Baby 2 weken
May 8, 2020- Auteur: Kurt Bijl /
- Laatste update: May 8, 2020 /
- Hoe doen we onze research ?
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
0
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
Waarschijnlijk heb je nog helemaal geen besef van tijd, maar jouw baby is alweer 2 weken oud. Jouw dagen draaien nog steeds volledig om de kleine en dat blijft ook nog wel even zo. Dat kleine mensje is namelijk volledig afhankelijk van jou. En wat is het dan ook fijn dat je er nu 100% kan zijn voor hem. Wat gebeurt er allemaal met jouw baby van 2 weken? Welke ontwikkelingen maakt hij door? En hoe zit het met jou? We zetten het voor je op een rij.
Het ritme als je baby 2 weken is, is redelijk gelijk aan die van een baby van 1 week. Zo zal je kleine nog prima 18 uur per dag kunnen slapen. Maar als hij wakker is, zul je merken dat je baby alerter is. En je zult je baby steeds beter leren kennen. En hij jou ook. Welke ontwikkelingen kun je bij een baby van 2 weken waarnemen?
Het lijkt of je baby van 2 weken alleen maar eet, slaapt en poept. Maar dat is zeker niet zo. Je zult namelijk gaan merken dat je baby alles wat er om hem heen gebeurt in zich opneemt. Hij is dan rustig, maar wel alert. Op andere moment kan juist het hele lichaam van je kleintje bewegen. Hij kan zijn armen en benen zwaaien en zelfs kleine geluidjes maken. Moedig je kind glimlachend aan en praat tegen hem. Het kan zijn dat je merkt dat je baby aan het eind van de dag wat geïrriteerd is. Dit is logisch. Hij moet namelijk aan een hoop nieuwe geluiden en kleuren wennen buiten de baarmoeder. Laat hem bijvoorbeeld lekker tegen je aan liggen om hem wat te kalmeren.
Je baby van 2 weken oud ziet de wereld nog in een waas. Hij heeft een zicht van ongeveer 25 centimeter. Zorg dus dat je jouw gezicht dicht bij die van je baby houdt, zodat hij je kan waarnemen. En probeer oogcontact te maken. Ook kun je merken dat je baby je intens aankijkt, dit is zijn manier om je in zich op te nemen. En zal hij onbewust proberen om jouw gezichtsuitdrukking te imiteren. Maak je geen zorgen als je baby een beetje scheel kijkt. Doordat de oogspieren in ontwikkeling zijn, kan hij zijn ogen nog niet goed focussen. Dit zal met de tijd vanzelf minder worden.
Ondanks dat jouw baby nog geen goed zicht heeft, kan hij wel al contrasten waarnemen. Het verschil tussen licht en donker is heel interessant voor kleintjes. De haargrens bij mensen met donker haar, het zonlicht dat tussen de donkere gordijnen valt en andere kleurverschillen zullen je baby intrigeren. Stimuleer dit door zelf, binnen het zicht van je baby, contrasten te creëren. Dit zal je baby prachtig vinden.
Een baby van 2 weken oud kan om verschillende redenen huilen. En elk huiltje heeft zijn eigen geluid. Zo kan je kleintje honger hebben, de luier volgepoept hebben of het warm of koud hebben. Je zult merken dat je steeds beter de verschillende huiltjes uit elkaar kunt halen. En dus weet waar je baby behoefte aan heeft. Ff last van heeft.
Doordat het voedingsritme van een baby van 2 weken ongeveer hetzelfde is als die van een baby van 1 week oud, zal ook het poep- en plasritme redelijk gelijk zijn. Alleen zul je merken dat de luiers waarschijnlijk voller zullen zitten. Dit komt doordat je kleintje meer aan het voeden gewend raakt.
Als je baby 2 weken oud is, kun je voorzichtig beginnen met het vaststellen van een dag- en nachtritme. Doordat je baby zonder interne klok wordt geboren, heeft hij geen idee wanneer het avond of juist ochtend is. Je kunt overdag als je baby wakker is wat met hem spelen. Bijvoorbeeld met het ontdekken van contrasten in huis. En ‘s avonds als het tijd is om te gaan slapen, kun je bijvoorbeeld het daglicht buitensluiten, niet meer spelen en de geluiden in huis wat dempen. Zo help je ze om het verschil tussen dag en nacht te leren kennen. Kijk trouwens niet vreemd op als je baby met zijn ogen open slaapt. Dit is een eigenschap die ze later weer verleren.
Nu de bevalling ook twee weken geleden is, zullen de ergste bloedingen zijn afgenomen. Tenminste, als je een vaginale bevalling hebt gehad. Maar grote kans dat jij nog steeds de dag (en nacht) niet doorkomt zonder flinke lappen maandverband in jouw broek. Als je niet meer van die enorme kraamverbanden wilt gebruiken en je hebt nog niet voldoende aan normaal maandverband, dan kan incontinentiemateriaal een oplossing bieden. Vraag ernaar bij jouw drogist, zij zullen precies begrijpen wat jij zoekt.
Heb je een keizersnede gehad? Dan kan het zijn dat je ook nog wat ongemakken voelt. Zo kan het onaangenaam zijn om te bukken. En kan de streek waar je gehecht bent pijnlijk en gevoelig zijn. Of jeuken. Smeer dit gebied regelmatig is met een voedende crème. Je kraamverzorgster of de drogist kan je vast een goede crème aanraden.
Misschien heb je ook nog last van andere na-bevallings ongemakken als moeite met poepen en aambeien. Aambeien komt bij heel veel vrouwen voor na de bevalling. Ze kunnen heel pijnlijk zijn of juist vreselijk jeuken. Geen prettige bijkomstigheid. Gelukkig gaan aambeien vaak vanzelf weer over. Je kunt de pijn en de jeuk wat verzachten door aambeienzalf te gebruiken, die gewoon te koop is bij de drogist. Om je stoelgang te bevorderen, is het aan te raden om veel vocht te drinken. En voldoende vezels te eten. Denk hierbij aan granen, bruine rijst, als ook rozijnen, gedroogde abrikozen en bijvoorbeeld pruimen.
Grote kans dat de kraamvisite niet kan wachten om langs te komen. En misschien heb je zelfs al wat visite over de vloer gehad. Enorm lief natuurlijk al die aandacht voor jou en je kleintje. Maar al die visite kan ook best vermoeiend zijn. Zeker nu jij nog balanceert op het restje energie dat je over hebt na al die gebroken nachten. Om je wat energie te geven kun je noten eten, zoals amandelen, walnoten, cashewnoten of pistachios. Deze zitten vol proteïne en vezels. En voor de visite is het goed om te bedenken hoeveel bezoek jij per dag of per week wilt ontvangen. Denk daarbij ook aan je kleintje. Want al die visite is ook voor de baby best inspannend. Spreek ook een dag of een moment in de week af met jouw partner dat jullie familie-tijd hebben. Want ook dat is heel belangrijk dat jouw andere helft voldoende tijd krijgt om met de baby een binding te krijgen.
Ondanks dat je baby pas 2 weken oud is, kun je verschillende dingen ondernemen met je kleintje. Als je je weer sterk genoeg voelt, kun je een klein ommetje buiten maken. Ga er dagelijks even lekker uit met je baby. Zorg voor goede kleding die past bij de weersomstandigheden. Je wilt tenslotte dat jouw kleintje geen kou oploopt, maar ook niet oververhit raakt in de kinderwagen.
Tip! Pas met warm weer goed op met een doek over de kinderwagen tegen de zon. De temperatuur in de kinderwagen kan dan zo hoog oplopen dat jouw baby de hitte niet aankan. Kies liever voor een parasol. En denk uiteraard ook goed aan jezelf. Ben niet te overmoedig. Je hebt er niets aan om na een kwartier lopen ergens te stranden, omdat je geen energie meer hebt om terug te wandelen. Vergeet niet dat je nog maar pas geleden bevallen bent en dat je lichaam nog herstellende is.
Neem je kleintje eens mee voor een fijne wasbeurt onder de zachte warme waterstraal. Houd je baby uiteraard niet met zijn hoofd onder de kraan. Beweeg hem met zijn lijfje heen en weer onder de straal, terwijl je hem tegen je aanhoudt. Hij zal hier enorm van genieten. De warmte van de douche herinnert hem aan zijn veilige warme omgeving in de baarmoeder. Zorg uiteraard dat het water niet té warm is. En pas wel op, want zijn lijfje wordt spekglad wanneer het nat is. Je kunt hiervoor heel goed een douchehandschoen gebruiken. Dit is een lange badstof washand waarmee je meer grip hebt op jouw glibberige kleintje. Heb je geen lange douchewashand? Dan kun je ook een handdoek om je arm wikkelen en je kleintje daarmee tegen je aanhouden.
Vroeg beginnen met douchen helpt jouw kleintje om op latere leeftijd de douche niet te beschouwen als iets vervelends. Wanneer je hem vroeg laat wennen aan de waterstraal en je ook zijn hoofdje nat maakt wanneer hij ouder is, zal hij op latere leeftijd geen enkel probleem hebben met douchen. Doe je dit niet al op vroege leeftijd, dan kan het zijn dat jouw kind angst krijgt voor douchen en water over zijn hoofd. Jong geleerd is dus oud gedaan.
Wat staat je te wachten als je baby 3 weken is? Op naar de volgende stap: baby 3 weken oud.