Wat is een traphek
Een traphek is een hekje dat je in het trapgat kan plaatsen waardoor deze afgesloten wordt. Een traphek kun je niet alleen bovenaan de trap plaatsen om te voorkomen dat het kindje naar beneden valt. Je kunt het traphek ook onderaan de trap vastmaken om ervoor te zorgen dat jouw kleine de trap niet opklimt en dan van de treden af kan vallen. Een traphek kun je ook gebruiken om andere ruimtes af te sluiten voor je kindje. Traphekken zijn er in allerlei soorten en maten en worden gemaakt van verschillende materialen. Het is belangrijk dat je een traphek uitzoekt van goede kwaliteit die niet door jouw slimme kindje zelf te openen is.
Soorten traphekjes
Elke huis heeft zijn eigen trap en de breedte van de opening van een trap kan verschillend. Ook deuropeningen heb je in verschillende maten. Het is dan ook niet gek dat je traphekjes kunt krijgen in verschillende groottes maar dat is niet het enige waar verschil in zit tussen de verschillende soorten traphekken. Een traphek kan een bepaald uiterlijk hebben, of op een bepaalde manier moeten worden geplaatst. Laten we even kijken uit welke soorten traphek je kunt kiezen:
Traphekjes met spijlen
Een veelgebruikte traphek is die met spijlen. Het voordeel ervan is dat je een ruimte voor je kindje kunt afsluiten maar dat je kleine nog wel door het hek kan kijken. Zo kan jouw kleintje bijvoorbeeld leuk contact maken met een huisdier. Let er wel op dat de spijlen van het traphek dicht genoeg bij elkaar staan want een écht nieuwsgierig kindje kan zich lang heel kleine ruimtes wurmen.
Traphekjes die je kunt vouwen
Een traphek die je als een harmonica kunt vouwen is zo ongeveer het veiligste traphek dat je kunt kopen. Het traphek zit degelijk in elkaar en je kunt er niet doorheen kijken. Dat vinden nieuwsgierige kinderen misschien niet heel leuk, maar veilig is het wel. Bovendien zijn ze gebruiksvriendelijk en kunnen kindjes er niet in vast komen te zitten.
Traphekjes die je kunt oprollen
Een traphek die je kunt oprollen is handig maar ook een stuk minder veilig dan de eerder genoemde traphekjes. Ze zijn wel erg populair omdat ze erg flexibel zijn en weinig ruimte in beslag nemen. De consumentenbond heeft echter ontdekt dat veel van deze traphekjes net iets té flexibel zijn en niet echt goed bestand tegen nieuwsgierige kindjes. Kies je toch voor een oprolbaar traphek let er dan op dat deze veilig genoeg is voor je kindje.
Waar moet ik op letten bij het kopen van een traphek?
Er zijn een heleboel soorten traphekjes te verkrijgen. De belangrijkste eigenschap van een traphek is natuurlijk dat het je kindje beschermt tegen ongelukken. Je wilt dan ook zeker weten dat het traphek dat je koop voldoet aan deze belangrijke eis. Om een veilig traphek aan te schaffen kun je het beste op de volgende punten letten.
Kan het traphek goed bevestigd worden?
Een traphek moet stevig vastzitten. Kan dat in jouw huis en op de plek waar je het traphek wilt gaan installeren? Bekijk eerst of het traphek daadwerkelijk bevestigd kan worden aan een stevige trappost of een goede muur voordat je een nieuw traphek aanschaft.
Bekijk het slot
Een goed traphek kan natuurlijk niet door het kindje zelf opengemaakt worden. Want dan heeft zo’n hek weinig zin. Kijk daarom of het hek een goed slot heeft. Het slot moet te bedienen zijn met één hand en soepel open te maken zijn. Is dit niet het geval dan is de kans aanwezig dat je het traphek minder gaat gebruiken en dat brengt gevaren met zich mee.
Kies de juiste hoogte voor je traphek
Het is natuurlijk niet de bedoeling dat jouw kindje zich over het traphek heen kan trekken. Nieuwsgierige kindjes zouden dat zomaar eens kunnen proberen. Kies daarom voor een traphek met de juiste hoogte. De juiste hoogte meet je op vanaf het punt waar je kind met het voetje op het hek kan staan tot aan het hoogste punt. Die afstand moet minstens 65 cm zijn. Het liefst zelfs nog iets groter. Het ligt hier ook een beetje aan de grootte van je kindje want niet elk kindje is natuurlijk even lang.
Randen en gekke uitsteeksels
Het is belangrijk dat je kindje zich niet kan bezeren aan het traphek. Let daarom op dat er geen gekke scherpe randen of rare uitsteeksels aan het traphek zitten waar je kind zich aan kan bezeren of waar jij of je kleintje achter kunnen blijven haken.
Geheime gangen
Het klinkt spannend, geheime gangen maar daarmee bedoelen we de kieren in een traphek waar je kindje eventueel doorheen zou kunnen komen. Koop je een traphek met spijlen zorg er dan voor dat de spijlen dicht genoeg op elkaar staan. Let er bij het kopen van een traphek ook op dat je kindje er niet onderdoor kan kruipen of bij de bevestiging aan de muur een opening kan vinden om tussendoor te glippen.
Gezond verstand gebruiken
Voorkom onnodige hartkloppingen als je kindje onderweg is naar de trap, door die gevaarlijke ruimte af te sluiten met een traphek. Zorg ervoor dat het traphek dat je koopt voldoet aan de Europese veiligheidsnorm (1930:2011) maar gebruik daarnaast ook je gezonde verstand om ongelukken met je kindje te allen tijde te voorkomen. Gebruik de gebruiksaanwijzing om het traphek op de juiste manier te bevestigen. Want al is het traphek nog zo veilig, als je deze niet goed vastmaakt kan dat de veiligheid in het geding brengen.
Wanneer gebruik je een traphekje?
Voordat je een traphekje kopen gaat, is het belangrijk om te bepalen of je er wel echt één nodig hebt. In niet elke situatie is een traphekje namelijk de oplossing. Zo plaats je een traphekje voor kinderen die jonger zijn dan 2 jaar. Na deze leeftijd zal een traphekje je kleintje (waarschijnlijk) niet meer tegenhouden. Dit komt niet alleen omdat je kleintje te groot of zwaar is, maar ook omdat hij steeds vindingrijker wordt. Het is in dit geval belangrijk om je kindje zo vroeg mogelijk te leren dat hij niet bij trappen of trapgaten mag spelen. Ook als je geen stevige trappost of muur hebt om het traphekje aan te bevestigen, zal een traphekje dus niet de oplossing om te voorkomen dat je baby van de trap valt. En tot slot moet de trap geschikt zijn voor het hekje. Een open trap waarbij er veel ruimte zit tussen de treden of spijlen is eigenlijk ook niet geschikt voor een traphekje.
Tweedehands traphekje kopen
Als je een kleintje krijgt, heb je ineens ontzettend veel extra spullen nodig. Dat kan behoorlijk in de kosten gaan lopen. Het is dan ook zeker niet vreemd om voor tweedehands spullen te kijken. Als je een tweedehands traphekje gaat kopen, is er alleen wel een aantal punten om rekening mee te houden.
- Zoek vooraf online de handleiding van het traphekje. Zo kun je precies zien hoe hij eruit hoort te zien, welke onderdelen inbegrepen zijn én hoe de bevestiging werkt. Als je het traphekje gaat bekijken voor in jouw huis, kun je zo precies zien hoe deze eruit moet zien.
- In principe worden onveilige traphekjes niet meer verkocht. Maar het kan zijn dat je tweedehands een exemplaar tegenkomt. DeConsumentenbond houdt een lijst bij van onveilige traphekjes die zij afraden. Check deze even voordat je een aankoop doet. Een kleine moeite dat je een hoop pijn kan besparen.
- Ook is het goed om modellen van minder dan 3 jaar oud te checken of ze veilig genoeg zijn. Jaarlijks vind de Consumentenbondonveilige modellen traphekjes in haar tests.
- Check voordat je een traphekje aankoopt of deze goed geïnstalleerd kan worden. Ga bijvoorbeeld bij de verkoper langs terwijl het hekje gemonteerd is, zodat je deze ook echt goed kunt bekijken.
- Bij het beoordelen van het traphekje kun je erop letten of er geen beschadigingen aan het product zitten. Bij een model van metaal kun je kijken of er geen deuken in zitten. Is het een model dat geverfd is, kijk dan of de verf niet aan het afbladderen is. Ook is het goed om erop te letten dat er geen onderdelen ontbreken. Of dat er onderdelen los zitten die juist vast horen te zitten.
Klassieke harmonicahekje met kruislingse latjes
Bij het model harmonicahekje plaatsen we wel graag een grote kanttekening! Tweedehands kom je nog wel eens klassieke harmonicahekjes tegen met kruislingse latjes. Deze zijn absoluut niet veilig en stevig. Ze komen dan ook niet door de veiligheidstests. Baby’s kunnen zich door de openingen wringen en ze zijn niet bestand tegen het duwen en trekken van kinderen. Ook kan je kindje achter uitsteeksels blijven hangen. Let er dus op dat je niet kiest voor dit type traphekje!
Onveilige traphekjes ondanks veiligheidscertificaat
Het klinkt bijna niet mogelijk: een traphekje dat onveilig is ondanks dat het een veiligheidscertificaat bevat. Helaas is dit wel het geval. Er zijn modellen met het veiligheidscertificaat EN 1930:2011 die toch gevaarlijk kunnen zijn. Je moet er toch niet aan denken dat je verwacht een veilig traphekje te hebben gekocht die vervolgens je kleintje niet beschermt. Hoe kan dit? DeConsumentenbond geeft een aantal redenen.
Er wordt niet gecontroleerd of het traphekje dat de veiligheidstest heeft ondergaan, hetzelfde model is dat in de winkel verkocht wordt. Het kan zijn dat er (per ongeluk) iets wordt gewijzigd in de product, waardoor het hekje minder veilig is dan uit de tests is geleken. Ook hoeven traphekjes die gecertificeerd zijn niet regelmatig opnieuw te testen. Zo weten zowel zij als de kopers dus niet dat het hekje misschien toch niet zo veilig is. Ook is de testnorm op verschillende manieren te interpreteren. Deze geeft namelijk aan dat tests in de meest nadelige situatie uitgevoerd moeten worden. Alleen, wat is dat?
Het is daarom belangrijk om altijd goed na te gaan of er uit onafhankelijke tests andere resultaten komen.
Merken traphekjes
Niet alleen vind je verschillende soorten traphekjes, er zijn ook allerlei merken die traphekjes fabriceren. Bekende merken en modellen zijn onder meer de Noma Wall Fix Metal, Safety Things, Hauck en Lascal. Dat een merk een veilig traphekje aanbiedt, betekent trouwens niet dat alle modellen van dat merk veilig zijn. Zo heeft Noma een model bij de top beste traphekjes, maar zit er ook een model van Noma bij de gevaarlijke traphekjes. Let dus goed om het merk met model dat je aankoopt.
Traphekje plaatsen
Als je een traphekje gekozen hebt, wil je natuurlijk ook dat deze veilig gemonteerd wordt. Hiervoor is het belangrijk om precies de handleiding te volgen dat bij het product komt. Wel kunnen we alvast een aantal algemene tips delen.
- Kijk of het traphekje goed past in jouw woning waar je hem wilt bevestigen.
- Er zijn verschillende manieren om een traphekje te bevestigen. Over het algemeen geldt dat hoe meer schroeven je moet gebruiken en gaatjes moet boren, hoe steviger het traphekje bevestigd zit.
- Gebruik alleen de originele onderdelen voor het bevestigen. Als er iets ontbreekt of beschadigd is, neem dan vooral contact op met de fabrikant.
- Na het monteren van het traphekje is het belangrijk dat je controleert of deze goed vast zit. En natuurlijk goed geopend en gesloten kan worden.