe gaat het verder met je?
Zit je in een relatie? Hoe is de relatie met jouw partner na de bevalling? Vinden jullie nog wat momenten tussen alle voedingen, poepluiers en flesjes door om samen te knuffelen? Nu je (bijna) volledig hersteld bent van de bevalling, komen jouw behoeftes misschien ook langzaam weer terug. Al kan de eerste keer vrijen weer behoorlijk spannend zijn. Praat hierover met jouw partner. Hij of zij durft er misschien niet over te beginnen om jou niet het gevoel te geven dat hij je wil pushen. Dus als jij er in dit geval niet over begint, kan het nog wel een tijdje duren voor jullie samen weer een intiem moment vinden. En juist die momenten zijn heel belangrijk nu jullie leven volledig draait om de zorgen voor zo’n klein wezentje.
Wanneer jouw kleintje nog bij jullie op de kamer slaapt, heb je als je baby 3 maanden oud is misschien de behoefte dat hij naar zijn eigen kamertje gaat. Voor jouw kleintje zal dit een enorme overstap zijn. Niet meer bij mama op de kamer, maar helemaal alleen in een donkere kamer. Leg een knuffel bij jouw kindje in het ledikant met jouw geur eraan. Dit kan hem geruststellen. Ook kan een nachtlampje helpen. Een baby nachtlamp zorgt ervoor dat je kindje niet compleet in het donker hoeft te slapen. Wanneer jij er ook moeite mee hebt dat jouw baby ineens een kamer verderop ligt te slapen, kun je een slimme babyfoon gebruiken. Met een slimme babyfoon kun je een camera richten op jouw baby en heb jij contact met de camera via een App of een bijbehorend schermpje. Je kunt dan dus precies zien hoe jouw kleintje erbij ligt in bed. Dat scheelt jou een hoop momenten uit bed stappen om snel even te spieken in zijn bedje.
Ben jij alweer voorzichtig begonnen met wat sporten of bewegen? Of vind je het moeilijk om hier tijd voor te vinden? Als je groen licht hebt gekregen van de dokter om weer te mogen sporten, hoef je echt niet gelijk als een gekke weer te beginnen. Wees lief voor jezelf! Je kunt bijvoorbeeld een lange wandeling met de kinderwagen maken waarbij je flink doorstapt. Let er in ieder geval op dat je niet tot het punt van uitputting gaat sporten, dit is niet goed voor je lijf.
Ben je een werkende mama? Dan ben je waarschijnlijk weer begonnen nu jouw baby 3 maanden oud is. Misschien vind je dit heerlijk, maar het kan ook vreselijk tegenvallen. Heb jij het gevoel dat je de hele dag bij jouw baby wil zijn? Dat is niet zo gek natuurlijk. De afgelopen weken hebben jij en jouw kleintje enorm veel tijd samen doorgebracht en een band opgebouwd. Hoewel het in het begin misschien best zwaar is, zal het binnenkort echt een stuk makkelijker worden.
Misschien voel jij je schuldig, maar dat is uiteraard helemaal niet nodig. Het is juist goed wanneer jij weer wat gaat doen waar je ook gelukkig van wordt. Al is het normaal als het even duurt voor je een balans hebt gevonden voor jezelf. Het is ook helemaal niet erg of gek als jij jouw baby nu mist. Verwen je kleintje maar extra met lieve knuffels en kusjes zodra je weer thuiskomt. En gun jezelf vooral de tijd om eraan te wennen dat jouw verlof voorbij is en je vanaf nu minder tijd door zult brengen met je kleintje.
Je baby van 3 maanden vindt het waarschijnlijk heerlijk om te spelen. En dit kun jij heel goed stimuleren. Bijvoorbeeld door liedjes te zingen en boekjes voor te lezen. We delen graag een aantal activiteiten die je met je baby van 3 maanden oud kunt doen.
Wanneer jij helemaal hersteld bent van de bevalling en geen bloed meer verliest, dan kun je nu lekker gaan zwemmen met jouw baby. Dit is voor je baby erg ontspannen, omdat het hem herinnert aan die fijne warme baarmoeder. Daarnaast helpt het hem ook bij zijn motorische ontwikkeling. Maar je zult zien dat het voor jou ook erg leuk is om dit samen te doen. Lekker samen spetteren!
Om je baby de wereld te laten ontdekken, kunnen jullie samen op ontdekkingstocht gaan. Maak bijvoorbeeld een wandeling door het park of het bos en kijk of jullie het geluid van vogels en eendjes kunnen horen. Ook bewegende blaadjes aan de bomen kunnen de aandacht van je kleintje trekken.
Jouw baby luistert graag naar jouw stem en muziek zorgt ervoor dat hij rustig wordt. Zing dus regelmatig een liedje voor jouw kleintje, terwijl je hem lekker tegen je aan houdt. Wanneer jij zingt, stimuleer je zijn taal- en spraakontwikkeling en hij leert verschillende toonhoogtes en ritmes kennen. Je kunt ook speeltjes met muziek bij je kindje introduceren. Dat vindt hij vast erg leuk.
Samen een boekje lezen helpt je nieuwsgierige kleintje bij de ontwikkeling van spraak en taal. Ook zul je merken dat grote prenten de aandacht trekken en je kleintje die met zijn ogen volgt terwijl je de bladzijden omslaat. Probeer verschillende stemmen te gebruiken bij het voorlezen, dat vindt je baby vast erg leuk. En vervang de naam van een karakter uit het boek eens door de naam van je kleintje. Zo leert hij om zijn naam in verschillende tonen te beluisteren.
Jouw baby vindt het waarschijnlijk heerlijk om op zijn speelmat te spelen. En dan vooral met dat fel gekleurde speeltje dat ook nog eens geluid maakt als je het beweegt of erin knijpt. Rammelaars zijn vaak het favoriete speeltje van baby’s. En doordat je kleintje nu naar iets kan grijpen, zal hij zelf van alles proberen vast te pakken om mee te gaan spelen. Probeer bijvoorbeeld eens een bal een eindje van je baby weg te rollen en kijk of hij ernaar grijpt.
Op naar de volgende stap : een baby van 4 maanden oud