Baby 1 maand oud en zijn ontwikkeling

Baby 1 maand oud

De tijd vliegt voorbij en jouw baby is inmiddels alweer 1 maand oud! Waar de eerste weken met je nieuwe baby mogelijk overweldigend waren, zul je merken dat het ritme steeds meer begint te komen. En dat je jouw baby al wat beter begint te begrijpen. Ook als ouder zul je je steeds zekerder voelen. Maar de ontwikkelingen stoppen niet. Nu jouw baby 1 maand oud is, begint hij zich verder te ontwikkelen. Hij gaat op ontdekkingstocht met zijn eigen stem en handjes en je zult ook zijn eerste échte glimlach te zien krijgen. We vertellen je graag meer over wat je kunt verwachten als je baby 1 maand oud is. 

 

Jouw baby van 1 maand oud: 

  • Zoekt contact met jou door jouw ogen te zoeken en je aan te kijken
  • Kan zijn gebalde vuistjes nu ook openen
  • Kan heel eventjes een klein stukje zijn hoofd optillen als hij op zijn buik ligt
  • Kijkt graag naar felle kleuren en bewegende dingen, zoals bijvoorbeeld een bewegend boxmobiel

 

baby 1 maand

Ontwikkeling van een baby van 1 maand

Baby’s ontwikkelen zich razendsnel. En net als je denkt je kleintje door te hebben, maakt hij een nieuwe groei door. Heb je het idee dat je kleintje uit zijn kleertjes is gegroeid? Dat is helemaal niet raar, want je kleintje groeit zowel in de lengte als in gewicht. Vergeet alleen niet dat elke baby uniek is. En dus ook in zijn eigen tempo zal ontwikkelen. Je hoeft niet verrast te zijn als jou baby niet geheel volgens hetzelfde schema als een andere baby groeit. Je kleintje zal dit ook snel weer inhalen. Om je voor te bereiden op de ontwikkeling van een baby van 1 maand, delen we graag een aantal mijlpalen.

Leuk om te weten! Je zult mogelijk opmerken dat het hoofd van je baby in verhouding groter is dan zijn lichaampje. Dat is heel normaal. Het hoofd groeit namelijk iets sneller. Gelukkig zal het lichaam dit snel inlopen hoor.

Slaapritme bij een baby van 1 maand

Jouw baby begint steeds meer te wennen aan zijn leven op aarde en zijn ritme begint daarop ook aan te passen. Hoewel jouw kindje nog steeds veel slaapt, merk je kleine veranderingen zijn slaapritme. Het duurt wel nog even voor hij hele nachten door zal slapen. Maar je krijgt stukje bij beetje langere tussenpozen voor hij zich weer meldt in de nacht. Geniet daarvan!

Nachtlampje of knuffel

Vindt jouw kleintje het onprettig om ‘s nachts in het complete donker te liggen? Ondanks dat hij in de buurt ligt van mama, kan zo’n donkere kamer heel beangstigend zijn. Je kunt ervoor kiezen om een nachtlampje aan te zetten op jullie slaapkamer. Gebruik dan bij voorkeur het nachtlampje dat je later ook op de eigen kamer van jouw baby gaat gebruiken. Zo kan je kleintje vast wennen aan dit licht. Ook kan het helpen om een knuffel bij hem te leggen die de geur heeft van mama of papa. Die geur kent hij maar al te goed en zal hem tot rust brengen.

Communiceren

Een baby van 1 maand begint ook op verschillende manieren te communiceren. Eerst kon hij alleen maar huilen, maar nu heeft hij ontdekt dat hij ook andere geluiden kan maken. Je zult met name geluidjes te horen krijgen als “eh”, “oh” en “uh”. Wist je dat alle baby’s over de hele wereld starten met het maken van deze geluidjes? Pas later, wanneer zij meer taalbesef krijgen, zullen de klanken van baby’s uit verschillende landen gaan verschillen van elkaar. En als je kleintje huilt, zal hij met zijn verschillende huiltjes duidelijker proberen te communiceren. Zo kan je kindje als hij verveeld is huilen totdat je hem een nieuw speeltje geeft. En als hij moe is zal hij ook anders huilen. Je merkt ook dat je baby van 1 maand oud een echte glimlach kan geven. Als hij iets leuk vindt, kan je zomaar ineens verrast worden met een grote lach. Daar zal je hart echt van smelten!

Baby 1 maand: handjes ontdekken

Ook gaat je baby zijn eigen handjes ontdekken. Na de eerste maand ongeveer heeft je baby zijn handjes niet langer meer tot vuistjes gebald. Beetje bij beetje ontdekt hij hoe leuk die gekke handjes kunnen zijn zo boven zijn eigen gezicht. Daarbij kan het soms wel gebeuren dat hij zichzelf per ongeluk in het gezicht slaat. Oeps!

Au, darmkrampjes

Helaas kan jouw kleintje in deze periode ook vervelende ongemakken krijgen. Denk hierbij aan darmkrampjes en reflux. Gelukkig zijn de meeste klachten vervelend, maar niet heel ernstig. Uiteraard kunnen ze wel veel last, ongemak en pijn veroorzaken bij jouw kleine baby. En dat zorgt dan weer voor veel frustratie en onmacht bij jou als ouder.

Tummy time

Je baby zal tussen zijn slaapjes door steeds een klein beetje langer wakker blijven. Op die momenten is het goed om tummy time te oefenen en je baby korte tijden op zijn buik te leggen. Zo kan hij oefenen met het optillen van zijn hoofd en zijn nekspieren trainen. Je zult merken dat een baby van 1 maand al heel eventjes zijn hoofd een klein stukje kan optillen als hij op zijn buik ligt.

Spelen in de box

Je kunt hem in die periode af en toe ook lekker in de box laten spelen. Hij vindt een babymobieltje boven zijn hoofd bijvoorbeeld prachtig. Bewegende speeltjes zijn leuk om te volgen, vooral als ze een felle kleur bevatten. Je kunt ook een of twee felgekleurde speeltjes bij hem in de box leggen. Wil je een muziekje voor je baby spelen maar geen babymobiel ophangen? Denk dan eens aan een muziekdoosje. Deze maakt fijne muziekjes voor jouw baby, waar hij heerlijk op in slaap kan vallen. Overlaad hem niet met speelgoed, want dat kan zorgen voor te veel prikkels. Één of twee dingen in zijn gezichtsveld is echt meer dan genoeg.

Je baby van 1 maand in de draagdoek

Merk je dat jouw kindje niet graag alleen in de box ligt? Dan kun je ook overwegen om hem lekker tegen je aan te knopen in een draagdoek of met een draagzak bij je te dragen. Veel kleintjes kunnen zo heerlijk slapen, met de geur en de warmte van mama. En, als ze wakker zijn, kunnen ze de wereld van een heel ander perspectief bekijken dan wanneer ze liggen. Een draagzak geeft jou ook direct de mogelijkheid om iets mobieler te zijn, dan wanneer je de hele dag met je kleintje in je armen zit. Win-win dus voor baby’s die het liefst de hele dag tegen mama aangeplakt zitten.

Jouw leven met jouw baby van 1 maand oud

Als je baby 1 maand oud is, genieten jullie alweer rond de 4 weken van elkaars gezelschap. Jullie leren elkaar steeds beter kennen. En je zult merken dat je kleintje contact met je zoekt door oogcontact te maken en je aan te kijken. Hoe gaat het eigenlijk met jou als mama? En hoe ziet je leven eruit met een baby van 1 maand?

Lichamelijke status

Als je baby 1 maand oud is, zul je waarschijnlijk nog de gevolgen merken van de bevalling. Of je nu een vaginale bevalling hebt gehad of een keizersnee. Het duurt gemiddeld 6 tot 8 weken voor je weer enigszins hersteld bent. Goed eten, je rust nemen en hulp vragen kan hierbij helpen. Je kunt ook altijd advies vragen aan de verloskundige als je vragen hebt over je herstel of klachten hebt.

Kraamvisite

In deze periode ontvang je waarschijnlijk veel kraamvisite. Dat is erg leuk natuurlijk, want als trotse ouder laat je maar wat graag jouw kindje zien aan al jouw geliefden. Maar vergeet daarbij niet wat het beste is voor jouw baby én voor jezelf natuurlijk. Bedenk van tevoren goed wat jij wel en niet wilt. En laat jouw kraamvisite duidelijk weten wat jij van hen verwacht. Wat in ieder geval heel belangrijk is, is dat jouw visite altijd éérst hun handen wast. Je baby heeft namelijk nog geen goed afweersysteem, dus schone handen aan zijn lijfje zijn wel zo fijn. Ook mag je absoluut geen kraamvisite ontvangt met een koortslip. Dit is namelijk heel gevaarlijk voor jouw baby.

Gebroken nachten

Nu de kraamhulp het huis uit is en je er mogelijk (gedeeltelijk) alleen voor staat, zul je merken dat de dagen snel vol zitten. En ook erg vermoeiend kunnen zijn. Zeker nu de nachten nog gebroken zijn. Zorg goed voor jezelf. Pak rust op de momenten dat jouw kleintje slaapt en vraag eventueel hulp van familie of vrienden, zodat jij af en toe even onder de wol kunt kruipen om bij te tanken. Of met een boek of een tv serie kan ontspannen.

Douchen met je baby in huis

Weet je soms even niet meer wanneer je zelf moet douchen of tijd moet vinden om jezelf aan te kleden in de ochtend? Daar ben je niet de enige in. Weet je dat heel veel jonge moeders denken het geluid van hun huilende baby te horen in de straal van de douche? Sta je net in je blootje met je haren in de shampoo… ‘hoor ik nou de baby huilen?’ Toch maar even kijken dan! 9 van de 10 keer is er echt niets aan de hand en heb je het huilen ingebeeld. Het kan uitkomst bieden om jouw kleintje in een wipstoeltje voor de douchecabine te zetten. Hij kan jou dan in de gaten houden en jij hebt direct ook goed zicht op je kleintje. Nog een bijkomend voordeel: in een wipstoeltje kan jouw kleintje zichzelf geen pijn doen. Hij zit dus hartstikke veilig.

Doen met jouw baby van 1 maand oud

Wat kun je precies doen met je baby van 1 maand oud? Bij Mamapagina.com delen we grag een aantal ideeën. Het is wel goed om in de gaten te houden of je baby de activiteiten leuk vindt. Als je merkt dat hij er genoeg van heeft, bijvoorbeeld als je kleintje begint te huilen, is het tijd om hem lekker te laten rusten. Baby’s kunnen namelijk maar zoveel nieuwe informatie in zich opnemen.

  • Visuele stimulatie – je baby zal het leuk vinden om maar fel gekleurde objecten te kijken, bijvoorkeur met strakke lijnen en patronen. Contrasterende patronen en kleuren zullen ervoor zorgen dat je kleintje zijn ogen er niet vanaf kan houden. En wist je dat baby’s het heel leuk vinden om zichzelf te zien? Houd eens een spiegel voor het gezicht van je kleintje en kijk wat er gebeurt.
  • Babygym – natuurlijk hoef je geen hele workout met je baby te doen, maar je kunt wel alvast wat fysieke oefeningen samen doen. Strek bijvoorbeeld de armen van je kleintje om een klapbeweging te maken. Of maak met de benen een fietsbeweging. Ook ga je door met tummy time. Al deze bewegingen helpen om de spieren van je baby sterker te maken en bewegingen te controleren.
  • Binding met je baby – natuurlijk ga je door met het creëren van een band tussen jou en je baby van 1 maand. Je kunt heerlijk samen knuffelen of samen op bed liggen en met elkaar ´praten´. Ook kan je verschillende gezichtsuitdrukkingen naar je kindje maken. Steek bijvoorbeeld eens je tong uit naar je baby. Je kleintje zal jou proberen te imiteren en ontwikkelt zichzelf zo steeds verder.
  • Trek er samen op uit – je kunt heerlijk samen een wandeling gaan maken en genieten van de frisse buitenlucht. Na een korte wandeling zul je hopelijk met nieuwe energie thuiskomen.

Leg de ontwikkeling van je kleintje vast

Waarschijnlijk heb jij die eerste maand al 1000 foto’s gemaakt van jouw kleintje. En dat is helemaal niet gek. Dat kleine wonder is namelijk het allermooiste ter wereld en ieder moment mag je vastleggen. Sterker nog, dit MOET je vastleggen! De ontwikkeling van jouw baby gaan supersnel. Je kunt dit nog beter zien door iedere maand een foto te maken van jouw kleintje op dezelfde manier en op dezelfde plek. Je kunt bijvoorbeeld iedere keer dezelfde knuffel naast hem leggen, om zo te laten zien hoe snel hij groeit. Na een jaar heb je dan een prachtig overzicht van de ontwikkeling in groei, alsook gezichtsuitdrukking, vorm van het hoofd en bijvoorbeeld hoe hard zijn haar is gegroeid. Wil je wat inspiratie voor zo’n fotoreeks? Op het internet zijn oneindig veel voorbeelden te vinden.

Op naar de volgende stap : baby 2 maanden oud