baby 0 weken
May 13, 2020- Auteur: Kurt Bijl /
- Laatste update: May 13, 2020 /
- Hoe doen we onze research ?
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
0
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
Wauw, na een zwangerschap van 9 maanden, houd je dan nu eindelijk jouw eigen baby in jouw armen. Een klein mensje dat helemaal van jou en je partners is. Jullie vlees en bloed. Vanaf nu gaat een nieuwe tijd aanbreken voor jullie. De zorg van dit kleine wezentje vraagt nu 24 uur per dag jullie aandacht. En dat zal soms best even wennen zijn.
Het is ongelofelijk, maar ondanks dat jouw kleine baby eigenlijk nog helemaal niks zelf kan, is hij geboren met een heel sterk reflex: zijn zuigreflex. Wist je dat pasgeboren baby’s vaak zelf omhoog kunnen tijgeren van mama’s buik, naar boven naar de borst om te drinken. Dit is natuurlijk een oerinstinct, wat een prachtig iets is van moeder natuur. Voor jou kan het deze eerste week best even wennen zijn aan het geven van borstvoeding. De voeding moet ten eerste natuurlijk op gang komen. En daarna kan het gevoelig zijn en de stuwing die je na een paar dagen krijgt, kan zelfs vervelend zijn. Laat je deze week goed adviseren door jouw kraamhulp, wanneer je borstvoeding wilt geven. Het mag namelijk geen pijn doen. En jouw kraamverzorgende kan je helpen bij de juiste manier van voeden waardoor het voor zowel jouw kleintje als voor jou een fijn moment is in plaats van een worsteling.
De bevalling is voor je baby ook een heftige gebeurtenis geweest en daar kan hij nog best een beetje last van hebben. Na 9 maanden heerlijk warm in jouw veilige baarmoeder te hebben gezeten, is hij met veel geweld naar buiten moeten komen. Daar kan hij best nog wat misselijk van zijn of hoofdpijn van hebben. En hij zal ook best moe zijn. Grote kans dat hij de eerste nacht dus best goed slaapt tussen zijn voedingen door. Helaas is er ook een grote kans dat de tweede nacht een stuk minder soepel zal gaan. Hij beseft zich dat hij alleen in bed ligt en dat wil hij helemaal niet. En het is ook helemaal niet gek dat jouw kleintje niet direct perfect in het ritme zit. Hij heeft ook nogal wat om te verwerken en om aan te wennen.
Je baby kent nog helemaal niks in deze nieuwe wereld waarin hij terecht is gekomen. Het enige dat hij wel kent, is jouw stem en die van je partner. Deze heeft hij al een aantal maanden kunnen horen vanuit jouw buik. En dat is niet zonder reden. Hij voelt zich daardoor veilig bij jullie. Jullie zijn voor hem zijn veilige haven. Ook jouw geur kent hij al. Dit is dan ook precies de reden waarom veel pasgeboren kleintjes niet graag alleen in hun wiegje liggen. Hij wil bij je zijn, want dat kent hij. Je zal merken dat je jouw kleintje kunt troosten door hem bij je te nemen en tegen hem te praten.
Eten, poepen, slapen en opnieuw. Dat is hoe het leventje van jouw kleine baby er nu uitziet. En jouw leven nu dus ook. Jouw baby kan nu alleen nog maar communiceren door te huilen. Ga bij ieder huiltje dus na: heeft hij honger? Heeft hij een volle luier? Is hij moe? En is het geen van deze drie dingen? Dan wil hij waarschijnlijk gewoon niets liever dan graag bij je zijn.
Hoe gaat het met jou, nadat je nog maar net bevallen bent? Heb je de bevalling al een beetje een plek kunnen geven? Het helpt om erover te praten met anderen die ook een bevalling hebben meegemaakt. Zij begrijpen wat je hebt doorgemaakt en gek genoeg zul je merken dat het uitwisselen van ervaringen troost biedt. Wat je misschien ook helpt, is dat jouw hersenen in staat zijn om je te laten vergeten hoe het voelde. Over een tijdje zul je je niet meer kunnen herinneren hoe pijnlijk het was. En dat is maar goed ook, want als je dat wel bij je zou blijven dragen, dan zou geen enkele vrouw een tweede kind krijgen.
De eerste periode na de bevalling kun je heftig bloeden. Misschien schrok je toen je het kraampakket opende en die enorme kraamverbanden zag. Nu weet je wel beter en ben je blij dat je die enorme lappen tot je beschikking hebt. Gelukkig zal het heftige bloeden snel minder worden. Over een tijdje kun je al kleiner verband gebruiken en kort daarna zul je voldoende hebben aan gewoon maandverband.
Jouw kleintje zit nog in een strak schema betreft voedingen. Iedere drie uur een voeding, betekent voor jou dat je komende tijd niet langer dan twee à twee-en-een-half uur aan een stuk zult slapen in de nacht. Dat is best heftig. Zeker na de uitputtingsslag van een bevalling die je net hebt doorgemaakt. Maak dus gebruik van de hulp die je nu in huis hebt. Geef je over aan de zorgen van de kraamhulp en kruip tussen de voedingen van jouw baby door lekker in bed. Deze week moet je echt proberen om alle rust te pakken, die je pakken kunt. Straks is jouw partner weer aan het werk en is de kraamhulp weg. Dan zul je minder momenten hebben waarop je even bij kunt tanken.
Ben voorzichtig met te vroeg naar buiten gaan. De bevalling heeft roofbouw gepleegd op jouw lichaam en je zult best merken dat je minder energie in je lijf hebt dan je misschien zou verwachten. Voel je je wel fit genoeg voor een wandeling, dan is het natuurlijk leuk om jouw kleine pracht en praal mee te nemen met de kinderwagen. Wanneer je twee kleintjes hebt, kun je ook een duo kinderwagen overwegen. Met een duo kinderwagen kun je beide kindjes tegelijk meenemen voor een wandeling. Dat is zeker over een tijdje, wanneer je meer naar buiten zult gaan, een eenvoudige manier om beide kindjes mee te nemen.
Deze eerste week zul je nog in een bubbel leven. Er is even helemaal niets anders dan jouw kleintje, je partner en jij. En de kraamhulp natuurlijk die jullie ondersteunt deze week. Geniet van deze bubbel en houdt kraamvisite nog even buiten de deur. Geniet deze eerste week van jullie kersverse gezin en neem de tijd om elkaar te leren kennen. Kruip samen in bed en laat de kleine lekker tegen je aan in slaap vallen. Wat trouwens nog fijner is voor je baby, is huid op huidcontact. Trek jouw shirt dus uit en kleed je baby uit op de luier na en leg je kleintje met zijn blote huid tegen jou aan. Jouw lichaamswarmte, ademhaling en geur zullen hem niet alleen kalmeren, het helpt ook bij het opbouwen van zijn weerstand. Dit is iets wat jouw partner ook kan doen natuurlijk, waardoor zij samen ook een intiem moment hebben. Jouw partner mist namelijk al alle voedingen, wanneer jij borstvoeding geeft.
Op naar de volgende stap : baby 1 week oud