Wanneer je kind voor het eerst in een kinderbed gaat slapen dan is dat best spannend. Veel ouders zijn bang dat het kindje gedurende de nacht gaat rollen en misschien zelfs wel uit bed valt. De oplossing? Een bedhekje. Een ledikant is in dat opzicht veel veiliger, maar je moet toch ooit die stap naar een kinderbedje maken. Met een rails langs het bed kan jouw kind niet zomaar uit bed rollen en kun jij dus ook een fijne nachtrust hebben. Benieuwd welk hekje het beste is en hoe je er eentje uit moet zoeken? In deze koopgids lees je alle voordelen, soorten en tips over bedrails die je nodig hebt om de beste keuze te maken.
Het Safety 1st draagbare bedhekje is ideaal wanneer je de mogelijkheid wil hebben het bedhekje mee te nemen. Met dit model gaat dat namelijk heel simpel. Je kunt het thuis gebruiken maar ook meenemen wanneer je op vakantie gaat of op visite bij vrienden. Het hek is van kunststof gemaakt en heeft een breedte van 101 centimeter. Je kunt het opvouwen wanneer je het meeneemt en het is eenvoudig te plaatsen op vrijwel elk soort bed. Het hekje is geschikt voor een bed met een matras tussen de 10 en 24 centimeter dik.
Een bedhek voor je kind mag er best mooi uit zien. Dit Childhome beukenhout bedhekje is niet alleen een veilig hekje voor je kind maar ook een genot voor jou. Dankzij het prachtige hout en de neutrale kleur past dit hekje bij elk soort bed. Het heeft een afmeting van 120 centimeter en is daarmee geschikt voor kinderen vanaf 18 maanden oud. Je kunt het gebruiken tot je kind drie jaar of zelfs ouder is. Vind je het wit niet goed passen bij het bed van je kind? Er is ook een hekje beschikbaar in een natuurlijke houtkleur.
Wie zegt dat een bedhekje voor je kind groot en lomp moet zijn? Deze Maoo opblaasbare bedrand is perfect voor iedereen die niet teveel moeite wil doen. De opblaasbare bedrand kun je overal mee naartoe nemen door deze makkelijk leeg te laten lopen. Het is gemaakt van anti slip materiaal en is extra veilig doordat je kind er niet vast in komt te zitten. Hij rolt simpelweg er vanaf wanneer hij probeert die kant op te rollen. Deze bedrand is volledig waterproof, mocht jouw kindje ooit een ongelukje hebben. Het materiaal is makkelijk afneembaar.
Simpel, effectief en neutraal: dat is het A3 Baby & Kids Trombone bedhekje. Het is geschikt voor 77 tot en met 125 centimeter en is gemaakt van wit metaal. De overgang naar een groot bed is veel minder eng voor jou en je kind met dit stevige, effectieve hek. Het is in breedte verstelbaar en past daardoor op vrijwel elk bed. De drie spijlen zijn voor extra veiligheid en je kind kan alsnog lekker om zich heen kijken. Het valt bovendien amper op dus esthetisch heeft dit hek absoluut meerwaarde. In elkaar zetten is eenvoudig en verplaatsen doe je in een handomdraai.
Noma heeft een uitklapbaar bedhekje gemaakt waarmee je kind altijd veilig kan slapen. Omdat het bedhek om te klappen is, kun je jouw kindje zonder moeite uit bed tillen of het bed verschonen. Monteren is een voudig en het opklappen doe je met een hand als het nodig is. Dit hek is geschikt voor alle types bedden. Het is verkrijgbaar in antraciet en wit. Dankzij het gaas kan je kind er gewoon doorheen kijken als hij in bed ligt. Is het toch niks voor jou, dit hekje? Je hebt dertig dagen om je te bedenken. Je kunt het hekje binnen die tijd gratis retourneren.
Een bedhekje is een speciale constructie die je kunt bevestigen aan een peuterbed of kinderbed. Dankzij dit hekje kan je kind niet zijn of haar bed uit rollen. Veel mensen zijn daar bang voor omdat het kind nog wel eens lelijk terecht kan komen. Dankzij zo’n rand is dat dus verleden tijd. Alleen, hoe weet je nu welk bedhekje het beste bij jullie situatie past? Er zijn vele aanbieders en verschillende traphekjes. We vertellen je alles wat je moet weten, zodat je een goede keuze kunt maken.
Vanaf welke leeftijd kies ik voor een bedhekje?
Er is niet een standaard leeftijd aan te geven, vanaf wanneer je voor een bedhekje kiest. Dit is namelijk afhankelijk van het moment dat je kindje de overstap maakt van zijn ledikantje of wiegje naar het grote bed. In de praktijk zal dit zijn als je kindje rond de 2 jaar oud is. Als je merkt dat je kleintje uit zijn bedje probeert te klimmen, is het hét moment om naar een peuterbed te gaan kijken. Zodra je hem in een bed ligt zonder hoge randen er omheen, kun je als extra bescherming tijdens het slapen een bedhekje plaatsen. Stel dat één kant van het bed tegen de muur staat, kun je met een bedhekje ook de andere kant beschermen.
De voordelen van een hekje langs het bed
Bedranden hebben een aantal voordelen voor jonge ouders en hun kinderen.
Voorkomt dat je kindje uit bed valt
Allereerst valt je kindje niet meer uit bed als hij of zij veel rolt of droomt. Dat is natuurlijk positief want een kind kan zich behoorlijk bezeren als hij verkeerd neerkomt. Je wil dat voorkomen en met een hekje is het heel simpel.
Goede nachtrust voor iedereen
Daarnaast is een bedhek ook heel goed voor jou als ouder. Stel je eens voor: je ligt nachtenlang wakker of slaapt heel licht nu jouw kindje in zijn eigen kinderbed slaapt. Je bent namelijk bang dat hem iets overkomt of dat hij zomaar uit bed stapt in zijn slaap. Het kost jou nachtrust en overdag ben je niet te genieten. Dat is toch niet leefbaar?
Dankzij de bedrails kan jij ook met een gerust hart slapen en hoef je niet telkens gedurende de nacht te controleren of je kind nog wel in bed ligt. Jij slaapt beter en je kind slaapt beter, en dat is een win-win-situatie.
Bedhek tegen slaapwandelen
Tot slot is de rails langs het bed niet alleen ideaal voor als je bang bent dat je kind uit bed rolt. Er zijn ook veel kinderen die slaapwandelen. Dat is gevaarlijk want je kind kan gedurende de nacht flinke tochten wandelen. Als jij op dat moment slaapt en het niet door hebt dan kunnen er ongelukken gebeuren. Een bedrand maakt het echter vrijwel onmogelijk om in een staat van slaapwandelen op te staan uit het bedje. Je kind zal vanzelf weer terug in bed rollen en verder slapen wanneer de episode van slaapwandelen voorbij is.
Zoals je kunt lezen, hebben bedhekjes dus een hoop voordelen voor jonge ouders en hun kinderen. Er zijn bovendien een aantal verschillende soorten om uit te kiezen, allemaal met andere kenmerken.
Deze soorten bedhekjes zijn er te koop
Zoals met elk ander product zijn er verschillende soorten bedrails, allen met bepaalde eigenschappen.
Bedhekjes: verschillende materialen
Allereerst vindt er onderscheid plaats op basis van materiaal. De meest voorkomende materiaalsoort als het gaat om deze hekjes is hout. Een houten bedhekje is niet alleen heel stevig, het staat ook nog goed bij het bedje zelf. De meeste kinderbedjes zijn van hout of hebben een houtlook, waardoor een bedrails er goed bij past wanneer het van hetzelfde materiaal is. Het oog wil immers ook wat en daar mag je best rekening mee houden. De meeste randen langs het bed van hout hebben ook houten spijlen.
Daarnaast worden veel randen langs het bed gemaakt van kunststof. Dit materiaal is zacht, makkelijk mee te nemen indien nodig en gaat vaak lang mee. Kunststof moet wel echt stevig zijn, anders dient het hekje het doel niet.
Tot slot worden er bedranden gemaakt van metaal. Dit kan er goed uitzien en metaal is natuurlijk erg stevig. Deze randjes langs het bed zijn vaak wel iets duurder dan de modellen van kunststof. Hetzelfde geldt voor de hekken van hout. Metaal is een koud materiaal dus in de zomer kan het fijn zijn. In de winter is het minder prettig om tegenaan te liggen. Als je kiest voor een bedhekje van dit materiaal, kun je kijken voor een model waarbij de buizen bedekt zijn door een zachte stof. Zo voorkom je dat je kindje zich tijdens het slapen kan bezeren als hij bijvoorbeeld tegen de spijlen stoot.
Verschillende vormen
Naast materiaal maken we onderscheid in vorm. Sommige bedhekjes hebben stangen of spijlen waarmee ze je kind op zijn plek houden. Dat model heeft voordelen en nadelen. Spijlen of stangen kun je doorheen kijken en dat kan fijn zijn voor je kindje. Hij voelt zich zo minder opgesloten. Een nadeel ervan is dat het minder gezellig staat en je kind wellicht teveel doet denken aan zijn ledikant. Het kan een gevoel geven van opgesloten zitten. Wil je echt graag een bedhek met spijlen en wil je dat gevoel voorkomen? Zorg dan dat de spijlen niet te dicht bij elkaar staan.
Er zijn ook randen voor langs het bedje met een soort wand van kunststof of ander materiaal. Hier kun je vaak niet doorheen kijken, tenzij het gaas betreft. Deze bedranden zijn makkelijker te vervoeren indien nodig en ze zijn tevens comfortabel. Het kan wel een afschermend effect hebben waardoor je kind niet lekker om zich heen kan kijken.
Merken voor bedhekjes
Er zijn verschillende merken die een bedhek, ook wel bedrails genoemd, aanbieden. Een bekend merk is Safety 1st. Andere merken voor bedhekjes zijn bijvoorbeeld Noma, vidaXL en Chicco. Je kunt de verschillende merken met elkaar vergelijken om het bedhekje te kiezen dat het beste aansluit bij jouw wensen. En bij de behoeften van jouw kleintje.
Hier moet je op letten bij de aankoop van een bedhekje
Nu weet je wellicht welk bedrails je graag wil hebben, maar dan zijn er nog een aantal aspecten om rekening mee te houden. Neem in ieder geval deze tips mee in je beslissing om een miskoop te voorkomen.
Let goed op de lengte waar het hekje voor bedoeld is. Elke bedrand heeft een bepaalde breedte en is geschikt voor kinderen van een bepaalde leeftijd. In de specificaties van een product kun je dit vaak opzoeken. Je kunt je voorstellen dat een kind van 3 jaar oud een groter en steviger bedhek nodig heeft dan een kind van 1 jaar oud. Je kunt aanhouden dat je voor een peuterbed een bedhekje van tussen de 90 – 100 cm breedte nodig hebt. Als jouw kindje in een eenpersoonsbed gaat slapen, kun je kijken voor langere bedhekjes van ongeveer 140 cm.
Naast de lengte, is de hoogte van het bedhekje belangrijk. Het is belangrijk dat het hekje natuurlijk goed boven het matras uitsteekt, om voldoende bescherming te bieden. Als stelregel kun je aanhouden dat het bedhekje minstens 20cm hoog is, gerekend vanaf het matras.
Daarnaast maakt het nog uit hoe het hekje bevestigd wordt. De meeste bedranden kun je op elk soort bedje wel bevestigen maar dat is niet altijd het geval. Het hangt natuurlijk ook allemaal af van het bedje dat je hebt gekocht. Kijk naar de manier van bevestigen in de productspecificaties en kijk of je bed thuis hieraan voldoet. Zo voorkom je dat het hekje langs het bed teruggestuurd moet worden.
Een ander aandachtspunt voor het bedhekje om naar te kijken is of deze extra functies bevat. Zo zijn er merken die bedhekjes aanbieden die bijvoorbeeld ingeklapt kunnen worden. Ook zijn er modellen met een vergrendeling om te voorkomen dat je kleintje tijdens zijn ontdekkingstocht ineens het hekje naar beneden klapt.
Zijn jullie een reislustige familie? Of gaat je kleintje vaak uit logeren? Dan wil je mogelijk een model zoeken dat je makkelijk ook mee kunt nemen. Hierbij kunt je naar de mobiliteit kijken – kun je het bedhekje makkelijk loshalen en weer monteren? En heeft het een praktisch formaat om mee te nemen?
Niet iedereen zal hetzelfde budget te besteden hebben. De prijs is daarom ook een aandachtspunt om rekening mee te houden. Er zijn modellen die aantrekkelijk geprijsd zijn, zonder poespas en goed werken. Als je een ruimer budget wilt besteden, kun je kijken naar modellen die extra’s bevatten en bijvoorbeeld inklapbaar zijn. Maar ongeacht je budget, zul je altijd wel een passend model kunnen vinden.
Bedhekjes en veiligheid
Een punt wat we nog niet hebben aangestipt, is de veiligheid van bedhekjes. Natuurlijk wil je voorkomen dat je kind uit bed valt met een bedhekje. Maar je wilt ook niet dat je peuter in zijn bed in een onveilige situatie terecht kan komen.
Bij veiligheid en safety kun je onder meer kijken naar de bevestiging van het bedhekje. Zo zijn er bedhekjes die op hun plek worden gehouden door het gewicht van jouw peuter. Deze plaats je namelijk onder het matras. Ook zijn er modellen die je aan het bed zelf vast maakt. Hierbij is het belangrijk dat het bevestigingssysteem goed aansluit op het bed. Ook is het belangrijk dat je een bedhekje kiest dat stevig is. Helemaal als jouw kleintje beweeglijk is in zijn slaap. Je wilt voorkomen dat je kindje in zijn slaap tegen het hekje klapt of dat door zijn bewegingen het van het bed valt.
Bij de veiligheid is het bij een model dat je kunt inklappen belangrijk om naar de scharnieren te kijken. Zij deze degelijk, stevig en stabiel? Zullen ze niet ineens ´s nachts het begeven waardoor het bedhekje van zijn plaats valt?
Eindconclusie: bedhekjes
Zoals je nu weet is een bedrand niet alleen heel fijn voor je kindje maar ook voor jou. Je slaapt geruster als je weet dat hij lekker en veilig in bed ligt. En jouw kleintje kan ontspannen in slaap vallen, zonder bang te hoeven zijn dat hij uit zijn grote bed valt. Een bedhekje vinden dat past bij jullie is nu eveneens makkelijker omdat je weet waar je op moet letten. Zo is het belangrijk om een keuze te maken in het materiaal en de maat die je nodig hebt. Ook de bevestiging en stevigheid zijn belangrijk om te controleren om een veilig model te kiezen. En onthoud: iedere bedrails is weer anders! Zo is er in het brede aanbod van modellen en merken voor iedereen een passend model te vinden!
bedhekje, bedhek, bedrek, bedrekje, kwantum kinderbed, uitvalbeveiliging, peuterbed vanaf welke leeftijd, bedhekje lidl, bedhekjes, uitvalbeveiliging bed, zijsteun bed, lundia bed, bambino bedhek, bedhekje prenatal, bedhekje bambino, kinderbed kwantum, uit bed vallen, bed voor peuter, bambino bedhekje, zijsteun kinderbed, uitvalhekje bed, kinderbed met hekje, wanneer kind in groot bed, uitvalbescherming bed, bedhek prenatal, hekje voor bed, kind komt steeds uit bed, baby haar valt uit, valhek bed, uit bed val rekje, bed hek, baby bij ouders in bed, bedhek bambino, stapelbed ledikant, peuterbed of groot bed, prenatal bedhekje, valhek, veiligheidshekje bed, kwantum eenpersoonsbed, bed hekje, uit bed vallen volwassenen, uitvalbeveiliging kinderbed, veiligheidsrek bed, kinderbed hekje, baby in bed ouders, peuter in groot bed, kind valt uit bed, bed veiligheidsrek, bedhekje kwantum, uitvalbescherming
Wat vinden onze lezers van dit artikel over bedhekjes