Baby kledingmaten en schoenmaten

Inhoud

Er is niets zo leuk voor aanstaande- en jonge ouders, als kleertjes kopen voor jouw baby. Het online aanbod in kleding is supergroot en leuk! Maar wanneer je gaat shoppen, wil je natuurlijk wel weten welke maat jouw kleintje heeft, want alles passen is niet altijd even makkelijk. Zeker wanneer je als aanstaande ouder nog in blijde verwachting bent. Een richtlijn in baby maten per leeftijd is dan prettig. In onderstaande tabel zie je de gemiddelde babymaten per leeftijd. Het kan natuurlijk zijn dat jouw kindje iets groter of kleiner is dan gemiddeld. Dan heb je uiteraard een grotere of kleinere maat nodig. Én per merk kunnen de maten in babykleding ook nog eens verschillen. Houd bij het kopen van babykleding dus de tip uit dit artikel goed in je achterhoofd.

baby maten

Babykleding, babymutsjes en babyschoenen maattabel

De kledingmaten in deze tabel gelden voor alle babykleding, babymutsjes, sokken en kinderschoenen.

Leeftijd Kledingmaat Hoofdmaat Schoenmaat
Prematuur < 50 < 34 cm < 10
0 tot 1 maand 50 34 cm 10-12
1 tot 2 maanden 56 37 cm 10-12
2 tot 4 maanden 62 40 cm 13-15
4 tot 6 maanden 68 43 cm 16-18
6 tot 9 maanden 74 45 cm 16-18
9 tot 12 maanden 80 46 cm 19-21
12 tot 18 maanden 86 47 cm 22-24
18 tot 24 maanden 92 49 cm 22-24

Kledingmaat baby

De kledingmaat van jouw kindje is eigenlijk heel eenvoudig, deze is gelijk aan het aantal centimeters dat jouw baby lang is. Dus, een baby van 68 centimeter lang, draagt maat 68. Het is uiteraard moeilijker om in te schatten welke maat jouw ongeboren baby straks zal passen bij de geboorte. Je kunt daarom het beste zorgen dat je kleding in verschillende maten in huis hebt.

Wanneer je van maat 50 en maat 56 een paar setjes hebt, kom je de eerste tijd meestal wel uit de voeten. De meeste pasgeboren baby’s dragen maatje 50. Wanneer de baby zwaarder is dan 3500 gram, zal maatje 56 waarschijnlijk beter passen. Ook wanneer jouw baby in het begin nog maat 50 draagt, is het verstandig om alvast maat 56 in huis te hebben. Die kleintjes groeien als kool, dus voor je het weet is jouw kleine baby’tje uit zijn eerste babypakjes gegroeid. Als jouw baby wat groter is bij de geboorte, kan het zijn dat je na een of twee weken al uit maat 50 gegroeid bent. En ook in de maanden die daarna volgen doe je soms maar 1,5 maand met één kledingmaat!

Zorg voor kleding die lekker zit bij jouw kleintje. Jouw baby vindt losse zachte stofjes, zonder al te veel frutsels veel lekkerder zitten. Zeker wanneer je jouw baby bijvoorbeeld in de draagzak meeneemt, dan kan een spijkerbroekje niet zo lekker zitten als je jouw baby strak tegen jouw lijf aan gebonden hebt. Denk bij het uitzoeken van kleding dus ook aan hoe de kleding zit bij jouw baby in bijvoorbeeld de draagzak, maar ook de kinderwagen of in bed. Zeker in het gein kleed je jouw baby nog niet zo vaak aan- en uit en zal hij een setje kleding dus ook dragen tijdens het slapen in de kinderwagen of in bed.

Tips bij het kopen van babykleding

  • Baby’s groeien hard, zeker in het begin. Zorg daarom dat je altijd voorbereid bent en alvast een maatje groter in de kast hebt liggen. Op die manier kun je direct van maat wisselen wanneer je merkt dat kledingstukken te strak gaan zitten.
  • Twijfel je tussen twee maten? Ga dan liever voor een maatje te groot. Het is voor een baby niet prettig om te strakke kleding te dragen. Een voordeel voor jou is natuurlijk, dat jouw kleintje dan ook net iets langer kan doen met een setje kleding.
  • Zorg ook altijd voor voldoende rompers in verschillende maten. Net als met de babykleding, zul je merken dat je baby snel uit een rompermaat groeit. Door verschillende maten op voorraad te hebben, ben je altijd voorbereid op een nieuwe groeispurt.
  • Wist je trouwens dat een romper op de schouders zo gemaakt is, dat je ze ook over de schouders van jouw baby naar beneden kunt trekken en dus niet alleen over het hoofdje omhoog? Dit is handig bij een doorgelekte luier. Een romper vol poep, trek je liever naar beneden uit, dan over het hoofdje van jouw baby. Zorg dus dat je rompers koopt met voldoende stretch, of overslagrompers, die trek je uit als een soort jasje.
  • Katoen is een stofje dat altijd nog een beetje krimpt. Zeker wanneer jij jouw babykleding in de droger doet. Houd hier dus rekening mee bij het kopen. Ook hier dus weer liever een maatje te groot dan precies goed.
  • Truien en vestjes met capuchon zijn super schattig! Helaas zijn ze voor jouw kleine baby, die alleen nog maar op zijn rug kan liggen, niet echt prettig. Koop kleertjes met capuchon dus pas wanneer jouw baby kan zitten.
  • Ditzelfde geldt voor strakke spijkerbroekjes wanneer je baby nog erg klein is. Zachte stofjes en joggingsbroekjes zijn het lekkerste voor jouw baby. Zeker wanneer jouw baby in de beginperiode nog veel slaapt in zijn kleding. Kies dus lekker zittende en losse broekjes voor jouw baby om in te liggen, slapen en bewegen.
  • Koop ook broekjes met een aanpasbare taille. Zo zorg je ervoor dat een broekje nooit te strak of te los zit om de taille van jouw baby én gaan ze waarschijnlijk ook wat langer mee.
  • Wil je de kleding die je hebt gekocht toch even passen bij jouw baby? Het is voor jouw baby niet prettig om steeds aan- en uitgekleed te worden. Neem daarom een kledingstuk waarvan je weet dat het je baby goed past. Vergelijk dit kledingstuk met de kleding die je hebt gekocht en schat op die manier in of dit de juiste maat is.

Hoofdmaat baby

Net als bij babykledingmaten, is de maat van het mutsje gelijk aan het aantal centimeters van het hoofd. Hiervoor kun je de omtrek van het hoofdje van jouw baby opmeten. Gelukkig staat er vaak ook een leeftijd vermeld in het label van het mutsje. Zo weet je dan bijvoorbeeld dat een mutsje geschikt is voor een leeftijd van 0-3 maanden. Maar ook hier wordt uiteraard uitgegaan van gemiddelden. Het kan zijn dat jouw baby een groter of kleiner hoofdje heeft dan gemiddeld. Let er dan met name op dat het mutsje goed past wanneer je het opzet. Een babymuts moet goed blijven zitten op het hoofdje en mag ook zeker niet te strak zitten.

Schoenmaat baby

Ook de schoenmaat van jouw baby hangt samen met het aantal centimeters van de babyvoetjes. Wil jij de schoenmaat van jouw baby zelf opmeten? Dan kun je het voetje van jouw baby, met sokken aan, op een vel papier zetten. Zorg wel dat jouw kindje staat, zodat zijn voet niet ingetrokken is. Vervolgens teken je met een potlood de omtrek na van de voet en meet je de afstand van zijn tenen tot de hak. Daarbij kies je uiteraard de verste afstand, dus de afstand van de grote teen tot de hak. Hier tel je dan een halve centimeter, tot maximaal één centimeter bij op. In de tabel hieronder kun je dan vervolgens precies zien welke schoenmaatje nodig hebt voor jouw kleintje.

Lengte voet Schoenmaat
9,4 tot 10,0 cm 16
10,0 tot 10,7 cm 17
10,7 tot 11,4 cm 18
11,4 tot 12,0 cm 19
12,0 tot 12,7 cm 20
12,7 tot 13,4 cm 21
13,4 tot 14,0 cm 22
14,0 tot 14,7 cm 23
14,7 tot 15,4 cm 24

Net als bij de babykleding, kan het zijn dat schoenmaten van verschillende babyschoenmerken anders vallen. Daarnaast is ook de pasvorm heel belangrijk, de schoen moet goed aansluiten om de voet van jouw baby, zeker wanneer deze de eerste stapjes gaat zetten. Sommige merken hebben een uitneembare binnenzool. Daarmee kun eenvoudig meten of de schoenmaat die je gekozen hebt goed is. Laat ook dan jouw baby staan op de binnenzool, op die manier kun je precies zien of de schoen te krap, te groot of juist goed is.