Wat is een baby loopwagen?
Een loopwagen of looptrainer voor een baby is een soort karretje wat door je kindje vooruit geduwd kan worden. Er zit geen motor in en komt vooruit door vier wielen. Elke loopwagen heeft een duwstang voor je kindje om zich goed te kunnen vasthouden en het karretje makkelijk naar voren te kunnen duwen. Eigenlijk lijkt het een beetje op een rollator. Je baby kan met een loopwagen niet sturen. Om een bocht om te gaan zal de loopwagen moeten worden opgetild en verplaatst. Naast dat het een handig hulpmiddel is, is een loopwagen ook simpelweg leuk speelgoed voor je kleintje. Veel loopwagens zijn namelijk uitgerust met allerlei leuke lampjes, kralen, geluidsknopjes of draaiende onderdeeltjes in verschillende vormen. Je kindje kan zich dus ook zonder te lopen uitstekend vermaken met een loopwagen.
Waarom heeft mijn baby een loopwagen nodig?
Een loopwagen is ervoor om je baby te helpen met lopen. Dankzij een loopwagen kan je kindje flink oefenen met het zetten van stapjes. Je kindje moet gek genoeg wel eerst een beetje kunnen lopen voordat het de loopwagen kan gebruiken. Je kindje kan de loopwagen gebruiken als hij aan twee handen al redelijk snapt hoe hij de stapjes moet zetten. Maar ook om op te staan is het voor jouw kindje handig om een loopwagen in de buurt te hebben. Hij kan zich hier namelijk makkelijk aan omhoog trekken. Daarmee traint hij direct de spieren in zijn armen en benen. Zorg er in dat geval wel voor dat de loopwagen niet kan wegschieten of onder je kindje vandaan kan rollen. Het evenwicht van je kindje is namelijk nog niet goed genoeg ontwikkeld om zo’n moment op te vangen. Er zijn loopwagen waarvan je de rolweerstand zelf kunt bepalen, zo kun je ervoor zorgen dat de wielen wat stroever lopen.
Soorten loopwagens
Als je al even rondgekeken hebt dan heb je waarschijnlijk al gezien dat er heel veel verschillende loopwagens te koop zijn. We gaan ze allemaal even langs.
Duwkar
Een duwkar is een kart op wieltjes met een duwstang en is zo gemaakt dat je kindje erop of erin kan zitten. Daarom zitten er ook extra handvatten aan. Een duwkar koop je vaak in de vorm van een auto of een leuk dier.
Blokkenkar
Een blokkenkar lijkt wel een beetje op een duwkar maar bevat een bak met blokken. Die blokken zorgen ervoor dat de kar niet zomaar omvalt. De bak van de blokkenkar is lager dan die van een duwkar maar er kan van alles in vervoerd worden, zoals poppen en knuffels.
Babywalker van hout
Een babywalker is nog iets kleiner dan een blokkenkar en is een erg vermakelijke kar voor je kleintje. Deze karren hebben namelijk een activiteitenpaneel vol met draaiende deeltjes, kralen of beweegbare deurtje en raampjes. Omdat ze van hout zijn gemaakt zijn deze karren wat zwaarder en dus iets minder wendbaar dan een plastic loopwagen.
Babywalker van plastic
Een babywalker van plastic heeft dezelfde eigenschappen als de houten variant en is dus net zo vermakelijk voor je kindje. Het verschil met de houten versie is dat een plastic babywalker wat lichter is en dus iets wendbaarder is. Bovendien zitten er op plastic babywalkers vaak nog wat extra lichtjes en geluidsfuncties. Veel plastic loopwagens hebben ook een schakelaar waarmee je de wielen kunt instellen. Zo zorg je ervoor dat de loopkar op de behendigheid van je kindje wordt aangepast.
In principe is een simpele loopkar geschikt voor kindjes vanaf het moment dat ze willen gaan lopen. De babywalkers van hout en plastic kun je daarentegen al eerder aanschaffen omdat je baby er al mee kan spelen als het nog niet kan lopen.
Waar moet je op letten bij de aanschaf van een loopwagen voor de baby?
Tussen al die verschillende loopkarren in de winkel is het soms lastig kiezen. Waar moet je nou precies op letten als een loopwagen wilt kopen? Hoe maak je de juiste keuze? We helpen je een handje door wat belangrijke punten op een rij te zetten waar je op kunt letten bij het uitzoeken van een loopwagen voor je baby:
Materiaal van de loopwagen
Een van de eerste keuzes die je zult gaan maken is het materiaal waarvan de loopwagen is gemaakt. Dat is hout of plastic. Plastic heeft als voordeel dat het licht is en makkelijk schoon te maken is. Hout heeft als grootste voordelen dat het duurzaam en stabiel is.
Gewicht van de loopwagen
Een houten loopwagen is zwaarder dan een plastic loopwagen. Het gewicht van een loopwagen ligt over het algemeen tussen de 1,5 en 4 kg. Dat is dus best wel variabel. Zowel een zware loopwagen als een lichte loopwagen kan goed voor je baby werken. Een zware loopwagen is lekker stabiel, een lichte loopwagen is juist erg wendbaar.
Wielen
De wielen van de loopwagen voor een baby kunnen gemaakt zijn van plastic of rubber. De plastic wielen zijn het meest geschikt voor binnenshuis. Plastic wielen maken minder vaart. Zoek je een loopwagen voor buiten dan kun je het beste kiezen voor rubberen wielen.
Hoogte van de duwstang
Het is natuurlijk fijn als je kindje goed bij de duwstang kan. Kijk daarom of de hoogte van de duwstang bij de lengte van je kindje past. Je kunt ook zoeken naar een loopkar met een verstelbare duwstang zodat je hem kunt aanpassen aan de grootte van je kindje.
Loopruimte
Als je kindje net begint te lopen heeft het nog wat extra ruimte nodig voor de pasjes. Kijk daarom of er genoeg ruimte is in de breedte én de lengte voor je kindje om de pasjes te kunnen zetten.
Loopwagen baby: tips
Als je een baby loopwagen gaat uitzoeken, heb je hier mogelijk vragen over. Wanneer kan ik starten met een loopwagen? Helpt een baby loopwagen echt bij de motorische ontwikkeling van mijn kleintje? Wat is een leuke loopwagen? We gaan hier graag nog op verschillende vragen en aandachtspunten in. En delen de nodige tips met je.
Wanneer kan ik starten met een loopwagen baby?
In principe kan je een loopwagen baby introduceren op het moment dat je kind zich goed kan optrekken. Zie je dat hij zijn eerste stapjes zetten gaat langs de meubels in de woonkamer? Geef hem dan eens een loopwagen. Over het algmeen gled dt een kind tussen de 12 en 15 maanden zich optrekt en begint te lopen. Maar zoals we allemaal weten is geen een kind hetzelfde en loopt ook de ontwikkeling niet gelijk, waardoor je vooral goed in de gaten moet houden wanneer je merkt dat jouw kleintje eraan toe is. Als je na de eerste introductie merkt dat je kind het niets vindt, dan kun je de loopwagen gewoon even wegzetten en op een later moment weer tevoorschijn halen.
Moet ik kiezen voor een lichtgewicht looopwagen baby of een zwaarder model?
Het gewicht van loopwagens wordt bepaald door het type en door het materiaal waar deze van gefabriceerd is. Een houten loopwagen weegt vaak meer dan een plastic variant. Ook het materiaal van de vier wielen speelt een rol: zijn de wielen van rubber of van plastic. Om te bepalen welk artikel het best past bij jouw kindje kun je onder meer kijken waar het speelgoed gebruikt wordt. Ben je op zoek naar een stabiel model waar je kindje goed mee kan leren lopen voor binnenshuis gebruik? Dan is een houten loopwagen met plastic wielen aan te raden. Wil je juist een wendbaar model met goed grip die ook buiten gebruikt kunnen worden? Dan zijn plastic loopwagens met rubberen wielen meer geschikt.
Zijn loopwagens veilig in gebruik voor eerste stapjes zetten?
Ten eerste is het belangrijk dat je natuurlijk zorgt voor een veilige omgeving waar je kleintje kan leren lopen met de loopwagen. Let er dus op dat er geen scherpe hoeken van kasten in de weg kunnen zitten als kinderen door de kamer gaan bewegen. Misschien moet je die ene scherpe tafelpunt even bedekken met een veiligheidsknop om een flinke bult of erger te voorkomen. En heeft jouw kast geen losse voorwerpen die bij een botsing eruit kunnen vallen? Je moet er niet aan denken dat er een boek of een vaas op het hoofd van je kind valt.
Naast een veilige omgeving wil je natuurlijk ook veilig speelgoed aan je kind bieden. In principe is een loopwagen baby veilig als deze aan de Europese veiligheidsnormen voldoet en de juiste keurmerken, zoals een CE keurmerk bevat. Wel is het aan te raden om je kindje in het oog te houden als hij stapjes gaat maken met zijn nieuwe loopwagen. Kinderen kunnen, zeker in het begin, nog wel eens omvallen.
Kan ik online loopwagens kopen?
Je vindt online een breed aanbod aan loopwagens. Deze zijn vaak uit voorraad leverbaar. Ook kun je per artikel duidelijk de verschillende kenmerken en het uiterlijk bekijken. Heeft de loopwagen een duwstang? Is deze geschikt voor jouw kind van 1 jaar? Beschikt hij over blokken, muziekjes, een activiteitenpaneel of ander speelgoed? Bieden de wielen rolweerstand zodat de loopwagen minder snel voortrolt zonder dat jouw kind hem kan bijhouden? Je vindt een brede keuze waarbij er altijd een passend product voor bij jouw wensen te vinden is.
Welke merken zijn er om uit te kiezen?
Loopwagens worden door verschillende fabrikanten geproduceerd. I’m toy is bijvoorbeeld een bekend merk, evenals Fisher price. En Woodtoys maakt zoals de naam al doet vermoeden verschillende modellen houten loopwagens. De producten van de diverse merken zijn verkrijgbaar in diverse kleuren en met een wisselend uiterlijk.
Helpt een (houten) loopwagen echt bij de ontwikkeling van mijn kind?
Je leest vaak dat loopwagens kinderen helpen bij hun ontwikkeling? Is dit ook echt zo? Het antwoord daarop is: JA! Doordat je kindje met de duwstand de wagen zelf moet voortduwen, zal dit zijn motorische ontwikkeling bevorderen. Ook helpen producten als een loopstoeltje bij het creëren van een autonomie in je kind. Hij kan namelijk los door de kamer gaan lopen, simpelweg door het vastpakken van de duwstang van de wagen en stappen te gaan zetten. En wist jij al dat de coördinatie van je kind versterkt wordt? Volop motieven dus om niet alleen een wagen te kiezen omdat die er zo leuk uitziet, je doet je kind er ook een plezier mee bij het stimuleren van zijn ontwikkeling. Let er natuurlijk wel op dat jouw kind klaar is voor een loopauto, een loopstoeltje, een loop wagen of een blokkenkar. Kinderen zullen dit over het algemeen zelf aangeven. Je kunt een richtlijn van 12 – 15 maanden hiervoor aanhouden.
Waarom kiezen voor een houten loopwagen?
Houten loopwagens worden regelmatig aangeraden. Waarom? Vaak bevatten houten loopwagens een kar waar je zelf spullen in kunt leggen. Om te zorgen dat je kind in het begin meer weerstand ervaart en de loopwagen niet zomaar bij hem vandaag rolt, kun je de kar zwaarder vullen met blokken of boeken. Als je merkt dat je kind beter begint te stappen, kun je gewicht uit de wagen halen. En heeft je kind eigenlijk geen hulpmiddel met een duwstang meer nodig, maar wil je hem nog wel wat ondersteunig geven? Dan kun je van een loopkar overstappen op een loopstoeltje.