Baby 1 week
May 8, 2020- Auteur: Kurt Bijl /
- Laatste update: May 8, 2020 /
- Hoe doen we onze research ?
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
0
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
Je leven is voor altijd verandert, je baby leeft namelijk al een week buiten de baarmoeder. Nadat je kleine hummeltje 9 maanden in jou is gegroeid, kunnen jullie nu samen gaan genieten buiten de buik. Waar je in het begin waarschijnlijk hulp hebt gehad van de kraamhulp, zal deze nu het huis verlaten. En zul je voor het eerst écht helemaal alleen zijn met jouw baby. Maar maak je gezorgen. Je hoeft echt niet alles direct te weten en perfect te doen. Je hebt een leven lang om het ouderschap onder de knie te krijgen. Wat kun je nu verwachten als je baby 1 week oud is? We zetten het graag voor je op een rij.
Na 9 maanden verbonden te zijn geweest via de navelstreng, zijn jij en je kleintje bij zijn geboorte fysiek gescheiden van elkaar. Die doorgeknipte navelstreng is inmiddels verdroogd en zwart geworden. Normaal gesproken laat na 1 week het restje navelstreng van jouw baby los en kun je eindelijk genieten van zijn mooie egale buikje. Dit gebeurt vanzelf, je hoeft hier dus niets voor te doen. Smeer zijn naveltje de eerste tijd goed in met vette zalf. Het kan namelijk nog een gevoelig plekje zijn, vooral met die luierrand die er overheen schuurt.
Je moet trouwens niet vreemd opkijken als je baby in de eerste week buiten de baarmoeder gewicht verliest. Als je je baby borstvoeding geeft, zal je baby rond 7 -10 dagen na de geboorte weer op of boven zijn geboortegewicht uitkomen. Als je jouw baby de fles geeft, kan dit iets sneller gaan. Een manier om in de gaten te houden of je baby voldoende eet, is het aantal luiers dat je per dag verschoont. Je baby zal rond de 6 – 10 plasluiers hebben en een aantal poepluiers per dag.
Wanneer je kleintje tussen de 9 en 11 dagen oud is, krijgt hij waarschijnlijk zijn eerste regeldag. Wat dat is? Tijdens een regeldag heeft jouw baby een groeispurt, waardoor hij meer voeding nodig heeft. Het kost hem nou eenmaal een hoop energie om te groeien en te ontwikkelen. Je kunt merken dat een baby een regeldag heeft, doordat hij meer en/of vaker wil drinken. Geef je borstvoeding? Dan kan het zomaar zijn dat je tijdens deze dag jouw kleintje ieder uur moet aanleggen aan de borst. Ook zul je merken dat zijn humeur anders is dan normaal. Hij is hangerig, huilerig en ook zijn slaapjes zullen minder goed gaan dan normaal. Gelukkig duurt een regeldag maar 1 tot 2 dagen. Het is dus even bikkelen voor jou en je kleintje, maar gelukkig is het ook snel weer voorbij.
Als je baby 1 week oud is, zal zijn leven bestaan uit eten, slapen, plassen & poepen en huilen. Je kleintje zal gemiddeld 16 – 18 uur per dag slapend doorbrengen. Is het jou al opgevallen dat je baby onregelmatig ademt als hij slaapt? Dit is heel normaal voor een 1 week oude baby. En zolang je ervoor zorgt dat je kleintje veilig in zijn wiegje ligt, in principe niets om je zorgen over te maken. Als je hier vragen over hebt, kun je dit natuurlijk met je kraamhulp of op het consultatiebureau bespreken.
Je kleintje heeft totaal nog geen ritme. Hij zal om de paar uur gevoed willen worden, ook ´s nachts. Daardoor lopen dagen en nachten wel wat door elkaar heen. Probeer je hier geen zorgen om te maken en pas je aan aan het ritme dat je baby nu heeft. Het is echt waar wat ze zeggen: probeer te rusten als jouw kleintje ook slaapt. Dat slaapritme komt echt wel als je baby iets groter is. Om het je ´s nachts iets makkelijker te maken, kun je bijvoorbeeld het wiegje met je kleintje bij jou op de kamer zetten.
Jouw kleintje beleeft de wereld in deze eerste week heel anders dan jij. Hij kan bijvoorbeeld nog geen onderscheid maken tussen zijn lijf en de rest van de wereld. Voor hem is alles nu nog één geheel. Wel is hij druk bezig met het analyseren van zijn omgeving. Al kan hij nog niet echt scherp zien. Voor hem bestaat de omgeving uit contrasterende patronen van vooral zwart en wit. Ook kan je kleintje nog niet verder kijken dan ongeveer 20-30 centimeter. Maar dit is precies de afstand tussen zijn ogen en jouw gezicht wanneer je hem voedt. Mooi toch?
Het is een wonderlijk iets, maar baby’s worden geboren met een aantal belangrijke reflexen. Deze helpen hem om te overleven. Zo zal je baby als zijn wang gestreeld wordt, automatisch die kant op draaien. En een ander belangrijk reflex is natuurlijk het zuigreflex. Dit zorgt ervoor dat hij jouw tepel of de fles kan vinden. En zodra hij deze in zijn mondje heeft, zorgt zijn zuigreflex ervoor dat hij kan drinken. De zuigkracht van een baby is trouwens vele malen sterker dan dat van een volwassene.
Jij bent inmiddels 1 week moeder! Waarschijnlijk vliegen jouw emoties nog alle kanten op. Het ene moment ben je smoorverliefd op dat kleine mensje en kun je je niet voorstellen dat je ooit gelukkiger bent geweest. Het andere moment stromen de tranen over je wangen en weet je even niet meer wat je allemaal overkomt! Kraamtranen zijn heel normaal en niets om je zorgen over te maken. Deze wisselende emoties hebben zelfs een naam: de baby blues. Gelukkig gaat het weer over.
Het is pas een week geleden dat je bevallen bent, of dit nu vaginaal was of via een keizersnede. Je lichaam heeft veel doorgemaakt en heeft tijd nodig om te rusten en te herstellen. Focus hier dus op, zowel voor jou als je baby. En luister goed naar je lichaam. Zorg dat je voldoende eet om weer aan te sterken. Kies bij voorkeur voor ijzerrijk voedsel. En drink voldoende water. Je kunt ook speciale mama-vitaminen slikken om weer op kracht te komen. Oh, vergeet vooral niet om te genieten van elk moment met je kleintje, vooral van knuffeltijd. En ruikt het hoofdje van jouw baby ook zo lekker?
Na een bevalling zul je in de eerste weken van het leven van je baby buiten de baarmoeder kraamverbanden gebruiken. Deze grote onaantrekkelijke maandverbanden heb je echt nodig, want ze vangen het bloed op dat je na de bevalling kwijt raakt. En helaas, kan dit bloeden wel een paar weken duren. Je lichaam moet tenslotte weer herstellen. Waar dit bloed vandaan komt? Het zijn de wondjes die zijn ontstaan bij het loslaten van de placenta.
Is je kindje middels een keizersnede ter wereld gekomen? Dan zul je de eerste weken last hebben van een rood en gezwollen litteken. Ook zul je zowel in je buik als rondom het litteken pijn ervaren. Dit is niet verwonderlijk, de spieren zijn tenslotte doorgesneden. Geef je lijf voldoende tijd om te herstellen. En verzorg je wond. In het ziekenhuis zullen ze je vast hebben uitgelegd hoe je dit het beste kunt doen.
Wist jij vooraf zeker dat je borstvoeding wilde geven aan je baby? Als je hiervoor gekozen hebt, kan dit, nu het eenmaal zover is, je best zwaar valt. Sowieso is die eerste fase lastig. Je kunt last krijgen van stuwing of pijnlijke tepels. Dat je dit tegenvalt is helemaal niet raar. Laat je wel goed adviseren wanneer je het té moeilijk vindt of wanneer het echt pijn doet. Borstvoeding geven kan gevoelig zijn, maar hoort geen pijn te doen. Een lactatiekundige kan je helpen met het juist aanleggen van jouw baby aan de borst, of je uitleggen hoe je jouw borsten kunt masseren om stuwing te verminderen en een borstontsteking te voorkomen.
Heb jij ook al ongemakkelijke momentjes gehad met lekkende borsten? Ben je bijvoorbeeld een keer vergeten om tepelpads in je BH te doen na het voeden en gaf dit mooie ronde vlekken in je shirt ter hoogte van jouw tepels? Wanneer jouw baby begint te huilen, geven jouw hersenen een signaal af aan jouw borsten. Namelijk dat het tijd is om jouw kleintje te voeden. Daarom begint de melk vanzelf te lopen. Het vervelende is alleen dat jouw hersenen dit niet alleen doen wanneer jouw baby huilt. Het kan je ook overkomen wanneer je op TV een baby hoort huilen. Of als in de supermarkt staat en een andere baby begint te huilen. Oeps!
Je baby zal in het begin van zijn leven afhankelijk zijn van zijn reukvermogen en tastzin. Je kunt je kleintje hierbij helpen en een vertrouwd gevoel geven door zoveel mogelijk huid-op-huid contact te hebben. Leg je kindje met zijn blote borst tegen jouw blote borst aan. Vergeet natuurlijk niet om jullie met een lichte doek toe te dekken om te voorkomen dat jullie kou vatten.
Als het stompje van de navelstreng is losgelaten, kun je je baby ook in bad doen. Je kunt hiervoor een babybadje gebruiken. Pas op dat het water niet te warm is, je kunt dit checken met bijvoorbeeld een badthermometer. En als je wilt kun je een zachte spons gebruiken om het lijfje mee schoon te maken. Als je vragen hebt over het in bad doen van je kleintje, kun je deze natuurlijk met de kraamhulp doornemen, voordat deze er niet meer is. Het wordt trouwens aangeraden om de nageltjes van je baby niet met een nagelschaartje maar met een vijl bij te werken als je merkt dat je kleintje lange nagels heeft. Als je het lastig vindt om dit te doen als je baby wakker is en mogelijk beweegt, kun je het ook doen als hij slaapt.
Nu het zicht van jouw kleintje nog heel beperkt is, vindt hij het fijn als jij met jouw gezicht dicht bij hem komt. Houd jouw hoofd op zo’n 20-30 cm afstand van je baby’s hoofd en beweeg langzaam heen en weer. Kijk of zijn ogen jou al proberen te volgen. Door deze oefening te doen, help je jouw baby zijn oogspieren te trainen. En dat alles terwijl hij lekker naar mama kan kijken. Lukt het hem nu nog niet, dan is er niks aan de hand. Dit komt vanzelf! Vergeet trouwens niet volop te glimlachen naar je kindje. Zo leert hij wat een vriendelijke gezicht is. Op die eerste glimlach terug moet je trouwens nog even wachten.
Als jij alweer wat fitter bent, heb je misschien wel behoefte aan een rondje wandelen in de frisse lucht. Pak je kleintje goed in, neem de kinderwagen en ga ervoor. Zorg wel dat je nog niet te ver gaat lopen, want zelf zul je ook best nog wel moe zijn en last hebben van ongemakken. Maar een klein ommetje samen met jouw kleintje in de kinderwagen kan een wereld van verschil betekenen voor jou, maar ook voor jouw baby! Ga maar eens na hoeveel groter de wereld van jouw baby is geworden na zo’n blokje om.
Op naar de volgende stap : een baby 2 weken oud