Overstappen op een drinkbeker
Als je kindje eraan toe is, kun je starten met een drinkbeker voor zijn vloeibare dranken. Je kunt dan lekker gaan shoppen om de juiste drinkbeker voor je kleintje te vinden. Voor de afwisseling kun je natuurlijk meerdere modellen in huis halen. Afhankelijk van de leeftijd van je kindje kun je naast water ook andere vloeibare dranken in de drinkbeker aanbieden. Een gladde, dunne fruithap of drinkyoghurt zijn ook goed voor kindjes om mee te oefenen. Doordat ze net iets dikker zijn, zullen ze wat minder snel in één keer naar de mond toe glijden.

Een drinkbeker vanaf welke leeftijd?
Er is geen vaststaande leeftijd waarop je voor het eerst een drinkbeker bij je kleintje kunt introduceren. Dit hangt natuurlijk van de ontwikkeling van je kindje af. En wanneer jij ermee wilt beginnen. In het algemeen gezegd kan je vanaf ongeveer 6 maanden beginnen met het aanbieden van een drinkbeker. Doordat je kindje en ook zijn mond zich blijft ontwikkelen, is het belangrijk om niet te lang te wachten met een drinkbeker. Zo leert je kindje nieuwe vaardigheden die hij nodig heeft om zich voor te bereiden op het praten. Als je kleintje goed rechtop kan zitten zonder hulp, kan je je kleintje ook een drinkbeker geven.
Oefenen, oefenen, oefenen
We zullen gelijk eerlijk zeggen dat je kindje niet direct weet hoe hij uit een drinkbeker moet drinken. Uit ervaring weten we dat dit tijd en geduld vraagt. En met de nodige ongelukjes gepaard kan gaan. Mogelijk zal je kleintje in het begin aan de beker sabbelen, zoals hij gewend is van de borst of de fles. Maar ze zeggen niet voor niets ‘oefening baart kunst’. Het is dus vooral een kwestie van oefenen en volhouden. En als je het even niet meer ziet zitten, is het goed om te onthouden dat je kindje bezig is zijn mondspieren te trainen. Wat hem helpt om straks zijn eerste woordjes te kunnen zeggen.
Drinkbeker versus tuitbeker
Bij het uitzoeken van een drinkbeker kom je ook tuitbekers tegen. Ook deze zijn in vele soorten verkrijgbaar. Het standaard model heeft een aantal gaatjes in het tuitje waar de vloeistof uit loopt. Hedendaags wordt door verschillende organisaties echter het gebruik van een tuitbeker afgeraden.
Zo geven onder andere de Consumentenbond en de Werkgroep Logopedie aan dat dit tot problemen met de stand van de mond kan leiden. Doordat de tong voorbij de lippen komt om aan de tuit te zuigen, wordt afgeraden dit type beker te gebruiken. Deze verkeerde tongstand kan namelijk invloed hebben op de stand van de tanden en de kaakontwikkeling. Een tuitbeker is voor een kindje ook makkelijker om de hele tijd mee te slepen en regelmatig aan te sabbelen. Hierdoor worden de tanden langer blootgesteld aan (suikerhoudende) dranken, wat sneller tot gaatjes kan leiden. In plaats van een tuitbeker kun je dus beter voor een drinkbeker kiezen.
Waarop letten bij het kiezen van een goede drinkbeker?
Er zijn verschillende punten waar je bij het uitzoeken van een drinkbeker op kunt letten. We zetten deze graag voor je op een rij.
Drinkbeker met handvaten
Als je kindje net begint met een drinkbeker, is het handig als hij deze zelf goed kan vasthouden. Dan is een drinkbeker met handvaten aan te raden. Zo hoef jij de drinkbeker niet vast te houden om je kindje hierbij te helpen.
Wel of geen rietje
Voor een drinkbeker kun je kiezen voor een model zonder rietje of met rietje. In principe is het goed voor je kindje om met beide modellen te oefenen. In tegenstelling tot bij een tuitbeker, slikt je kindje wel op een normale manier als hij een rietje gebruikt. Er zijn diverse soorten rietjesbekers verkrijgbaar. Het is aan te raden om met een model met een kort rietje te beginnen. Zo hoeft je kleintje minder zuigkracht te gebruiken – dit zal hem helpen om de techniek van het drinken met een rietje sneller onder de knie te krijgen.
Drinkbeker die niet lekt
Je wilt waarschijnlijk een drinkbeker zoeken die niet lekt. Zo voorkom je dat bijvoorbeeld de kleding van je kleintje onder het drinken komt te zitten. En een hoop geknoei. De fabrikanten geven bij de eigenschappen van de drinkbekers aan of deze anti-lek zijn of niet.
Schoonmaken
Voor een goede hygiëne is het belangrijk dat je de drinkbeker goed kunt schoonmaken. Kijk dus naar de manier waarop je de beker uit elkaar kunt halen om hem te wassen. En is hij geschikt voor de vaatwasser of alleen voor handwas? Goed schoonmaken voorkomt dat er viezigheid achterblijft.
Goed drinken voor elke leeftijd
Een drinkbeker is geschikt voor kleintjes die de overstap maken van de fles. Maar…. kan ook heel goed door grotere kinderen gebruikt worden. Zolang je erop let dat je een model kiest dat past bij de leeftijd van jouw kleintje en dat makkelijk door kinderhanden geopend kan worden, kan een beker lange tijd gebruikt worden. Een rietje zullen wat oudere kids misschien niet meer willen gebruiken. Daarvoor zijn er ook modellen zonder rietje, die met een ander systeem werken.
Voor onderweg en thuis
Een drinkfles voor je kleintje is altijd handig om bij de hand te hebben. Zowel thuis als onderweg. Zoals we allemaal weten kunnen kinderen ineens zin hebben om iets te drinken. Als je dan direct iets bij de hand hebt, kun je een hoop gejengel direct voorkomen. Ook als je kindje naar de opvang gaat, het kinderdagverblijf of naar school, zul je vaak een drinkbeker mee moeten geven. Je stopt hem makkelijk in de schooltas, gezien zijn geringe omvang. Zo heeft je kleintje altijd iets te drinken bij de hand.
Welke vloeistoffen kan ik in de beker doen?
Bij het vullen van de beker denk je waarschijnlijk direct aan water of limonade om erin te doen. Maar, er zijn zeker meer mogelijkheden voor vloeistoffen om in de fles te doen. Wat dacht je bijvoorbeeld van melk of een vloeibare yoghurt? Zo heb je ook iets wat meer vult voor je kindje bij je als hij onverwachts honger krijgt. Of vul de drinkbeker met bijvoorbeeld een lauwe soep die makkelijk drinkbaar is. Je bent dus zeker niet alleen gebonden aan water voor in de drinkfles. Let er alleen wel even op dat je de gebruiksaanwijzing erop na slaat of het model ook echt geschikt is voor andere vloeistoffen.
Drinkfles schoonmaken
Je kunt de beker van je kindje vaak makkelijk schoonmaken. Al is dit natuurlijk mede afhankelijk van de vloeistof die je erin hebt gedaan. Als je de fles met alleen water hebt gevuld, volstaat even omspoelen vaak al. Heb je er echter limonade of bijvoorbeeld appelsap in gedaan? Dan zul je de fles iets grondiger moeten schoonmaken. Kijk in de gebruiksaanwijzing of je hem met een handsopje met een zachte spons moet reinigen of dat je de fles uit elkaar kunt halen om hem in de vaatwasser te plaatsen.
Hoe kies ik een veilig model?
Bij het uitzoeken van een product wil je natuurlijk zeker weten dat deze veilig is in gebruik voor jouw kleintje. En dat hij geen schadelijke stoffen binnen krijgt. Daarom is het belangrijk om een model te kiezen dat BPA vrij is. Ook moet je erop letten dat het product PVC-vrij en weekmakervrij is. Natuurlijk mogen er geen zware metalen gebruikt worden voor de veiligheid van jouw baby. Kies voor dus voor drinkfles die 100% vrij is van eventuele schadelijke stoffen. Goed voor je kleintje én voor het milieu!
Waar een drinkbeker kopen
Zodra je duidelijk hebt wat voor model je wilt kopen en voor welk doeleinde (alleen water of ook andere vloeistoffen), kun je online makkelijk een passend product uitzoeken. Je plaatst gewoon een bestelling online, zonder dat je naar een fysieke winkel hoeft te gaan. Vaak worden de producten online in verschillende categorieën ingedeeld om makkelijk te vinden wat je zoekt. Of kun je gebruik maken van filters op bijvoorbeeld kleur, prijs, inhoud of merk. Sorteer eenvoudig en kies een passende beker voor jouw kleintje.
Tips voor gebruik
Zoals gezegd kan het in het begin nogal knoeien zijn voor je baby als deze moet leren drinken uit een beker. Daarom delen we graag een aantal tips om dit proces soepel te laten verlopen. Succes!
- Laat je kindje op een plek oefenen waar het minder uitmaakt als hij knoeit. Bijvoorbeeld in bad!
- Een lichte beker is makkelijker vast te houden dan een zware beker. Let hierop bij het uitzoeken.
- Ook zijn twee oren voor het vasthouden aan te raken voor je baby.
- Help je kleintje in het begin een beetje door de drinkbeker ook zelf nog vast te houden.
- Schenk de fles niet gelijk helemaal vol met bijvoorbeeld water, maar begin met een bodempje vloeistoef.
- Als je merkt dat je kleintje het nog wat moeilijk vindt en zich vaak verslikt, kun je ook kiezen voor een half vloeibare vulling. Denk bijvoorbeeld aan een pap of soep. En gelijdelijk aan kun je de vloeistof steeds meer verdunnen.